شما هم خسته شدید از بس که خبرهایی درباره کمپانی‌های موفق پیش چشم تان آمد؟ بسیار خوب. بیایید سری بزنیم به دو تا از کمپانی‌هایی که این روزها در مخمصه هستند و محصولات جدیدشان آخرین امید نجات آنها است. یعنی نوکیا و ریم (صاحب بلک‌بری). از آنجایی که این دو کمپانی این روزها در پایین جدول مسابقات "تلفن‌های هوشمند" هستند، به نوعی رقیب هم نیز به حساب می‌آیند.

با ریم شروع می‌کنیم؛ این کمپانی در آخرین فصل مالی‌اش 235 میلیون دلار ضرر داد ولی افت سهامش متوقف شد زیرا ضرر اخیر، آنقدری که تحلیلگران مالی انتظار داشتند زیاد نبود. همین برای پی بردن به وضعیت مالی ریم کافی است: اوضاع بد است ولی در عین حال، نسبت به ضرر فصل قبلی که 518 میلیون دلار بود بهبود چشمگیری حاصل آمده.

در سمت دیگر نوکیا قرار دارد؛ ضرر ملی فصل اخیر این کمپانی معادل 754 میلیون دلار بوده و 6 فصل مالی است که نوکیا دارد ضررهای بزرگ می‌دهد و معمولاً هم ضررهای فصلی‌اش بالای 1 میلیارد دلار هستند. هر چند اندازه کمپانی نوکیا در بازار سرمایه دو برابر ریم است ولی ضررهای 1 میلیارد دلاری حتی برای یک کمپانی بزرگ هم خوب تلقی نمی‌شوند.

با نگاه کردن به صورت‌های مالی گذشته به نظر می‌رسد که نوکیا از منظر استراتژی بلند مدت کسب و کار نیز در وضع بدتری نسبت به ریم قرار دارد. بله، ریم همچنان مشتریان بزرگی را از دست می‌دهد، ارائه سیستم عامل بلک بری 10 هم به تعویق افتاده و تلفن هوشمند جدیدی را از این کمپانی شاهد نیستیم. ولی یک نکته در این میان هست: ریم کنترل اختصاصی بر سیستم عامل خود دارد و همینطور یک جایگاه محکم در میان کاربران و مشتریان وفادار. اینها مهم است زیرا افرادی که یک تجربه خالص ریمی می‌خواهند جای دیگری برای رفتن ندارند. برای آنها یا بلک بری 10 عالی خواهد بود و پول‌ها را به جیب ریم سرازیر می‌کند یا اینکه شکست می‌خورد و کمپانی از هم می‌پاشد.

اما در سمت دیگر، نوکیا چندان خوشبخت نیست زیرا ویندوز فون 8 سیستم عامل اختصاصی آن به حساب نمی‌آید و از این منظر رقبایی در مقابلش وجود دارند. تراژدی زمانی جلوه می‌کند که بدانیم این کمپانی هنوز مزیت‌های درخشان مهندسی را که به آن امکان ساخت محصولات جذاب می‌دهد در خود دارد ولی باز هم به این وضع دچار است. اما درست الآن این زیاد مهم نیست، زیرا تاکنون شراکت نوکیا با مایکروسافت تقریباً نزدیک به فاجعه بوده و روند بد نوکیا را متوقف نکرده.

نوکیا به دلایلی که هنوز چندان واضح بیان نشده‌اند تصمیم به تمرکز روی ویندوز فون و عدم استفاده از اندروید گرفته. استفان الوپ مدیر عامل نوکیا می‌گوید که مایکروسافت "ممکن است" به کمپانی او دسترسی اختصاصی به بخش‌ها یا جنبه‌هایی خاص از ویندوز فون را در آینده بدهد، ولی تاکنون چنین نکرده. او همچنین به حقوق قراردادی نامعلومی اشاره می‌کند که به خاطر استفاده انحصاری نوکیا از ویندوز فون در اختیار دارد ولی به جزئیات اشاره‌ای نمی‌کند. یک چیز را تا اینجا می‌دانیم؛ این حقوق ویژه، فعلاً سودی به حال فروش نوکیا نداشته‌اند.

از طرفی خبرهای شنیده شده درباره ساخت تلفن اختصاصی توسط مایکروسافت، و صحبت الوپ درباره اینکه چنین حرکتی می‌تواند بازار را به هیجان بیاورد وضعیت نامشخصی را برای شرکای مایکروسافت (نوکیا، اچ تی سی، سامسونگ و ...) به وجود آورده و مشخص نیست که وضع به کجا ختم شود. در سمت دیگر باید توجه داشت که یکی از کلیدهای موفقیت iOS و اندروید، اوپراتورهای مخابراتی هستند که تلفن‌های مبتنی بر این پلتفرم‌ها را با قراردادهای دو ساله عرضه می‌کنند و ویترین فوق العاده‌ای به شمار می‌روند. الوپ انتظار دارد که چرخش این اوپراتورها به سمت ویندوز فون 8 به عنوان یک جایگزین برای این دو سیستم عامل، شرایط انحصاری را تغییر دهد. ولی با این حال، نوکیا باز هم تنها نیست و سایه بزرگ سامسونگ بر بازارهای بین المللی و همین‌طور تلاش رقیبی مثل اچ تی سی را به عنوان چالش در پیش رو دارد.

نوکیا و ریم در شرایط بدی قرار دارند و بر همین اساس نمی‌توان گفت که بازگشتی زود و قوی به صحنه خواهند داشت. ولی شرایط خاص ریم و اینکه سیستم عامل انحصاری و پایگاه مناسبی میان کاربران و مشتریان خود دارد، آن را در موقعیت بهتری برای بقا قرار می‌دهد.

از طرف دیگر رتبه سهام نوکیا نیز مدام کاهش یافته و سرمایه‌گذاران بانکی و مستقل چندان نسبت به بازگشتش به جایگاه گذشته امیدوار نیستند و فروش بخش‌های مختلف کمپانی در آینده را بهترین سناریو می‌دانند. بانک سرمایه‌گذاری Credit Suisse می‌گوید که اپل نیم نگاهی به خرید پتنت‌های نوکیا برای تقویت زرادخانه‌اش دارد در حالی که اریکسون، هوآووی و ZTE چشم دوخته اند به خرید بخش‌هایی از شبکه نوکیا-زیمنس. ولی تاکنون خریداری برای کل کمپانی نوکیا پیدا نشده. شاید مایکروسافت منتظر روز مناسب باشد.













narenji.ir