اگر در کار تجارت الکترونیک باشید، احتمالا وب سایتی دارید که در آن کار خرید و فروش اینترنتی را انجام می دهید. در این صورت یکی از مهمترین اجزای تجارت شما درگاه پرداخت اینترنتی است. بانک های مختلفی در ایران درگاه های پرداخت آنلاین را ارایه می دهند و می توانید سراغ یکی از آنها رفته و پس از طی مراحل اداری و قانونی از آنها استفاده کنید.

اما فکر می کنید خدمات همه این درگاه ها مانند هم است؟ می توان هر کدام از آنها را از زوایه های مختلفی مورد بررسی قرار داد. از طراحی رابط کاربر گرفته تا امنیت و پشتیبانی. اما پرداختن به همه این موارد زمان بر و طولانی است. پس بیایید با یک مثال، مقایسه ای کوتاه از زاویه فنی بین دو درگاه پرداخت اینترنتی بانک سامان و ملت داشته باشیم.
شما در فروشگاه اینترنتی تان کالایی را با مبلغ ۱۰۰۰۰ تومان به فروش می رسانید. مشتری کالا را انتخاب کرده، در سبد خرید قرار می دهد و سپس وارد مرحله نهایی پرداخت می شود. وقتی از سیستم پرداخت الکترونیک بانک ملت استفاده می کنید، ابتدا مبلغ کالا از طرف سرور وب سایت شما به بانک ملت ارسال می شود و بانک یک کد منحصر به فرد تولید کرده و برای سرور شما ارسال می کند.

این کد در واقع نمایه مبلغ کالا و نام سایت شما است. حالا سایت شما این کد را از طریق یک فرم برای صفحه پرداخت الکترونیک ارسال می کند. بنابراین اگر این روش را به درستی پیاده سازی کرده باشید امکان دستکاری و تغییر در مبلغ پرداختی وجود ندارد.

اما اگر از سیستم پرداخت بانک سامان استفاده می کنید، روند کار متفاوت است. در این حالت بعد از اینکه مشتری دکمه پرداخت را می زند یک فرم به بانک ارسال می شود که حاوی «مبلغ کالا» و «کد پذیرنده» است. در این وضعیت کاربر این امکان را خواهد داشت تا با یک ابزار ساده مانند فایرباگ مبلغ ارسالی را تغییر بدهد. یعنی به جای ۱۰۰۰۰ تومان مثلا ۲۰۰ تومان به بانک ارسال کند و این موضوعی است که احتمالا دردسر زیادی برای سایت های فروش اینترنتی ایجاد می کند.

حالا صفحه پرداخت الکترونیک بانک باز شده و مشتری با ورود اطلاعات کارت و رمز اینترنتی پرداخت را انجام میدهد. (حالا یا ۱۰۰۰۰ تومان یا ۲۰۰ تومان!)

البته هنوز یک مرحله وجود دارد که می تواند جلوی این مشکل را بگیرد. بعد از پرداخت، مشتری به وب سایت شما باز می گردد و یک پاسخ برای سایت شما از طرف بانک ارسال می شود. که لازم است آن را Verify کنید. در این حالت به بانک اعلام کرده ایم که پول را به حساب ما واریز کند. ضمن اینکه در این بازگشت، بانک به ما مبلغ واریزی را هم اعلام می کند. باید توجه کنید که در صورتی که از درگاه بانک سامان استفاده می کنید، لازم است مبلغ را کنترل کنید. چرا که ممکن است توسط کاربر دستکاری شده باشد. اما اگر به درستی از بانک ملت استفاده کنید احتمال دستکاری وجود نخواهد داشت.

می بینید که ما تنها یک بخش از سیستم درگاه پرداخت را بررسی کردیم و در آن تفاوت هایی مهم بین دو بانک وجود داشت. همین موضوع نشان می دهد که چقدر باید در انتخاب درگاه اینترنتی تان دقت به خرج دهید.
پشتیبانی

وقتی از درگاه بانک استفاده می کنید، پشتیبانی حرف اول را میزند. ممکن است هنگام پیاده سازی، سوالاتی داشته باشید و نیاز باشد از طریق ایمیل یا تلفن با مسوولان فنی درگاه بانک ارتباط داشته باشید. اگر بخواهیم تجربیات خودمان را با پشتیبانی این دو بانک با شما به اشتراک بگذاریم باید گفت که فکر می کنیم پشتیبانی فنی بانک ملت بهتر و قوی تر عمل می کند.

دسترسی بخش پشتیبانی بانک ملت نسبتا ساده و امکان پذیر است و حتی خود آنها پیگیر پیاده سازی درست درگاه می شوند تا این اطمینان را پیدا کنید همه چیز به درستی اجرا شده است. در طرف دیگر تجربه چندین بار تماس با پشتیبانی بانک سامان نشان داد که نباید منتظر پاسخ ایمیل ها باشیم و پیدا کردن تلفنی بخش پشتیبانی هم کار مشکلی است. هر چند که نمی توان در این مورد اظهار نظر قطعی کرد اما شما هم می توانید در نردبان تجربیات تان را در مورد پشتیبانی بخش درگاه آنلاین بانک ها با دیگران به اشتراک بگذارید و مزایا و معایب هر کدام را ذکر کنید.
استفاده از درگاه های پرداخت آنلاین موضوعی است که نیاز به توجه و دقت ویژه هنگام پیاده سازی دارد. به عنوان توسعه دهنده، لازم است داکیومنت های بانک ها را با دقت بخوانید و از تجربیات دیگران استفاده کنید تا بانک سرویس دهنده مناسب را انتخاب کنید. در غیر این صورت بروز خطا، کمبود پشتیبانی از طرف بانک یا اشتباه در برنامه نویسی از طرف شما سبب خسارت های مالی خواهد شد.









nardebaan.ir