مسال سال نسبتا شلوغی در موسیقی پاپ بود. سالی که تک آهنگ ها به همراه موزیک ودیو ها نقش زیادی در حرکت موسیقی پاپ داشتند. سالی که موسیقی حرکت کند خودش را مدیون خواننده ها ٬ شاعران و آهنگسازان داخل کشور میداند چون موسیقی تولید خارج از کشور ٬ یک بازنده واقعی بود. و در نهایت سالی که بسیاری از خواننده های زیر زمینی که سعی داشتند زمینی بشند (!) ٬ دستگیر شدند و خیلی از آنها راهی خارج از کشور شدند. بسیاری از کارگردان های موزیک ودیو ها هم تحت بازجویی قرار گرفتند و برای ادامه فعالیت تحت فشار هستند ولی این موجی هست که نمیتوان جلوی آن را گرفت. در ادامه متن ٬ به معرفی و بررسی ۲۱ آلبوم موسیقی موفق که در سال گذشته تولید شده اند می پردازیم. مطالب عنوان شده در این پست ٬ فقط نظرات شخصی من هستند و مطمئنا صد در صد میتوان از آنها ایراد گرفت. * آلبوم ها را به ترتیب علاقه و سلیقه خودم نسبت به آنها قرار داده ام. یعنی آنهایی که بالای لیست هستند ٬ از نظر من خیلی بهتر از پایین تر ها هستند
۱. سعید شهروز (بی خوابی )
۲. محسن چاوشی (یک شاخه نیلوفر)
۳. داریوش (معجزه خاموش)
۴. محسن یگانه ( نفس های بی هدف)
۵. امین رستمی ( یاد چشمات)
۶. موسیقی فیلم مجنون لیلی ( مازیار فلاحی )
۷. گروه آریان ( بی تو ٬ با تو)
۸. بابک جهان بخش ( بی اسم)
۹. فریدون ( ریمیکس)
۱۰. کیوسک ( باغ وحش جهانی)
۱۱. احسان خواجه امیری ( فصل تازه)
۱۲. محسن نامجو (جبر جغرافیایی)
۱۳. حامی ( بوی گندم )
۱۴. موسیقی فیلم سنتوری ( محسن چاوشی)
۱۵. بابک رهنما (دلهره و آرزوها )
۱۶. ماهان بهرام خان ( من هنوز...)
۱۷. یاسر محمودی (دوست داشتم ٬ دروغ نبود )
۱۸. سهیل تهرانی (باورم کن)
۱۹. فرزاد فرزین (شوک)
۲۰. رامین بی باک (دیگه قیدمو بزن)
۲۱. مهدی مقدم ( I1V )
ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـ
۱. سعید شهروز ٬ از یاد همه طرفدارانش و تمام دوستداران موسیقی پاپ ایران رفته بود. او هم یکی از کسانی بود که در شکل گیری دوباره موسیقی پاپ در ایران ٬ نقش داشت. آلبوم "بی خوابی" بازگشت فوق العاده ای برای سعید شهروز بود. اصولا هر آلبومی که اسم "بهروز صفاریان " به عنوان تنظیم کننده و آهنگساز ٬ روی جلد آن باشد٬ مورد توجه قرار میگیرد. بهروز صفاریان به عنوان مدیر پروژه در این آلبوم با سعید شهروز همکاری کرد. در این آلبوم میتوان سبک های مختلفی از موسیقی را بشنوید. آهنگ های ملایم با ریتم ۴/۴ و یا آهنگ های ترنس و همچنین یک آهنگ با زبان لری که با تنظیم خیلی مدرن اجرا شده است. کلا این آلبوم را میتوان به خاطر شعر های نسبتا قوی و تنظیم های فوق العاده ٬ در بالاهای جدول بهترین آلبوم های موسیقی پاپ قرار داد.
۲. محسن چاوشی ٬ سبک خاص خودش را داره. این قضیه را در آلبوم جدیدش به اثبات رسوند. اگر چه آلبوم مجوز گرفته او ٬ آن حس آهنگ های زیر زمینی او را نداشت ٬ ولی حسابی سر و صدا کرد و خوب هم فروخت. تنظیم این آلبوم واقعا قوی هست و شما را به یک فضای تلفیقی از موسیقی های مختلف از جمله موسیقی سنتی ایران ٬ دعوت میکند. محسن چاوشی باید قدر صدای خاص خودش را بیشتر بدونه و در آلبوم های بعدی ٬ نقص های این آلبوم خود را جبران کنه چون به نظر من جایگاه او با چند کار متفاوتی که از او شنیدم ٬ بالاتر از این ها است.
۳. داریوش ٬ همیشه داریوشه ! آلبوم داریوش ٬ یکی از تنها آلبومهایی هست که امسال از لوس آنجلس مورد توجه قرار گرفته است. من موزیک لوس آنجلس را تموم شده نمیدونم ! یه مدتی ٬ هنرمندان ایران با تقلید صدا و ملودی ٬ از موسیقی لوس آنجلس کمک گرفته اند و حالا نوبت موسیقی لوس آنجلس هست که از نبوغ هنرمندان داخل ایران استفاده کنه تا نجات پیدا کنه.
آلبوم داریوش ٬ کلا آلبوم خوبی بود. شعرهای فوق العاده به علاوه تنظیم های واقعا عالی. به نظر من به عنوان یک طرفدار داریوش ٬ او باید پیچیدگی های آهنگسازی موسیقی خود را کم تر کند تا آلبومش بیشتر از این مورد توجه قرار بگیرد. به نظر من٬ آهنگ "شطرنج" و "آواز پری ها" ٬ آهنگ هایی بودند که در تاریخ فعالیت های داریوش ماندگار شدند.
۴. محسن یگانه ٬ بالاخره از زیرزمین موسیقی ٬ بیرون آمد. محسن یگانه را باید به جرات به عنوان یکی از پدیده های موسیقی پاپ ایران بشناسیم. با وجود سن کم ٬ شعر ها و ملودی های محسن یگانه ٬ آن پختگی لازم را برای شنونده دارد. محسن یگانه در مصاحبه های مختلف عنوان کرده که با شنیدن کارهای "شادمهر عقیلی" به موسیقی علاقه پیدا کرده است و در کارهای او میتوان الهام گرفتن او از کارهای شادمهر را ببینیم. شاید به نوعی میشه گفت که او جای خالی شادمهر را در ایران پر کرده است و کم کم راه مستقل خود را پیدا کرده است.
امسال سال خیلی خوبی برای او بود. انتشار آلبوم او به صورت مجاز و داشتن چند کنسرت موفق. آلبوم او شامل آهنگ های قدیمی او و بازسازی آنها با تنظیم جدید بود. البته در این آلبوم او چند کار جدید هم ارائه داد. به نظر من نقطه ضعف این آلبوم ٬ یک آهنگی بود که از یک موسیقی یونانی ٬ عینا کپی برداری شده بود.شاید این دلیل ٬ یکی از دلایلی بود که این آلبوم نمیتواند در جایگاه اول لیست بهترین آلبوم های سال گذشته قرار بگیرد.
۵. قبل از انتشار آلبوم امین رستمی ٬ اسم او را چند بار از طرف دوستان فعالم در موسیقی شنیده بودم ولی فکر نمیکردم آلبوم او تا این اندازه مورد توجه قرار بگیرد. شاید او همان راهی را میرود که "بنیامین" چند سال پیش شروع کرد با این تفاوت که تنظیم های آلبوم او ٬ بسیار قوی تر انجام شده است. تمرکز آلبوم او را میتوان موزیک house دانست. البته در این آلبوم ٬ کارهای آروم را هم میتوانیم بشنویم.فکر میکنم راه خیلی موفقی را میتوانیم برای او در آینده ترسیم کنیم.
۶. مازیار فلاحی با یک گیتار شما را عاشق میکنه. موسیقی فوق العاده استثنایی فیلم "مجنون لیلی" حسابی سر و صدا کرد ( بر خلاف فیلمش! ). صدای ملایم مازیار به علاوه شناخت او از موسیقی پاپ ٬ همه با هم نوید یک آینده روشن را برای این خواننده جدید خبر میدهند. مازیار فلاحی هم یکی از پدیده های موسیقی ایران در سال گذشته بود. ضمن اینکه آهنگسازی "پیام شمس" را در مورد این آلبوم نباید فراموش کنیم.
۷. آیا گروه آریان میتونه موفقیت آلبوم دومش را دوباره تکرار کنه؟ گروه آریان امسال خیلی جنجالی بود و با خواننده مطرح ایرلندی "کریس دی برگ " توانست یک آهنگ مشترک اجرا کنه و حتی کریس دی برگ را تا تهران بکشونند! تنظیم های این آلبوم فوق العاده قوی بودند و حس آهنگ ها هم واقعا خوب بودند. کلا کسانی که به آریان توجه میکنند به دو گروه تقسیم میشوند یا عاشق این گروه هستند و یا از این گروه موسیقی متنفر هستند! ولی آریان تنها گروه موسیقی مختلطی بود که از موج نیمچه آزادی دوران اصلاحات توانست جون سالم به در ببره. ولی آیا واقعا آلبوم دوم گروه آریان یک معجزه بود؟ آیا اونا میتونند موفقیت سالهای نه چندان دور خود را تکرار کنند؟ در هر صورت قدم زدن "کریس دی برگ " در موسیقی ایرانی هم شبیه یک معجزه بود.
۸. بابک جهان بخش ٬ واقعا صدای قشنگی داره. اگه دوستدار ریتم های تندو عاشق شنیدن سبک های مدرن هستید ٬ حتما این آلبوم را گوش کنید. من فکر میکنم صدای بابک ٬ یک صدای جدید و تکی در موسیقی پاپ ایران هست و خیلی جای پیشرفت و ترقی داره.
۹. فریدون ٬ خواننده مورد علاقه من ٬ که با وجود اینکه میان سال هست ولی کارهای جوان پسند به مخاطب ارائه میده. من نمیدونم آیا اختلافی بین او و بهروز صفاریان وجود داره یا نه ؟ ولی امیدوارم این دو دوباره در کنار هم ٬ یک آلبوم فوق العاده دیگر مثل آلبوم غریبه به بازار ارائه بدهند.
آلبوم ریمیکس فریدون ٬ خاطره های ۵ سال پیش شما را مطمئنا با حال و هوایی تازه زنده میکنه. من به شخصه این آلبوم رو خیلی دوست داشتم و برای من خاطره انگیز شد ولی از فریدون با اون صدای ملایمش انتظار بیشتری دارم.در این آلبوم ٬ فقط یکی دو آهنگ ملایم میشنوید و مطمئنا این آلبوم وقتی رانندگی میکنید میتونه براتون جالب باشه!
۱۰. سبک کیوسک ٬ راک هست ولی من این آلبوم را به خاطر تفاوت عمده اش در شعر و آهنگسازی ٬ اینجا قرار دادم. آلبوم "باغ وحش جهانی" واقعا سبک خاصی داره. من مطئن هستم که در چند سال آینده ٬ گروه های بسیار زیادی راه کیوسک را ادامه خواهند داد. اگه از شنیدن موزیک های سبک پاپ که این روزه خیلی شبیه هم شده اند ٬ خسته شده اید ٬ حتما به کیوسک گوش بدید
احسان خواجه امیری
۱۱. متاسفانه وقت این را نداشتم که آلبوم او را کامل گوش کنم ولی به نظر میرسه که روی آلبوم خودش کار کرده. احسان ٬ طرفداران خیلی زیادی دارد.
۱۲. محسن نامجو را کجا باید قرار دهیم؟ سبک موسیقی او چیست؟ او از موسیقی بلووز تا سنتی ایرانی پرواز میکند. محسن نامجو با تیپ و طرز صحبت کردن جالب خود ٬ واقعا خبر ساز بود. محسن نامجو ٬ اگر کمی ایده های خود را عامه پسند تر کنه ٬ میتونه یکی از نجات دهنده های موسیقی ایران باشه. ولی واقعا به کجا داره میره...؟ امیدوارم همچنان در موسیقی دیووونگی کنه!
۱۳. یک آلبوم عجیب که از وزارت ارشاد مجوز گرفت. حامی ٬ خواننده ای که نمیشه روی صداش ایراد گذاشت ٬ توانست آلبومی را به بازار ارائه بده که تعجب خیلی ها را برانگیخت.این آلبوم شامل قطعاتی از خواننده های قبل از انقلاب مثل داریوش ٬ ابی و گوگوش است.مطمئنا شاید خیلی دوست دارید آهنگ های قدیمی را با تنظیم جدید و با اجرای یک خواننده جدید بشنوید. پس این آلبوم را تهیه کنید اگر چه اجرای اورجینال یک چیز دیگه هست!
۱۴. یک شاهکار از محسن چاوشی...یک موسیقی تلفیقی بسیار زیبا که توانست مخاطبان فیلم را تحت تاثیر قرار دهد. شاید یکی از دلایل موفقیت فیلم سنتوری را بتوان موسیقی قوی آن دانست. در هر صورت این اثر ٬ یکی از آثار فراموش نشدنی موسیقی ایران است.
۱۵. بابک رهنما ٬ یکی از استعداد های موسیقی که تمرکز خودش رو بیشتر روی موزیک Trance گذاشته.مطمئنا از بابک رهنما بیشتر خواهید شنید.او قابلیت این را داره که یک خواننده و یا DJ بین المللی بشه. در هر صورت شروع او ٬ شروع ایده آلی بود ولی باید بیشتر روی تبلیغات کار کنه.
۱۶. سبک R&B ٬ سبک مورد علاقه خودم هست. ماهان بهرام خان یکی از اعضای قدیمی گروه ۰۱۱۱ ٬ آلبوم مجاز خود را امسال به بازار ارائه داد. آلبومی که بازتاب خوبی هم در مطبوعات ایران داشت و چندین مصاحبه با ماهان جوان ٬ در این سال گذشته انجام شده است. در این آلبوم به جز سبک R&B ٬ میتوانید موزیک house را هم بشنوید. ماهان صدای خوبی هم داره.
۱۷. یاسر محمودی ٬ وقتی آلبومش منتشر شد که خبری از موسیقی نبود! این آلبوم ٬ در بدترین شرایط موسیقی ایران مورد دسترس قرار گرفت و مورد توجه قرار گرفت.به عنوان اولین آلبوم یک خواننده ٬ میتوان از آن به عنوان یک کار موفق یاد کرد ولی یاسر هم بیشتر از این ها باید روی موسیقی خود کار کنه.
۱۸. سهیل تهرانی ٬ از شعر های ساده ٬ ملودی های ساده ٬ تنظیمی ساده ولی متفاوتی استفاده کرده است. سادگی آلبوم او ٬ توجه مخاطبان و همچنین شرکت موفق "ترانه شرقی" را جلب کرده است.من شخصا فقط ۳ آهنگ اول آلبوم او را دوست دارم ولی فکر میکنم با صدای جدیدی که داره میتونه موفق تر از این باشه.
ـــــــــــــــــــــــــ ــــــــــــــــــــــــ
۱۹. فرزاد فرزین هم این روزها محو شده. فرزاد صدای قدرتمندی داره ولی آهنگسازی آلبومش به قدرت صداش نبود. حیف ! شاید خیلی از خواننده ها همین که مجوز برای انتشار آلبوم میگیرن ٬ خیالشون راحت میشه و تمرکزشون رو روی آلبوم بعدی میگذارند. حداقل خیالشون راحته که اسموشن و قیافشون و صداشون مجوز گرفته و با خیال راحت روی آلبوم دوم کار میکنند. فرزاد هم جزو کسانی بود که با تلویزیون های غیر مجاز داخل کشور ! کار میکرد و این یک سابقه بد از نظر وزارت ارشاد توی کارنامه او بود ولی بالاخره توانست مجاز شود. چند آهنگ ملایم خوب را میتونید در آلبوم فرزاد پیدا کنید
۲۰. رامین بی باک هم یکی از ادامه دهندگان راه "شادمهر عقیلی" در ایران است. فکر میکنم او موفق شد قبل از ورود آلبومش به بازار با چند تک آهنگ و موزیک ودیو٬توجه مردم را جلب کنه ولی بعد از انتشار آلبومش این توجه به طرز عجیبی فروکش کرد.شاید برای آلبوم دومش باید بیشتر تلاش کنه و یا حدقل بیشتر تمرکزش روی تبلیغات را بعد از انتشار آلبومش بگذاره. در هر صورت او هم علاقه زیادی به سبک الکترونیک داره و چند آهنگ آروم هم در آلبومش شنیده میشه.بزرگترین نقطه ضعف آلبوم او ٬ بازخوانی یکی از آهنگ های "جنیفر لوپز" است!
۲۱. سیمین قانم ٬ گل گلدون را خووند و این آهنگ را چندین دهه جاودانه کرد به طوری که هرکسی میخواهد موسیقی پاپ ایرانی را یاد بگیرد ٬ مطمئنا در جلسات اول این آهنگ را یاد خواهد گرفت. در این سالهای دور و دراز چند بار تصویر او را در تلویزیون دیده اید؟ هیچ ! ولی آهنگ و صدای او ماندگار شده است.
مهدی مقدم ٬ جزو اولین کسانی بود که در ایران٬ موزیک ودیو ساخت و تصویر او از کانال های ایرانی خارج از کشور پخش شد. این حرکت او در آن زمان ٬ واقعا شجاعت و جسارت میخواست که او توانست این کار را انجام دهد. در سال گذشته ٬ او چندین موزیک ودیوی ضعیف ساخت و همیشه شما میتوانید تصویر او را در تلویزیون ببینید. مهدی حتی با خواننده های جدید هم همکاری کرد و در موزیک ودیوی آنها ظاهر شد.به نظر میرسه خیلی از اینکه فراموش بشه میترسه. کاش به جای این همه موزیک ودیو ساختن ٬ کیفیت کارهای موسیقی خود را بیشتر بالا می برد