1-2 تجهیزات شبکه
کارت شبکه (NIC)
کارت های واسط شبکه یا NIC سخت افزار هایی هستند که ارتباط بین گره های موجود در شبکه و سایر ادوات را برقرار میکنند. NIC ها همانند دیگر کارت ها درون شیار های مخصوص خود بر روی مادربرد نصب یا به صورت انبرد از قبل تعبیه شده اند.
کارت شبکه ها در دو نوع بی سیم و wirebase همچنین اینترنال و اکسترنال موجود میباشند

کابل زوج مارپیچ (Twisted pair)
پس از کابل های کواکسیال که دیگر در شبکه استفاده نمیشوند از این نوع کابل ها که امروزه توانسته اند بسیاری از نیاز های ارتباطی را بر طرف کنند استفاده میشود و گسترش استاندارد این نوع کابل ها همچنان ادامه دارد.در این قسمت به معرفی یک نمونه بسیار معروف این نوع کابل ها که به CAT5 است میپردازیم.این نوع کابل ها به صورت دو به دو به هم پیچیده شده اند(twisted pair) تا اختلالات مغناطیس در کابل کاهش یابد. امروزه از دونوع از این کابل ها که دارای شیلد STP و بدون شیلد UTP هستند استفاده میشود.
در کابل UTP چهار زوج مسی در کنار هم قرار گرفته اند اما در STP هر زوج از سیم ها توسط عایق دیگری پوشیده شده است که از اختلالات مغناطیسی جلوگیری کرده و باعث مقاومت بیشتر کابل میشود.
این کاب ها توسط کانکتور RJ-45 به NIC ها و سایر ادوات متصل میشوند.
برای استفاده از این نوع ارتباط دونوع مستیم (staright through) و غیر مستقم یا متقاطع(cross over) وجود دارد
در اتصال کارت شبکه به هاب یا سوییچ از نوع مستقیم و در اتصال کارت شبکه به کارت شبکه و یا هاب به هاب و یا سوییچ به سوییچ از روش متقاطع استفاده میشد.
دلیل این موضوع این است که در این نوع ارتباط یک جفت وظیفه ارسال دیتا و یک جفت وظیفه دریافت دیتا را به عهده دارد در نتیجه موقع اتصال دو کامپیوتر به هم از روش متقاطع استفاده میشود که جفت ارسال دیتا به جفت دریافت دیتا متصل شود و بر عکس!
حال سوال این است که اگر از 2 جفت سیم استفاده میشود پس 2 جفت دیگر برای چیست؟
جواب این سوال در این مورد نهفته است که موسسه استاندارد IEEEE این 2 جفت را برای کسترش های بعدی پیش بینی کرده تا نیاز به تعویض کابل نباشد(مثل انترنت 1 گیگ)
(آموزش ساخت دو نوع کابل و شناخت استاندارد های ان در پایان فصل!)
هاب(HUB)
چنانچه گره های شبکه از دوعدد افزایش یابد آن گاه برای اتصال آن ها به یک دیگر به وسیله ای میانی به اسم هاب نیاز خواهیم داشت. هاب وسیله ایست که در آن مجموعه ای از کابل ها مجتمع میشوند و انتقال اطلاعات از یک گره به گره دیگر انجام میگیرد. ساختار هاب به گونه ایست که وقتی بسته های ارسالی از یک گره به آن وارد میشوند آن را با تمام گره های موجود روی شبکه منتقل میکند. بر روی هر سوکت که روی هاب وجود دارد یک LED وجود دارد که در صورت اتصال روشن و در صورت تبادل اطلاعات چشمک میزند.
هاب به دلیل اینکه در سطح سخت افزاری فعالیت میکند و اطلاعات را به تمام سویچ ها میفرستد بسیار کند است و مشکلات خود را دارد که با ارزان شدن سوییچ ها دیگر کمتر از هاب ها استفاده میشود.(سطوح شبکه به طور مختصر در ادامه فصل)
سوئیچ (switch)
در وجه ظاهری switch همانند جعبه ایست متشکل از چندین درگاه اترنت که از این لحاظ شبیه Hub می باشد, با وجود آنکه هر دو این ها وظیفه برقراری ارتباط بین دستگاه های مختلف را بر عهده دارند , تفاوت از آنجا آغاز می شود که Hub بسته های ارسالی از طرف یک دستگاه را به همه ی درگاه های خود ارسال می کند و کلیه دستگاه های دیگر علاوه بر دستگاه مقصد این بسته ها را دریافت می کنند در حالیکه در Switch ارتباطی مستقیم بین درگاه دستگاه مبدا با درگاه دستگاه مقصد برقرار شده و بسته ها مستقما فقط برای آن ارسال می شود.
این خصوصیت از انجا می آید که Switch می تواند بسته ها را پردازش کند , در Switch های معمولی که به switch layer2 معروفند این پردازش تا لایه دوم مدل OSI پیش می رود و نتیجه این پردازش جدولی است که در Switch با خواندن آدرس سخت افزاری (MAC) فرستنده بسته و ثبت درگاه ورودی تشکیل می شود.
Switch با رجوع به این جدول عملیات آدرس دهی بسته ها در لایه دوم را انجام میدهد , بدین معنا که این جدول مشخص می کند بسته ورودی می بایست فقط برای کدام درگاه ارسال شود.
در شبکه های بزرگ Switch ها جدول های خود را به اشتراک می گذارند تا هر کدام بدانند چه دستگاهی به کدام Switch متصل است و با این کار ترافیک کمتری در شبکه ایجاد کنند.

روتر(router)
گاهی برای کسترش یک شبکه نیاز است تا دو یا چند شبکه به یکدیگر متصل شوند برای این منظور از ابزاری استفاده میشود که نقش واسطه گری(مسیریابی بین دو شبکه) را انجام میدهد که به این وسیله روتر یا مسیریاب میگوییم.مثلا یک مسیر یاب میتواند یک شبکه Token ring را به یک شبکه اترنت متصل کند. روتر درواقع در لایه سوم کار میکند و همان سوئیچ لایه سوم یا L3 است اما به طور متداول به سوئیچ های لایه سوم دارای پورت های بیشتر و پیچیدگی بیشتر SW L3 به انهایی که 4 پورته هستند روتر میگویند.


پل(bridge)
پل ها همانند تکرار کننده ها وظیفه تقویت سیگنال را به عهده دارند تما به طور هوشمندانه به گونه ای که فقط به بسته هایی اجازه عبور میدهد که گره متناظرشان در طرف دیگر پل وجود داشته باشد.با استفاده از همین تکنیک و به وسیله ی یک پل میتوان از ترافیک روی شبکه کاست.

اکسس پوینت(access point)
اکسس پوینت یا به اختصار AP وسیله ایست که از آن در شبکه های بی سیم استفاده میشود. یک AP کارایی های متفاوتی در شبکه دارد و میتواند مانند یک پل یا تکرار کننده و همچنین سوئیچ یا هاب عمل کند
AP ها معمولا همراه با روتر های بی سیم تولید میشوند.

مودم ADSL
یکی از روش های اتصال به اینترنت استفاده از فناوری DSL میباشد که در آن برای اتصال علاوه بر خط تلفن نیازمند یک ISP هستیم تا منطقه مخابراتی ما را پوشش بدهد و برای خط تلفن به صورت ویژه یک ارتباط ADSL ایجاد کند.
همانطور که گفته شد این نوع مودم ها درواقع روتر هایی هستند که نقش برقراری ارتباط بین ما و شبکه ی مورد نظر رو بر عهده دارند