معرفی:
صفاق غشاء سروزی وسیعی است که حفره ی داخل شکمی را پوشانده است. از نظر بافت شناسی از یک لایه ی خارجی فیبروز( که باعث استحکام غشا می شود) و یک لایه ی داخلی از سلولهای مزوتلیال ( که یک مایع مخاطی را ترشح می کند که سطح را می پوشاند و بنابراین باعث حرکات آزاد احشا می شود ) تشکیل شده است
صفاق به شکل یک کیسه ی بسته است که تعدادی از احشا به داخل آن نفوذ کرده اند بنا براین صفاق به 2 لایه تقسیم می شود:
1_ یک لایه ی خارجی یا لایه ی محیطی
2_ یک لایه ی داخلی یا احشایی و چین های صفاقی که احشاء شکمی توسط آنها آویزان هستند.
پریتونئوم که قبل از نفوذ احشا به داخل آن یک حفره ی ساده است، با نفوذ احشا بسیار پیچیده می شود
صفاق جداری(parietal peritoneum)
1_ سطح داخلی دیواره های شکم، لگن و سطح تحتانی دیافراگم را می پوشاند . این لایه توسط بافت همبند خارج صفاقی به سستی به دیواره ها چسپبده است ، بنابراین به راحتی کنده می شود.
2_ از نظر جنین شناسی از لایه ی سوماتیک مزودرم صفحه ی جانبی مشتق است.
3_ تغذیه ی خونی و عصبی آن مشابه دبواره ی بدن است. به دلیل عصب گیری سوماتیک صفاق جداری نسبت به درد حساس نیست.
صفاق احشایی(visceral peritoneum)
1_ سطوح خارجی احشا را می پوشاند بطوریکه بسیار محکم به آنها چسپیده است و کنده نمی شود. در واقع صفاق احشایی ، احشا را بسته بندی می کند.
2_از نظر جنین شناسی ، از لایه ی احشایی مزودرم صفحه ی جانبی مشتق شده است.
3_تغذیه ی خونی و عصبی مشابه احشاء زیر آن است. به دلیل عصب گیری اتونومیک صفاق احشایی نسبت به درد غیر حساس است.
چین های صفاقی
1_ ارگانهای زیادی در درون شکم توسط چین های صفاقی آویزان هستند. چنین ارگانهایی متحرک هستند که درجه و مسیر حرکت آنها.توسط اندازه و جهت چین صفاقی کنترل می شود.
ما بقی ارگانها ثابت و غیر متحرکند، مستقیما بر روی دیواره ی شکمی خلفی قرار دارند و ممکن است در یک سمت توسط صفاق پوشیده شوند. چنین ارگانهایی را خلف صفاقی می گویند .
تعدادی از ارگان ها در ابتدای زندگی جنینی توسط چین های صفاقی آویزان شده اند ولی بعدا خلف صفاقی می شوند. ( مثل کولون صعودی و نزولی)
2_ جدا از این تحرک ، چین های صفاقی راه هایی را برای عبور عروق ، اعصاب و لنفاتیکها فراهم
می کند.
3_چین های صفاقی نام های متعددی به خود گرفته اند که عبارتند از :
الف) Meso
. به طور کلی اسم چین از پیشوند mes یا meso به اضافه ی اسم ارگان تشکیل شده است، مثلا : چینی که روده ی کوچک را آویزان کرده است ، mesentery و چینی که بخشی از کولون را آویزان نموده meso_colon نامیده می شود.
ب)omentum
چین های بزرگ صفاقی متصل به معده omentum نامیده می شود.(به معنای پوشش )
ج) ligament
در بسیاری حالات چین های دو لایه ای صفاقی، ارگان ها را به دیواره ی شکمی یا به همدیگر متصل می کنند. این چین ها، لیگامان نامیده می شوند. این لیگامان ها ممکن است از روی ساختمانی که به آنها متصل می شوند نامگذاری شوند.مثلا لیگامان معدی_طحالی(gastrosplenic) معده را به طحال ارتباط می دهد.بقیه ی چین ها بر اساس شکلشان نامیده می شوند، مثل لیگامان های مثلثی(triangular) کبد.
برخی از چین های صفاقی بزرگتردر این فصل مورد توجه قرار گرفته اند، در صورتی که بقیه آنها همراه با ارگانهای مربوطه شرح داده شده اند.