شيمي عطر
تركيبات زير طي آزمايشاتي كه روي نمونه عطرهاي تجارتي انجام شده بدست آمده است.
وزن مخصوص در 30 درجه سانتيگراد 865/0 - 849/0
چرخش نوري به درجه (5-) ـ (1-)
ضريب انحراف نوري در 25 درجه سانتيگراد 466/1 ـ 452/1
نقطه ذوب بر حسب درجه سانتيگراد 24 ـ 15
الكلها بعنوان درصد ژرانيول 84 ـ 63
سيترونلول بر حسب درصد رودينول 64 ـ 24
درصد استاروپتن 25 ـ 7
ارزش اسيدي 8/3 ـ 5/1
ارزش استري 5/17 ـ 7/3
ارقام فوق از عطر رز حاصل از روش استخراج دوار به دست آمده است عطر حاصل از اين روش داراي استاروپتن كمي است.
نمونهاي كه از يك خريد عمده توسط شركت ياردلي مورد آزمايش قرار گرفته است 55% سيترونلول را تقويت نمود. براي اثبات اين هدف در سال 1932 اقاي اي جي پاري حداكثر ميزان سيترونلول موجود از عطر بلغارستان را 35% ذكر نموده است و پس از 8 تا 10 سال بعد همين شخص نمونههايي را به دست آورد كه بيترديد داراي 40-50% سيترونلول بود. اين عقيده با كار استاندارد آقايان هفمن و گيلدميستر كه رقم 37% را به دست آوردند مستحكم شد. اگرچه پس از آن تاريخ بيانيهاي توسط آقاي اكريسيس در سال 1924 متشر شد كه ميزان سيترونلول را تا 48% ذكر نمود. در سال 1929 نمونه ديگر و در سال 1930 روي تعداد زيادي نمونه خالص رقمي حدود 55% سيترونلول گزارش گرديد. دستيابي به ارقام بالاتر مثل آنچه باني آزمايشات فوق به آن دست يافت در اثر بررسيها و تحقيقات بيشتر حاصل شد و اين تحقيقات بوسيله شيميستهاي ديگر تكميل گرديد. آقايان چارلز و روبرت گارنير چندين سال بعد اعلام نمودند كه توسط دستگاههاي مدرن ميتوان عطر با 45 تا 55% سيترونلول تهيه نمود. با استفاده از دستگاه دوار ميتوان به رقمي حدود 63% سيترونلول دست يافت آقايان اي جي پاري و جي اچ سيگر با آزمايشات جامعي از نمونههاي تأييد شده عطر رز كه در سال 1932 توليد و شامل بيش از 75% از كل محصول مزرعه بود، حدود 45 تا 61% سيترونلول به دست آوردند كه اين ارقام بسيار بالاتر از ارقامي بود كه تا آن تاريخ به دست آورده بودند. ضمناً آنها دريافتند كه الكل اتيليك نيز يكي از تركيبات تشكيل دهنده عطر رز است چيزي كه تا آن تاريخ مورد تأييد دانشمندان قرار نگرفته بود. علامت بهترين عطر رز در حال حاضر داشتن 45 تا 55% سيترونلول است و نمونههائيكه داراي كمتر از 40% باشد مورد ترديد هستند.
به نظر نميرسد كه عطرهاي خوب داراي اختلاف عمدهاي در مواد متشكله باشند. شكي نيست كه شرايط آب و هوايي، نوع خاك، ناحيه، زمان برداشت گل، مدتي كه گل در انتظار تقطير ميماند و تخمير گل قبل از تقطير، نسبت گلهاي قرمز به سفي،ـ نوع دستگاه تقطير و طرز كار گلابگير حتي روي تركيبات روغنهاي عطر اثر ميگذارد چه رسد به بوي عطر.
اختلاف ميزان سيترونلول عطرهاي توليدي سالهاي قبل و سالهاي اخير به شرح زير قابل توجيه است:
1- توسعه دستگاههاي بزرگ و اينكه گلابگيران در سالهاي اخير رقابت بيشتري براي توليد و فروش عطرهاي خالص داشتهاند و تغيير روشي كه هدفش توليد هرچه بيشتر عطر بود نه مرغوبيت آن.
2- در گذشته عطر را به طور عمد يا از روي عادت با ژرانيول و يا استاروپتن مصنوعي مخلوط ميكردند. و لذا به علت تقلبي بودن عطرها ميزان سيترونلول اندازهگيري شده پائين بوده است.
هرچند بالا بودن ميزان سيترونلول دليل بر بالا بودن كيفيت عطر است تا مدت زيادي شناخت عطر با استفاده از روش اندازهگيري سيترونلول دانشمندان را به بيراهه كشانده و خريداران را نيز به اين روش مردد ساخته بود. بطوريكه گاهي اوقات عطر خالص با سنجيدن ميزان سيترونلول رد شده و عطرهاي ساختگي مورد قبول واقع ميشد. حتي امروزه نيز بخاطر وجود تسهيلات علمي ساخت عطرهاي تقلبي آسانتر شده است. چند سال پيش آقاي جي اچ سيگر اقدام به ساخت عطر رز با مشخصات زير نمود كه بسيار به عطر طبيعي شبيه و از نظر مشخصات قابل قبول است.
وزن مخصوص در 30 درجه سانتيگراد 8547/0
چرخش نوري -7/1-
ضريب چرخش نوري در 25 درجه سانتيگراد 4624/1
درجه انعقاد به سانتيگراد 8/21
ارزش اسيدي 9/1
ارزش استري 6/11
اي ـ وي پس از استيله نمودن 3/212
(Stearoptene)استاروپتن به درصد 18
سيترونلول به درصد 2/31
در گذشته تصوير ميشد كه فنيل اتيل الكل موجود در گل رز در جريان تقطير از بين ميرود اما آزمايشات عملي كه توسط اي اس گانتر و ارگارنير انجام شد ثابت نمود كه اين ماده در پس آب گل حل شده و با تخليه تفاله از محيط عمل خارج ميشود. پس آب گل بعد از تقطير با روغنهاي فرار مخلوط شده و توسط دو نفر بنامهاي اچ و ال باون و ار رودنتال آزمايش شد و وجود مقدار زيادي فنيل اتيل الكل با مقدار كمي اوژنول در آن به اثبات رسيد.