حالت برق گرفتی و جرقه زدن مابین دست و قطعات فلزی، یک مشکل تقریبا دائمی برای من شده بود که گاهی بیشتر و گاهی کمتر میشد!
این وضعیت هم دقیقا مربوط به جمع شدن الکتریسیته ساکن تولید شده از سایش لباسها و کفش با روکش صندلی و کفی ها است و با توجه به مقدار تجمع الکتریسیته ، از جرقه بسیار کم و خفیف تا تخلیه بسیار شدید هنگام دست زدن به بخشهای فلزی یا حتی گاهی غیر فلزی ( بعد از پیاده شدن از اتومبیل) خودش را نشان میداد و زمانی این جرقه آنقدر زیاد بود که نور و صدای نسبتا زیادی هم داشته و شوک قدرتمندی تقریبا مشابه برق گرفتگی توسط برق شهری را داشت، به خاطر همین برای جلوگیری از انفجار ، قبل از ورود به پمپ بنزین ، الکتریسیته ساکن جمع شده را دور از پمپ بنزین تخلیه کرده و بعد وارد پمپ بنزین میشدم!
در نهایت دو راه حل به نظرم رسید:
روش اول استفاده از یک زنجیر باریک متصل به شاسی یا بدنه در زیر اتومبیل و تماس آن بطور دائمی با زمین است تا الکتریسیته ساکن از آن طریق به زمین تخلیه شده و باعث ایجاد جرقه نگردد. چیزی شبیه زنجیرهایی که تانکرهای سوخت استفاده میکنند تا مانع جرقه زدن و انفجار گردد. اما به علت ایجاد صدای دائمی برخورد زنجیر به زمین ، از آن طرف نظر کردم.
روش دوم ، تخلیه آن به خود بدنه اتومبیل و زمین بطور تقریبا همزمان است تا مانع جرقه زدن در دست و نوک انگشتها شود.
روشی که بکار بردم این بوده که بعد از توقف اتومبیل، و باز کردن درب، ابتدا با دست یک بخش فلزی از درب را گرفته ( مثلا کلاف شیشه درب) و حدود یک ثانیه صبر میکنم و سپس در حالیکه همچنان کلاف را گرفتم، یک پای خود را به زمین میگذارم و پای دیگر همچنان بر روی کفی اتومبیل قرار دارد، تا همزمان و بدون ایجاد جرقه، برق تخلیه شود.
البته نزدیک یک سال است که این مشکل خود بخود رفع شده و فکر میکنم دلیل آن یکی از لباسهایی بوده که قابلیت ایجاد الکتریسیته ساکن زیادی داشته و چون دیگر استفاده نکردم، مشکل هم تمام شده!
اما در مورد پیدا کردن برق دزدی، استفاده از یک لامپ تست، نیز مفید است و کلا داشتن تست لامپ برای پیدا کردن ایرادات الکتریکی لازم بوده و توصیه میکنم حتما یکی تهیه کنید و یا خودتان بسازید.
یک لامپ معمولی ( ترجیحا با وات کم و زیر 5 وات) تهیه و در هلدر مناسب نصب کنید. منظور ،هلدر لامپ یک کنتاکت که به وفور در بازار وجود دارد.
به هرکدام از سیمهای مثبت و منفی آن هم میتوانید چنگکهای مناسبی متصل کرده و تست لامپ دست ساز خودتان را داشته باشید.
سرباتری منفی را باز کرده و یکی از چنگکهای تست لامپ را به سرباتری منفی جدا شده و چنگک دیگر را به قطب منفی باتری متصل کنید.
تمام مواردی که جناب حمید فرمودند را نیز رعایت کنید( خاموش بودن تمام وسائل برقی و الکتریکی و الکترونیکی و..) و در این زمان اگر تست لامپ روشن شد، نشان از وجود اتصال کوتاه یا همان برق دزدی دارد، چرا که برق مثبت باتری از جایی وارد بدنه و مدار منفی برق اتومبیل شده و از آن طریق به کابل منفی و نهایتا تست لامپ میرسد و سر دیگر چنگک تست لامپ نیز با منفی باتری در تماس بوده و در این حالت هر دو برق مثبت و منفی برای روشن شدن لامپ مهیا بوده و نشان از برق دزدی در اتومبیل دارد
شدت روشن شدن تست لامپ، نشان از شدت برق دزدی داشته و هرچقدر تست لامپ پرنورتر روشن شود، یعنی برق دزدی شدیدتری وجود دارد. پیدا کردن منشاء آن هم همانطور که جناب حمید فرمودند، با بررسی و آزمایش جعبه فیوز و جدا کردن نوبتی فیوزها برای یافتن بخش دارای ایراد، میسر است
چند روز قبل یک دینام طرح جدید را در فروشگاه یدکی شورلت دیدم که 8.5 قیمت داشت و اگر اشتباه نکنم 150 آمپر بود، البته خودم روی آن را ندیدم و اطلاع ندارم که واقعا همین مقدار آمپر تولید میکند یا صرفا گفته فروشنده بوده، ولی در هر صورت اگر کارایی بیشتر را توقع داشته باشیم، بخصوص برای نصب فنهای اضافه کنداسور کولر، حتما باید از دینامهای قویتر از 75 آمپر استاندارد شورلت استفاده کرد.
![]()