درود!
اگه دو آزمایشگر (یا دو وسیلهی اندازهگیری) به طور همزمان دو ویژگی عدمقطعیتی یک ذره رو اندازه بگیرند (مثلن تکانه و سرعت) آیا قادر خواهند بود بر محدودیت عدم قطعیت غلبه کنند؟!
(مختصر و مفید نوشتم!!)
درود!
اگه دو آزمایشگر (یا دو وسیلهی اندازهگیری) به طور همزمان دو ویژگی عدمقطعیتی یک ذره رو اندازه بگیرند (مثلن تکانه و سرعت) آیا قادر خواهند بود بر محدودیت عدم قطعیت غلبه کنند؟!
(مختصر و مفید نوشتم!!)
وای!باز haj_amoo گیر داد به این عدم قطعیت!
یعنی فکر میکنید اگه به این راحتی بود دانشمندا یا خود هایزنبرگ لغو نمی کردند این اصل مهم رو!بحث یک یا چند ازمایشگر نیست.بحث اینه که اینها با هم گره خوردند!اصلا جدایی پذیر نیستند .اینجوری باید از لحاظ ریاضی کوموتاتور [p,x ]بشه صفر.یعنی جابجا بشن.خب کل کوانتوم بر فنا می ره که!اینها جزو اصول کوانتومه
شما داری یک ذره رو ازمایش می کنی.با صد تا ازمایشگر ازمایش کنید اصلا
اینشتین سالهای پایانی عمرش رو با بوهر تو همین قضیه صرف کرد.هی اینشتین ازمایش درست می کرد می گفت این عدم قطعیت رو نقض می کنه و فرداش بوهر توجیه می کرد!
فکر کنم این اصل عدم قطعیت و تلاش برای رد اون هم شده یه چیزی تو مایه های تلاش های بیهوده برای اثبات تثلیث زاویه و تربیع دایره تو هندسه
از سر ارادتی است که به مکانیک کوآنتوم داریم!!!وای!باز haj_amoo گیر داد به این عدم قطعیت!
من متوجه پاسختون نشدم! یه اندازهگیر سرعت رو اندازه میگیره و در نتیحه عدمقطعیت مکان رو زیاد میکنه! همزمان یه نفر دیگه همین بلا رو سر مکان میاره! در نتیجه ما هم سرعت و هم مکان رو با دقت بالایی به دست میاریم!!! هرچند که من هم مثل شما فکر نمیکنم به همین سادگی بر عدم قطعیت غلبه بشه ولی نمیدونم چرا!!یعنی فکر میکنید اگه به این راحتی بود دانشمندا یا خود هایزنبرگ لغو نمی کردند این اصل مهم رو!بحث یک یا چند ازمایشگر نیست.بحث اینه که اینها با هم گره خوردند!اصلا جدایی پذیر نیستند .اینجوری باید از لحاظ ریاضی کوموتاتور [p,x ]بشه صفر.یعنی جابجا بشن.خب کل کوانتوم بر فنا می ره که!اینها جزو اصول کوانتومه
دربارهی کوماتا ... چیچی (!!) و جابجایی تکانه و مکان هم اصلن منظورتون رو متوجه نشدم!!
عجـــــــــــب!!!اینشتین سالهای پایانی عمرش رو با بوهر تو همین قضیه صرف کرد.هی اینشتین ازمایش درست می کرد می گفت این عدم قطعیت رو نقض می کنه و فرداش بوهر توجیه می کرد!
نه برادر! این حکایتی است و اون داستانی دیگر!! در ضمن من هم قصد رد عدم قطعیت رو ندارم (چه غلطا!!!) تنها سوالی است که پیش آمده!!فکر کنم این اصل عدم قطعیت و تلاش برای رد اون هم شده یه چیزی تو مایه های تلاش های بیهوده برای اثبات تثلیث زاویه و تربیع دایره تو هندسه
منظور من این بود که شاید بهتر باشه شما اول یه درک به اصطلاح مجرد (Abstract) ریاضی از این اصل داشته باشید ، اون موقع شاید درک فیزیکی و توجیه فیزیکی این قضیه راحت تر بشه . مثال هایی هم که بالا گفتم به این خاطر بود که اگه مثلا ما بدونیم که قضیه ای وجود داره تو هندسه که میگه کمیت هر طولی که با ابزارهای اقلیدسی از یک واحد طول مفروض ساخته میشه حتما یک عدد جبری هست اون موقع درک اینکه چرا تربیع دایره غیر ممکن هست برامون ساده تر میشه.
اینجا هم منظورم این بود . و البته این کاملا نظر شخصی من هست و ممکنه کاملا هم غلط باشه. و اصلا قصد نداشتم که بگم این سوالات شما بی ارزش هست.
راستش به نظر من زیر سوال بردن هر چیزی ، اگه با هدف فهمیدن و درک بهتر باشه و منجر به افزایش آگاهی بشه و بتونیم از تعصب و لجبازی هم اونو دور نگه داریم نه تنها کار غلطی نیست که بسیار هم کار پسندیده ای هست.
اینشتین یه حرف قشنگی داره و می گه ابله ترین مردم دانشمندانی هستند که ذهنشان را بر ایده های نو بسته اند!از این جهت خوبه ادم اگه به اصول هم شک داره اونها رو زیر سوال ببره.اگه شما عدم قطعیت رو رد کنید مطمئن باشید احتمال اینکه نوبل رو ببرید زیاده!ولی مشکل اینه که هر کسی نمی تونه این کار رو بکنه.کوانتوم یعنی ریاضی.اون هم ریاضیاتی که در سطح هر کسی نیست.من و شما که هیچی!دکترای ریاضی هم درست و حسابی شاید نتونه درک کنه بعضی چیزهاش رو.
اون کوموتاتور و ... هم تعاریف ریاضی کوانتومیه.ببینید دو عملگر اگه با هم جابجا بشن یعنی عدم قطعیت ندارن.[p,x]هم به زبان ساده یعنی xp-px.خب این p,x اگه دو عدد معمولی باشند خب حاصل صفره.ولی تو کوانتوم P,x دیگه دو تا عدد نیستند و دو عملگر(operator) هستند و فکر کنم جوابش می شه ih .حالا بگذریم.مهم نیست
عدم قطعیت در مورد سرعت حرف نمی زنه.در مورد مکان و تکانه(که هر دو عملگرند)حرف می نه.تکانه که در واقع همون سرعته.
تو عدم قطعیت ما با یک ذره(مثلا الکترون)سر و کار داریم و روی اون یک ذره ازمایش می کنیم.من باز نفهمیدم یعنی چی یکی تکانه رو اندازه بگیره و یکی مکان رو!خب شما تو یک لحظه می تونی مکان رو بفهمی.ولی چه فایده؟یک اپسیلون بعد از اون رو نمی تونی بفهمی ذره کجاست.چون تکانه اش رو زیاد کردی.100 نفر هم باشن نمی تونن مکان بعدی رو حساب کنن.چون تکانه و مکان اون ذره با هم تغییر می کنند.فقط می شه یکی از این دو کمیت رو دقیق حساب کرد و هر چی دقت یکی بالا بره دقت اون یکی پایین می اد.کاری هم نمی شه کردیک نفر با دو نفر فرقی نداره.اگه یکی مکان رو حساب کرد تکانه ذره رو به هم می ریزه و اون یکی هم نمی تونه تکانه رو حساب کنه.اینجا فرقی نمی کنه.همون شخص اول بخواد تکانه رو حساب کنه یا یه ازمایشگر دیگه.چون هر دو روی یک ذره دارن ازمایش می کنند.نمی دونم منظورمو خوب گفتم یا نه!
Last edited by amin666; 09-04-2011 at 11:51.
منم خیلی ساده جواب میدم
عدم قطعیت میگه اگه در مورد یک سیستم lگر مکان رو با دقت خیلی زیاد اندازه بگیری - در اندازه گیری تکانه هیچ دقتی نداری
یا اگه تکانه رو با دقت زیادی اندازه گرفتی - اون موقع هیچ دقتی در اندازه گیری مکان نداری
Last edited by mash hassan; 12-04-2011 at 04:06.
بله....درسته و رابطه ای هم که برای اصل عدم قطعیت داریم:
عدم قطعیت در مکان * عدم قطعیت در سرعت * جرم جسم>ثابت پلانک
هم اکنون 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک میباشد. (0 کاربر عضو شده و 1 مهمان)