مربي فوتبال ، يكي از صادرات موفق آلمان
خبرگزاري جمهوري اسلامي
آلمان فقط فنآوري مدرن ، كالاهاي صنعتي مرغوب و اتومبيلهاي شيك و پرطرفدار به سراسر جهان صادر نميكند. افزون بر آن ، يكي از صادرات موفق اين كشور ، مربي فوتبال است.
در حاضر نزديك به ۳۰مربي آلماني در كشورهاي خارجي مشغول خدمتاند.
"برند شوستر" مربي تيم پرستاره باشگاه رئال مادريد اسپانيا ، "اوتو رهاگل" مربي تيم ملي فوتبال يونان و "برتي فوگتس" مربي تيم ملي فوتبال نيجريه از نمونههاي پرآوازه مربيان آلماني فوتبال در خارج هستند.
به نظر ميرسد كالايي به نام "مربي آلماني" ، بويژه در قاره سياه طرفداران زيادي دارد. افزون بر "برتي فوگتس" ، "اولي اشتيليكه" بازيكن پيشين تيم ملي فوتبال آلمان و مربي سابق تيم ملي فوتبال جوانان اين كشور ، مربيگري تيم ملي فوتبال ساحل عاج را برعهده دارد.
"ميشاييل نيز" مربي تيم ملي فوتبال روآندا است و "فرانتس گربر" بازيكن پيشين بوندس ليگا در ماداگاسكار به كار مربيگري مشغول است.
در اروپا نيز در كنار "اوتو رهاگل" ، "كلاوس تپ مولر" در گرجستان و "برند اشتانگه" در بلاروس مربيگري تيمهاي ملي فوتبال اين كشورها را برعهده دارند.
"كارل هاينتس فلدكامپ" مربي سرشناس آلماني هم كه در گذشته با تيم باشگاه كايزرسلاترن به مقام قهرماني بوندس ليگا رسيد ، پس از يك جدايي هشت ساله از نيمكت مربيگري ، بار ديگر به صحنه بازگشته و در حال حاضر تلاش ميكند در تركيه ، تيم پرسابقه گالاتاسراي استانبول را دوباره به روزهاي اوج خود بازگرداند.
اين مربي ۷۳ساله ميخواهد ثابت كند كه "دود از كنده برميخيزد". خود وي در اين زمينه ميگويد : "من اين همه بحث بر سر سن خود را نميفهمم. پاپ هم ۸۰ساله است."!
فلدكامپ يك بار در سال ۱۹۹۳با تيم گالاتاسراي استانبول ، قهرمان جام حذفي و ********كاپ تركيه شد.
از ديگر مربيان آلماني در خارج از مرزهاي اين كشور ميتوان از "آنتوني هاي" بازيكن حرفهاي سابق تيمهاي دوسلدورف و شالكه در بوندس ليگا نام برد كه پس از مربيگري تيمهاي كشورهاي آفريقايي لسوتو و گامبيا ، اينك در خدمت يكي از باشگاههاي دسته اول در تونس است.
"اوتو فيستر" كه سال پيش در جريان مسابقات جام جهاني فوتبال ، مربيگري تيم ملي فوتبال توگو را برعهده داشت ، اينك مربيگري باشگاه المريخ در سودان را عهدهدار است.
"روبرت ياسپرت" مربي ۶۹ساله آلماني را نيز ميتوان يك "شهروند جهاني" واقعي ناميد. وي از ايستگاهي به ايستگاه ديگر در حركت است. ياسپرت ميگويد : در زندگي من به ندرت چيزي رخ داده كه برنامهريزي شده باشد. من يك ماجراجوي بيوطن هستم. وي از سال ۱۹۷۲تاكنون در كشورهاي مختلف به كار مربيگري پرداخته است.
تجربه روبرت ياسپرت نشان ميدهد كه زندگي يك مربي سرگردان در جهان همواره خالي از خطر نيست. اين مربي برليني كه در حال حاضر در خدمت باشگاه الاهب لبنان است ، ماه ژوئن گذشته در اتاق خود در هتلي در بيروت مشغول استراحت بود كه بمبي در همان نزديكي منفجر شد و دو تن از بازيكنان تيم دسته اولي باشگاه النجمه لبنان را كشت.
اتاق ياسپرت در اين حادثه آسيب ديد ولي خود او جان سالم به در برد.
وي در اينباره ميگويد : ممكن است عجيب به نظر آيد ، اما من با ميل اينجا ميمانم و به همكاري ادامه ميدهم. كار كردن با آدمها اينجا لذت بخش و لبنان سرزمين زيبايي است.
به اين ترتيب ، مرداني در لباسهاي ورزشي به يكي از مهمترين صادرات كشور آلمان تبديل شدهاند. افزون بر آن ، اين كشور در دههاي گذشته با صرف صدها ميليون يورو ، از پروژههاي ورزشي در كشورهاي رشد يابنده جهان پشتيباني كرده است.
اين اقدامات ، بخشي از سياستهاي فرهنگي آلمان به شمار ميآيد. به اين ترتيب ميتوان گفت كه آلمان در چارچوب تبادلات فرهنگي ، فقط جهانيان را با متفكران و شاعران خود آشنا نميسازد. بيهوده نيست كه يكي از روزنامهنگاران آلماني از مربيان فوتبال آلمان به عنوان "حاملان فرهنگي" اين كشور در خارج ياد كرده و نام "بكن باوئر" را در كنار "گوته" آورده بود.
كميته ملي المپيك آلمان در راستاي پشتيباني از پروژههاي ورزشي در كشورهاي در حال توسعه ، با اتحاديه فوتبال آلمان و جامعه همكاري فني اين كشور همكاري ميكند. فوتبال در كانون بسياري از اين پروژههاي ورزشي قرار دارد.
به گفته مقامات كميته ملي المپيك آلمان ، پشتيباني از توسعه و اعتلاي ورزش در كشورهاي رشد يابنده ، يكي از جنبههاي سياست فرهنگي خارجي آلمان است.
آلمان با پشتيباني از چنين پروژههايي تصوير دوستانهاي از خود در اين كشورها به نمايش ميگذارد و با همدلي و همنوايي متقابل به آنها كمك ميكند.
منبع:سایت بایرن کلاب