پايين بودن سرعت رشد اينترنت پرسرعت به دليل سپرده شدن خريد پهناي از دروازه‌هاي بين‌المللي به صورت انحصاري به شركت زيرساخت، باعث يك سري كيفيت نامناسب در تامين پهناي باند مورد نياز شركت‌ها و مصرف‌كنندگان ايراني شده است.

علي شيرازي - عضو كميسيون اينترنت سازمان نظام صنفي رايانه‌يي استان تهران - در گفت‌وگو با ايسنا با بيان سخنان فوق اظهار كرد: مي‌توان با استفاده از يك خط توليد گسترده و سرمايه‌گذاري برروي آن، هزينه‌هاي اضافي را كاهش داد و به سوي نزديك شدن و در نهايت برابري با هزينه‌هاي مواد اوليه حركت داد زيرا اين امر به عنوان يكي از روش‌هاي خوب صنعتي براي كشورهاي در حال رشد قابل پيگيري و اجراست.

وي افزود: در حال حاضر در ايران حدود 600 شركت isp مجوز گرفته‌اند و تعداد شركت‌هايي كه مجوز نگرفته‌اند نيز كم‌تر از اين مقدار نيست، با توجه به اين مساله و با ادغام اين شركت‌ها و تبديل شدن به تعدادي محدود ولي بزرگ در سطح كشور و نهاتا با استفاده از قانون مقياس اندازه، گسترش به‌عنوان يك خط توليد بزرگ مي‌توان قيمت هزينه‌هاي اضافي را كاهش داد.

شيرازي با اشاره به محدود شدن پهناي باند خانگي به 128 كيلوبايت كه مشكلي افزون بر مسايل است تصريح كرد: طبق بخشنامه‌اي كه از طرف هيات دولت به شركت‌هاي توزيع كننده‌ي پهناي باند ابلاغ شده اين شركت‌ها نمي‌توانند به مصرف كننده‌ي نهايي بيش از سرعت مجاز (128k) ارايه دهند كه اين مساله مخصوصا براي كشورهايي كه به تازگي در عرصه‌ي توسعه‌يي پا گذاشته‌اند اصلا چاره‌ساز نيست.

وي ادامه داد: اين امر در درجه دوم به دليل اين كه تامين پهناي باند به صورت انحصاري در اختيار شركت مخابرات است، باعث شده تا كيفيت بدي نسبت به قيمت بالاي اين سرويس ارايه شود و زماني كه قيمت خريد بالا باشد، مصرف پهناي باند كاهش يافته و در نهايت براي شركت‌هاي شركت‌هاي توزيع كننده مقرون به صرفه نخواهد بود.

اين كارشناس گفت: اين اتفاق در دنياي امروز دقيقا به طور عكس رخ مي‌دهد و كشورهاي توسعه يافته با كاهش قيمت پهناي باند و افزايش تعداد مشترياني كه متقاضي استفاده از اينترنت با هر سرعت دلخواه هستند، روز به روز به كاهش قيمت‌ها مي‌افزايند. شيرازي حركت دنياي مدرن را به سمت برداشت بيش‌تر از تكنولوژي it عنوان كرده و افزود: كشورها همواره كوشيده‌اند تا با استفاده از بسترسازي‌هاي مناسب اين تكنولوژي را در اختيار تمام جامعه قرار دهند تا از تمام پتانسيل‌هاي بالقوه و نهفته، نهايت استفاده را برده و به كمال برسانند كه در اين بين طبيعتا ايجاد سرمايه و ثروت يكي از اهداف قطعي خواهد بود.

وي اظهار كرد: حتي اگر امكان استفاده از پهناي باند دلخواه مهيا بود به دليل بستر نامناسب خطوط ارتباطي و نبود امكان راه‌اندازي شبكه‌هاي فيبر نوري به دليل زمان و هزينه زياد اين پروژه نمي‌توان از اينترنت پرسرعت برخوردار بود. به گفته‌ اين كارشناس وقتي امكان دسترسي آسان و سريع به شبكه‌ اينترنت ضعيف باشد و يا با كيفيت پايين عرضه شود به خاطر وابستگي هر كدام از زنجيره‌هاي تكنولوژي it به يكديگر، شاهد توسعه‌ي تجارت الكترونيكي نخواهيم بود.

شيرازي با اشاره به اين كه بايد به طور همزمان دو بحث توسعه و فرهنگ‌سازي را جلو برد خاطر نشان كرد: ‌افزايش ضريب نفوذ اينترنت به طور مستقيم و جدي با حمايت از پروژه‌هاي فرهنگ‌سازي مرتبط نيست چرا كه با ورود اين صنعت خود به خود و به طور ناخودآگاه اين فرهنگ‌سازي به شرط آنكه بستر زيرساختي مهيا باشد انجام خواهد شد.

منبع:ایتنا