Onuncu hikayət
FƏRQ QOYMUR
Bir kişini varı-yoxu bir inəyi, bir də eşşəyi vardı. Çöldən ot-ələf yığıb eşşək ilə daşıyır, inəyə yedirdir, südünü satıb külfətini dolandırırdı.
Son günlər eşşək kişini incitməyə başlamışdı. Tez-tez
soncuq atır, anqırır, noxtasını qırıb qaçır, ya da öz axurunun ot-ələfini yeyib qurtaran kimi soxulurdu inəyin axuruna. Kişi eşşəyin əlindən lap təngə gəlmişdi. Bir axşam namazını qılandan sonra üzünü tutdu göyə:
- Pərvərdigara, özün görürsən ki, bu eşşək məni cana
Gətirib. Razıyam ki, ot-ələfi özüm dalımda daşıyam, təki bu eşşəyi mənim yaxamdan et, Əzraili göndər onun canını alsın.
Kişi səhər yuxudan ayılıb gördü ki, inəyi ölüb. Hirslə
çıxdı çölə, üzünü göyə tutub dedi:
- Pərvərdigara! Sən necə allahsan ki, eşşək ilə inəyə fərq qoymursan?! Mən xahiş elədim ki, eşşəyi öldür, sən isə inəyi öldürdün. Daha sənə ibadət etməyəcəyəm!
حکایت دهم
فرق نمی ذاره
مردی دارو ندارش یه دونه گاو بود،یه دونه الاغ،از بیابون علوفه جمع می کرد و بار الاغ می کرد و می آورد می داد به گاوه،گاو می خورد و با شیرش اموراتش رو می گذروند.یه روزی الاغ از دست صاحبش ناراضی میشه و شروع به آزار و اذیت صاحبش می کنه.زود زود جفتک مینداخت و به وقت و ناوقت عر عر می کرد و از آخور خودش بیرون میزد و میرفت تو آغل گاوه و علوفه ی اونم می خورد.مرد از دست الاغش جون به لب میشه،یه روز عصر بعد نماز دستاش رو رو به آسمون دراز می کنه و میگه،خدایا خودت شاهدی که این الاغ چقدر من رو اذیت می کنه،حاضرم بار الاغ رو خودم بکشم،ولی جون این الاغ رو بگیر و من و از دستش خلاص کن.مرد می خوابه و صبح که از خواب پا میشه میبینه گاوش مرده.مرد با عصبانیت راهش رو به طرف بیابون کج میکنه و میره بالای یه بلندی،میگه خدایا تو چه طور خدایی هستی که فرق بین الاغ و گاو نمیذ اری!؟من ازت خواستم جون الاغ رو بگیری و تو گاو من رو هلاک کردی.از این به بعد من دیگه تو رو عبادت نمی کنم!