من کی گفتم شاخص های اجتماعی یا اقتصادی نسبی نیست؟! چیزی که من گفتم این بود که نه تنها تمام شاخص ها در حوزه ی علوم انسانی نسبی هستن بلکه در حوزه ی علوم تجربی هم همین وضع برقراره. چیزی که من گفتم این بود که روش هایی هست برای اینکه بشه شاخص هایی که کیفی هستن و هر کس میتونه تعریف دیگه ای ازشون داشته باشه رو با این وش ها قابل اندازه گیری کرد.
در کتاب های مختلف روش های مختلف و زیادی اشاره و توضیح داده شده اما این روش یادم مونده که ما میایم مثلن برای خوب بودن یکسری مشخصه تعیین میکنیم و هر چیزی اون مشخصه ها رو داشته باشه خوب حساب میشه.
بذار یه مثال دیگه بگم که جا بی افته. مثلن میگیم به چه چیزی میگن تلفن همراه؟ حالا میایم تعیین میکنیم که تلفن همراه یک وسیله هستش که میشه باهاش ارتباط برقرار کرد و روش کلید داره یا اینکه تاپ هستش و ... که بعد از تعیین این مشخصه ها هرچیزی شبیه این مشخصه ها باشه و اکثرشو داشته باشه میشه موبایل.
معلومه که تمام مردم موافق نبودن اما حرف شمام غلطه که میگی مردم موافق نبودن چون خود مردم یک اسم جمع هستش و وقتی ازش استفاده میکنی همه رو جمع میبندی. سوالی که من پرسیدم این بود که گروه هایی که نام بردم اگر جزو مردم نیستن پس کی هستن!؟
قاجارها که قبل از رضا شاه حاکم ایران بودن حکومتشون اسلامی بود و قطعن اگر کسی هم میخواست حجابش رو برداره این اجازه بهش داده نمیشد. خود تفکر اسلامی هم که از گذشته تبلیق میشه یک عامل بازدارنده فکری هستش که باعث میشه افراد با ذهن باز و آزادی در انتخاب، انتخابشون رو انجام ندن.
بعداز سقوط رضا شاه این قانون تغییر کرد و انتخاب حجاب یا کنار گذاشتنش به عهده ی مردم گذشاته شد که جالبه در دوره پهلوی دوم روند کنار گذاشتن حجاب شدت میگیره و تا قبل از شروع دفاع مقدس هم این روند ادامه داشت اما بعدش به دلایلی کاملن مشخصه قطع و جلوگیری میشه.
شاه عباس چیکار کرد؟! رضا شاه هم همون کارار رو ادامه داد، مگه غیر از این بود؟
حالا اصلن چرا بحثمون در رابطه با کشف حجاب باشه؟!
چرا در مورد
ایجاد مدارس مدرن و دانشگاه ها که اتفاق افتاد در اون دوره و اکثر مردم هم مخالف بودن بحث نشه؟!!!
در مورد موضوعات کلان اینطور فکر و بحث و نتیجه گیری نمیشه که شما داری انجام میدی بلکه چیزی به میان میاد، یک شاخص به اسم منافع ملی. حول محور منافع ملی هستش که ما میتونیم بگیم کشف حجاب یا ایجاد مدارس مدرن یا ... باید انجام میشده یا نه.