حتما شما هم وقتی مشغول آبتنی بودید، مجذوب دنیای حبابها شدهاید. البته منظور ما حباب اقتصادی سکه و ارز نیست. همینطور حباب لامپ. منظور ما همان حباب صابون است. حباب صابون پرده بسیار نازکی از ترکیب آب و صابون است. این غشا به شکل کروی است که به خاطر جریانهای خیلی کوچک با غلظتهای مختلفی از آب و صابون، نور را به صورتی رنگینکمانی میشکند و جلوههای بسیار زیبا ولی کوتاه مدتی درست میکند.
حبابهای صابون عمر چند ثانیهای دارند. حبابها ممکن است در اثر برخورد با اشیا یا به صورت خودکار بترکند. با وجود این همه جذابیت، چیز زیادی درباره آنها نمیدانیم. مثلا یک تصور غلط رایج این است که صابون کشش سطحی آب را افزایش میدهد و برای همین حباب تشکیل میشود.
اما صابون در واقع کشش سطحی را به حدود یکسوم کشش سطحی آب خالص کاهش میدهد. پس چرا حباب تشکیل میشود؟ یا چرا وقتی حباب بزرگتر میشود،زودتر میترکد؟ چطور میشود حبابهای بزرگتری درست کرد؟
هنگامی که حباب بزرگتر میشود غلظت صابون در سطح حباب کاهش پیدا میکند؛ بنابراین کشش سطحی افزایش مییابد. صابون با تقویت نقاط ضعف حباب کار میکند و از تقویت و امتداد بیش از حد حباب و دور شدنش از شکل کروی جلوگیری میکند. اما اگر بخواهید میتوانید همه اینها به علاوه کلی اطلاعات جالب دیگر را از زبان دکتر هلن چرسکی فیزیکدان بشنوید.
آن هم در یک مستند جدید و جذاب تولید سال ۲۰۱۳ شبکه چهار BBC. در واقع اطلاعاتی که از یک حباب ساده صابون به دست میآید، حتی از این هم فراتر میرود. حباب صابون به ما میگوید که طبیعت چگونه کار میکند؛ آن هم در ابعادی به بزرگی منظومه شمسی یا به کوچکی طول موج نور مرئی؛ از اینکه حیوانات چطور غذایشان را میچشند تا اینکه اقیانوسها چطور نفس میکشند.
میتوانید این مستند جذاب را با کمک تورنت برای خودتان بارگذاری و تماشا کنید. طول مدت این مستند ۵۹ دقیقه و حجم آن ۶۳۹ مگابایت است.
-به نقل از همشهری