مخترع ايراني از ساخت LNB دريافت امواج ماهواره قابل كنترل هوشمند از طريق امواج مخابراتي خبر داد كه به ادعاي وي با بهرهگيري از آن، امكان جلوگيري از دسترسي شبكههاي ماهوارهيي غير مجاز بدون نياز به جمعآوري ديشهاي ماهواره در كشور فراهم ميشود.
مهندس حسن عبدل، دانشآموخته مخابرات و از محققان اين طرح در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: يكي از مسائلي كه در زمينه كاربرد سيستمهاي دريافت برنامههاي ماهوارهيي در كشور مطرح است، شبكههاي غيرمجاز ماهوارهيي است كه بدون هيچگونه فيلتري، انواع برنامهها را به خانهها ميآورند و اين مساله نه تنها در ايران بلكه در ديگر جوامع نيز براي مسوولان فرهنگي مشكل آفرين شده است.
وي افزود: در ايران براي مبارزه با اين پديده روشهاي متفاوتي آزموده شده كه از آن جمله ميتوان به جرايم نقدي و كيفري، جمعآوري آنتنها از روي پشت بامها توسط نيروي انتظامي و ارسال امواج راديويي توان بالا از طريق كور كنندهها در سطح تهران اشاره كرد.
عبدل با اشاره به ارسال فركانس بالا از طريق فرستندههاي كنوني كور كننده مورد استفاده در تهران گفت: اين روش عليرغم هزينه و مشكلات بالا با محدوديتهايي چون دشواري و هزينه بسيار بالاي نصب فرستندهها بر روي برخي برجهاي بلند، قابليت كور كردن تعداد محدودي از كانالها روي برخي فركانسهاي خاص، احتمال مضر بودن توان و فركانس بالاي اين دستگاهها براي بدن انسان و محدوده ناچيز و كوچك تحت پوشش اين فرستندهها آنها ميباشند.
وي افزود: سهولت در خنثي كردن تاثير كور كنندهها، پويايي مشكل اين سيستمها براي حذف كانالهاي جديد، محدوديت بهرهمندي از اين سيستم به دليل هزينه و خطرات بالاي آن از ديگر محدوديتهاي سيستمهاي كنوني است.
وي با بيان اين كه اين طرح علاوه بر ثبت اختراع، تاييديههايي را نيز از دستگاههاي ذيربط دريافت كرده است، خاطرنشان كرد: سيستم ابداعي با قرار گرفتن يك آي سي هوشمند براي دريافت، نگهداري و مقايسه شماره و نامهاي شخصي ميتواند مانع مسيرهاي پخش تصاوير شود. همچنين اين ميكروكنترلر به گيرندههاي خاصي متصل است كه هر لحظه توسط يك كانال مشخص راديويي ــ كه به همين منظور از طرف مركز كنترل ايجاد شده است ــ به روز شده و اين كار علاوه بر گيرندههاي راديويي ميتواند از طريق خطوط تلفن نيز صورت گيرد.
وي در خصوص نحوه عملكرد اين سيستم يادآور شد: در اين روش، برخلاف كوركنندههاي فعلي كه يك موج متناوب را با توان بالا بر روي فركانس RF (محدوده 8/12 ~ 2/10 گيگاهرتز) توليد و از طريق چند فرستنده در سطح شهر منتشر ميكند، عمل كور كردن كانالهاي مورد نظر در LNB و بر روي باند 2150 ~ 950 گيگاهرتز انجام ميشود.
وي افزود: اين اختراع يك دستگاه جانبي است كه روي سيستم گيرندههاي ديجيتال اضافه شده و بر اين اساس علاوه بر سيستم استاندارد گيرندگي كه در دنيا به يك روال ثابتي صورت ميگيرد، در خروجي IC كدگشاي آن يك ميكرو كنترلر از خانواده atmega 128 - AVR نصب ميشود و از طرفي به ورودي update متصل و از طرف ديگر به خروجي كدگشايي گيرنده ــ كه اين اطلاعات را رد ميكند - متصل است.
عبدل در بيان مزاياي اين سيستم گفت: بر خلاف سيستم ارسال امواج RF، به دليل هوشمندي برنامه نرمافزاري و ميكروكنترلرها، تنها تماشاي كانالهاي كنترل شده مقدور بوده و با بهرهگيري از فنآوري Time sharing تعداد كانالهاي قابل حذف افزايش يافته و دخل و تصرف در ارسال اين كدها براي كسي جز مسوولان ذيربط مقدور نيست.
وي خاطرنشان كرد: همچنين استفاده از شبكههاي مراكز استان (28 شبكه) كه ايران اقدام به پخش آنها كرده، براي تمام مردم به صورت قانوني امكانپذير است و علاوه بر اين با نصب فرستنده بر روي اين سيستم و استفاده شهروندان از آنها در تهيه نقشههاي GIS شهري به نقشه برداران ياري ميرساند.
گفتني است، اين طرح با همكاري رضا آقانوري، حسن عبدل، روشن اللهياري و علي رجبي نيا انجام شده است.