گفتوگو با ساعد هدايتي، بازيگر سريال «سايه روشن»
بازي دركارهاي غيرطنز دشوارتر است

او در بيشتر كارهاي مهران مديري حضور داشته است و اتفاقي در بيمارستان با اين كارگردان آشنا شد و از آن به بعد زندگياش رنگ ديگري گرفت. اما اين بار به بهانه بازياش در سريال «سايه روشن» سراغش رفتيم؛ كاري كه كاملا جدي است. ساعد هدايتي در سايه روشن ايفاگر نقش يك وكيل است؛ نقشي كه قبلا هم در سريال «به كجا چنين شتابان» آن را تجربه كرده بود، اما آنجا كاملا يك فرد منفي بود. به هر حال ساعد هدايتي اينگونه به سوالاتمان پاسخ ميدهد.
از حضور در سريال سايه روشن بگوييد.
از طرف يكي از دوستانم براي بازي در اين سريال دعوت شدم و پس از خواندن فيلمنامه پذيرفتم كه در آن حضور داشته باشم. چون هم كاراكتري را كه برايم در نظر گرفته شده بود، دوست داشتم و هم قصه، قصه خوبي بود و از همه مهمتر اين كه آرش معيريان را به عنوان يك كارگردان بسيار خوب قبول دارم و كار كردن با اين كارگردان جوان برايم افتخاري بود.
شما در اين سريال، عهدهدار نقش وكيل هستيد. خودتان چه نگاهي به اين حرفه داريد و فكر ميكنيد در جامعه ما چه جايگاهي دارد؟
وكالت يك شغل محترم و تاثيرگذار است و با خيلي از مسائل مردم ارتباط دارد و از اين نظر تكيهگاه خوبي هم براي آنها محسوب ميشود.
فكر ميكنيد وكيل سريال سايه روشن توانسته تكيهگاه خوبي براي ديگران باشد؟
وقتي قصه بيشتر جلو برود، خواهيد ديد اين وكيل چه جايگاهي دارد و ميكوشد مطابق قانون همه چيز را به نحو درست پيش ببرد. حتي در جايي كه فرزندانش با مشكل روبهرو ميشوند قانون را همانگونه كه هست، اعمال ميكند.
غير از نقشي كه در فيلمنامه براي شما نوشته شده بود، خودتان در ارتباط با اين شخصيت، چه چيزي به آن اضافه كرديد؟
دوست داشتم مخاطب تاثير و نگاه مثبتي را نسبت به اين كاراكتر پيدا كند. اميدوارم اين اتفاق افتاده باشد و مخاطب هم نقشم را دوست داشته باشد.
در زندگي شخصيتان تا چه حد به قانون مقيد هستيد؟
من بسيار تلاش ميكنم آدم قانونمندي باشم و معمولا هم سعي ميكنم با رعايت قانون اموراتم را بگذرانم. حتي اگر جايي به ضررم هم باشد، باز هم قانون را رعايت ميكنم و معتقدم اگر همه افراد قانون را بخوبي اجرا كنند، هيچ مشكلي پيش نخواهد آمد.
معمولا شما را در كارهاي طنز مهران مديري ميبينيم و چند سالي است كه در كارهاي جديتر ايفاي نقش ميكنيد. چه شد كه به سمت كارهاي غيرطنز آمديد و كمتر با مهران مديري كار ميكنيد؟
خيليها اين نكته را به من يادآوري ميكنند، اما واقعا اينگونه نيست. من در كارهاي غيرطنز زيادي بازي كردهام. به هر حال دليل خاصي وجود نداشت. شايد مهمترين دليلش اين باشد كه يك بازيگر بايد بتواند در تمام ژانرها بازي كند. يعني توانايي ايفاي هر نقشي را داشته باشد. به همين علت نميخواهم تنها در يك ژانر بازي كنم و از اين نظر دچار كليشه شوم.
بازي در كارهاي طنز سختتر است يا جدي؟
به نظرم بازي در كارهاي جدي مشكلتر است، چون در طنز بداههپردازي و خلاقيت، نقش بسزايي دارد و بازيگر ميتواند از اين نظر ملموستر و روانتر بازي كند. ولي اين مساله در كارهاي غيرطنز وجود ندارد و آنجا كارگردان است كه اجازه بداهه يا هر مورد ديگري را ميدهد. براي همين بازي در كارهاي جدي كمي دشوارتر و اصوليتر است.
فكر ميكنيد سايه روشن توانسته مخاطبانش را جذب كند؟
بله. چون قصه اين مجموعه به گونهاي است كه هرچه جلوتر ميرود، جذابتر ميشود. به هر حال هر كاري به زمان نياز دارد و با گذشت زمان است كه مخاطب با يك كار همذاتپنداري ميكند. با اين حال به نظرم سايه روشن، ظرفيت جذب مخاطب را دارد و اميدوارم در نهايت مخاطبان موفق شوند پيام اصلي سريال را درك و دريافت كنند.
در اين سريال بازيگران آماتور زيادي هم بازي ميكنند، حضور اين افراد در كار چه تاثيري دارد؟
قطعا حضورشان مثبت نخواهد بود، چون وقتي بازيگران آماتور مقابل بازيگر حرفهاي قرار ميگيرند، به دليل كمبود تجربه نميتوانند بده بستان خوبي با يكديگر داشته باشند و همين موضوع باعث برداشتهاي متعدد ميشود. به هر حال اگر همه بازيگران با تكنيكهاي بازيگري بخوبي آشنا باشند، تهيهكننده و كارگردان هم ميتوانند با خيال راحتتري كار كنند، چون در نهايت هم سرعت كار بالا ميرود و هم خروجي آن با كيفيت بهتري خواهد بود.
شما چطور خودتان را به يك نقش نزديك ميكنيد؟
من تجربه بازي در نقش وكيل را قبلا هم داشتم (در سريال به كجا چنين شتابان). اما در سايه روشن سعي كردم يك وكيل تازه را به نمايش بگذارم كه با كار قبليام متفاوت باشد. به هر حال ابتدا براي نقشي كه قرار است بازي كنم، يك شناسنامه طراحي ميكنم و سپس به او نزديك ميشوم.
كار با آرش معيريان چطور تجربهاي بود؟
ايشان عادت داشتند سكانس و پلان را با هم بگيرند كه از اين نظر بازي واقعا برايمان نفسگير بود. با اين حال همكاري با ايشان تجربه متفاوت و ارزشمندي بود.
بازي در نقش مثبت يا منفي برايتان فرقي هم ميكند؟
خير. بيشتر برايم تاثيرگذاري نقش مهم است و اين كه نقشي كه قرار است ايفا كنم كجاي قصه قرار دارد.
اگر ساعد هدايتي با مهران مديري در بيمارستان آشنا نميشد، حالا در چه موقعيتي قرار داشت؟
حدسش خيلي مشكل است. بايد بدانيد من از كودكي به اين حرفه عشق ميورزيدم و اين كار جزو دغدغههايم بوده و هست.
فكر ميكنيد تاريخ مصرف ساعد هدايتي تا چه زماني است؟
تا وقتي مردم كار مرا بپذيرند و دوست داشته باشند. در غير اين صورت از گردونه هنر خارج ميشوم.
در آينده شما را با چه كاري خواهيم ديد؟
در حال حاضر مشغول بازي در فيلم سينمايي «بانويي از ماه» هستم كه كارگرداني آن به عهده مهوش مهري است و تا الان نزديك 60 درصد كار پيش رفته است.
نقشتان چيست؟
ترجيح ميدهم در مورد نقشم صحبت نكنم.
و ساعد هدايتي در يك جمله...
يك آدم ساده كه عاشق زندگي و مردم كشورش است.
پروانه حسينزاده
ضمیمه قاب کوچک - روزنامه جام جم 16 مهر 1390