ساخت آجر یا مراحل تولید آجر:
1 : آجر سنتی 2 : آجر صنعتی
آجر سنتی یاآجر دستی :قبل از صنعتی شدن تولید آجر در تمام نقاط که امکان پخت خشت خام بود این نوع آجر تولید می شد.
این نوع آجر امروزه در بناهای تاریخی مورد استفاده قرار می گیرد.
مراحل تولید آجر سنتی
1- پس از تهیه خاک مورد نظر خاک را آخوره گرفته وآب داخل آن می ریز یم 1 تا 2 روز صبر می کنیم تاخاک خوب خیس بخورد.
گل درست شده را خوب مخلوط می کنیم وروی آنرا می پوشانیم تا گلها خوب برسد( یعنی اگر هنوز خیس نخورده باشد کاملاخیس خورده)
2- محلی صاف را جهت تخلیه خشت آماده می نما ییم
3- گل آماده شده را پس از برزیدن در داخل قالب هایی که قبلا آماده نموده ا یم ریخته و گل اضافه روی قالب را با ابزاری که قبلا تهیه نموده ایم بر میداریم.
4- خشت داخل قالب را در محلی که از قبل صاف کرده ایم برمی گردانیم پس از تهیه خشت باید روی آنرا بپوشا نیم تا اینکه آرام خشک شود در غیر این صورت خشک ترک خواهد خورد
5- پس از خشک شدن خشت آنرا داخل کوره می چینند ؛وبه آن حرارت می دهند تا پخته شود.
مراحل تولید آجر صنعتی
1- مشخص نمودن خاک مورد نیاز برای تولید هر نوع آجر
2- دیپو خاک توسط بردیزل حداکثر به عمق 150cm ( دیپو خاک یعنی زمین راکندن و خاک آن را جمع کردن )
3 - خاک دیپو شده را توسط لودر داخل کمپرس بارگیری می کنند وبه محل انبار کارخانه (سیلو ) می آورند.
4- خاک سیلوتوسط نوار نقاله (زیر انبار خاک نوار نقاله ایی قرار دارد که آن را نوار سیلو می نامند ) داخل آسیاب ریخته می شود.
5-آسیاب خاک وارد شده را به دانه های ریز حداکثر 5 میلی متر تبدیل می نماید چون هرچه دانه ها ریزتر باشد برا ی آب گیری مساعدتراست.
6-خاک آسیاب شده توسط نوارنقاله وارد مخلوط کن شماره 1 می شود که درآنجا با مقداری حدود 15% آب مخلوط می گردد .
7-پس از خروج گل از مخلوط شماره 1 نوار نقاله گل را به والس می رساند ( والس عبارت است از دو سنگ آهنی یاچدن به شکل استوانه که به صورت افقی در کنار هم به فاصله حداکثر 5 میلی متر قرار دارند و برعکس یکدیگر گردش می کنند و گل از بالا وارد شده و از پایین آن خارج می شود )و والس عمل برزیدن گل را انجام می دهد .
8-پس از خروج گل از والس, گل توسط نوار نقاله به مخلوط کن شماره 2 وارد شده که در آنجا نیز مقداری آب به آن افزوده شده و گل از مخلوط کن دوم وارد پرس می شود.
9-پس از ورود گل به پرس واکیوم هوای گل داخل پرس را تخلیه کرده تا اینکه چسبندگی ملکولهای گل با هم بیشتر شده و میزان جذ ب آب آن کمتر گردد.
10-گل واکیوم شده داخل پرس توسط حلزون داخل پرس (که مثل مارپیچ داخل چرخ گوشت می باشد )به طرف قا لب رانده شده و بر حسب نیاز به شکل قا لب بسته شده بر درب پرس از قا لب خارج می شود.
11- گل خارج شده که مثل قا لب یخ می باشد و به آن شمش می گویند توسط برش گروهی به قسمت های مساوی مطابق درخواست مشتری بریده شده روی نوارقرار می گیرد.
12- پس از خروج خشت خام از زیر برش به دو طریق خشت ها برداشته می شود .
12-1 – خشت خروجی از برش روی پا لت آلمینیوم قرار وپا لت ها روی دستگاه الواتور گرفته و توسط فینگر به داخل خشک کن وارد می شود.
12-2 – خشت پس از خروج از زیر برش روی نوار قرار گرفته تا کارگران آنها را روی واگن تخلیه نمایند و واگن ها توسط تراکتور به محل باز برده شده و کارگران خشت ها را در فضای باز تخلیه کرده تا خشک گردد و پس از خشک شدن داخل کوره چیده می شود.
13- پس از خشک شدن خشت به هر دو صورت(12-1 و 12-2 )خشت خشک توسط کارگران داخل کوره چیده شود .
14- خشت چیده شده داخل کوره ( قمیر ) پس از حدود 16 تا 24 ساعت پخته شده و پس از 15 ساعت سرد می شود .
15- آجر پخته شده توسط نوار که یک سر آن داخل قمیر و سر دیگر آن داخل کامیون می باشد جهت مقصد مشخص شده توسط کارگران بارگیر خواهد شد .