[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم میشود [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] به دلیل اختلال در عملکرد بافتهای لنفاتیک ایجاد می گردد. لنف ادم اولیه ممکن است در بدو تولد ایجاد شود اما در بیشتر اوقات تاخیری است و بدون علت واضحی آغاز میشود.لنف ادم ثانویه شایعتر است و ناشی از جراحی و رادیوتراپی در طی درمان سرطان می باشد.نوع ثانویه ممکن است در اثر آسیب به عروق لنفاوی به علت عفونت ,آسیب ناشی از تصادفات ... نیز رخ بدهد.

[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] سه مرحله دارد . در مرحله اول عضو متورم شده و حاوی مایع دارای پروتئین است و معمولا با بالا بردن عضو ورم کاهش می یابد.اگر این مرحله بدون درمان باقی بماند لنف ادم وارد مرحله دوم شده و به دلیل افزایش بافت همبندی و چربی باعث سخت شدن و تغییرات پوستی و بافتی می شود. مرحله سوم لنف ادم با افزایش شدید حجم عضو ,سخت شدن پوست ,ایجاد هیپرکراتوز و پاپیلوماتوز تظاهر میکند.عفونت به صورت سلولیت و باد سرخ به کرات در مبتلایان به لنف ادم رخ میدهد.عفونت به طور شایعی در بیماران مرحله دوم و سوم لنف ادم دیده می شود و هر بار ابتلا به عفونت باعث بدتر شدن وضعیت و تشدید تورم میشود.

[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

درمان [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

در دهه گذشته راه حلهای محدودی برای [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] در خیلی از کشورها وجود داشت.به خیلی از بیماران گفته میشد که هیچ کاری برای این وضعیت شما نمی شود انجام داد "باید با آن زندگی کنید" یا اینکه حد اکثر عضو آنها را در پمپ فشاری قرار میدادند و به آنها توصیه میشد که از دستکش استفاده کنند.اما بسیار حیرت انگیز است که بگوییم درمان سیستم لنفاوی از حدود 70 سال پیش بطور وسیعی در اروپا مورد توجه بوده است.تکنیک درناِ و تخلیه لنف در سال 1930 توسط دکتر امیل وودر و استرید وودر دانمارکی پایه گذاری شد.این تکنیک پیشگام به نام تکنیک وودر نامیده شد.در سال 1970 دکتر مایکل فولدی و دکتر اتل فولدی به تکمیل این تکنیک و کاهش لنف ادم کمک شایانی کردند.آنها این روش را با نوعی بانداژخاص همراه کردند.آنها این روش راCDT نامیدند.موثرترین روش درمانی شناخته شده برای لنف ادم روش "درمان ضد احتقانی " یا به طور اختصار CDT است. CDTبه عنوان موفقیت آمیز ترین روش درمانی برای لنف ادم در سراسر دنیا شناخته شده است. لنف ادم بعد از جراحی سینه و دیگر انواع لنف ادم به خوبی به این نوع درمان غیر تهاجمی و غیر جراحی پاسخ می دهند. CDT مجموعه ای از چند بخش شامل درناژ یا تخلیه لنف , بانداژچند لایه با باندهای مخصوص لنف ادم ,ورزش طراحی شده برای لنف ادم , مراقبتهای پوستی می باشد.CDT معمولا به دو فاز تقسیم می شود. فاز درمانی که توسط درمانگر اجرا می شود و فاز نگه دارنده که شامل مراقبتهای است که باید توسط بیمار ادامه یابد و به طور متوالی تحت نظر درمانگرمی باشد. حتی در موارد لنف ادمهای مزمن این روش بسیار موثر میباشد.البته چون این درمان وقت گیر ,طولانی مدت و نیاز به صبور بودن دارد بعضی از بیماران در ابتدا برای شروع این درمان مشکلاتی دارند اما با دیدن نتایج زودرس درمانی مشتاقانه آنرا دنبال میکنند.

[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
دارو درمانی :گاهی اوقات داروهای ادرار آور "دیوروتیک" برای [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] تجویز میشود.این داروها معمولا وضعیت بیمار را بدتر میکند.این داروها آب مایع لنف ادم را خارج میکنند اما ملکولهای پروتئین در فضای بافتی باقی می مانند.این پروتئین های باقی مانده در بافتها آب را به دلیل خاصیت اسمزی به طرف خود کشیده و باعث بدتر شدن تورم عضو میشوند.از طرفی این حجم زیاد پروتئین باعث سخت و سفت شدن و ایجاد "فیبروز" بافت میشوند. [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

,ماشینهایی هستند که لنف را از داخل بافتها میدوشند.مشکل بزرگ در ارتباط با این پمپها اثر موقتی و ناپایدار آنهاست.از طرفی از آنجایی که مبتلایان به لنف ادم دست دچار تورم تنه هم میباشند استفاده از این پمپها موجب تجمع بیشتر مایع در این نواحی میشود. در مورد مبتلایان به لنف ادم پا نیز استفاده از پمپ باعث متورم شدن اعضای تناسلی میشود.و در نهایت باید متذکر شد که پمپ قادر به برطرف کردن سفتی و فیبروز بافتی نمیباشد


لیپیدما LIPIDEMA

لیپیدما ،بیماری که با لنف ادم اشتباه میشود


در مورد لیپیدما کمتر در کتب درسی پزشکی اشاره شده است.خیلی از پزشکان با این بیماری نا آشنا هستند.به همین دلیل در بسیاری از موارد به عنوان [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] دوطرفه ,سلولیت شدید یا چاقی شدید تشخیص گذاری می شود.
در سال 1940 دکتر آلن و دکتر هینز از کلمه لیپیدما برای توصیف این وضعیت استفاده کردند. لیپیدما یک بیماری متابولیک مزمن بافت چربی با اتیولوژی نا مشخص میباشد و به صورت تورم دوطرفه متقارن اندام تحتانی به علت رسوب وسیع بافت چربی ساب کوتانئوس مشخص میشود .این بافت چربی پرولیفراتیو به طور عمده از ناحیه باسن تا مچ پا را درگیر میکندولی ناحیه روی پا درگیر نمیشود.
در بعضی از مواقع اندام فوقانی نیز درگیر میشود.در این موارد تورم و چاقی تا ناحیه مچ دست گسترش می یابد و وقتی بیمار بازویش را بالا می برد در قسمت پشت بازو چین بزرگی از چربی آویزان مشاهده می شود.لیپیدما تقریبا همیشه خانمها را درگیر میکند.این بیماری در هر وزنی اتفاق می افتد از بیماران بسیار لاغر تا بسیار چاق.بر اساس بعضی متون این بیماری در مردها در صورت وجود مشکلات هورمونی و یا اختلال عملکرد کبدی اتفاق می افتد.
اتیولوژی لیپیدما هنوز ناشناخته است.در بعضی از موارد با مشکلات هورمونی ارتباط داشته و میتواند ارثی باشد.در بسیاری از موارد لیپیدما در طی دوران بلوغ یا چند سال بعد از آن شروع می شود,اما در بسیاری از موارد بعد از حاملگی و اعمال جراحی بر روی دستگاه تناسلی و یا بعد از یائسگی بدتر یا آشکار میشود.
خیلی از بیماران جوان تلاش میکنند با ورزش و یا رژیم غذایی این تجمع چربی را کاهش دهند اما به دلایل ناشناخته کاهش بافت چربی به این طریق امکان پذیر نمی باشد و سبب ناامیدی این افراد شده و به همین دلیل بیمار کم فعالیت تر شده و در نهایت دچار افزایش وزن میشود.ایجاد لیپیدما در زمینه چاقی سبب سفت شدن بافت چربی و ایجاد وضعیتی به نام لیپواسکلروز می کند.
این تغییرات به همراه این واقعیت که لیپیدما اغلب با اختلالات وریدی و دیگر بیماری های عروقی همراه است می تواند منجر به ایجاد لنف ادم و یا لیپولنف ادما شود.بر اساس کتاب دکتر فولدی لیپو [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] بطور تقریبی و متوسط 17 سال بعد از آشکار شدن لیپیدما ایجاد میشود.


پاتولوژی و پاتوفیزیولوژی لیپیدما:

بافت چربی افزایش یافته در ناحیه زیر پوست عروق کالکتور سیستم لنفاوی سطحی را تحت فشار قرار میدهد.تصویر برداری از عروق لنفاوی نشان میدهد که کالکتورهای لنفی در میان بافت چربی افزایش یافته ,ظاهری پیچ خورده پیدا میکنند بر خلاف عروق لنفاوی سالم که تقریبا به طور مستقیم به سمت غدد لنفاوی هدایت میشوند.این موضوع باعث میشود که ظرفیت حمل بافت لنفاوی در ناحیه مبتلا کاهش یابد.
مقاومت بافتی کاهش یافته در بافت چربی موجب افزایش فشار وریدی شده که این موضوع موجب خروج بیشتر مایع از مویرگها و در نهایت اافزایش میزان مایع لنفی می گردد این موضوع به همراه مشکلات اضافه شده ناشی از افزایش شکنندگی و نفوذپذیری مویرگهای خونی توجیه کننده ورم گوده گذار در انتهای روز میباشد. با پیشرفت این وضعیت [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] به لیپیدما اضافه شده و ایجاد لیپولنفادم میکند.


در بعضی از متون پزشکی لیپیدما را به سه مرحله تقسیم کرده اند:
مرحله یک : که ممکن است چندین سال طول بکشد.سطح پوست سالم است و بافت زیرین مختصری ندولر می باشد.رنگ پوست نیز طبیعی است.
مرحله دو:سطح پوست ناصاف شده و به صورت پوست پرتقال توصیف می شود.توده های چربی بزرگ شروع به تشکیل شدن خصوصا در قسمت داخل مفصل زانو و لترال و مدیال مالئول ها می کند. ورم گوده گذار در نیمه دوم روز آشکار میشود.
مرحله سوم:رسوب چربی به صورت توده های لوبولار بزرگ در همان نواحی اشاره شده در مرحله دوم دیده می شود.این توده های چربی اغلب به یکدیگر سایش پیدا میکنند و مانع از حرکت طبیعی و راه رفتن نرمال بیمار می شود.

[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]


افزایش وزن و مشکلات حرکتی سبب ایجاد مشکلات ارتوپدی ثانویه مانند آسیب مفصل لگن ،زانو، مچ پا و مهره ها میشود.تغییرات رنگ پوست در ناحیه پایین ساق پا ایجاد می شود که یکی از نشانه های لیپیدما محسوب می گردد.

ارزیابی:
چند علامت بارز بالینی برای تشخیص افتراقی بین لیپیدما و [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] ا وجود دارد که میتوان به راحتی این بیماریها را تشخیص داد.
در لیپیدما تورم معمولا دو طرفه و متقارن است و ناحیه انگشتان و روی پا و انگشتان دست و پشت دست گرفتار نمی باشد و استمر ساین منفی می باشد.
بافت معمولا در لمس دردناک بوده و به نظر قوام لاستیکی دارد و به تدریج ممکن است سخت تر شود (لیپو اسکلروز) و ایجاد برآمدگی های قابل لمس نسبتا سفت در بافت کرده و در نیمه دوم روز منجر به تورم پاها شده که با بالا قرار دادن پاها کاهش می یابد.

[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

در [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] معمولا تورم عضو یک طرفه است و اگر دو طرفه باشد معمولا یک طرف بیشتر است و پشت دست و روی پا متورم می باشد و چین های پوستی طبیعی عمیق تر است.



درمان عمومی :اگر همراه با لیپیدما چاقی هم وجود داشته باشد کم کردن وزن و جلوگیری از افزایش وزن باید مد نظر قرار بگیرد.بیمار باید فعال بوده و به طور مرتب ورزش کند.بسیاری از بیماران جوان گزارش کرده اند که با انجام مرتب ورزش مانع پیشرفت بیماری شده اند.


CDT
این روش در طولانی مدت در درمان لیپولنف ادما نتایج خوبی را نشان داده است.اما بیمار باید بداند که اگر چه لنف ادم به این درمان خوب جواب میدهد و نتایج بسیار راضی کننده ایی دارد اما در مورد لیپیدما ممکن است تاثیر کمی داشته باشد و یا اصلا نداشته باشد.
روش انجام CDT در لیپیدما هم مانند لنف ادم است اما به دلیل درد در موارد لیپیدما انجام MLD و بانداژ باید با فشار کمتری باشد که بیمار اذیت نشود.در بعضی از موارد حتی در جلسات اول درمان از بانداژاستفاده نمیشود.بیماران در لیپیدما معمولا نیاز به گذاشتن لایه های بیشتر در زیر بانداژ دارند اما ممکن است LYMPH PAD را تحمل نکنند. درد معمولا پس از چندین جلسه کاهش می یابد.
پس از کاهش ورم عضو بیمار باید از جوراب مناسب استفاده کند که در بیشتر موارد توصیه میشود که جوراب برای هر بیمار به طور مخصوص بافته شود.بهترین جورابی که توصیه می شود جوراب شلواری با کلاس فشاری بالاست.
بسیاری از موارد گزارش شده است که در صورت پوشیدن جوراب به طور مداوم و بانداژ شبانه کاهش بافت چربی به تدریج ایجاد می شود.

پمپ پنوماتیک فشاری:


خیلی از پزشکان استفاده از پمپ فشاری را به همراه CDTدر درمان لیپیدما توصیه می کنند ,اما یک مطالعه انجام شده در کشور جمهوری چک نشان داده است که تفاوت آشکاری در درمان بیماران با یا بدون استفاده از پمپ به همراهی CDT وجود نداشته است .


درمان تهاجمی : لیپوساکشن , لیپو لیزر , لیپکتومی
در سالهای اخیر لیپوساکشن پیشرفت بسیاری داشته است اما هنوز مشکلات عمده ایی ممکن است در ارتباط با این روش وجود داشته باشد .از آنجایی که اعمال جراحی انجام شده ممکن است سبب آسیب به عروق لنفاوی شود این نگرانی وجود دارد که آیا انجام این روشها می تواند سبب ایجاد تورم بیشتر شود و یا خود این اعمال می تواند سبب شروع لنف ادم شود؟ بسیاری از پزشکان معتقدند لیپوساکشن و CDT به همراهی هم قادر است نتایج ناشی از لیپو ساکشن را بهبود بخشد.




برنامه ریزی برای مسافرت برای مبتلایان به [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]

اگر [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] دارید یا در معرض [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] هستید مسافرت ممکن است استرس شدیدی بر روی سیستم لنفاوی ایجاد کند.البته نباید ترس از پیشرفت لنف ادم مانع از سفر شما شود.قبلا گفته شد که گرما میتواند موجب بدتر شدن یا شروع لنف ادم شود,لذا لازم است در مورد زمان سفر به درستی تصمیم گیری شود.اگر به مناطق گرم میخواهید سفر کنید سفر را در فصل های خنک تر برنامه ریزی کنید.نکنه دیگری که باید مد نظر داشت سفر به مناطقی با ارتفاع زیاد از سطح دریاست مثلا سفر به مناطق کوهستانی ,زیرا کاهش فشار اتمسفر در این مناطق میتواند ایجاد تورم بکند.کاهش فشار کابین هواپیما نیز میتواند شخص را در معرض خطر شروع لنف ادم قرار بدهد(به طور مثال یکی از بیماران مبتلا به سرطان پستان که دچار تورم دست به میزان خیلی کم بود پس از یک سفر طولانی مدت با هواپیما و سکونت در یک منطقه کوهستانی دچار تورم شدید دست شد)اگر تصمیم به سفر دارید توصیه های من این است :- اگر هنوز تورم دست ندارید لباس گشاد و راحت با یقه باز که فشاری بر روی گردن نیاورد بپوشید.لباس گشاد از فشار بر روی عروق لنفاوی جلوگیری میکند.-از سوتین کاملا مناسب و راحت استفاده کنید و اگر آستین فشاری [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] دارید حتما بپوشید.


-اگر در حال حاضر [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] میباشید و تصمیم به مسافرت در مسافتها و دوره های طولانی دارید پوشیدن آستین فشاری یا بانداژ به تنهایی برای کنترل استرس وارد شده به سیستم لنفاوی کافی نیست.در این موقعیت باید علاوه بر پوشیدن دستکش فشاری از بانداژ بر روی عضو نیز استفاده کنید.حتی گاهی نیاز می شود دو دستکش بر روی هم بپوشید .معمولا دستکش نو و سالم تر را بهتر است اول بپوشید سپس دستکش قدیمیتر را روی آن دست کنید.در صورت ایجاد ناراحتی میتوانید دستکش دوم را خارج کنید.-اگر سابقه عفونت عضو مبتلا به [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] دارید حتما با پزشک خود مشورت کرده و داروهای لازم را همراه خود به سفر ببرید.-در طی مسافرت مدام در جای خود حرکت بکنید.مهم نیست با چه وسیله ای سفر میکنید ,اتوبوس ,هواپیما ,اتومبیل شخصی ,نشستن برای ساعتها موجب تورم بیشتر عضو میشود.-اگر با اتومبیل خود سفر میکنید به طور مکرر در کنار جاده بایستید مدتی استراحت کنید ,به بدن خود پیچ و تاب بدهید ,آب بنوشید و راه بروید.-اگر با هواپیما سفر میکنید چند حرکت میتواند به خروج لنف کمک کند.سرتان را به چپ و راست حرکت بدهید ,شانه هایتان را به طرف جلو و عقب حرکت بدهید,عضلات شکمتان را به داخل بکشید ,کمرتان را به پشت صندلی فشار بدهید و همزمان پایتان را از زمین بلند کنید و مثل راه رفتن حرکت بدهید.شانه هایتان را بچرخانید,بازوهایتان را به داخل و خارج بچرخانید مچ دست خود را خم و راست کرده و بچرخانید.یک توپ کوچک را در مشتتان فشار بدهید.انگشتان خود را خم و راست کنید.هر کدام از این حرکات را هر نیم ساعت تکرار کنید و هر ساعت به مدت 5 دقیقه تنفس شکمی انجام بدهید.نشستن در یک وضعیت مناسب در طی مسافرت هوایی بسیار مهم است .یک بالش کوچک پشت کمرتان بگذارید .بازوی خود را بالا ببرید یا روی شانه همراه خود یا روی لبه پنجره بگذارید.-در حین سفر از نوشیدن نوشیدنی های کافئین دار و الکل خودداری کنید.مقادیر زیادی آب بنوشید و خوردنی های شور و نمکدار نخورید..پس از رسیدن به مقصد مراقب حمل چمدان و بسته های سنگین باشید خصوصا در حالتی که بازویتان در وضعیت کشیده است از حمل چمدان خودداری کنید.کشیدن چمدان بر روی زمین برای دستتان بسیار مضر است.برای حمل چمدان از ترالی استفاده کنید و با دست سالمتان جا به جا کنید..


-اگر آستین فشاری پوشیده اید تا چند ساعت بعد از رسیدن به مقصد از دست خارج نکنید.اگر فکر میکنید دستتان متورم شده است آنرا بالا بگیرید و به محض اینکه توانستید استراحت کنید با اب خنک دوش گرفته و در سریعترین زمان ممکن ماساژ دستتان را شروع کنید و مقادیر کافی اب بنوشیددر صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید

[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
اگر چه هیچ رژیم درمانی و غذایی خاصی برای جلوگیری یا درمان لنف ادم وجود ندارد با این حال مصرف مواد غذایی خوب و مناسب بخش اساسی کنترل مشکلات ناشی از [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] بر روی بدن را تشکیل میدهد.تغذیه مناسب یعنی مصرف به اندازه غذا که شامل تمام مواد غذایی ضروری و لازم به میزان کافی میباشد که منجر به حفظ وزن در محدوده مناسب میگردد.نگه داشتن وزن در محدوده مناسب کلید اساسی درمان میباشد.برای بیماران با اضافه وزن لنف ادم بدتر و شدید تر می شود و درمان را مشکلتر میکند.برای کسانی که در معرض [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] هستند اضافه وزن عامل خطر بالقوه ای برای شروع ورم می باشد.ارزیابی وزنبراساس یک قاعده و فرمول که به شاخص وزن بدن موسوم است می توان وزن را ارزیابی کرد.نحوه محاسبه شاخص وزن بدن:
وزن به کیلوگرم
(طول قد به متر)×(طول قد به متر )



در بزرگسالان چاقی به شاخص بالای 30 اطلاق میشود و چاقی مرگبار بالای 39 است.وزن در این محدوده به عنوان بیماری اطلاق میشود که می تواند موجب مشکلات جدی نظیر دیابت ,مشکلات قلبی ,افزایش فشار خون,سکته مغزی و لنف ادم شود.موقعی که به وزن مناسب خود پی بردید رسیدن به این وزن و نگه داری آن نیاز به پیروی از یک برنامه کنترل وزن دارد.این برنامه باید برای شخص شما به طور خاص طرح ریزی شده باشد.این برنامه رژیم غذایی باید شامل اجزا زیر باشد:ارزیابی کلی: شامل مواد غذایی لازم برای شما , برنامه ورزشی مناسب , دانستن علت پرخوری شما و دانستن اینکه چگونه میتوان در شما تغییرات لازم را ایجاد کرد, می باشدآگاهی : از آنچه که شما میخورید ,چه موقع غذا میخورید و چطور میخورید. سعی کنید از آنچه در طول روز میخورید یادداشت بردارید ,در پایان هفته با دیدن لیست متعجب خواهید شد.رژیم متعادل:


- شامل مصرف تمام مواد غذایی مورد نیاز در میزان متناسب که موجب وارد شدن کالری اضافی به بدن شما نشود و شروع به ایجاد تدریجی تغییرات در رژیم غذایی , به طوریکه عادات غذایی غلط شما به تدریج از بین برود.- مصرف میوه و سبزیجات و غلات بیشتر که حاوی مواد غذایی ضروری است و کالری کمتری دارد .-مصرف کمتر مواد غذایی شیرین که حاوی مقادیر زیادی چربی و کالری است بدون اینکه ارزش غذایی لازم را داشته باشد.-نوشیدن کمتر نوشیدنی های شیرین مثل نوشابه , آب میوه های مصنوعی ... که حاوی کالری فراوان و ارزش غذایی پایین است و باید به کمترین مقدار مصرف شود.-غذای آماده به دلیل چربی و نمک و کالری فراوان و ارزش غذایی پایین باید به کمترین مقدار مصرف شود.ورزشسبب رسیدن و نگهداری وزن در محدوده طبیعی میشود ,قدرت عضلاتتان را افزایش میدهد و حس سلامتی به شما می بخشد.ورزش و افزایش قدرت عضلانی تاثیر درمان را بیشتر میکند.افزایش وزن در حین شیمی درمانی:افزایش وزن حدود 7 کیلو گرم در طی دوره شیمی درمانی شایع میباشد.علت آن به روشنی مشخص نیست .ممکن است به علت کاهش متابولیسم بدن در طی این دوره یا کاهش فعالیت فیزیکی باشد.اگر در شروع شیمی درمانی هستید با متخصص تغذیه مشورت نمایید تا حداقل افزایش وزن را داشته باشید.نوسان وزن :تغییرات وزن به صورت روزانه و یا در ساعات متفاوت از شبانه روز طبیعی میباشد به همین دلیل در تمامی برنامه های کنترل وزن توصیه میشود که خودتان را هفته ای یک بار و در یک زمان مشخص وزن کنید.اگر لنف ادم دارید وزن شما با افزایش حجم عضو بیشتر و با کاهش ورم کمتر میشود.مایع لنفاوی از بافتهای طبیعی بدن سنگین تر است .ویتامین ها ,مواد معدنی و مکمل غذاییتحقیقات نشان داده است که مواجهه با استرس سبب تخلیه ذخایر ویتامین ها ,مواد معدنی و ریز مغذی ها می شود .مصرف روزانه مناسب این مواد در دوران استرس و بیماری برای حفظ سلامتی بسیار مهم است.پروتئین [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] از آنجایی که مایع لنفاوی حاوی مقادیر زیادی پروتئین می باشد گاهی این سئوال پیش می آید که آیا می توانم با مصرف نکردن پروتئین از تشکیل مایع لنف در عضو جلوگیری کنم؟ جواب این سئوال این است : خیر به هیچ وجه !


هرگز مصرف پروتئین را قطع نکنید این کار مشکل شما را حل نخواهد کرد.در حقیقت کمبود پروتئین می تواند به تنهایی ایجاد ورم بیشتری بکند.پروتئین غذایی در خیلی از مواد غذایی شامل گوشت قرمز ,ماهی , محصولات لبنی ,سویا و لوبیا و تخم مرغ یافت میشود.پروتئین ها برای سلامتی ضروری است زیرا :· پروتئین ها ساختمان اساسی خط دفاعی بدن هستند .· پروتئین ها تنها ماده غذایی هستند که قادر به بازسازی بافت ها می باشند .· پروتئین ها برای ساخت هورمون های بدن استفاده می شوند .· پروتئین ها در ساخت آنتی بادی که در دفاع بدن نقش دارند ، به کار می روند .· پروتئین در خون به انتقال اکسیژن کمک می کند .· پروتئین ها در انعقاد خون نقش دارند . برای رسیدن به تمام این اهداف مصرف مقادیر مناسب از پروتئین لازم است . برای شخصی که روزانه 2000 کیلو کالری مصرف می کند نیاز روزانه پروتئین 50گرم می باشد . این پروتئین باید از منابع متفاوتی دریافت شود نه فقط از گوشت و حداقل مقادیر چربی را داشته باشد .وقتی پروتئین دریافتی کم باشدوقتی میزان کافی پروتئین در رژیم غذایی فرد نباشد پروتئین مورد نیاز بدن از بافت ها و عضلات برای حفظ سطح طبیعی پروتئین خون تاًمین می شود .کمبود شدید پروتئین دریافتی سبب ضعف بافت همبندی بدن شده و ایجاد تورم می کند که تحت عنوان ادم گرسنگی شناخته می شود .این حالت در کودکان دچار سوءتغذیه به صورت تورم شکم دیده می شود .بنابراین کاهش مصرف پروتئین در لنف ادم اثر معکوس دارد و سبب افزایش ورم می شودو از طرف دیگر موجب ضعف ماهیچه ها و بافت های دیگر می گردد.رژیم کم نمک ضروری نیست



مصرف زیاد نمک می تواند سبب افزایش فشار خون و نوع خاصی از ادم مرتبط با قلب شود,اما ورم ناشی از لنف ادم ارتباطی با مصرف نمک ندارد.اهمیت نوشیدن مایعات به میزان کافی:کلمه "هیدراته " وضعیتی جسمانی است که در بدن به میزان کافی آب وجود دارد که رکن اصلی سلامتی است.به طور معمول پذیرفته شده است که نوشیدن 8-6 لیوان آب در روز لازم است.این مایع می تواند به صورت آب میوه ,شیر ,سوپ یا دیگر نوشیدنی ها باشد.اما باید این میزان مایعات حداقل 2 لیوان آب خالص راشامل باشد.نوشیدن میزان کافی آب برای بیماران مبتلا به لنف ادم بسیار ضروری است.کاهش مصرف مایعات به منظور کم کردن میزان لنف ادماین کار هیچ تاثیری ندارد ,بر عکس کاهش مصرف مایعات موجب تجمع مایع پی پروتئین در عضو میشود که باعث جذب آب بیشتر از نواحی دیگر بدن به سمت عضو درگیر شده و ورم را افزایش می دهد.نوشیدن مایعات بیشتر بعد از درمان یا استفاده از پمپ برای جایگزین کردن مایعات پر پروتئینی که در طی درمان خارج شده است بسیار ضروری است.- در هوای گرم و خشک آب بیشتری بنوشید زیرا بدن به علت تعریق مایع بیشتری از دست می دهد.- آب ,شیر و آب میوه مایعات مناسبی می باشند.- تقریبا هر ساعت چند جرعه بنوشید.- نوشیدن های کافئن دار شامل قهوه ,چایی,شکلات,نوشابه های بدون الکل باید به میزان حداقل مصرف شود زیرا کافئن ادرار آور است و میزان مایعات بدن را کاهش میدهد.

ورزش های آبی برای مبتلایان به [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]



ورزش های آبی برای مبتلایان به [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] آب درمانی یا هیدروتراپی به ورزشهایی گفته میشود که در آب انجام شود.این فعالیتها برای بیماران [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] به چند دلیل مفید است:-در آب فرد قادر است حرکاتی را انجام دهد که در بیرون آب به تنهایی میسرنمیباشد.-شناوری در آب شخص را قادر به ورزشهایی میکند بدون اینکه فشاری بر روی مفاصل وارد شود.-آب عضلات را ریلاکس میکند و آرامش میدهد.درد را کاهش میدهد و به شخص احساس بهتری میدهد.-آب مقاومتی در مقابل حرکت کردن ایجاد میکند که سبب قوی شدن عضلات و بهبودی وضعیت قلبی و ریوی می شود. احتیاطات هنگام ورزشهای آبی:-در مرحله نخست از پزشک یا درمانگر خود راجع به ایمن بودن ورزشهای آبی سئوال کنید.-اگر شنا بلد نیستید زیر نظر مربی و در قسمت کم عمق استخر بروید.-در طی شنا بدن شما به علت تحرک زیاد مقادیری آب از دست میدهد بنابراین همیشه در یک بطری کوچک مقداری آب تازه در کنار استخر گذاشته و بنوشید.-شنا کردن موجب خشکی پوست خصوصا عضو مبتلا به لنف ادم میشودلذا قبل از شنا کردن پوست خود را با مرطوب کننده مناسبی چرب کنید.آیا در طی ورزش کردن نیاز به پوشیدن آستین طبی وجود دارد؟بعضی پزشکان و درمانگران پوشیدن آستین فشاری در طی ورزشهای آبی را توصیه میکنند زیرا بازوها بیشتر اوقات بیرون از آب قرار دارند.بعضی از درمانگران هم به بیماران توصیه میکنند به جای پوشیدن دستکش در عمقی از آب شنا کنند که سطح آب تا شانه هایشان باشد.کلر به دستکش یا جوراب لنف ادم آسیب میرساند پس شاید بهتر باشد از یک جوراب یا دستکش کهنه استفاده کنید و به خاطر داشته باشید حتما یک دستکش خشک با خود ببرید.در مورد افرادی که مبتلا به لنف ادم پا هستند نیاز به استفاده از جوراب درمانی د رآب وجود ندارد چون فشار هیدرو ستاتیک آب فشاری مشابه با فشار جوراب لنف ادم ایجاد میکند.



دمای آبدر هنگام ورزش ملایم دمای آب حدود 34 درج سانتیگراد یا کمی کمتر موجب ریلاکس شدن عضلات شده و ایجاد آرامش میکند.در ورزشهای آبی شدید مثل مسابقات شنا باید در آب با دمای پایینتری مثلا حدود 30 – 20 درجه سانتیگراد شنا کرد.اجتناب ار آب گرمگرما موجب تشدید [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] میشود.آب خیلی گرم موجب ایجاد مشکلاتی میشود زیرا باعث بالا رفتن دمای مرکزی بدن میشود.دمای بالای 34 درجه موجب تشدید لنف ادم میشود.وان آب داغدراز کشیدن در وان آب گرم به نظر بسیار عالی میرسد اما متاسفانه سبب افزایش خطر تورم عضو در افراد مبتلا به لنف ادم و یا کسانی که در معرض خطر لنف ادم هستند میشود.اگر پای شما در معرض خطر ایجاد لنف ادم است باید از وان آب گرم پرهیز کنید.اگر دستتان در معرض خطر لنف ادم است در صورتیکه دستتان را در خارج از آب نگه دارید استفاده از وان آب گرم اشکالی ندارداما به محض اینکه احساس گرما کردید باید از آب خارج شوید خود را خشک کرده و مقادیری آب بنوشید.جکوزیفشار آب گرم (نه داغ) در جکوزی می تواند مفید باشد مخصوصا وقتی بر روی ناحیه گردن باشد. حبابهای خارج شده از بدنه جکوزی مانند ماساژ ملایمی می باشد که عضلات را ریلاکس کرده و غدد لنفاوی قاعده گردن را تحریک میکندورزش در آبآهسته شروع کنید :اگر تا به حال ورزش ابی انجام نداده اید عاقلانه است که در ابتدا از مدت زمان کوتاهتری شروع کنید و به تدریج به 50 تا 60 دقیقه برسانید زیرا آب دینامیک و حساسیت بدن را تغییر میدهد ,لذا هر جلسه آب درمانی نباید بیشتر از یک ساعت طول بکشد.مراقب باشید عضو در گیر لنف ادم معمولا پاسخ بافتی آهسته ای دارد بنابراین یک مشکل فورا ظهور پیدا نمی کند.لذا عاقلانه است از هر ورزش جدیدی فقط چند بار در یک جلسه انجام بدهید و اگر مشکلی مانند درد یا خستگی بیش از حد پیش نیامد در جلسه بعدی به تعداد دفعات حرکات ورزش بیفزایید.



راه رفتن در آبراه رفتن در آب بهترین فعالیت برای گرم کردن بدن قبل از شروع ورزشهای آبی است.هر چه آهسته تر راه بروید بیشتر عضلات ریلکس می شوند و برای سیستم لنفاوی شما بهتر است.بین 3 تا 10دقیقه راه رفتن آرام قبل از ورزش توصیه میشود.در موقع راه رفتن آب تا سطح قفسه سینه شما باشد ,نفس های عمیق بکشید وراه بروید.چگونه در استخر راه بروید:ابتدا پاشنه پا را بر روی کف استخر گذاشته در مرحله بعد کناره خارجی پا را بر روی کف استخربگذارید و در آخر پنجه پا را بر روی کف استخر قرار بدهید تا تمام کف پا بر روی کف استخر قرار بگیرد.بعد پاشنه را بلند کرده و روی پنجه پا فشار آورده و پا را به سمت جلو حرکت بدهید همیم کار را با پای بعدی انجام بدهید.این طریق راه رفتن را به طور متناوب در جهت عقب برای افزایش قدرت ستون فقرات و عضلات پشت و در جهت چپ و راست برای افزایش پایداری مفصل ها و ناحیه لگن انجام بدهید.میتوانید با پوشیدن کمربند شنا این حرکت را در آبهای عمیقتر به طوریکه کاملا در آب غوطه ور هستید انجام بدهید.حرکت دستها در حین راه رفتناگر مبتلا به لنف ادم دست هستید ,دستهایتان را به صورت شناور در حین راه رفتن در جلوی خود در سطح آب قرار دهید و به آرامی از سمتی به سمت دیگری حرکت بدهید