با سوال تاپیک مشکل دارم !
آیا انسان بر خلاف موجودات دارای فطرت است ؟!
میتونستیم خیلی ساده بپرسیم ایا انسان دارای فطرت هست ؟ برخلاف سایر موجودات هم اضافیست و هم بحث بر انگیز ... کما اینکه اولین باره اومدم تاپیک اخرین پست ها همچنان داره روی این قسمت سوال بحث میشه !
همونطور که دوستان پیشتر گفتن ، فطرت رو الزاما نمیشه ربط داد به جوهر غیر مادی بشر !
واقعیت اینه که ما ویژگی هایی رو در انسان ها می بینیم که نمیتونیم همشون رو توجیه کنیم این ویژگی ها از کجا نشات میگیرن . زمانی پاسخی جز اینکه اینها ویژگی های فطری (غیر مادی) ما هستند نبود. ولی خب امروزه همون ویژگی ها با اسفاده از نظریه ی فرگشت توجیه شده.
بنابراین اصل اون چیزی که ما میگفتیم فطرت رو قاعدتا انکار نمیکنم (بصورت جزئی قابل بحث هست. برخی رفتارها اصلا فطری نیست در حالی که فطری انگاشته میشه ، مثلا برخی جنبه های تفاوت رفتار زنان و مردان) .
و اما در مورد سایر موجودات ، اگر به پاسخی که فرگشت میده قائل باشیم ، همه ی موجودات زنده دارای درجه ای از فطرت یا ویژگی های ارثی و خاص خود هستن . بنابراین بر خلاف سایر موجودات به نظر من در سوال جایی نداره !
ما میتونیم بگیم انسان چه ویژگی هایی داره و چه توانایی هایی داشته و ...
و همینطور برای حیوانات و گیاهان و ...
یعنی به مرور در این زمینه یافته هایی داریم و هی دانشمون بروز میشه . اما اینکه بگیم انسان موجودی برتر هست یا چیزهایی مثل این ، به نظر من به نوعی ارزشگذاری بحساب میاد و در دیدگاه علمی جایی نداره . گونه هایی از حیوانات هستن که مجهز به رادار هستن !! گونه های دیگه چشم های قوی یا حس بویایی قوی و ... دارن که اگر انسان اونهارو داشت شاید توانمنتر از این بود .
از طرفی بسیاری از جنبه های زندگی بشر مختص خودش به حساب میومد ولی امروزه دیگه اینطور نیست ...
مثلا زندگی اقتصادی . امروزه به این رسیدند که گونه هایی از حیوانات کاملا رفتار های اقتصادی از خودشون بروز میدن بسیار مشابه انسان ... در واقع همون مکانیزم بازار ، قیمت ، پول (وسیله مبادله) و تمایلات و تصمیم گیری های مالی با استفاده از یک منطق یا شیوه ی خاص تصمیمی گیری و ...
در مورد خودآگاهی هم فکر کنم اینطور نیست که حیوانات دارای خودآگاهی نباشن. خودآگاهی وظیفه ی بخشی از مغز هست که اگر عملکردش مختل بشه انسان وارد حالتی میشه که اصطلاحا میگیم حیات نباتی . بدن کاملا زنده. همه چیز طبق روال عادی . حس ها کار میکنن . مغز پردازش میکنه ولی خود انسان نسبت به تمام این اتفاقات هیچ آگاهی نداره ! و تا اونجا که من میدونم اکثر موجودات زنده که دارای مغز هستن ، این خودآگاهی رو دارن . حالا دوستان متخصص تر در این زمینه میتونن حرفمو تکمیل کنن ...
در کل ما ویژگی هایی داریم که سایر موجودات ندارن ، ولی این صرفا یک تفاوت هست و البته از دید ما پیچیدگی بیشتر ... ولی نمیشه نتیجه گیری های خاصی کرد مثل برترین موجود زنده یا چیزهایی از این دست ...