موبنا - یک جامعه شناس و استاد دانشگاه، شیوه تبلیغاتی اپراتور دوم تلفن همراه را علاوه بر اعتماد زدایی آن را دارای اثرات منفی و مخرب در جامعه توصیف کرد.
دکتر "اصغر مهاجری " درگفت وگو با خبرنگار "موبنا" درخصوص مدت زمان مکالمه رایگان با سیم کارت های ایرانسل در یک مدت زمان مشخص از شبانه روز معتقد است : استفاده از این روش برای تبلیغ محصول یا خدمت، نه تنها مفید نیست بلکه به شکل گیری بستر انحرافات اجتماعی در جامعه نیز کمک می کند.
وی ادامه داد:تبلیغات برای استفاده کاربران از مکالمه رایگان از طریق سیم کارت های ایرانسل دارای کارکردهای منفی است و عوامل مخربی رابه همراه خواهد داشت.
این مدرس دانشگاه گفت : اگر یک برنامه یا شیوه تبلیغاتی به ایجاد الگوی جدید رفتاری در جامعه منجر شود که مطابق با فرهنگ آن جامعه نباشد،بدون تردید می تواند تاثیرات و پیامدهای مخربی را به همراه داشته باشد.
وی با بیان این که دربرخی از فرهنگ ها و جوامع این نوع تبلیغات می تواند اثرگذار باشد، گفت: ولی در کشور ما به دلیل اینکه مخاطبان اصلی را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهد مکالمه رایگان با سیم کارت های ایرانسل آسیب های اجتماعی متعددی را به بار می آورد.
مهاجری خاطرنشان کرد: بسیاری از برنامه های تبلیغاتی به رغم اغراق آمیز بودن و غیر واقعی بودن نباید خارج اصل صداقت باشد در غیر این صورت اثر تخریبی به همراه خواهد داشت.
وی ادامه داد اگر در تبلیغات صداقت وجود نداشته باشد اعتماد در جامعه را از بین می برد که این امر در مورد تبلیغات ایرانسل مصداق دارد.
جامعه شناسان معتقدند که تبلیغات باید ویژگی های خاص خود را داشته باشد که صداقت در گفتار یکی از این ویژگی هاست .
در همین حال نه تنها کارشناسان بلکه بسیاری از مشترکان این اپراتور نیز بر این باورند که اساس تبلیغات این اپراتور مبتنی برشفافیت ، اعتماد و صداقت نیست.
از ابتدای سال 86 و پس از انتشار گسترده تبلیغات نوروزی اپراتور دوم ، موضوع عدم تعهد این اپراتور به وعده های تبلیغاتی به یکی از چالش های مهم ایرانسل و نارضایتی مشترکان آن تبدیل شده است.