[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]




اشاره

اگر شما يك دوربين فيلمبرداري ديجيتالي داريد و از نحوه كار با آن مطلع هستيد، احتمالا ساخت يك DVD تصويري، براي شما كار چندان دشواري نخواهد بود.

به‌رغم آن‌كه ساخت اين‌گونه DVDها بسيار سخت و خسته‌كننده به‌نظر مي‌رسد، در عمل آنقدر هم سخت نيست. به‌ويژه اگر از نرم‌افزارهاي مخصوص همين كار مثل Adobe Premiere Elements استفاده كنيد، به‌راحتي مي‌توانيد يك كليپ كوتاه بسازيد، سپس آن‌را روي DVD رايت‌كنيد و به اين ترتيب لحظات سرگرم‌كننده‌اي را براي خود وخانواده و يا دوستانتان پديد بياوريد و در اين ميان مهارت‌هاي خود را نيز در ساخت يك DVD تصويري حرفه‌اي به آن‌ها نشان دهيد.

همچنين شما مي‌توانيد يك DVD تصويري بسازيد كه منوهاي متعددي داشته باشد. يك Slide Show كوتاه هم از چند عكس داشته باشد و در نهايت يك فيلم چند‌دقيقه‌اي را به نمايش در آوريد. به‌دليل مزيت‌هاي فراوان Adobe Premiere Elements و ابزار‌هاي زيادي كه جهت ويرايش فيلم در اختيار كاربر قرار مي دهد، و همچنين راحتي كار با آن‌ها و البته داشتن يك فرآيند مشخص براي انتقال فيلم از دوربين فيلمبرداري به كامپيوتر و در نهايت رايت يك DVD از طريق همين نرم‌افزار (كه خود مزيتي بزرگ به شمار ميآيد،) براي پروژه‌اي كه در اين مقاله قصد ساخت آن را داريم، از اين نرم‌افزار استفاده خواهيم كرد.

در اين مقاله به صورت گام به گام ابتدا محتويات DVD اي را كه قرار است تهيه كنيم، آماده مي‌نماييم. سپس براي آن منوهاي پخش طراحي مي كنيم و طبق سليقه خود آن‌ها را سفارشي مي‌كنيم. در نهايت DVD را رايت مي‌نماييم.



گام يكم: گردآوري آيتم هاي موردنظر

براي واردكردن عكس‌ها و فايل‌هاي ويديويي به Adobe Premiere Elements، روي كليد Add Media در قسمت چپ بالاي نوار ابزار كليك كنيد. بعد از اين كار، تمام فايل‌ها به پنجره Media واقع در قسمت چپ صفحه نمايش اضافه مي‌شوند. بهتر است پيش از آن‌كه بخواهيد كار را آغاز كنيد، تصاوير موردنيازتان را درست همانند فايل‌هاي ويديويي به Premiere Elements اضافه كنيد.

پنجره چندمنظوره Timeline در نرم‌افزار، اساساً يك محيط ويرايشي براي فايل‌هاي ويديويي است كه البته در اين ميان مي‌توانيد دقيقا همانند فايل‌هاي ويديويي، تصاوير و فايل‌هاي صوتي و ساير فايل‌هاي چند رسانه‌اي را به درون آن بكشيد و آن‌ها را با يكديگر ميكس كنيد. همچنين توسط يك آيكون razor-blade با كليد Edit واقع در قسمتCenter-right مي‌توانيد به Timeline دسترسي داشته باشيد.

براي DVD تصويري‌اي كه قرار است در اين مقاله بسازيم، به تركيبي از ويديو و عكس و حتي فايل‌هاي PDF احتياج خواهيم داشت.
خو‌شبختانه Premiere به شما اجازه وارد‌كردن اغلب فرمت‌هاي فايل‌هاي عكس، ويديويي و صوتي را مي‌دهد. ولي همواره به ياد داشته باشيد كه اگر در فيلم يا كليپي كه مي‌سازيد مي‌خواهيد از تصاوير زيادي استفاده ‌كنيد، بهتر است فرمت‌هاي سنگين و حجيمي مثل TIFF را به فرمت‌هاي كم حجم و فشرده‌اي مثل JPEG تبديل كنيد.

اما اگر مي‌خواهيد در DVD تصويري خود از فايل‌هايي استفاده كنيد كه Premiere ازآن‌ها پشتيباني نمي‌كند (مثلا فايل‌هاي،PDF ،DOC و...)، مي‌توانيد آن‌ها را به فرمت‌هايي تبديل كنيد كه نرم‌افزار آن‌ها را بشناسد يا اين‌كه آن‌ها را به همراه فايل تصويري كه در انتهاي اين مقاله مي‌سازيم، در DVD رايت كنيم. بنابراين اگر ‌چنين فايل‌هايي را در حال حاضر در دست داريد، بهتر است آن‌ها را در يك پوشه در هاردديسك خود ذخيره كنيد تا اين‌كه در انتها آن‌ها را رايت كنيم.

يكي از راه‌هاي رايج و مناسب براي مرور تصاوير، استفاده از تكنيك Animated Slide Show است كه تهيه آن با Adobe Premiere Elements به‌راحتي امكان‌پذير است. براي ساخت يك Slide Show يا نمايش اسلا‌يدي از دستورAdd Media، براي افزودن تصاوير به پنجره Media استفاده خواهيم كرد.


از دستور Add Media براي اضافه كردن فايل‌هاي مختلف چندرسانه‌اي به Premiere استفاده مي‌شود.


تصاويري كه مي‌خواهيم در كليپ از آن‌ها استفاده كنيم، با دو روش كليك كردن روي هر كدام و يا به‌وسيله ماوس و پايين نگاه داشتن كليد Shift، قابل انتخاب هستند.
در مرحله بعدي روي Project Create Slide Show كليك كنيد.

در اين مرحله جعبه متني را روبه‌روي خود خواهيد ديد كه در آن مي‌توانيد مدت زمان نمايش هر عكس بر روي صفحه را تنظيم كنيد (مقدار پيش فرض آن 150 فريم براي هر اسلايد است كه در واقع هر تصوير براي مدت پنج ثانيه در صفحه نمايش نشان داده خواهد شد. به عبارت ديگر، سرعت نمايش كليپ شما سي فريم در ثانيه است).

همچنين اگر در كامپيوتر خود فتوشاپ را هم نصب كرده باشيد، اين امكان وجود دارد كه تصاويري را كه در فتوشاپ تهيه كرده‌ايد مستقيما به Premiere Elements منتقل كنيد به اين صورت كه با استفاده از دستور Send To فايل تصويري تهيه شده در فتوشاپ را مستقيما به Premiere Elements منتقل كنيد.



گام دوم: ساخت يك منوي پخش

يك DVD تصويري تجاري از دو نوع منوي پخش استفاده مي كند:

1- Title Menuيا منوي عناوين كه شامل بخش‌هاي موجود در DVD است.

2- Scenes Menu
يا منوي صحنه‌ها كه به بيننده امكان مي‌دهد به سرعت به بخش‌هاي مختلف فيلم پرش داشته‌باشد كه هنگام پخش DVD براي ديدن هركدام از بخش‌ها آيكوني وجود دارد در Timeline مي‌توانيد با استفاده از راه‌هاي متعدد، براي DVD تصويري خود منو، كليدهاي زيبا و كاربردي بسازيد تا اين‌كه بيننده راحت‌تر بتواند آن‌ها را ببيند. اساس همه اين راه‌ها بر پايه سه نوع شيوه نشانه‌گذاري روي كليپ استوار است؛ يعنيstop ،scene ،main menu .

بعد از آن‌كه فيلم خود را آماده كرديد و تمام قسمت‌هاي آن‌را ميكس نموديد، بايد براي تنظيم كردن markerها اقدام كنيد. در Timeline كليك راست كنيد و سپس روي Set DVD Marker برويد. بعد از آن كادر متني باز خواهدشد كه سه گزينه براي تنظيمات markerها در اختيار شما قرار خواهد گرفت: Main Menu Marker ،Scene Marker ،Stop Marker .

اگر يك Main Menu Marker بسازيد، برنامه شما يك كليد در Title Menu را براي شما در نظر خواهد گرفت. هريك از كليدها در Title Menu بايد بيننده را به صحنه‌اي از فيلم كه از منوي اصلي تبعيت مي‌كند، هدايت نمايد (بنابراين اگر صحنه‌هاي متعددي در فيلم را مد نظر داريد، به ساختن منوهاي بيشتري نياز خواهيد داشت). در واقع بايد Scenes Markerها را تنظيم كنيد تا بر اساس آن در Scenes Menu كليد ساخته شود.


از DVD Marker براي ساختن كليد در منوي Title يا در منوي Scene و يا ايجاد وقفه و بازگشت به منوي اصلي استفاده مي‌شود.


البته براي تنظيم‌كردن Markerها و براي سفارشي‌سازي آسان آن‌ها، راه ديگري هم وجود دارد. به‌اين‌صورت‌كهPremiere را ملزم كنيد به صورت خودكارmarker ها را براي شما بسازد. سپس آن‌ها را در هر جايي كه نياز داريد، قرار دهيد. همچنين مي توانيد با دو بار كليك كردن روي كليد‌ها در DVD Layout نام آن‌ها را تغيير دهيد.

براي اضافه كردن Scene Markerها به طور خودكار، لازم است ابتدا براي فعال شدن آن روي پنجره Timeline كليك كنيد و سپس Marker. Auto Generate DVD Markers را انتخاب نماييد.

Stop Markerها به DVD Player مي‌گويند كه Video Playback را متوقف‌ كند و به منوي اصلي بازگردد. براي اضافه كردن آيتم‌هايي نظير bonus و Slide Show ها اين روش بسيار مناسب است.


قرار دادن يك main menu marker در ابتدا و stop marker در انتهاي هرآيتم، يك بخش را مي‌سازد كه بيننده مي‌تواند پيش از آن‌كه به منوي اصلي باز گردد، آن‌را ببيند.

براساس موضوع فيلم، بايد بخش‌هاي مختلفي را در منوي اصلي آن در نظر بگيريد. مثلاً ممكن است در اولين بخش منوي اصلي كليدي داشته باشيد كه يك Slide Show را به نمايش درميآورد و در بخش بعدي يك قطعه فيلم كوتاه را در نظر بگيريد كه به‌واسطه يك صفحه جدا و مستقل از منوي اصلي كه شامل صحنه‌هاي مختلف فيلم است، بخش‌هاي مختلف فيلم را به بيننده نشان مي‌دهد.

اگر فرض كنيم كه فيلمي كه قرار است روي DVD رايت كنيم شامل چند مسابقه فوتبال است، در يك طبقه‌بندي ساده بايد هر بازي به عنوان يك بخش در منوي اصلي تعريف شود. سپس با تخصيص يك صفحه مستقل به هر بازي كه شامل صحنه‌هاي مختلف مسابقه است، يك اثر به يادماندني تهيه كنيم.

البته ازآنجاكه شما از جهت مقدار فضاي كافي محدوديت خواهيد داشت و نبايد حجم كل كليپ شما به‌علاوه فايل‌هايي كه قرار است به صورت جداگانه روي DVD رايت شوند از ظرفيت كل يك DVD بيشتر شوند، بهتر است از افزودن بي‌دليل كليدها و منوهاي متعدد به كليپ خود بپرهيزيد.

متأسفانه در منوهايي كه Premiere دراختيار شما قرار مي‌دهد، امكان لينك‌دادن به فايل‌ها وجود ندارد. همچنين امكان اضافه‌كردن آن‌ها به Timeline نيز وجود ندارد. به‌طور مثال، يك فايل word يا يك PDF را نمي‌توانيد به يك منو لينك دهيد. اما مي‌توانيد با قراردادن متن‌هايي هر چند كوتاه در منوها، اين نقيصه را تاحدي جبران‌نماييد و وجود فايل‌هاي ديگري علاوه‌بر فايل فيلم در DVD را به بيننده اعلام كنيد.

براي مثال مي‌توانيد يك خط را با موضوع زير به منوي اصلي اضافه كنيد: براي مشاهده موارد ديگري كه روي DVD وجود دارند از طريقMy Computer محتويات DVD را مرور كنيد.

اگر كليپي كه مي‌خواهيد بسازيد بسيار ساده‌تر از پروژه‌اي است كه در اين مقاله ساخت آن‌را دنبال مي‌كنيم، مي‌توانيد يك Autorun DVD بسازيد كه هنگامي‌كه كاربر آن‌را داخل درايو قرار مي‌دهد، به‌طور خودكار اجرا شود. براي اين كار بايد از نوار ابزار اصلي دستور DVD Auto-play DVD with No menus را انتخاب كنيد.

استفاده از اين حالت در DVD عملاً بسيار آسان‌تر از آن است كه بخواهيد براي DVD منوهاي متعددي بسازيد. اما متوجه باشيد كه با ساخت اين نوع DVD، بيننده را دراستفاده از برخي امكانات محروم مي‌كنيد؛ نظير نبود يكforward سريع براي رسيدن به قسمت‌هاي دلخواه فيلم. همچنين اين‌كه ديگر ابزاري مثل منوها وجود ندارند كه با استفاده از آن‌ها بتوانيد ساير محتويات DVD را به بيننده معرفي كنيد.از دستور Add Media براي اضافه كردن فايل‌هاي مختلف چندرسانه‌اي به Premiere استفاده مي‌شود.



گام سوم: سفارشي‌كردن ظاهر DVD

هنگامي كه براي ديسك خود نقاطي جهت مرور ساختيد، مي‌توانيد به ظاهر كليپ خود و منوهاي آن زيبايي‌هاي بيشتري ببخشيد تا به اين ترتيب به جذابيت كار خود بيفزاييد. Premiere بيش از 32 الگوي منو براي شما آماده كرده است تا اين‌كه متناسب با موضوع كليپ خود يكي از آن‌ها را انتخاب كنيد. تمام اين 32 الگو در قسمت Change Template در جعبه متني DVD Layout قابل‌دسترسي خواهند بود. اين تم‌هاي آماده، موضوعاتي مربوط به تجارت، سيروسفر، تعطيلات آخر هفته، جشن تولد، مسابقات ورزشي و ... را دربرمي‌گيرند.

هر يك از اين الگوها يك منوي اصلي با بخش‌هاي متنوع، و البته زيرمنوهايي براي مرور صحنه‌هاي فيلم دارند. در قسمت Taskbar با استفاده از كليد عناوين اين امكان براي شما به‌وجود ميآيد تا در Titleها از فونت‌ها و رنگ‌هاي متنوعي استفاده كنيم (البته اين امكان در منوهاي DVD قابل استفاده نيست).


براي سفارشي‌كردن منوها (مثلا اگر بخواهيد تصوير پشت زمينه يكي از آن‌ها را با تصوير موردعلاقه خودتان عوض كنيد،) بهتر است از برنامه فتوشاپ (يا هر برنامه ديگري كه فايل psd مي‌سازد) استفاده كنيد.
Adobe Premiere فايل‌ها را در پوشه DVD Template در اين محل ذخيره مي‌نمايد:

‌C:\Program Files\‌AdobePremiere Elements 1.0\DVD Templates

بهتر است از منويي كه مي‌خواهيد تغيير دهيد، يك كپي تهيه كنيد و در پوشه ديگري ذخيره نماييد تا اين‌كه بتوانيد در هنگام نياز، به‌راحتي آن‌را بيابيد. بعد از آن مي‌توانيد فايل منو را ويرايش كنيد و آن‌را در DVD Template تحت نام قديمي خود ذخيره كنيد تا Premiere بتواند آن‌را تشخيص دهد.


برخي از نرم‌افزارهاي ويرايش فيلم براي شما امكاناتي فراهم مي‌آورند تا بتوانيد الگوهاي سفارشي بسازيد.


با اين‌كه نرم‌افزار به شما اين امكان را مي‌دهد كه به فيلم خود موسيقي اضافه كنيد، ولي متاسفانه نمي‌توانيد به عنوان پشت زمينه، علاوه بر تصوير از موسيقي مورد علاقه هم استفاده كنيد.البته اين‌گونه شايع شده است كه در نسخه بعدي اين نرم‌افزار كه به‌زودي روانه بازار خواهد شد، امكاناتي در نظر گرفته شده‌است كه اين‌گونه محدوديت‌ها نيز از پيش روي برداشته شوند. البته نرم‌افزارهاي ديگري مثل Apple DVD for Mac OsX و
Pinnacle Studio 9 مي‌توا‌نند از موسيقي براي پشت زمينه صفحه‌هاي متن پشتيباني كنند.

از DVD Marker براي ساختن كليد در منوي Title يا در منوي Scene و يا ايجاد وقفه و بازگشت به منوي اصلي استفاده مي‌شود.



گام چهارم: آماده‌شدن براي رايت DVD

اگر تمام اقدامات لازم را انجام داده‌ايد و تمامي داده‌هاي مورد نياز مثل تصاوير، كليپ‌ها، و آهنگ‌ها را به Timeline نرم‌افزار اضافه كرديد و كار شما تمام شده‌است، مي‌توانيد به‌صورت مستقيم از خود نرم‌افزار،DVD را رايت كنيد.
اگر غير‌از فايل‌هاي معمول كه Premiere مي‌سازد، لازم بود فايل هاي ديگري را نيز روي DVD رايت كنيم، (مثلا‌ً همان فايل‌هاي، PDF ،Word) آن‌ها را نيز آماده مي‌نماييم و يك image روي هارد تهيه مي‌كنيم. براي اين كار هم بايد پس از انتخاب فولدر مربوط از گزينه Burn to استفاده نماييم.

بعد از آن‌كه از فايل‌هاي مورد نظرمان ايميج گرفتيم، آن‌ها را به همراه ساير فايل‌ها و پوشه‌هايي كه لازم است رايت شوند را انتخاب مي‌كنيم و با استفاده از يك برنامه مخصوص رايت DVD كه اغلب با خود رايترها ارائه مي‌شوند، رايت كنيم.


حتما حجم نهايي كار را محاسبه كنيد و با توجه به فضاي موجود در DVD و حجم كار، بهترين كيفيت را براي پروژه نهايي انتخاب كنيد.


بهتر است قبل از آن‌كه رايت‌كردن را شروع كنيد، مطمئن شويد كه مجموع تمام فايل‌ها و اطلاعاتي كه مي‌خواهيد آن‌ها را روي DVDرايت كنيد، از ظرفيت يك DVD كه معادل 4.37 گيگابايت است، بيشتر نشده باشد.

براي محاسبه حجم پروژه، روي پوشه‌اي كه تمام فايل‌ها درون آن قرار دارند كليك راست كنيد و سپس گزينه Properties را انتخاب كنيد. پيش از رايت نهايي پروژه نيز بهتر است براي بررسي مجدد حجم كل از دستور Burn DVD (در پنجره DVD Layout) استفاده كنيد.

همچنين يك سطح كيفيت (Quality level) كه با حجم كل پروژه و ظرفيت DVD متناسب باشد را نيز انتخاب كنيد.

به احتمال زياد نمي‌توانيد فايل‌هاي خود را با بالاترين كيفيت آماده كنيد. زيرا حجم آن به شدت بالا مي رود و از ظرفيت يك DVD بيشتر خواهد شد.

در نهايت براي آن‌كه مطمئن شويد كه DVD شما در هر نوع پخش‌كننده DVD كار خواهد كرد، ديسكتان را از نوع
DVD-R انتخاب نماييد. اگر براي رايت از خود برنامه Premiere يا از برنامه ديگري كه مخصوص همين كار است استفاده‌ مي‌نماييد به‌منظور صرفه جويي در وقت، بهتر است از ويژگي‌هايي كه با كليك‌كردن روي آيكون DVD درTaskbar قابل دسترسي است، استفاده كنيد.

اين مرحله در نهايت بسيار كند و وقت‌گير خواهد‌بود. به‌طوري‌كه رايت ‌كردن يك فيلم نيم‌ساعته با سيستمي با پردازنده پنتيوم 4 با سرعت 2.6 گيگاهرتز و يك گيگابايت رم در حدود دو ساعت زمان مي‌برد.

يك پيشنهاد: پيش از آن‌كه وارد مرحله رايت‌كردن شويد، مي‌توانيد با استفاده از كليد Enter يك پيش‌آماده‌سازي داشته باشيد.

يك كار هوشمندانه ديگر نيز اين است كه بهتر است قبل از شروع عمليات رايت، كامپيوتر خود را reboot كنيد و دوباره Adobe Premiere Element را اجرا نماييد. با اين كار Cash سيستم خود را از اطلاعات اضافي تخليه مي‌كنيد و بنابراين سرعت كار رايت‌كردن زياد خواهد شد.

يك بار كه اين فرايند را طي‌كنيد و يك DVD تصويري بسازيد، درخواهيد يافت كه انجام اين كار و تهيه DVDهاي حرفه‌‌اي بسيار آسان و لذت‌بخش است.

shabakeh-mag.com
pcworld.com