فرسودگي شايع و متداول در سيلندر ماشين بيشتر از همه در قسمت نقطه مرگ بالا رخ ميده و مرز بين اين قسمت با بخش بالايي اتاق انفجار مقداري از نظر سايز متفاوت شده و اندازه اونها نسبت به هم تغيير ميكنه.
اين فرسايش معمولا متناسب رخ ميده مگر اينكه به دليل تعمير نكردن و فشار بيش از حد و نگهداري بد از ماشين، ادامه پيدا كرده و فرم بيضي يا تخم مرغي پيدا بكنه كه يكي از دلايل اصلي اون لق شدن گژنپين يا همان انگشتي پيستون و شاتون است.
زماني كه سر سيلندر را باز ميكنيم، معمولا در بخش بالايي سيلندر و درست همان قسمتي كه لبه زدن، مشخص ميشه، مقداري رسوب و كربن و دوده سوخته و خشك شده ديده ميشه كه باعث به اشتباه افتادن و عدم تشخيص صحيح در مقدار فرسودگي موتور خواهد شد.
براي اين كار اول بايد تمام اون رسوبات و جرمها كاملا پاك بشه تا بتونيم مقدار لبه زدگي را دقيقا مشخص كنيم.
توي عكس مرز لبه زدن با رنگ قرمز مشخص كردم.

من از سيلندر تراش خورده قبل از بستن تصوير دارم، اما از قبل اون تصوير مشخصي از بخش لبه ندارم، منتها يادمه مقدار لبه اون ناچيز بود جوري كه ميتونستم با يكدست رينگ تعميركنم ولي چون دنبال را اصولي و با كيفيت بودم تراش دادم.

وقتي سيلندر تراش ميخوره داخل اون تبديل به سطحي بسيار صيقلي و براق و بدون هيچ براده و برجستگي و خط و پريدگي ميشه، و غير از اين يعني تراشكار كار خودش را درست انجام نداده.

مطلب خيلي مهم ديگه اينكه اگر سرسيلندر را براي يك تعمير معمولي باز كرديم،( مربوط به خود سرسيلندر و نه سيلندر و پيستونها) نبايد جرم و سوخته هاي روغن و كربنهاي خشك شده داخل سطح و ديواره سيلندر در محل انفجار تميز بشه، چون خود اينها به نوعي آب بندي لازم براي كمپرس بالاتر را بوجود مياره( در موتورهايي كه چند سال از تعمير اساسي اونها گذشته يا هنوز تعمير نشده)
اگر اين كار انجام بشه به احتمال زياد نشتي بين رينگها و ديواره سيلندر زياد شده و فرار كمپرس به داخل كارتل را خواهيم داشت و ناچارا بايد رينگها تعويض بشه و به دنبال اون با بيشتر شدن كمپرس( بخاطر تعويض رينگهاي نو) بايد ياتاقانها هم عوض بشه.
براي تميز كردن سطح پيستون بايد از يك رينگ كهنه استفاده كرد و با اون فقط بخش وسط و تاج پيستون تميز بشه و يه لبه هاي پيستون و سيلندر و جرمهاي اطراف اونها كاري نداشته باشيم و در نهايت با فشار هواي معمولي خرده هاي تراشيده شده را از محل خارج كنيم.
گاهي اوقات ديدم كه از محلول تميز كننده خانگي و يا جوهر نمك براي تميز كردن سيلندرهاي تعميري استفاده ميشه البته كليه قطعات آلومينيومي از اون باز ميشه تا آسيب نبينه و تنها خود سيلندر خالي پر از محلول آب و جوهرنمك ميكنن و بعد از تميز شدن كليه پولكهاي موتور تعويض ميشه.