ورود

نسخه کامل مشاهده نسخه کامل : فاویسم ارثی است یا به نوع باقالی مصرفی بستگی دارد؟



رومنس
06-11-2014, 10:48
فاویسم ارثی است یا به نوع باقالی مصرفی بستگی دارد؟

وقتی بچه بودم با دوستم مشغول خوردن باقالی بودیم که حال اون بد شد و 2 هفته ای در بیمارستان بستری شد چون مبتلا به فاویسم شده بود و چون همسایه هم بودیم یک دعوای شدید بین خانواده هامون در گرفت که شما باقالی مسموم به بچه من دادید و از این داستانها.

از اون روز به بعد تقریبا خوردن باقالی اونم به صورتی که با گلپر و نمک و سرکه می خورن تبدیل به یک افسانه شد و تقریبا به جز چندبار دیگه نخوردیم.

چند مشاهده ای که خودم داشتم:
1___دختر خالم معمولا باقالی میخورد و هیچ مشکلی هم نداشت ولی یک بار با مصرف همون مقدار باقالی همیشگی حالش بد و کارش به بیمارستان کشید و پزشکا تشخیص فاویسم دادن.الان جوریه که حتی بوی باقالی هم علائمشو در ایشون ایجاد می کنه.

2__فرد دیگری رو می شناختم که اونم باقالی خور حرفه ای بود ولی هر وقت می رفتیم بیرون باهاش برای خرید همیشه می پرسید این باقالیه شماله یا جنوب؟ یکبار هم در اثر خوردن باقالی کارش به بیمارستان رسید به خاطر فاویسم و می گفتش که من به باقالی شمال فاویسم دارم چون آلوده است من اینطوری میشم و فروشنده بهم کلک زده و باقالی شمال رو به جای جنوب قالب کرده!!!!!!

3__بزرگترهای فامیل میگن اگر زیاد بخوری فاویسم می گیری.

4__رفیقم میگه یه نوع آلرژِی هست و ممکنه یه موقع بهش واکنش نشون بدی و یه موقع هم نه.

5__ در کتاب طب سنتی قدیمی خوندم که بعضی از نژاد های باقالی نوعی ویروس دارن که باعث فاویسم میشه.(کتاب چاپ قبل انقلابه فکر کنم دهه 30 یا 40)

6__پزشکم میگه یه بیماریه ارثیه اگر یه بار خوردی و چیزیت نشده هر نوع باقالی مال هرجا باشه به هر روشی بخوری فاویسم نمی گیری و مشاهدات و گفته هام رو چرت و پرت عنوان میکنه.




بالاخره تکلیف چیه؟ روحم داره برای باقالی میره ولی از ترس فاویسم جرئت ندارم بخورم.

تو رو خدا در بحث شرکت کنید و نظرتون رو بگید و مشاهداتتون رو بنویسید

رومنس
09-11-2014, 19:53
بچه ها کسی اطلاعاتی نداره؟؟؟؟

abs-j
09-11-2014, 21:03
سلام. راستش منم وقتی بچه بودم همین بلا سرم اومد و کارم به بیمارستان کشید. و با تعویض خونم زنده موندم:n02:
ولی تا الان بیش از هزار بار باقالی پخته خوردم (البته در حد اعتدال) اونم از نوع باقالی شمال، و هنوز زنده ام (شک دارم)
یه کاری کن یه بشقاب باقالی با خودت بردار برو دم در بیمارستان بخور که اگرم خدای ناکرده طوریت شد سریع بری اورژانس:n02:(جدی نگیرید، در حد شوخی بود)
با گزینه های 3 و 4 بیشتر موافقم ممکنه ماده ای داخلش باشه که در اثر زیاد خوردن داخل خون جمع باشه و باعث حساسیت بشه.
بعدش هم ظاهرا شما که با خوردنش دچار مشکل نشدید، پس چرا میترسید؟
فکر نمی کنم افرادی که توی بچگی با خوردن باقالی مشکلی نداشتن توی بزرگسالی دچار مشکل بشن.

رومنس
09-11-2014, 23:29
سلام. راستش منم وقتی بچه بودم همین بلا سرم اومد و کارم به بیمارستان کشید. و با تعویض خونم زنده موندم:n02:
ولی تا الان بیش از هزار بار باقالی پخته خوردم (البته در حد اعتدال) اونم از نوع باقالی شمال، و هنوز زنده ام (شک دارم)
یه کاری کن یه بشقاب باقالی با خودت بردار برو دم در بیمارستان بخور که اگرم خدای ناکرده طوریت شد سریع بری اورژانس:n02:(جدی نگیرید، در حد شوخی بود)
با گزینه های 3 و 4 بیشتر موافقم ممکنه ماده ای داخلش باشه که در اثر زیاد خوردن داخل خون جمع باشه و باعث حساسیت بشه.
بعدش هم ظاهرا شما که با خوردنش دچار مشکل نشدید، پس چرا میترسید؟
فکر نمی کنم افرادی که توی بچگی با خوردن باقالی مشکلی نداشتن توی بزرگسالی دچار مشکل بشن.

مرسی از توجهتون و گفتن تجربتون.

نه من مشکلی نداشتم تا حالا ولی کلا آلرژی شدید دارم .برای همین می ترسم یهو طوریم بشه.می خوام اطلاعاتم کامل و دقیق باشه.
شما هم هرگز نخور براتون خطر داره.

Atghia
10-11-2014, 00:33
گزینه آخر صحیح هست
باقالی شمال جنوب نداره
بعد اصلا به باقالیه ربطی نداره که به سیستم خونی بدن شما مربوطه زمینه ارثی هم داره:n06:
از اول باید باشه اگر نبود دیگه نیست نگران نباشید:n17:

EHSANRF
10-11-2014, 00:49
• فاویسم چیست؟
نوعی بیماری ژنتیکی- تغذیه ای- و فصلی است که عموما جنس مذکر و به ندرت جنس مونث به آن مبتلا می شود. البته این بیماری به صورت علامت دار در دختران نیز به صورت علامت دار در کشور ما به وفور دیده می شود. این بیماری به نام بیماری ارثی- خونی نیز شناخته می شود که به شکل کم خونی لیتیک با واکنش های همولیز شدید و گاهی کشنده در اثر خوردن باقلای سبز خام یا پخته و گاهی فریز شده و استنشاق گرده گل باقلا هنگام عبور از مزارع باقلا یا دست زدن به پوست باقلا و گاهی در اثر مصرف برخی داروها و یا ابتلا به بیماری های عفونی، سلول های قرمز خون شکسته شده و کم خونی شدید ایجاد می گردد. ابن عارضه به علت کمبود آنزیم G6PD (گلوکز 6 فسفات دی هیدروژناز) در سلول های قرمز خون فرد مبتلا ایجاد می شود.
گاهی وقتی نوزادی به دنیا می آید علت زردی وی کمبود این آنزیم شناخته می شود و گلبول های قرمز خون افراد مبتلا به جای عمر 120 روزه به علت عدم سیستم دفاعی در مقابل عوامل مخرب داخل سلولی و حتی خارج سلولی ناتوان بوده و عمرشان به 12 روز کاهش پیدا می کند.
این بیماری یک بیماری ارثی است و تا پایان عمر همراه بیمار است و همواره وی را در معرض خطر همولیز قرار می دهد پس بهتر است مبتلایان به این بیماری با مشاهده کوچکترین علائم مشکوک پزشک خود را در جریان بگذارند.
در ایران فاویسم بومی سواحل خزر است و کانون هایی از بیماری در سواحل خلیج فارس به ویژه مناطق جنوب و جنوب شرقی ماهدشت، فسا، و فیروزآباد فارس و روستاهای شمال ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان دیده می شود و بالاترین میزان بروز این بیماری در نوزادان و کودکان است که در کودکان زیر یک سال ابتلا از طریق شیر مادر می باشد.

• یک نکته مهم: برخی از بیماران فاویسمی اصلا به گیاه باقلا حساسیت نداشته و در اصل چیزی که بیماری آن ها را تشدید می کند عفونت هاست که می توانند باعث تشدید همولیز و تاثیر منفی بیشتر مواد اکسیدان شوند.

• علائم بیماری:
در دوره نوزادی زردی شدید و کم خونی معمولا از نشانه های این عارضه است که می تواند منجر به تعویض خون نوزاد شود. در سنین بالاتر از چند ساعت تا یکی دو روز پس از تماس با داروهای خاص، باقلا و ... کودک دچار رنگ پریدگی، زردی، تب و استفراغ می شود و رنگ ادرار به رنگ چای در می آید. علائم گاهی شدید است و نیاز به درمان و تزریق خون می بااشد.
در بزرگسالان هم علائم شامل: سردرد، تهوع، استفراغ، رنگ پریدگی، بی حالی، افزایش ضربان قلب و تعداد تنفس، و در موارد پیشرفته کاهش سطح هوشیاری و افت فشار خون می باشد.
• داروها و موادی که در بیماران فاویسمی نباید استفاده شود شامل:
1. آنتی بیوتیک ها: سولفانامیدها، کوتریموکسازول، نالدیکسیک اسید، نیتروفورانتئین
2. ضد مالاریا: پریماکین، کاماکوئین، کلوراکوئین، کویناکرین
3. دیگر گروه ها: فناستین، آنالوگ ویتامین K، متیلن بلو، پروبنساید، آسپرین، نفتالین، بنزن و حنا.

• درمان:
این بیماری درمان قطعی ندارد و تنها اقدام موثر، پیشگیری از بروز حمله همولیزیا پرهیز از مواجهه با مواد اکسیدان و در صورت بروز حمله مراجعه سریع به پزشک جهت اقدامات نگهدارنده و حمایتی برای پیشگیری از عوارض همولیز است.
درمان این بیماران، درمان حمایتی است که با هدف پیشگیری از رسوب هموگلوبین در کلیه ها انجام می شود. در موارد همولیز شدید و هموگلوبین بسیار پایین که خطر نارسایی قلبی را بالا می برد و یا حیات بیمار در مخاطره باشد نیز تزریق خون انجام می شود بیمار باید 2 تا 3 روز بستری و تحت مراقبت باشد تا روند تخریب متوقف گردد. در این مدت معمولا به بیمار گلبول قرمز خون تزریق می شودو بیمار مایعات فراوان وریدی دریافت می کند تا روند کم خونی وی متوقف شود. هنگامی که بیمار مرخص می شود به مدت 2 تا 3ماه نیاز به پیگیری سرپایی دارد تا بیماری به طور کامل درمان شود.
در حال حاضر روش های جدیدی از جمله استفاده از ویتامین E به عنوان یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان ها برای درمان این بیماری در حال بررسی می باشند که این بررسی، اثر ویتامین E را بر روی افزایش هموگلوبین بعد از تزریق خون در حمله حاد فاویسم نشان می دهد زیرا ویتامین E یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های محلول در چربی است و با استوار کردن و استحکام بخشیدن به غشای گلبول قرمز، اثر محافظتی در مقابل همولیز داشته و در صورت استفاده بجا و به مقدار مناسب، از کم ضررترین داروها محسوب می شود.

• توجه: اگر در خانواده مادری بیماری فاویسم مشاهده شده است، باید در طول بارداری از مصرف باقلا پرهیز کند زیرا ممکن است در جنین وی مشکلاتی ایجاد گردد. همچنین اگر در یکی از فرزندان یک خانواده این بیماری وجود داشته باشد، باید بررسی های لازم چه در دخترها و چه در پسرهای آن خانواه انجام گردد و در صورت وجود مشکل از استفاده از مواد اکسیدان پرهیز نمایند.

رومنس
10-11-2014, 01:31
گزینه آخر صحیح هست
باقالی شمال جنوب نداره
بعد اصلا به باقالیه ربطی نداره که به سیستم خونی بدن شما مربوطه زمینه ارثی هم داره:n06:
از اول باید باشه اگر نبود دیگه نیست نگران نباشید:n17:
سلام
تشکر از راهنماییتون.
حرف شما کاملا علمی و منطقی هست و من دوست دارم همین رو دنبال کنم.یعنی اگر نبود دیگه نیست نگران نباشید.ولی مثال نقض خیلی زیاد هست مثلا همین پست قبلی دوست عزیزمون اشاره کردن که در دوران کودکی فاویسم گرفتن ولی امروز می تونن باقالی بخورن بدون مشکل خاصی.این رو چطور میشه توجیه کرد.تو گفته های من هم مثال نقض نظر شما زیاده.

این حرف رو قبول دارم که مثلا اگر چیزی گرد بود دیگه گرده ولی این مورد از اون گردایی که گاهی مربعه گاهی مثلثه گاهی هم لوزی. بعد اگر نوع باقالی تاثیری نداره که مال کجا باشه پس چرا وقتی میخوایم باقالی بخریم فروشنده داد میزنه باقالی شماله یا باقالی جنوبه یا ..... طعمشون که فرقی نداره.سفتی و نرمیشونم که به میزان پختش بستگی داره پس حتما به خاطر همین فاویسم میگن دیگه؟مگه نه؟