يك كارشناس نرم‌افزار:
نداشتن بازار بين‌المللي از چالش‌هاي حوزه‌ي نرم‌افزار كشور است
با كمبود نيروي مسلط به حوزه‌ي نرم‌افزار مواجهيم سرويس: جامعه اطلاعاتي -فناوري اطلاعات


خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: جامعه اطلاعاتي -فناوري اطلاعات



يك كارشناس نرم‌افزار گفت: متاسفانه در كشورمان با كمبود نيروي انساني تحصيل كرده و مسلط به حوزه‌ي نرم‌افزار مواجهيم.

مهدي علي اكبريان در گفت‌وگو با خبرنگار فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره‌ي مهم‌ترين موانع توليد بهينه‌ي نرم‌افزار در كشور گفت: در حال حاضر شركت‌هاي نرم‌افزاري محصولات توليديشان را تنها به يك يا دو مشتري مي‌فروشند و به اين خاطر كه عرصه‌ي گسترش و توسعه‌ي بازار را ندارند، مي‌خواهند پول توليد آن محصول را از همان تعداد مشتري بگيرند، بنابراين مجبور به توليد ارزان محصول هستند تا اين چند مشتري خود را از دست ندهند و درنتيجه محصولات با كيفيت پايين‌تري توليد مي‌شوند.

وي با اشاره به توليدات نرم‌افزاري در ديگر كشورها گفت: اين‌گونه محصولات در ديگر كشورها با كيفيت و با هزينه‌ي بالايي توليد مي‌شوند و در بازار بين‌المللي چندهزار نسخه‌ي از آن محصول به فروش مي‌رسد و به اندازه‌ي كافي پول براي سرمايه‌گذاري آن وجود دارد، بنابراين نداشتن بازار بزرگ بين‌المللي در اين حوزه يكي از مهم‌ترين مشكلات و چالش‌ها در اين زمينه است.

او ادامه داد: از طرف ديگر شركت‌ها ياد نگرفته‌اند محصولاتشان را عمومي‌ توليد كنند و بعد آن را براي هر مشتري تغيير دهند؛ شركت‌هاي ما براي هر مشتري يك نوع برنامه توليد مي‌كنند و نمي‌توانند دايره‌ي مشتريان خود را گسترش دهند.

وي درباره‌ي جايگاه شركت‌هاي نرم‌افزاري در حوزه‌ي IT كشور گفت: در حال حاضر شركت‌هاي داخلي كه در حوزه‌ي نرم‌افزار فعال هستند، در دو بخش محصولات استاندارد و سيستم‌هاي سفارشي توليد مي‌كنند، اما در بحث تكنولوژي نوين مانند ERP يا CRM هنوز شركتي كه محصول قابل دفاع بزرگي داشته باشد، نداريم و شركت‌ها به جاي اين كه فكري به حال توليد بكنند به دنبال ورود يكسري محصولات نرم‌افزاري و ترجمه‌ي آن‌ها هستند.

او با تاكيد بر اين كه شركت‌ها سرمايه‌ي كافي به منظور تحقيق و توسعه ندارند،‌ گفت: معدود شركت‌هايي كه سياست‌گذاري مناسبي كردند و روي محصولات پرفروش دست گذاشتند، موفق بودند و شركت‌هايي كه فقط به سفارش مشتري توليد مي‌كنند با شكست مواجهند.

اين كارشناس نرم‌افزار در ادامه با اعتقاد بر اين كه وزارت ICT نمي‌تواند هيچ نقشي در اين زمينه ايفا كند، گفت: بايد اجازه دهند بازار در اين حوزه خود را شكل داده و شركت‌ها خود به توليد محصولات با كيفيت اقدام كنند؛ وزارت ICT بايد به توان مالي شركت‌ها كمك كرده و با دادن تسهيلات بيشتر به آن‌ها براي توليد با كيفيت محصولات ياري رساند، در غير اين صورت اين وزارت‌خانه براي رشد نرم‌افزار كشور غير از دادن تسهيلات و كمك مالي نمي‌تواند كار ديگري انجام دهد.

وي با اشاره به كشورهاي موفق در اين زمينه و با اشاره به كشور هند به عنوان يكي از كشورهاي موفق در اين حوزه گفت: كشور هند در 25 سال گذشته توانست در رشته‌ي IT موفق شود و شركت‌هاي بزرگ نرم‌افزاري دنيا به دليل ارزاني نيرو در هند ترجيح دادند توليدات خود را به اين كشور ببرند.

او در پايان با بيان اين كه اين كار در عرض چند سال جواب نمي‌دهد، گفت: نمي‌توانيم ‌در اين حوزه و در چند سال آينده به موفقيت و بهره‌برداري مناسب دست يابيم زيرا موفقيت در حوزه‌ي نرم‌افزاري سال‌ها زمان مي‌برد.