شهرستان چالوس

شهرستان چالوس به وسعت 3/1597 کیلومتر مربع بوده و مرکز آن در 50 درجه و 27 دقیقه طول شرقی و 36 ودرجه و 38 دقیقه وعرض شمالی قرار دارد . از شمال به دریای خزر ، از شرق به شهرستان نوشهر ، از جنوب به رشته کوههای البرز و استان تهران (نواحی طالقان و کرج) و از غرب به شهرستان تنکابن محدود میشود و ارتفاع آن از سطح دریای آزاد 19 متر بوده و بر اساس آخرین تقسیمات اداری دارای 3 شهر چالوس ، مرزن آباد و کلاردشت و دوبخش و 5 دهستان است.
جممعیت این شهرستان در سرشماری نفوس و مسکن سال 138۵ دقیقاً ۱۲۲۱۶۲ نفر شمارش شده است که ۶۴۸۴۶ نفر آنها شهری و ۵۷۳۱۶ نفر آنها روستایی هستند.
آب و هوای آن به دو نوع جلگه ای معتدل و مرطوب و کوهستانی سرد و نیمه مرطوب تقسیم میشود که شهر چالوشدر منطقه ی جلگه ایو شهرهای کلاردشت و مرزن آباد در منطقه ی کوهستانی واقع شده اند.
از مهمترین رودهای این شهرستان میتوان رود چالوس- سردآبرود – نمک آبرود و هچیرود را نام برد که از ارتفاعات شمالی البرز سرچشمه میگیرند . از نظر ناهمواریها ، کلاردشت با دارا بودن 45 قله به بلندی بیش از 4000 متر مرتع ترین بخش البرز میباشد . در این میان علم کوه با ارتفاع 4850 متر بلندترین نقطه ی شهرستان و بلند ترتین قله کشور پس از دماوند و سبلان است . اقتصاد این شهرستان بر پایه کشاورزی ،دامداری و صنعت گردشگری و توریسم استوار است.
پیشینه ی تاریخی
ساکنان بومی بر اساس افسانه ای قدیمی نام چالوس را برگرفته از نام دختری زیبا میدانند که در این شهر زندگی میکرد؛ اما به عقیده بیشتر مورخان و محققان واژه چالوس از دوبخش تشکیل شده که «چا» یا «چال» به معنی چاله یا زمین گود و «لوس»که رد برهان قاطع به معنای لجن زار آمده را شامل میگردد و بدین صورت میتوان از لغت چالوس به عنوان زمین پست و باتلاقی تعبیر نمود. این واژه به صورتهای چالسو چلس و در متون عربی شالوس و شالس نیز آمده است.
براساس یافته های باستان شناسی تاریخ قدیمی ترین ساکنین این شهرستان در کلاردشت به هزاره دوم ق.م میرسد. در بررسی که در سالهای 1976 – 1975م در کلاردشت به بوسیله موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران انجام گردید، متجاوز از 50 تپه مربوط به اوخر هزاره ی دوم و اویل هزاره ی اول قبل از میلاد و همچینین تعداد زیادی غار مربوط به دوران حجر کشف شدکه همگی نمایانگر قدمت منطقه است.
ریشه نژادی مردم این دیار از نژادهای مدیترانه ای جنوبی و قفقاز بوده که بعدهای مادها جانشین آنها شده اند.گویش اصلی و غالب ساکنین این شهرستان گیلکی کلارستاقی است؛ همچنین خواجوندها که در کلاردشت زندگی میکنند به زبان خوجوندی (لکی)و گیلانی هایی که در دهه های اخیر به چالوس مهاجرت کرده اند،به گویش گیلکی تکلم میکنند.
سبب ایجاد شهرستان چالوس را وجود دژی باستانی در زمان ساسانیان میدانندکه متصل به منتهی الیه مرز شرقی دیلمستان بوده است. از قدیمی ترین کتابی که در آن از چالوس سخن به میان آمده، کتاب مسالک الممالک ابن خرداد در فواصل سالهای232 تا 272 ه.ق است.
مولف کتاب مذکور چالوس را همطراز با شهرهایی چون ساری ،آمل و جزء آن می آورد که این امر نشانگر عظمت چالوس بوده است .
چالوس در طول حیات خود همواره به شکل یک دز و پادگان نظامی مطرح بوده است. به همین جهت چه در مقطع تاریخی که مرزبانان ساسانی و اسپهبدان مازنی و پس از آن اعراب مسلمان و بعد ترکان ماوراءالنهر آن را پایگاه خود نموده بودند و یا در دوران تاخت و تاز اسماعیلیه الموت و همچنین در زمان جنهای خانگی اواخر خاندان پادوسبانان- کهحاکمان ایالت رویان بودند و چالوس در قلمرو آنان بود- این شهر کانون حوادث بوده و فراز و نشیبهای زیادی را به خود دیده است. چنانچه ابن خلدون مورخ عرب آن را چیزی جز یک دهکده ی ویرانه ندیده ،حال آنکه در زمانی دیگر مقدسی از آن به عنوان شهری که قلعه و مسجد جامعی متصل به هم داشت و هردو از سنگ بنا شده بود ، یاد میکند.
عواملی چون تخریب دژ چالوس در سال 287 ه.ق بدست سید حسن بن قاسم ، که از همراهان ناصر الحق بوده و پس از ان ، از بین رفتن پادشاهی پادسبانان رویان توسط شاه عباس اول صفوی که در حوالی سال 1004 ه.ق اتفاق افتاد، رفته رفته سبب شد تا چالوس موقعیت استراتژیکی و اهمیت خود را از دست داده و در سال 1195 ه.ق با نام کلارستاق و بهمراه کجور به خاک تنکابن ملحق گردید.
در دوره پهلوی اول ، چالوس بعلت قرارگرفتن در نقطه تقاطع جاده ساحلی با جاده کندوان و نیز احداث کارخانه حریربافی بزرگی که مهاجران بسیاری را به سوی خود کشاند مجددا رونق گرفت و پس از تاسیس شهرستان نوشهر در سال سال 1327ه.ش چالوس از تنکابن جدا شد و به عنوان یک بخش جزو حوزه سیاسی نوشهر در آمد و نهایتاً در سال 1375 خود به عنوان شهرستانی نستقل شناخته شد.
برخی از آثار تاريخي داخل شهر چالوس
آثار تاريخي داخل شهر چالوس :
كاخ چايخورانشماره ثبت تاريخي 1045
اين كاخ كه از بناهاي دوره پهلوي اول است در جنوب ميدان معلم چالوس و در منطقه اي موسوم به محوطه كاخ واقع شده و اكنون به عنوان مكان اداره ميراث فرهنگي چالوس مورد استفاده قرار دارد .
اين بنا در محوطه اي به مساحت تقريبي 4000 متر مربع در يك طبقه و زير زمين احداث شده است دو ورودي اصلي بنا در ضلع غربي و شرقي است و فضاهاي داخلي ساختمان مشتمل بر دو بخش اصلي و خدماتي بوده كه با راهروي مياني به هم مرتبط است .
بخش اصلي شامل بالكن ستوندار شمالي و دو تالار مربع شكل در جنوب آن و يك تالار مستطيل شكل در جهت شمالي و جنوبي است كه با تزئينات زيباي گچ بري آراسته شده است . بخش خدماتي داراي دو اتاق و آبدار خانه و دو ايوان در دو سوي شرقي و غربي است .
هتل بنياد پهلوي چالوس :
هتل بنياد پهلوي در ضلع شرقي ميدان معلم شهر چالوس واقع شده است . اين بنا در دوره پهلوي اول بعنوان هتل در دو طبقه و زيرزمين ، در امتداد شمالي و جنوبي احداث گرديده و بعد از انقلاب به سپاه پاسداران واگذار شد و هم اكنون بعنوان درمانگاه تخصصي امام رضا مورد بهره برداري مي باشد .
ويلاهاي جنگلباني :
مجموعه اي شامل پنج ويلا در ضلع شمالي ميدان معلم شهر چالوس درمحوطه سازمان جنگل ها و در فاصله اندكي از جانب شرقي رودخانه چالوس واقع شده است .
اين ويلاها تماماٌ دو طبقه و تنها قسمت كرسي آنها از سنگ هاي تراشيده ساخته شده است . علاوه بر سنگ مصالح متداول روز از جمله آجر و چوب و … در ساخت آنها بكار رفته است .
پل فلزي چالوس :
اين پل كه در مركز شهر و بر فراز رود چالوس قراردارد بناي آن در سال 1311 هـ . ش شروع و در سال 1312 به بهره برداري رسيد . طول پل 200 متر و عرض گذرگاه باجان پناه 6.5 متر مي باشد . قسمت فلزي آن داراي يك چشمه به طول 68.5 متر است و در سو به دو دهانه طاق منتهي ميشود اتصالات فلزي تماما پرچ كاري و به گونه تزئيني است. دو طرف پل به صورت پايه چراغها و مجسمه شيرهاي سيماني آراسته شده است .
دبستان پروين اعتصامي :
اين بنا كه در ضلع شمالي خيابان امام واقع شده است . در سال 1312 خورشيدي همزمان با احداث كارخانه حريربافي به عنوان رستوران كارخانه بنا گرديد و در سال هاي 1320 تا 1324 هـ . ش مركز فرماندهي نيروهاي ارتش شوروي سابق بود .
پس از خروج متفقين از سال 1325 تاكنون اين بنا با نام دبيرستان شاپور و پس از مدتي تحت نام دبستان پروين اعتصامي مورد بهره برداري آموزشي است . ساختمان مدرسه از يك طبقه و زيرزمين تشكيل شده است و ورودي آن در جهت جنوبي و داراي سردر تزئيني است .
كارخانه حريربافي چالوس :
عمليات ساختماني كارخانه از سال 1312 ش آغاز و در سال 1315 به پايان رسيد . حريربافي چالوس كه در زمان خود در خاورميانه بي نظير بوده از سال 1315 تا سال 1337 بكار توليد محصولات ابريشمي طبيعي انواع پارچه ، جوراب ، پرده و كراوات و غيره به منظور صدور به كشورهاي ديگر اختصاص داشت . در اين سال كارخانه تعطيل و دستگاه هاي آن به رشت انتقال يافت .
اين كارخانه كه تقريباً در مركز بافت شهري چالوس قراردارد داراي محوطه بسيار وسيعي شامل قسمتهاي مختلف از جمله ديگ بخار و منبع توليد انرژي ، انبار پيله ، نخ ريسي ، پارچه بافي ، جوراب بافي ، رنگرزي ، كارخانه نخ سازي ، منبع آب و ساختمان ادارات مركزي بود .
كارگران اين كارخانه اكثر غيربومي و عموما از شهرهاي گيلان و بعضاً آمل و بابل ، اصفهان ، مشهد و تبريز بودند و جمعيتي در حدود 1500 نفر را تشكيل مي دادند .
پس از تعطيلي كارخانه ساختمان آن به وزارت كشاورزي و منابع طبيعي سپرده شده بود و بعد از انقلاب اسلامي نيز به سپاه پاسداران واگذار شد .
ب) آثار خارج از شهر چالوس :
بقعه متبركه سيد محمد :
اين بنا در روستاي زوات واقع در جانب جنوبي كمربندي چالوس به تنكابن قرار دارد . ساختمان اصلي مقبره به صورت 8 ضلعي مي باشد كه گنبدي 8 وجهي بر فراز آن استوار است . گنبد بقعه از نوع دوپوش است .
راه سنگ فرش :
اين راه كه از آن به عنوان راه ناصرالدين شاهي ياد مي كنند . 3 متر عرض دارد و از سنگ هاي چيده شده در كنار هم شكل گرفته است و اكنون در برخي از نقاط جنوب شهر چالوس نظير سينوا و مازي پشته مي توان اين راه را مشاهده نمود . گويا اين راه چالوس را به منظريه شميران متصل مي نموده است .
عمارت شاه چشمه :
اين عمارت كه در حاشيه غربي جاده چالوس به كرج و در فاصله 4 كيلومتري كمربندي چالوس به نوشهر قرارگرفته از بناهاي دوره پهلوي اول است و به دليل وجود چشمه اي به نام شاه چشمه در نزديك آن به اين نام معروف گشته است .
پل زغال :
اين پل در 18 كيلومتري جاده كندوان و بين راه چالوس به مرزن آباد و بر روي رود چالوس احداث شده است . تاريخ ساخت آن به استناد كتيبه موجود در بدنه پل به سال 1317 هـ . ش است . اين پل 6.2 متر عرض و 38.5 متر طول دارد و طول دهانه آن نيز 20 متر مي باشد .
امامزاده زكريا :
اين برج آرامگاهي كه در آبادي شكركوه واقع در 7 كيلومتري شمال شهر كلاردشت قرار دارد متعلق به دوره صفويه و مدفن امامزاده زكريا از نوادگان حضرت اميرالمومنين (ع) است . ساختمان اصلي مقبره داراي پلاني هشت ضلعي و داراي گنبد رك از نوع دوپوش مي باشد .
امامزاده حقاني شماره ثبت 476 :
بناي امامزاده منسوب به هادي ابن امام زين العابدين (ع) مشهور به حقاني در شهر كلاردشت واقع است . ساختمان بقعه چهارضلعي و در نماي بيروني در هر ضلع داراي ايوان با 10 ستون چوبي است .
ورودي بنا در ضلع شرقي و در داخل نيز داراي دو ستون قطور چوبي كنده كاري شده است . به استناد مدارك موجود كتيبه چهارچوب درب و ورودي بنا به تاريخ 771 هـ .ق و كتيبه صندوق معرف باني آن حيدر كيا و سازنده آن استاد فرهاد ابن استادالمرحوم رستم الخليل المعلي در سال 782 هـ .ق و در زمان جلال الدوله اسكندري بوده است .
هتل نيمه تمام :
اين بنا در مركز شهر مي باشد و مربوط به دوره پهلوي اول مي باشد و عمليات احداث آن در سه طبقه توسط شركت آلماني در دست انجام بود .
اما گويا از آنجا كه سازندگان آن نتوانستند رضاخان را در مورد استحكام آن متقاعد سازند ، ادامه ساخت آن متوقف و تا به امروز به صورت نيمه تمام باقي مانده است . امروزه بخش هايي از آن توسط برخي نهادها مورد استفاده مي باشد .
مجموعه بناهاي ديواني كلاردشت :
پهلوي اول به موجب سفرهاي متعددي كه به كلاردشت نمود بناي يك كاخ و 15 ساختمان بزرگ دولتي را در دستور كار خود قرارداد . برخي از اين بناها كه هم اكنون در جانب شمالي خيابان پاسداران قراردارند ، شامل اداره هاي دخانيات ، منابع طبيعي ، كانون فرهنگي ، شهرداري ، نيروي انتظامي و سرم سازي است .
كاخ اجابيت :
اين قصر كه بر روي تپه اي مشرف به دشت كلار و در محله اجابيت واقع در دو كيلومتري شهر كلاردشت قرار دارد از بناهاي دوره پهلوي است كه در سال 1318 ش احداث گرديد . بنايي است دو طبقه در محوطه اي بزرگ و محصور و بام آن بصورت شيرواني است . اين بنا زماني به عنوان موزه مورد بهره برداري قرار مي گرفته است و هم اكنون در اختيار نهاد رياست جمهوري است .
نهر ملك جوب :
از گذشته هاي دور تا به امروز چند نهر قديمي از رودخانه پر آب سرآبرود جهت آبياري زمينهاي كشاورزي منشعب مي شده است كه يكي از آنها نهر ملك جوب مي باشد . حفر اين نهر را به سلسله پادشاهي پادوسبانان نسبت مي دهند . ملك جوب خود شامل ملك جوب شرقي و ملك جوب غربي است كه ملك جوب شرقي داراي 4 كيلومتر طول است و محل آبگيري آن از بالاي رودبارك بوده و 290 هكتار زمين را آبياري مي كند و ملك جوب غربي كه آبگيري آن از داخل محله و لوال كلاردشت است و 8.5 متر طول دارد و حدود 13 هكتار زمين را آبياري مي كند . در گذشته در مسير اين نهر آسياب هاي آبي زيادي مشغول به كار بوده اند كه امروزه اثري از آنها بر جاي نمانده است .
بقعه امامزاده فضل و فاضل :
اين بقعه در نزديكي روستاي فشكور از توابع بخش كلاردشت است و بر بالاي كوهي منفرد واقع است پلان آن 8 ضلعي است و گنبدي دوپوش با نماي داخلي نيم دايره و نماي بيروني هرمي شكل 8 وجهي بر فراز آن استوار است .
استراحتگاه رضاخاني :
اين عمارت كه در آبادي ولي آباد محور كندوان و در كنار جاده به عنوان اقامتگاه موقت رضاخان ساخته شده بود ، بنايي است كوچك از يك طبقه با زيرزمين ، ايوان آن داراي ستونهاي مدور با پايه ستون و سرستونهاي بسيار ظريف و پركار است و بام بنا به صورت شيرواني است .
بناي نهارخوران كندوان :
اين اثر كه در فاصله چهل كيلومتري محور چالوس ـ كرج و در محلي به نام دزبن و در كنار رودخانه چالوس واقع شده ، متعلق به دوره پهلوي اول است كه همزمان با احداث محور كندوان جهت استراحت موقت بنا شده است و در حال حاضر به عنوان رستوران كاربري دارد .
تونل سنگي :
اين دروازه يا به عبارتي تونل سنگي در مسير راه ناصرالدين شاهي كندوان و در صخره هاي بالادست هفت برادران روستاي ولي آباد از توابع دهستان كوهستان كلاردشت واقع شده است . مسير دروازه شرقي ـ غربي و به عرض متوسط 3.8 و ارتفاع 4.7 و طول 8 متر است .
كتيبه اي در ورودي غربي آن بدين شرح موجود است « در زماني اين راه اختتام يافت كه جناب جلالتماب عزيزخان سردار كل قشون محروسه ايران بود و جناب انوشيروان خان اعتضادالدوله حاكم مازندران » سازندگان راه ناصري مهندسان اتريشي و در راس آنها موسيو كاستكر بود . اين راه كه در سال 1285 هـ . ق توسط ناصرالدين شاه افتتاح شد تهران را به چالوس مرتبط مي نمود و شاخه فرعي آن نيز به كلاردشت منتهي مي شد .
كاروانسراي سنگي پاي قله كندوان :
اين بنا كه در فاصله 200 متري شمال تونل كندوان واقع شده است . از نوع كاروانسراهاي كوهستاني مي باشد . شكل كلي بنا به صورت چهارضلعي در ابعاد 9*22 متر در امتداد شمالي ـ جنوبي است و از دو رديف طولي حجرات گنبددار تشكيل شده است .
امروزه 5 گنبد بخش شرقي كاروانسرا باقي مانده است كه همگي در قسمت فوقاني داراي نورگير هستند . هر گنبد بر روي 4 طاق استوار است گنبدهاي اين بنا از نوع كلنبه اي مي باشد .
تونل كندوان :
در ارتفاعات 2700 متري كندوان و در فاصله 90 كيلومتري جنوب چالوس تونلي به طول1883.8 متر در مسير جاده چالوس ـ كرج حفر شده است . ساخت تونل در سال 1314 هـ . ش شروع و در سال 1318 به اتمام رسيد ، عرض تونل 5 متر بود و به علت عرض كم سالها به صورت يك طرفه مورد استفاده قرار مي گرفت تا اينكه در چند سال گذشته اقدام به تعريض آن نمودند و سرانجام در سال 1380 اين كار به اتمام رسيد و تونل جهت تردد دو طرفه مورد بهره برداري قرار گرفت .
كاروانسراي سر قله كندوان :
بقاياي اين كاروانسراي سنگي در منتهي اليه جنوبي مازندران و در سر قله كندوان قرار دارد اين بنا به شيوه 4 ضلعي و با ابعاد 14*16 متر ساخته شده است .
براساس شواهد موجود سقف كاروانسرا به شكل گنبدي بوده است .
گنجينه كلاردشت :
در سال 1318 هـ . ش به هنگام پي كني به منظور احداث قصر اجابيت در گنج تپه روستاي اجابيت كلاردشت تعدادي ظروف زرين و مفرغين و سفالين كشف و به گنجينه كلاردشت معروف گرديد .
اشياء مكشوفه سفالي شامل قمقمه ، كوزه ، بشقاب و ظروف لوله دار و ريتون بود و ظروف زرين مجموعه فوق شامل جام و خنجر و ... و در مجموعه به وزن 574.79 گرم در ابتدا به عنوان پشتوانه اسكناس با خزانه بانك ملي تسليم و در سال 1322 به موزه ايران باستان ( موزه ملي ) تحويل گرديد . در بين اشياء مكشوفه جام زرين استوانه اي شكل با نقش سه شير با سر برجسته از لحاظ تكنيك ساخت قابل مقايسه با جام مارليك است . روي هم رفته گنجينه كلاردشت بيانگر فرهنگ و هنر پيشرفته منطقه در هزاره هاي دوم و اول ق .م و ارتباط گسترده آن با مناطق گيلان و حسنلو آذربايجان و سيلك كاشان ونيز لرستان است .
مجموعه سيمين كلاردشت :
علاوه بر مجموعه فوق در طي كاوشهاي باستان شناسي و با عمليات ساختماني مجموعه ظروف سيمين بعضاٌ با نقوش طلاكوب متعلق به دوره ساساني كشف گرديده است ازجمله اين ظروف جامهاي متعدد با نقوش انساني و حيواني است بعنوان نمونه روي دو جام سيمين قباد اول اولين پادشاه ساساني سوار بر اسب در صحنه شكار گورخر به تصوير كشيده شده است نيز تنگي نقره اي با پس زمينه طلايي ، نقوش و تصاوير رامشگران را به صورت برجسته در صحنه نوازندگان و در ميان انواع حيوانات مانند روباه ، كبك ، بلدرچين و ببر نشان مي دهد .
هنرهاي سنتي شهرستان چالوس :
عمده ترين هنر سنتي شهرستان چالوس ، فرش كلاردشت است كه علاوه بر فروش داخلي به كشورهاي اتريش ـ فرانسه ـ ايتاليا ـ كانادا ـ آلمان و كشورهاي حوزه خليج فارس نيز صادر مي شود .
شباهت طرح هاي فرش كلاردشت با طرح هاي فرش كردستان و فارس و كرمانشاه بيانگر مهاجرت اقوام لر و كرد كوههاي زاگرس در گذشته هاي دور به اين منطقه است . از انواع جنگلي و شكارگاه ـ شكري ـ مزرقان ـشاه عباسي ـگل سيني ـ قابل ذكر است و مهمترين دلايل شهرت آن كيفيت بسيار بالاي رنگ قالي بدليل استفاده از مواد گياهي علاوه بر رنگ هاي شيميايي در رنگرزي است . علاوه بر قالي هنرهاي سنتي چون نمدمالي ـحصيربافي ـجاجيم بافي ـ بافت جوراب و دستكش و كوزه گري نيز در منطقه كلاردشت رواج دارد .
جاذبه هاي طبيعي و گردشگري :
آبگرم معدني روستاي واحد واقع در جاده عباس آباد به كلاردشت ـ آبگرم معدني « پيش ترك » واقع در بين روستاي رودبارك و مجل كلاردشت ـ آبگرم معدني « تلو » در جنوب روستاي رودبارك ـ آبگرم « داريو » در نزديكي روستاي برار در دهستان بيرون بشم كلاردشت ـ آبگرم « كندوا » در روستاي آنگوران كلاردشت ـآبگرم « لله جار » در حاشيه روستاي لله جار در شمال شهر مرزن آباد ـ آبگرم روستاي دلير در كلاردشت .
پارك هاي جنگلي :
پارك جنگلي فين در كيلومتر 7 جاده چالوس به تهران ، منطقه جنگلي و مجموعه تفريحي نمك آبرود و تله كابين آن در كيلومتر12 جاده چالوس به تنكابن ، پارك جنگلي شهداي غرب مازندران در جنوب شهر چالوس .
رودخانه ها :
رود چالوس و سردآبرود و كرانه هاي زيباي اين دو رود كه محلي مناسب براي تفريح مي باشد .
دريا :
بلوار دريا و مجموعه تفريحي ساحل آن در شهر چالوس .
قله ها :
علم كوه و تخت سليمان كه براي كوهنوردان بسيار جالب است و در اين قله ها كمپ كوهنوردي نيز مستقر مي باشد و از لحاظ فني در
شمار هفتمين قله فني جهان محسوب مي گردد .
درياچه ها :
درياچه «ولشت » واقع در روستاي سما كلاردشت با وسعتي در حدود بيست هكتار مهمترين و زيباترين درياچه شهرستان و يكي از ده درياچه آب شيرين ايران است . طول اين درياچه 650 متر و عرض آن 300 متر و عمق آن نيز در گودترين نقطه در حدود 30 متر است . آب درياچه بسيار زلال بوده و براي ماهيگيري ـ شنا و قايقراني مناسب مي باشد .
فاصله درياچه با جاده چالوس به مرزن آباد 14 كيلومتر است درياچه دريوك كوهستان در مقابل آبادي ولي آباد و در مسير جاده كندوان واقع است و وسعت آن در حدود يك هكتار و حداكثر عمق آن 5 متر است و درياچه دريوك كلاردشت در مدخل جنگل هاي شمالي كلاردشت در محلي به نام « پلت چشمه » قرار دارد .
برفچال :
در كوه هاي كلاردشت برفچالهايي وجود دارد كه از مهمترين آنها برفچال تنگ لو و گردونكوه است .
شكارگاه ها :
شكارگاههاي مهم شهرستان چالوس كه عمدتاٌ در مناطق كوهستاني واقع مي باشند عبارتند از :
نفت چاك ـكل جاران ـ بربر ـ پيت سرا ـ آويدر ـ خشكدر ـ بالاخرم دشت ـ پايين خرم دشت ـ اشكسه ـ حصار چال ـ پسنده ـ پاتخت و ديوچال
يخچال ها :
در محدوده علم كوه و تخت سليمان يخچال هاي بزرگ طبيعي و دائمي وجود دارد كه بزرگترين مجموعه يخچالي خاورميانه است .
يخچال هاي علم كوه از نوع يخچال هاي كوهستاني و دره اي هستند كه روزانه با سرعتي به طور متوسط بين 30 سانتي متر تا يك متر در حركتند اين يخچالها متعلق به دوران سوم زمين شناسي بوده و 60 ميليون سال قدمت دارند ، اسامي آنها به ترتيب وسعت عبارتند از :
يخچالهاي هفت خوان ـ علم چال ـ يخچال شمال غربي علم كوه ـ تخت سليمان ـ خرسان ـ چالون ـ مرجيكش .
آبشارها :
« آبشار هريجان » در روستاي هريجان نزديك گردنه هزارچم « آبشار آكاپل » در جنگل هاي سرديچال كلاردشت .
غارها :
غار « يخ مراد » در هريجان بخش كلاردشت و غار « ديوكولي » در انگوران بخش كلاردشت و « ديوغار » در روستاي برار بخش كلاردشت .
جاده ها :
جاده جنگلي عباس آباد به كلاردشت ، جاده معروف كندوان و نقاط متعدد ديدني مسير آن نظير روستاي سياه بيشه ، گردنه هزارچم و غيره ... .