اشاره :
Google Earth نام يكي از سرويس‌هاي گوگل است كه با استفاده از تصاوير ماهواره‌اي و نقشه‌هاي جغرافيايي امكان گشت و گذار در كره‌اي كه در آن زندگي مي‌كنيم را فراهم مي‌كند. با كمك اين سرويس مي‌توانيد تصاوير شهر و خيابان محل سكونت خود را از اينترنت ردگيري نماييد و از مكان‌هايي بازديد كنيد كه تاكنون امكان سفر به آن‌ها را نداشته‌ايد. اما متأسفانه گوگل اين سرويس را تنها براي ويندوز ارائه نموده و هنوز نسخه قابل اجراي آن براي لينوكس منتشر نگرديده است. به همين علت در اين مقاله مي‌خواهيم چگونگي نصب و اجراي Google Earth در لينوكس را با استفاده از برنامه مجازي‌سازي VMWare Player بررسي كنيم. (در آخرين روزهاي انتشار ماهنامه باخبر شديم كه گوگل نسخه تحت لينوكس نرم‌افزار Google Earth را عرضه نموده‌است.)




‌منبع: linux-tip.net

آشنايي با VMWare
اين برنامه يك نرم‌افزار آزاد شبيه‌ساز است كه امكان مجازي‌سازي و اجراي نرم‌افزارها را در يك سكوي سيستم‌عاملي بدون وابستگي به ملزومات نصب يا پيكربندي نرم‌افزار فراهم مي‌كند. VMWare يك ماشين مجازي را با استفاده از نسخه‌هاي VMWare Workstation ،GSX Server يا ESX روي يك سكوي سيستم‌عاملي مانند لينوكس پياده‌سازي مي‌كند كه نسخهWorkstation آن براي كامپيوترهاي روميزي مناسب است و قابليت اجرا و پياده‌سازي چندين سيستم‌عامل روي يك سخت‌افزار را دارد. از ديگر ويژگي‌هاي اين برنامه، كارايي فوق‌العاده و استفاده از ابزارهاي بهينه‌‌سازي منابع سيستمي مانند حافظه است. چون سرويس Google Earth فقط براي ويندوز اكس‌پي ارائه شده است. براي اجراي آن در لينوكس مجبور به اجراي ويندوز اكس‌پي به صورت مجازي در لينوكس هستيم كه براي اين منظور از برنامه VMWare Player استفاده مي‌كنيم.

(لا‌زم به ذكر است كه موضوع مجازي‌سازي در طي مقالا‌ت متعددي از جمله <انقلا‌ب مجازي‌سازي> در شماره‌هاي 60، 61 و 62 ماهنامه شبكه مورد بررسي قرار گرفته‌است.)

گام اول: تهيه نرم‌افزار
در گام اول بهتر است توزيع لينوكس و نرم‌افزارهاي مورد نياز براي اين پروژه را تهيه و جمع‌آوري نماييم. در طول اجراي پروژه به نرم‌افزارهاي زير نياز پيدا خواهيم كرد :

‌‌‌§‌‌‌ Suse Linux 10.0


§‌‌VMware Workstation


§‌VMware Player
§‌Google Earth
§‌Windows XP Installation CD

نسخه Workstation برنامه VMWare يك نرم‌افزار آزاد است. البته اين امر به معني رايگان بودن آن نيست و بايد خريداري شود. اما براي اين پروژه مي‌توان از نسخه آزمايشي سي روزه آن استفاده كرد. براي تهيه اين نسخه بايد وارد صفحه ثبت‌نام دريافت نسخه آزمايشي شويد و ثبت‌نام نماييد. در اين حالت از طريق ايميل، كد رمز برنامه به دستتان مي‌رسد. برنامه Google Earth را نيز مي‌توانيد از سايت گوگل دريافت كنيد. توزيع لينوكس مورد استفاده‌ ما Linux SuSE 10 خواهد بود؛ چرا كه كاركردن با آن آسان است و كانديداي بهترين توزيع لينوكس روميزي است. در هنگام دريافت نرم‌افزارها به اين نكته توجه داشته باشيد كه بايد بسته RPM و مخصوص نسخه لينوكس SuSE 10 را دريافت نماييد.



گام دوم: نصب لينوكس SuSE 10
اين روزها نصب لينوكس چنان ساده و راحت شده است كه ديگر هيچ نيازي به تشريح اين مرحله نيست. با اين وجود اگر جهت نصب لينوكس SuSE 10 به راهنمايي نياز داريد، مي‌توانيد به راهنماهاي آنلاين مراجعه نماييد كه يكي از آن‌ها را مي‌توانيد از اينجا ببينيد.

فقط بايد به اين نكته اشاره شود كه لينوكس SuSE 10 E را در حالت پيش‌فرض نصب نماييد. چون ده‌ها بسته نرم‌افزاري همراه با اين توزيع ارائه شده است كه به بسياري از آن‌ها احتياج نخواهيد داشت و در صورت نصب فقط فضاي هاردديسك را اشغال و زمان شما را هدر خواهند داد.

پس از نصب در صورت نياز با ابزار YaST امكان افزودن يا حذف هر بسته و نرم‌افزار وجود دارد. همچنين فونت‌هاي True Type شركت مايكروسافت را نيز نصب كنيد.

گام سوم: نصب VMWare Workstation
به اين برنامه فقط براي راه‌اندازي يك ماشين مجازي جهت برپاسازي ويندوز اكس‌پي در لينوكس نياز خواهيم داشت. زماني كه فايل Image ويندوز به خوبي در لينوكس اجرا شود ديگر به اين نرم‌افزار نياز نداريم و آن را پاك خواهيم كرد و از VMWare Player استفاده مي‌كنيم. بنابراين نسخه آزمايشي اين برنامه براي پروژه كفايت خواهد كرد. در طول كل پروژه تمامي نرم‌افزارها در دايركتوري /home/misagh/installations كپي مي‌شوند. اكنون يك ترمينال خط فرمان باز كنيد و دستورات زير را جهت نصب برنامه VMWare Workstation اجرا نماييد:

cd /home/misagh/installations$
su $
rpm -i VMware-workstation-5.5.1-19175.i386.rpm #

اكنون اين نرم‌افزار روي لينوكس نصب شده‌است. پيش از اجراي VMWare Workstation لازم است فايل پيكربندي برنامه را باز كنيد و تنظيماتي را انجام دهيد. اين فايل با نام vmware-config.pl در دايركتوري ‌usr/bin/ قرار دارد. در هنگام اجراي اين اسكريپت، از شما سؤال خواهد شد كه با مجوز برنامه موافق هستيد يا خير؟ در جواب كليد را فشار دهيد تا از اين مرحله خارج شويد.

در ادامه چندين سؤال ديگر از شما پرسيده مي‌شود كه مي‌توانيد به همه آن‌ها پاسخ دهيد يا با زدن كليد به تنظيمات پيش‌فرض اكتفا كنيد. فقط از پيكربندي كارت شبكه اطمينان حاصل كنيد. اگر چندين كارت شبكه روي سيستم وجود دارد، نصب كامل يكي از آن‌ها براي VMWare Workstation كافي است. براي نمونه ممكن است سيستم شما دو كارت شبكه eth0 و wlan0 داشته باشد. براي VMWare شناسايي و نصب wlan0 كفايت مي‌كند. مي‌توانيد را نيز براي كارت شبكه سيستم تنظيم و يك آدرس IP ثابت تعريف كنيد. براي اين منظور بايد به سؤال " ?Do you want this program to probe for an unused private network" جواب خير بدهيد.

از درستي تنظيمات فايل پيكربندي برنامه مطمئن شويد؛ چرا كه به برخي از اين تنظيمات براي برنامه VMWare Player نياز خواهيد داشت. اكنون مي‌توانيد برنامه VMWare Workstation را با فرمان /usr/bin/vmware اجرا كنيد. پس از اجراي برنامه وارد منوي Help شويد و در بخش Enter Serial Number كلمه عبوري را كه از طريق ايميل دريافت نموده‌ايد، وارد نماييد. با استفاده از ويزارد برنامه، يك ماشين مجازي تعريف كنيد و سيستم‌عامل و مكان فايل‌هايي را كه بعداً ذخيره خواهيد كرد مشخص نماييد. توصيه مي‌كنم بخش Disk Size خود را بيشتر از چهارگيگابايت تعريف نكنيد.

تنظيمات سخت‌افزار مي‌توانند مطابق خواسته شما انجام شوند. چون يك ماشين فرضي تعريف مي‌كنيد. براي مثال اگر به اندازه كافي حافظه رم روي سيستم موجود است، مي‌توان اين حافظه را به ماشين مجازي متصل (mount) نمود. پس از پيكربندي ماشين مجازي، مي‌توانيد نصب ويندوز اكس‌پي را روي اين سيستم آغاز نماييد. سي‌دي نصب ويندوز را درون درايو سي‌دي بگذاريد و دكمه Power را كليك كنيد تا برنامه VMWare سيستم مجازي را به صورت خودكار از روي سي‌دي بوت كند. ممكن است نياز به تغيير تنظيمات بوت داشته باشيد. براي ماشين مجازي يك بايوس مجازي نيز تعريف شده است و با كليد F2 مي‌توان وارد بخش تنظيمات آن شد.

مدت زمان نصب ويندوز بستگي به سخت‌افزار سيستم شما دارد، ولي بايد چند دقيقه‌اي منتظر بمانيد. هر آنچه كه تاكنون روي برنامه VMWare Workstation انجام گرفته است در يك فايل با پسوند . ذخيره شده است كه از دايركتوري /home/your nsme/vmware/Windows XP Professional قابل مشاهده است.

فايل‌هاي ديگري نيز ساخته شده است كه برنامه VMWare Player از آن‌ها استفاده خواهد كرد. حتماً يك كپي از دايركتوري ويندوز اكس‌پي تهيه كنيد تا در ادامه كار با مشكلي برنخوريد. براي پشتيبان‌گيري از اين دايركتوري دستور زير را اجرا كنيد:

XP Professional
cp-R /home/misagh/vmware/Windows
/home/your name/Backup$

چون مي‌خواهيم از برنامه VMWare Player استفاده كنيم، بايد برنامه VMWare Workstation پاك شود. براي حذف اين برنامه فرامين زير را در يك ترمينال خط فرمان اجرا كنيد:

‌su $
rpm -e VMwareWorkstation#

گام چهارم: نصب برنامه VMWare Player
برنامه VMWare Player براي اجراي ويندوزاكس‌پي و برنامه Google Earth به‌كار گرفته خواهد شد. بنابراين اين برنامه را نيز بايد روي لينوكس نصب كنيم. براي نصب VMWare Player يك ترمينال خط فرمان باز كنيد و دستورات زير را به ترتيب اجرا كنيد:

‌ su $
cd /home/frank/installation
rpm -i VMware-player-1.0.1-19317.i683.rpm #

همانند برنامه VMWare Workstation به سراغ فايل پيكربندي اين برنامه مي‌رويم و تمامي تنظيماتي كه در گام سوم انجام شده‌اند را مجدداً تكرار مي‌نماييم:

‌ usr/bin/vmware-config.pl/$

براي اجراي برنامه VMWare Player دستور زير را اجرا كنيد:

usr/bin/vmplayer $

گام پنجم: اجراي Google Earth
‌ ‌پس از نصب و اجراي برنامه VMWare Player فايل vmx بايد باز شود. براي اين منظور توسط برنامه VMWare Player وارد دايركتوري محل نصب ويندوز اكس‌پي شويد و اين فايل را باز كنيد. فكر مي‌كنم اكنون بايد دسكتاپ معروف و آشناي ويندوزاكس‌پي پيش روي شما باشد. پيش از هر كاري از اتصال به اينترنت در سيستم‌عامل لينوكس و امكان استفاده از آن در ماشين مجازي و ويندوز اكس‌پي مطمئن شويد. براي بررسي اتصال اينترنت در ويندوز برنامه Internet Explorer را اجرا كنيد و وارد سايت [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] شويد.

اكنون مي‌توانيد از اين سايت برنامه Google Earth را دانلود نماييد. هنگامي كه دانلود اين برنامه به اتمام رسيد، از تنظيمات صفحه‌نمايش ويندوز اكس‌پي براي اجراي Google Earth مطمئن شويد. چون اين برنامه فقط در دقت وضوح تصوير 768*1024 اجرا خواهد شد. مراحل بعد شامل نصب و اجراي Google Earth بسيار آسان است. ممكن است دوست داشته باشيد ويندوز به صورت خودكار اجرا شود. با استفاده از دستورات زير مي‌توان اجراي خودكار ويندوز را با هر نشست محيط گرافيكي KDE همزمان كرد:

!/bin/sh#
XP\Professional.vmx
/home/your name/installations/winxp/Windows
vmplayer
home/frank/.kde/Autostart/
cp startWindowsXP#
cd /home/frank/.kde/Autostart#
chmod 744 startWindowsXP#

به اين نكته توجه داشته باشيد كه براي فايل vmx از دايركتوري صحيح سيستم خود استفاده نماييد.

نتيجه‌گيري
در محيط برنامه VMWare Player سرويس Google Earth بدون مشكل اجرا خواهد شد. اما اگر مي‌خواستيد با استفاده از برنامه Wine اين سرويس گوگل را اجرا كنيد، دچار مشكل مي‌شديد و حتي در هنگام اجرا نيز با معضلا‌تي روبه‌رو مي‌شديد. استفاده از VMWare Player در مقايسه با برنامه Wine سرعت و پايداري به مراتب بهتر و بيشتري دارد. با انجام‌دادن اين پروژه نه تنها از يك سرويس جذاب و شگفت‌انگيز گوگل لذت مي‌بريد، بلكه ويندوز اكس‌پي را نيز در لينوكس اجرا نموده‌ايد و به اين روِياي خود (استفاده از ويندوز اكس‌پي و قابليت‌هاي آن در لينوكس) رسيده‌ايد. همچنين مي‌توانيد برنامه‌هاي كاربردي ديگري را نيز روي اين ويندوز نصب و اجرا نماييد.