قرار شد یه سری مطالب مفصل درباره ی شیمی بگم.
اول بگم که خودم شیمی کنکور (ریاضی)90 رو 94% زدم.
البته به اینترنت درست ودرمون دسترسی ندارم.بخوام کارنامه ام رو آپ کنم 2ساعت طول میکشه!!!!
کلا تو شیمی واسه کنکور باید 2 تا فاکتور مهم رو رعایت کنید.
1.قسمت های حفظی رو بسیار دقیق بخونین به طوری که بتونیین خیلی سریع سوال ها رو حل کنید.
2.حل مسئله . که مشکل اصلی اکثر بچه هاست.
برای منابع هم جزوه معلم + کتاب درسی +شیمی 2و3وپیش مبتکران.
پیشنهاد مطالعاتی: ابتدا جزوه معلم یا کتاب آموزشی که از روش مطالعه می کنید بخونید(خلاصه نویسی به هیچ وجه فراموش نشود) بعد کتاب درسی(کتاب درسی خیلی مهمه که اکثر بچه ها به هوای اینکه جزوه یا کتاب های تست رو می خونن از روش خیلی راحت می گذرند) کتاب درسی رو باید خط به خط خوند دقیق و ریزبینانه.تمامی شکل ها و نمودارها قابلیت طرح سوال رو دارد.تمامی زیر نویس شکلها رو باید دقیق خوند.حل تمامی مثال های حل شده و فکر کنید ها شدیدا توصیه می کنم.باور کنید خوندن دقیق کتاب درسه ارجح به تست زدن.اول یادگیری بعد تست!!!
برای تست زدن هم یه توصیه خوب دارم که اول که مبحث رو خوب خوندید کتاب رو باز کنید شروع کنید به حل تست ها بدون اینکه ایستگاهای آموزشی رو بخونید این جوری 2 فایده مهم داره 1.یهو با کوهی از نکته بدون دلیل مواجه نمیشید 2.اگه نکته رو خوب نخونده باشید با بی اهمیت تلقی کرده باشید و یا قسمتی رو نخونده باشید چون تست رو غلط حل کرده اید یا نتونستید حل کنید این قسمت در ذهن شما ثبت می شود که مثلا فلان قسمت میشود از این نکته رو درآورد واین خیلی بهتر از اینکه یه عالمه نکته رو فقط حفظ کنید سعی کنید نکات ریز کتاب درسی رو خودتون استخراج کنید من هم تو این پست تا اونجایی که تونستم نکات ریز و مهمی که برای خودم آزاردهنده بود این جا آوردم .ایشالاه که واسه شما هم مفیده.
کتاب شیمی 2 کلا کلید موفقیت شیمی تو کنکوره چون مسئله نداره و سوال ها رو میشه خیلی سریع حل کرد و وقت اضافه رو بین سوالات مسئله پخش کرد. و حدود 12 سوال ازش میاد یعنی یک سوم سوالات کنکور.شیمی 2 رو باید خیلی دقیق و مفهومی خوند چون کلا مطلب زیاد داره ولی معمولا سوالات کنکور تو یه چهار چوب خاص میاد.به شدت توصیه می کنم خلاصه نویسی کنید خصوصا توفصول1و2و5 چون مطالب شبیه هم وفرار زیاد داره.فایده این خلاصه رو توی خرداد ماه خواهید فهمید و قتی توی 1.5 کل سه تا کتاب شیمی ها رو مرور می کنید.
فصل 1 شیمی2 ابتدا با یه سری نکات حفظی شروع میشه به متن کتاب وشکلها خیلی خیلی اهمیت بدین. برای اینکه دانشمندا و اکتشافاتشون رو قاطی نکنید توصیه می کنم همه رو تو یه برگه بنویسید و مثل تاریخ ادبیات باهاش برخورد کنید.به این دانشمندان هم توجه بیشتر کنید(رادرفورد و تامسون و چادویک و موزلی)ویه نکته دیگه که تویه صفحه از کتاب درسی روند کشف عدد اتمی رو توضیح داده کارهای رادرفورد رو با موزلی قاطی نکنید.به مدل های اتمی و افراد نظریه دهندهشان وبند های نظریه های توجه بسیار کنید خصوصا نظریه دالتون و تامسون وبور.
مسئله های جرم متوسط اتمی شانس کمی برای مطرح شدن در سوالات کنکور دارد در عین حال روش مسلط باشید.
*بعد به آرایش الکترونی می رسیم و مبحث اوربیتال.حواستون باشه که تو این قسمت لایه و زیرلایه و عدد کوآنتومی اسپینی و مغناطیسی و.. با هم اشتباه نکنید.(جون میده واسه طرح سوال جاخالی یا به قول بهمن بازرگانی "مین")و ترجیحا گروه های 13-18 رو کامل حفظ باشید + 1و2 رو.به استثنا ها دقت کنید تو آرایش الکترونی در پر شدن زیرلایه ها.و خیلی یه الکترون های جفت شده و جفت نشده توجه کنید تازگی خیلی مورد توجه است خصوصا 89و90 خارج وداخل.
این فصل هم 2 تا 3 تا سوال داره اول یه حالی به مندلیف و اکابور و اکاسیلیسیم و.. بدین و خواصشون رو یاد بگیرد (نام و فرمول اکسید و کلرید و حدود دمای ذوب و جوش (بالا یا پایین))
.تا حالا خیلی کم ازش سوال طرح شده و جا واسه طرح سوال داره.بعد روند های جدول تناوبی فوق العاده مهم وساده به این خصوصیت ها توجه بیشتری بکنید(الکترونگاتیوی و شعاع اتمی و یونی وواکنش پذیری)
ویه تیپ از سوال تو این فصل هست که درسته که آسونه ولی هر سال میاد.(تفاوت شمار نوترون و پروتون تو عنصر.....)فقط حواستون باشه که همیشه تعداد نوترون از پروتون بیشتر یا مساوی است جز توی هیدروژن که نوترون نداره.ضمنا به تفاوت آرایش الکترونی آنیون و کاتیون ها با عنصر خنثی دقت کنید خیلی مهمه.باز هم میگم به فرق زیرلایه و لایه توجه کنید.
این فصل در بهترین حالت 1تا2 سوال درکنکور داره کلا فصل آسونیه و نکته و مشکل خاصی نداره.توصیه می کنم متن کتابودقیق بخونید اوایل فصل درباره ی آرایش اکتت و جامد ورساناهای یونی است و یه سری نکات حفظی. موضوع مهم بعدی بحث انرژی شبکه است که اونم مشکلی نیست فقط به 2 موضوع برای مقایسه انرژی شبکه توجه کنید (1.بار یون 2.شعاع یونی) مبحث بعدی نام گذاری یون ها وترکیبات یونی و کوالانسی است.فقط نام مواد درون کتاب رو یاد بگیری و چون از چیزهای دیگر سوال نمی آید.به تفاوت ها بین ترکیب ها مانند (نیترات و نیتریت و نیتریدو....)توجه بسیار کنید.به مثال های حل شده ی کتاب توجه کنید.
این فصل از مهم ترین و مفهومی ترین فصول شیمی 2است.
مطالب مختلف و پراکنده ای دارد.اول با توضیح پیوند کوالانسی شروع میشود
به شکل تعادلی اتم هیدروژن توجه کنید چند سالی است ازش سوال طرح نشده و شانس طرح مجدد سوال رو دارد.مطلب مهم بعدی ساختار لوییس است و حواشی آن.
21 ساختارلوییس توی کتاب درسی + دی نیتروژن اکسید + نیتروژن دی اکسید+نیتروژن اکسید + کربن مو نواکسید+اوزون+دی نیتروژن پنتا اکسید رو باید چشم بسته رسم کنید نیاز به چیز دیگه هم نیست حالا اگه معلمتون رسم اکسی اسیدها و هیدراسیدها و بنیان اسیدها و گروه اسید های کلر رو هم بهتون گفته که بهتر ولی اگه بلد هم نباشید مشکلی پیش نمیاد.
شدیدا به قلمرو الترونی و نظریه "وسپر" دقت کنید.و جفت الکترون های پیوندی و غیر پیوندی ونوع پیوند ها وداتیو و 2 گانه و3گانه و هیدروژنی وشرایط به وجود آمدنش توجه کنید.
مبحث مهم بعدی مولکول های قطبی وناقطبی است که مبحث آسونی است ولی درحد کنکورزیاد نمی خواهد استثناهاشو یاد بگیرید ولی اینو بدونید که اوزون قطبیه!!!
مهمترین قسمت بخش4 ساختار هندسی و زاویه پیوندی است که هرسال ازش سوال میاد به تفاوت بین 4 وجهی منتظم ومسطح توجه کنید واینو بدونی که زاویه پیوندی دقیق آمونیوم 107 درجه است که تو کتاب درسی مستقیما گفته شده.
آخرین مبحث مهم تغییرات دمای ذوب و جوش ترکیبات هیدروژن دار گروهای 13-17 است و اون نمودار آخر فصل 4 که فوق العاده مهمه.
این فصل مهم و درعین حال سبکی است و در کنکور 2 سوال دارد.در ابتدا به نحوی کشف استیلن از کلسیم کاربید و تفاوت های بین الماس و گرافیت خیلی توجه کنید خصوصا تفاوت بین زاویه پیوندی و نوع آرایش و کاربرد شان.
مبحث خیلی مهم بعدی گروهای عاملی است که کاملا باید بتونید گروهای عاملی رو ازهم تشخیص بدید و در این زمینه همون جدول آبی رنگ کتاب درسی کفایت می کنم.پیشنهاد می کنم خودتون هم جدولی تنظیم کنید وجدول کتابو منتقل کنید داخلش با اضافه کردن چند تا مثال و نکته های ریز به جدول کتاب.
مطلب مهم بعدی نامگذاری ایوپاک ترکیبات هیدروکربنی است و توجه به آلکن ها وآلکین ها وآلکانها و نکته ی مهم تشخیص شاخه ی اصلی توی این ترکیبات که مطمئنا همتون از من بهتر بلدید.ضمنا به ترتیب نام گذاری از چپ و یا راست و ترتیب الفبایی نام گذاری شاخه ها بر حسب الفبای انگلیسی خیلی دقت کنید چون همیشه توی سوالات کنکور تله تستی های مرگباری تو تیپ از سوالات موجود است.و توی کل کتابهای شیمی به ایزومر ها وساختارشون دقت فراوانی کنید که تو این فصل جا برای طرح سوال دارد.( ریاضی90- سوال211-خودم تستشو نزدم!!!؟؟)
آخرین قسمت مهم آسپیرین و توضیحاتش و نفتالن است که باید دقیقا فرمول ساختاری و نوشتاری وکاربرشو بدونید.
ضمنا به تفاوت بین فنول و الکل ها توجه داشته باشید گروه OH متصل به حلقه بنزنی الکل و در غیر این صورت فنول است.
ضمناهر 6 ضلعی هم بنزن نیست بلکه باید پیوند 2 گانه یکی در میان داشته باشد.
چیز خاصی ندارد به تفاوت بین بالن و ارلن در نگه داری وگرم کردن مایع ها توجه کنید.
وبه تفاوت بین پیپت حبابدار و مدرج خیلی دقت کنید چون خیلی شبیه به هم است.
چون حجمش زیاد شد شیمی 3 و پیش رو بعدا می گذارم.