مشاهده نسخه کامل
: چالدران ( پیروزی یا شکست ؟ )
Demon King
03-04-2014, 09:55
سلام خدمت تاریخ دانان و کاربران عزیز انجمن.
میدانید که در جنگ چالدران که بین سپاه صفوی و عثمانی در منطقه ی شمال غربی کشورمان رخ داد که نتیجه ی آن شکست ظاهری ایران بود.
صادق آقازاده در کتاب گرگ آدمخوار که درباره ی وقایع تبریز بعد از عهدنامه های " گلستان" و " ترکمنچای " است
شرحی از جنگ چالدران کرده که چنین است:
" سپاه مقتدر عثمانی که شامل 120 هزار مرد جنگی بود از مرز شرقی خود گذشت و وارد ایران شد. او ابتدا ارومیه و دیگر نواحی غرب آذربایجان را اشغال کرد و آهنگ تبریز نمود.
هنگامی که این خبر به گوش شاه اسماعیل خورد سراسیمه با ده هزار سپاهی از طوایف قزلباش عزم آذربایجان کرد و تمام شهر ها نیروی کمکی به او پیوست و هنگامی که به چالدران رسید سپاهی بالغ 20 هزار ایرانی به همراه داشت. اکثر سپاهیان اسماعیل تبر به دست بودند.
شاه اسماعیل به شاه عثمانی که ادعای جوان مردی داشت گفت : با اینکه شما از ما بیشترید اگر جرئت دارید توپ و تفنگ را کنار گذاشته و با زور شمشیر با ما بجنگید.
چون در آن زمان سپاه ایران فاقد توپ و تفنگ بود. شاه عثمانی قبول کرد.
سپاه صفوی به دودسته تقسیم شد که یکی به فرماندهی اسماعیل شاه و دیگری به فرماندهی یکی از صفویان.
وقتی سپاه اسماعیل پیروز شد خود را برای کمک به دسته ی دوم سپاه رساند اما عثمانی نیرنگ زده بود و با توپ و تفنگ کل دسته ی دوم سپاه قتل عام شده بودند.
برای اسماعیل دویست نفر مانده بود که یکی از افراد گفت باید بر گردیم اما شاه اسماعیل ابتدا قبول نمیکرد اما وقتی یکی از افراد سپاه گفت که شما امید ایران هستی و اگر کشته شوی ایران کشته میشود اسماعیل پس از شنیدن این سخن با اندکی صفوی باقیمانده عقب نشینی کرد."
صفویان در آن روز شاید به ظاهر شکست خوردند اما درواقع این جوانمردی ایرانیان نوعی پیروزی بزرگ بود.در کتاب های تاریخی علت شکست ایران در چالدران دو عدد میباشد اما از نظر من سه عدد هستند:
1 - نداشتن توپ و تفنگ توسط ایرانیان.
2 - استفاده از سیاست های نادرست برخی فرماندهان صفوی.
3 - نیرنگ بزرگ شاه عثمانی که باعث قتل عام نیمی از سپاه صفوی شد.
یک سوال ایا در جنگ چالدران منطقه ای از خاک ایران جدا شد یا نه؟
Demon King
03-04-2014, 10:19
یک سوال ایا در جنگ چالدران منطقه ای از خاک ایران جدا شد یا نه؟
خیر, منطقه ی خاصی از ایران خارج نشد که تنها دلیل اون جوانمردی و مقاومت ایرانیان بود از این رو من فکر میکنم ایران در چنگ چالدران شکست نخورده بلکه پیروز شده.
خیر, منطقه ی خاصی از ایران خارج نشد که تنها دلیل اون جوانمردی و مقاومت ایرانیان بود از این رو من فکر میکنم ایران در چنگ چالدران شکست نخورده بلکه پیروز شده.
ممنون
پس با این تفاسیر شکست نخوردیم :n11:
سلام
فکر می کنم بله.احتمالا مناطقی از بخش غرب و شمال غرب از ایران جداشد.
علت شکست شاه اسماعیل در جنگ چالدران این بود عثمانی ها سلاح داشتند در حالی که سپاه شاه اسماعیل فقط شمشیر و نیزه.
یکی دیگر از دلایل شکست ایران کم بودن تعداد سپاهیان بود.
دلایل اصلی شکست سپاه شاه اسماعیل که در کتب نیز ذکر شده به صورت ذیل است:
انتخاب شیوه رزمی نامناسب توسط فرماندهان سپاه صفوی
استفاده ارتش عثمانی از توپ و تفنگ که ایرانیان فاقد آن بودند.
اما خوشبختانه بعد از شاه اسماعیل ، شاه عباس تمامی مناطق اشغالی رو پس گرفت و حتی هفت قلعه ی عثمانی رو که کسی جرات نمی کرد از نزدیکشون رد بشه و یا بهشون حمله کنه رو شاع عباس اول گرفت.
در زمان شاه عباس ایران کشوری قدرتمند و قروتمند شده بود و اوضاع اقتصادی بسیار خوبی داشت.
شاه عباس هم شد بزرگترین شاه صفوی /
اما آخرش سلطان حسین خان زد :n21: به همه چی.
سلطان حسین کسی بود که از محمود افغان شکست خورد. حتی نمی تونیم بگیم شکست خورد. باید بگیم تسلیم شد. اون بدون مقاومت در برابر افغان ها تاج رو تقدیمشون کرد
اما در آخر این بختیاری ها بودند که دوباره ایران رو نجات دادند و محمود افغان رو کشتند و دوباره حکومت رو بدست ایرانی دادند.
Demon King
03-04-2014, 10:31
سلام
فکر می کنم بله.احتمالا مناطقی از بخش غرب و شمال غرب از ایران جداشد.
علت شکست شاه اسماعیل در جنگ چالدران این بود عثمانی ها سلاح داشتند ر حالی که سپاه شاه اسماعیل فقط شمشیر و نیزه.
اما خوشبختانه بعد از شاه اسماعیل ، شاه عباس تمامی مناطق اشغالی رو پس گرفت و حتی هفت قلعه ی عثمانی رو که کسی جرات نمی کرد از نزدیکشون رد بشه و یا بهشون حمله کنه رو شاع عباس اول گرفت.
در زمان شاه عباس ایران کشوری قدرتمند و قروتمند شده بود و اوضاع اقتصادی بسیار خوبی داشت.
شاه عباس هم شد بزرگترین شاه صفوی /
اما آخرش سلطان حسین خان زد :n21: به همه چی.
سلطان حسین کسی بود که از محمود افغان شکست خورد. حتی نمی تونیم بگیم شکست خورد. باید بگیم تسلیم شد. اون بدون مقاومت در برابر افغان ها تاج رو تقدیمشون کرد
اما در آخر این بختیاری ها بودند که دوباره ایران رو نجات دادند و محمود افغان رو کشتند و دوباره حکومت رو بدست ایرانی دادند.
اگه پست اول تاپیک رو مطالعه کنید میبینید که عثمانی 120 هزار و صفوی دارای 20 هزار سپاه بود و این که برخی قسمت های شمال غربی به دست عثمانی بیوفته طبیعیه.
همونطور که در جنگ تحمیلی ایران و عراق بخشی از غرب ایران تصرف شد اما باز پس گرفته شد.
+
اگه نیرنگ عثمانیان نبود شاه اسماعیل با لشکر تبر دارانش توان مقاومت و پیروزی در برابر توپ و تفنگ های عثمانی رو داشت.
اصلی ترین دلیل استفاده عثمانی ها از توپ و تفنگ بود.
شما حساب کنید عثمانی ها با یک بار انداختن یک گلوله توپ به سپاه شاه اسماعیل لااقل 10 نفر ازشون می میره بقیه سپاه عثمانی هم تفنگ داشتند.
من فکر نکنم از سپاه عثمانی حتی صدنفر هم مرده باشه ولی از سپاه ایران شاید 10 نفر زنده موندند و بقیه هم مردند.
من فکر میکنم به خاطر نداشتن توپ و تفنگ بوده بیشتر سپاه ایران کشته میشن
فکر کنم بعد از این جنگ ایران به فکر استفاده از توپ و تفنگ افتاد و از کشورهای دیگه درخواست کرد تا توپ و تفنگ براش بسازن تا ارتش ایران تجهیز بشه
Demon King
03-04-2014, 10:38
اصلی ترین دلیل استفاده عثمانی ها از توپ و تفنگ بود.
شما حساب کنید عثمانی ها با یک بار انداختن یک گلوله توپ به سپاه شاه اسماعیل لااقل 10 نفر ازشون می میره بقیه سپاه عثمانی هم تفنگ داشتند.
من فکر نکنم از سپاه عثمانی حتی صدنفر هم مرده باشه ولی از سپاه ایران شاید 10 نفر زنده موندند و بقیه هم مردند.
صفوی در این جنگ خسارت زیادی دید اما عثمانی هم کم خسارت ندید همونطور که در پست اول گفتم قرار بود ابتدا عثمانی از توپ استفاده نکنه اما به اسماعیل نیرنگ زدند و با توپ اونارو غافلگیر کردند. و اینکه شاه اسماعیل چندی از توپ های عثمانی رو نابود کرد و مجبور شد عقبنشینی کنه.
Demon King
03-04-2014, 10:39
من فکر میکنم به خاطر نداشتن توپ و تفنگ بوده بیشتر سپاه ایران کشته میشن
فکر کنم بعد از این جنگ ایران به فکر استفاده از توپ و تفنگ افتاد و از کشورهای دیگه درخواست کرد تا توپ و تفنگ براش بسازن تا ارتش ایران تجهیز بشه
شاه عباس بعد از این شکست سپاهی مقتدر و مجهز از توپ و تفنگ ساخت
و تونست عثمانی هارو شکست بده.
صفوی در این جنگ خسارت زیادی دید اما عثمانی هم کم خسارت ندید همونطور که در پست اول گفتم قرار بود ابتدا عثمانی از توپ استفاده نکنه اما به اسماعیل نیرنگ زدند و با توپ اونارو غافلگیر کردند. و اینکه شاه اسماعیل چندی از توپ های عثمانی رو نابود کرد و مجبور شد عقبنشینی کنه.
جنگ تابع هیچ قانونی نیست وقتی جنگی اتفاق میفته طرفین فقط به فکر کشتن و فریب دادن همدیگه هستند تا در نهایت پیروز بشن
پس نمیشه به سپاه عثمانی خورده گرفت که سپاه ایران رو فریب دادن ایران باید از خیلی وقت پیش به فکر تجهیز سپاه خودش به تفنگ میفتاد
اگه پست اول تاپیک رو مطالعه کنید میبینید که عثمانی 120 هزار و صفوی دارای 20 هزار سپاه بود و این که برخی قسمت های شمال غربی به دست عثمانی بیوفته طبیعیه.
همونطور که در جنگ تحمیلی ایران و عراق بخشی از غرب ایران تصرف شد اما باز پس گرفته شد.
+
اگه نیرنگ عثمانیان نبود شاه اسماعیل با لشکر تبر دارانش توان مقاومت و پیروزی در برابر توپ و تفنگ های عثمانی رو داشت.
در اصل استفاده از توپ و تفنگ از طرف عثمانی ها نیرنگ نبود چون خود صفوی ها توسط جاسوس ها خبر داشتن که عثمانی ها می خواند از توپ و تفنگ استفاده کنند و لی مجبور بودند مقاومت کنند وگرنه عثمانی ها کل ایران رو تصرف می کردند.
یک دلیل دیگه شکت سپاه صفوی فشار آوردن ازبک ها از طرف شمال شرق به ایران بود و نیمی از سپاه ایران در حال مقابله با حملات نامنظم ازبکان در شمال شرق بودند.
Demon King
03-04-2014, 10:56
جنگ تابع هیچ قانونی نیست وقتی جنگی اتفاق میفته طرفین فقط به فکر کشتن و فریب دادن همدیگه هستند تا در نهایت پیروز بشن
پس نمیشه به سپاه عثمانی خورده گرفت که سپاه ایران رو فریب دادن ایران باید از خیلی وقت پیش به فکر تجهیز سپاه خودش به تفنگ میفتاد
ابتدا جنگ با پیروزی صفوی پیش رفت اما بعد با این نیرنگ بود که ایران به ظاهر شکست خورد.
Demon King
03-04-2014, 11:00
در اصل استفاده از توپ و تفنگ از طرف عثمانی ها نیرنگ نبود چون خود صفوی ها توسط جاسوس ها خبر داشتن که عثمانی ها می خواند از توپ و تفنگ استفاده کنند و لی مجبور بودند مقاومت کنند وگرنه عثمانی ها کل ایران رو تصرف می کردند.
یک دلیل دیگه شکت سپاه صفوی فشار آوردن ازبک ها از طرف شمال شرق به ایران بود و نیمی از سپاه ایران در حال مقابله با حملات نامنظم ازبکان در شمال شرق بودند.
اگه صفوی با توپ و تفنگ مواجه نمیشد پیروزی با ما بود اما به نظر من گزینه ی 1 و 3 نظرسنجی به هم مربوط هستند و قرار بود ابتدا شمشیر در برابر شمشیر باشه
اما با نیرنگی که شاه عثمانی زد نیمی از سپاه صفوی به طور غافلگیرانه کشته شدند ( توسط توپ و تفنگ که قرار بود عثمانی از اون استفاده نکنه. )
**EHSAN**
03-04-2014, 11:30
طبق پست اولی که خوندم عثمانیان به طور غافلگیرانه از توپ و تفنگ استفاده کردن
که غافلگیرانه بودن اون از نظر من باعث شکست صفوی شد.
vBulletin , Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.