ولی فیلم خوبی بود ، کلا من از هر فیلمی که سعید نعمت الله مینیویسه خوشم میاد![]()
ولی فیلم خوبی بود ، کلا من از هر فیلمی که سعید نعمت الله مینیویسه خوشم میاد![]()
همه چي به خوبي و خوشي تموم شد
كي ميشه ....
امين تارخ در گفتوگو با ايسنا:
فرمول نوشته شدهاي براي خلق شخصيتهاي جذاب وجود ندارد
انتقاد به خشن بودن «جراحت»، صرفا نقزدن است
امين تارخ معتقد است: نقدهايي كه دربارهي نامناسب بودن سريال «جراحت» براي پخش بعد از افطار و همچنين خشن بون اين سريال مطرح ميشود، «لوس بازي» و «نقزدن» است.
اين بازيگر تئاتر، سينما و تلويزيون در گفتوگو با خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا، دربارهي تفاوت بازي در سريالي مانند «جراحت» كه تصويربرداري آن چند روز پس از ماه مبارك رمضان به پايان رسيد و سريالي مانند «اغماء» كه تا آخرين روزهاي ماه رمضان تصويربرداري داشت؟ گفت: اين مساله به تصميمگيري من مربوط نميشود؛ اگر سريالي به موقع كليد زده شود و به موقع تمام شود، همه با آرامش خاطر بيشتري كار خواهند كرد و طبيعتا فرصت ميشود كار با بهترين كيفيت ارائه شود.
وي در پاسخ به پرسش ايسنا دربارهي مطالبي كه تحت عنوان مزاياي توليد و پخش همزمان سريالهاي مناسبتي از سوي برخي مطرح ميشود و اين كه اين مساله به بازيگر امكان ميدهد تا با شناسايي نقاط ضعف خود روي آنتن، اين ضعفها را برطرف كند؟ گفت: اين ويژگي در خصوص سريالهاي ماه رمضان كه در30 قسمت توليد و پخش ميشوند، صدق نميكند؛ اين مزيت براي سريالهاي شبانهاي است كه قرار است در تعداد قسمتهاي بالا توليد شوند. براين اساس 50 قسمت از سريال ساخته و پخش ميشود، بعد منتظر بازخوردها و عكسالعمل تماشاگران خواهند بود و روي آنتن نقاط ضعف و قوت را شناسايي ميكنند.
تارخ تاكيد كرد: براي سريال ماه رمضان كه طي 30 قسمت پخش ميشود، وقت كافي وجود ندارد كه بگذارند 15 قسمت پخش شود، بعد بازخوردها را دريافت كنند و سپس 15 قسمت بعدي را بسازند.
تارخ در ادامه مطلبش متذكر شد: خم رنگرزي كه نيست؛ طبيعي است كه تصويربرداري تا آخرين روزهاي ماه رمضان، باعث ميشود كه كار كيفيت لازم را نداشته باشد و يا در حد توان گروه فيلمسازي، كار ارائه نشود.
امين تارخ در پاسخ به پرسش ديگر ايسنا درباره بهرهگيري از تلفيق بازيگران حرفهيي و جوان در سريال «جراحت» و گفتههاي محمدمهدي عسگرپور(كارگردان) مبني بر همكاري وي با بازيگران جوان، خاطرنشان كرد: گاه آقاي عسگرپور از من ميخواستند اگر مطلبي به ذهنم ميرسد بيان كنم؛ در ارتباط با بازيگران جوان هم گاه از من راهنمايي ميخواستند كه من دريغ نميكردم؛ گاهي خود بچهها هم اظهار تمايل ميكردند كه من به آنها كمك كنم و من باز هم دريغ نميكردم.
وي ادامه داد: مسلما كيفيت بالاي مجموعه به نفع همه است؛ اگر بازيگر مقابل من خوب ايفاي نقش كند، بازي من هم خوب ديده ميشود؛ طبيعتا اين همكاري در سريال «جراحت» وجود داشت و انعطاف آقاي عسگرپور اين امكان را ايجاد ميكرد كه همه همدل باشند.
تارخ در پاسخ به پرسش ديگر ايسنا درباره خلق شخصيتهاي مثبت جذاب و اين كه چگونه ميتوان به چنين شخصيتي در فيلمها و سريالها دست يافت؟ گفت: من هيچ كجا نتوانستم و يا نميتوانم فرمولي در اين خصوص پيدا كنم؛ نميتوان گفت اگر فلان فرمول را رعايت كنيد شخصيت مثبت جذاب خلق خواهيد كرد. اين مساله تا حدودي به خود بازيگر برميگردد؛ هر كس ممكن است يك شيوهيي براي شيرين و جذاب كردن نقشش داشته باشد.
وي ادامه داد: در عين حال فكر ميكنم شخصيت اگر سياه سياه يا كاملا منفي باشد، ميتوان آن را به گونهاي ارائه كرد كه مجموعهاي از رنگها باشد. آدمها يكسري وجوه مشترك دارند؛ در همه حسادت، غرور و جاهطلبي وجود دارد، همه عشق و تنفر را ميشناسند، اما گاهي يك نفر در موقعيتي خاص قرار ميگيرد و قضاوت ما درباره او اينگونه است كه شخصيتي منفي دارد؛ در حالي كه او زندگي خودش را ميكند.
تارخ تاكيد كرد: به قصد اين كه شخصيتي منفي را بازي ميكنيم، نبايد با نقش روبرو شويم؛ بلكه بايد به قصد نمايش يك آدم با هر شخصيتي مواجه شويم؛ البته اين شخصيت هرچه شيرينتر و دراماتيكتر ارائه شود، بهتر است؛ اما باز هم تاكيد ميكنم كه فرمول نوشته شدهاي براي خلق شخصيتهاي جذاب وجود ندارد.
او در پاسخ به پرسشي درباره انتقاداتي كه در خصوص خشن بودن «جراحت» و طرح نزاعهاي خانوادگي در اين سريال مطرح ميشود و همچنين نامناسب بودن اين سريال براي پخش بعد از افطار، گفت: اين حرف ، حرف آدم لوسها است؛ نميتوان گفت براي اين كه مردم ناراحت نشوند دردها، مسائل و معضلات اجتماعي و خانوادگي را مطرح نكنيد. ما درد عظيمي به نام ازدواجهاي بيجا داريم، مانند آن چه در سريال «جراحت» اتفاق افتاد و نميتوان چنين قضيه حادي را مطرح نكرد تا مردم ناراحت نشوند؛ اگر اين گونه نگاه كنيم كل زندگي تلخ است. اگر مشكلي داريم بايد آن را مطرح كنيم نه اين كه كل صورت مساله را پاك كنيم. نميتوان گفت به مردم آموزشهاي لازم را ندهيم تا براي مثال ناراحت نشوند. اين مساله قبل و بعد از افطار هم ندارد. اگر سريال «جراحت» ماه رمضان هم پخش نميشد، باز هم ممكن بود انتقادهايي مطرح شود كه چرا براي مثال اين سريال در فصل سرما پخش شدهاست؛ اينها صرفا لوسبازي و نق زدن است.
انتخاب بازیگران راضیکننده بود/ بیننده واقعگرایی "جراحت" را باور کرد
سعید نعمت الله فیلمنامهنویس و محمدرضا شفیعی تهیهکننده مجموعه "جراحت" با اشاره به نقش پررنگ کارگردان در انتخاب بازیگرها، این وجه از کار را یکی از امتیازهای آن دانستند. به گزارش خبرنگار مهر، در ادامه نشست بررسی مجموعه تلویزیونی "جراحت"، کریم اکبری مبارکه بازیگر نقش ناصر، حمید نعمت الله نویسنده فیلمنامه و محمدمهدی عسگرپور کارگردان درباره انتخاب بازیگران صحبت کردند.
* خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ وهنر: "جراحت" مجموعهای تلخ بود که سکانسهای خشنی داشت. این خشونت مناسب فضای معنوی ماه رمضان است؟
- سعید نعمتالله: زمان پخش مجموعه به من ارتباط ندارد. من قصه خودم را مینویسم. این موضوع و زمان پخش به مدیر شبکه ارتباط دارد. ما در این مجموعه حتی خشونت را نسبت به جامعه کمتر نشان دادیم. شما وقتی به صفحات حوادث روزنامهها نگاه کنید، متوجه میشوید که چقدر مشکلات خانوادگی این چنینی وجود دارد. ما اینجا فقط به یک کشیده بسنده کردیم. مردم قصه "جراحت" را باور میکنند، چون از جنس زندگی است.
* آقای اکبری مبارکه نقش "ناصر" جایگاهی ویژه در "جراحت" دارد، این شخصیت پناه تمام اعضای خانواده است و به نظر میآید تنها شخصیت مثبت مجموعه است.
- کریم اکبری مبارکه: به عقیده من دیگر شخصیتهای مجموعه نیز منفی نیستند. هرکدام از شخصیتهای مجموعه از دیدگاه خود صحبت میکنند. به طور نمونه شما اگر مادر پسری باشید که نمیتواند مانند زوج جوان این مجموعه در آینده بچهدار شوند حق دارید عنوان کنید که ازدواج این دو نفر کار درستی نیست و یا شخصیت بزرگ (امین تارخ) که برای اسماعیل (علی عمرانی)انقدر زحمت کشیده حق دارد، از او بخواهد به بزرگتر احترام بگذارد.
شخصیت ناصر احساس کمتری دارد. شما بخشی از این کار را ندیدید که البته حذف شد. ناصر حتی تا پای چوب دار هم میرود و برمیگردد. آدمی که دنیا را به گونهای دیگر میبیند و خود را بدهکار آدمها میداند. زن سابق وی زندگی خود را میدهد تا ناصر به زندگی برگردد، او خود را وامدار میداند.
ناصر شخصیت رازداری است، در بعضی مواقع با لطیفه خانم (ثریا قاسمی) صحبت میکند. مثلاً برای نشان دادن محل زندگی زهره به انسی از مادر اجازه گرفته است. البته این برداشتی است که من از نقش داشتم و در قصه نبوده است.
- نعمتالله: من در خانوادهای سنتی و مذهبی بزرگ شدم. افرادی مثل ناصر زیاد دیدم. آنها افرادی را به عنوان محرم اسرار دارند. ناصر پادوی این خانواده نیست، ولی همیشه کنار آنها است. درباره شخصیت زهره که آقای مبارکه توضیح داد من هم زمان نوشتن به این موضوع فکر میکردم.
انتخاب بازیگران این پروژه برای من راضی کننده بود. اما یکی از جذابترین آنها آقای اکبری مبارکه بود. زمانی که انتخاب درست است، نتیجه این میشود.
* شما به عنوان بازیگر در کارنامه کاریتان با کارگردانانی کارکردید که مجموعههای تلویزیونی شاخصی در کارنامه دارند. کار با عسگرپور و نعمتالله چگونه بود؟
- اکبری مبارکه: اگر آقای عسگرپور از این پس از من بخواهند فقط یک سکانس در کاری از ایشان باشم، قطعاً قبول میکنم. من بعضی کارگردانان را خیلی دوست دارم. اولین بار بود متنی از نعمتالله را میخواندم خیلی لذت بردم. به طوری که حتی به عنوان بازیگر هر شب هر قسمت را دنبال میکردم.
قصه "جراحت" خیلی خوب نوشته شده بود. من در خیابان مولوی به دنیا آمدم. آن مردم و رفتارها را دیدم و به این روابط کاملاً آشنایی داشتم و می دانم بحث ناموس چقدر برای آنها مهم است.
*یکی از ویژگیهای این مجموعه انتخاب درست بازیگران است. چطور به این ترکیب رسیدید؟
-عسگرپور: انتخاب بازیگران این روزها سخت شده است. خصوصاً اگر قرار باشد مجموعههای تاریخی همزمان در حال تولید باشد، این مرحله سختتر میشود. اما خوشبختانه در "جراحت" ما تقریباً به همان گزینههای ابتدایی رسیدیم. درباره شخصیت های "امیرحافظ" و "اکرم" از همیان ابتدا قصد داشتم، ازچهره هایی استفاده کنم که مخاطب از آنها شناختی ندارد. البته یاسر جعفری (امیر حافظ) پیش از این در کار قاسم جعفری حضور داشتند ولی در چنین مجموعهای تا کنون بازی نکرده بود. درباره شخصیت اکرم نیز وضعیت به همین شکل بود.
به صورت طبیعی ترکیبی بازیگران برای من اهمیت داشت. از طرف دیگر باید خانوادهها به هم میخوردند و افراد همین خانواده ها هم به هم شباهتهایی داشتند. به طور نمونه باید بین اکرم و امیرحافظ که دختر عمو و پسرعمو بودند شباهتهایی وجود داشت و این موضوع گزینهها را محدود میکرد.
در این دو شخصیت دنبال این موضوع بودم که اکرم و امیرحافظ یک ناپختگی داشته باشند که مخاطب مخاطب احساس کند که چرا شکل بازی اینها این گونه است و یا چرا به طور نمونه از حضور بهرام رادان استفاده نکرده چرا که وی میتوانست بازی پختهتری ارائه کند. اما من دنبال چنین شخصیتی بودم که از نپختگی به پختگی برسد به طوریکه که مخاطب از قسمتهای از مجموعه حس کند این افراد میتوانند با هم زندگی کنند اما در صورتی که در ابتدا چنین احساسی ندارد. به عقیده من جعفری انتخاب بسیار خوبی بود و خودش متوجه شده بود ما چه میخواستیم و با آمادگی کامل به سر صحنه میآمد.
* به نظر می رسد پلیس مجموعه شما ایرانی نیست، شخصیت وکیل هم در قصه گنگ است؟
- نعمتالله: من یادم هست وقتی قرار بود بازیگر نقش وکیل جلوی دوربین برود، آقای عسگرپور گفت ما وکیل نمیخواهیم بلکه رفیق میخواهیم. این فقط وکیل نبود یکی از آشنایان و کمک خانواده بود. اما درباره شخصیت پلیس می توانم بگویم، در این مجموعه میزانی به پلیس پرداخته شده که لازم است، قصه ما پلیسی- جنایی نبود. بلکه قصه دو خانواده بود که دچار اختلاف میشوند. من زیاد کلانتری نرفتهام ولی میدیدم پلیسها خیلی خوش تیپ هستند و این را در قصه رعایت کردم.
* آیا زمان نوشتن فیلمنامه به بازیگر خاصی فکر میکردید؟
- نعمتالله: خیر، اما ذهنیت حتماً دارم. من فقط یک ذهنیت دارم ولی انتخاب بازیگران به کارگردان برمیگردد و فیلمنامهنویس میتواند مشورت بدهد. من شاید ذهنیتی داشته باشم که با کارگردان هماهنگ نباشد. ولی انتخابهای عسگرپور به ذهنیت من نزدیک بود. من بیشتر مشورت میدادم، اما انتخاب اصلی با ایشان بود. با ترکیب فعلی کاملاً موافق هستم.
* شما به عنوان تهیهکننده در پروسه انتخاب بازیگران نظارت داشتید؟
- شفیعی: انتخاب بازیگر در نهایت با کارگردان است. در این مجموعه ما پیشنهاداتی ارائه کردیم. من در مورد دو بازیگر همان موقع نظر موافقی نداشتم و حالا هم فکر میکنم میتوانستند این دو بازیگر نباشند. ولی به هر حال انتخاب کارگردان مورد احترام است. 95 درصد انتخابها درست بوده است. درباره حضور برخی بازیگران حتی مخالف بودم، اما حالا حس میکنم درست بوده است. با مشورتی که با عسگرپور داشتم، ما به ترکیب خوبی رسیدیم.
- نعمتالله: انتخاب بازیگران خیلی درست و جذاب است. مدل فیلمنامه این مجموعه مناسب بازیگران میانسال است. بخش دورخوانی بسیار مهم است که با حضور کارگردان، بازیگر و فیلمنامه نویس برگزار شد.
- - - - - - - - - -
ادامه دارد...
تخشید حمایت نمیکرد "جراحت" ساخته نمیشد
نویسنده "جراحت" با اشاره به حمایت مدیر گروه فیلم و سریال شبکه سه از تولید این مجموعه، گفت جسارت تخشید عامل ساخت این مجموعه مناسبتی بوده است. به گزارش خبرنگار مهر، در این بخش از جلسه نقد و بررسی مجموعه "جراحت" محمدمهدی عسگرپور درباره انتخاب بازیگران و هدایت آنها در این مجموعه صحبت کرد.
* خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و هنر: یکی از امتیازهای مجموعه "جراحت" بازیها است. در مورد بعضی بازیگران تصور تازهای با "جراحت" پیدا میکنیم. امین تارخ یکی از بهترین بازیهایش را دارد و آتنه فقیه نصیری و رامین راستاد انتخابهای خاصی هستند، هر دو را در نقشهایی تازه و با بازی متفاوت میبینیم. به ویژه خانم فقیه نصیری که کاملا تصویر تازهای از خود نشانمان میدهد.
- محمدمهدی عسگرپور: خانم فقیه نصیری از اولین بازیگرانی بود که برای "جراحت" قرارداد بست و از اولین گزینهها برای این نقش بود، من همیشه بازیهای خانم فقیه نصیری را دوست داشتهام. جدا از اعتبار و سوابق حرفهای این بازیگر، ارتباطی که او با این نقش برقرار کرد یکی از مهمترین اتفاقهایی بود که افتاد تا او در این نقش قابل باور باشد.
در ظرفی که نقش برای بازیگر به وجود میآورد خانم فقیه نصیری با همه توانش آمد، توانی که زیاد است و پیش از این دیده نشده است، شاید این بار حال شخصی او کمک کرده با این نقش ارتباط برقرار کند، شاید دلایل دیگری بود که خانم فقیه نصیری با این نقش به سرعت هماهنگ شد. او هر روز با آمادگی کامل سر صحنه میآمد و معلوم بود که به هر پلان فکر کرده است.
من در کار با بازیگر در عین حال که وارد اجزا میشوم سعی میکنم بازیگر را در نقشآفرینی و در کل مجموعه سهیم کنم. یک شرکت سهامی با بازیگر باز میکنم تا بازیگر سود و نفعش را در این ماجرا پیدا کند. همه سهم خودمان را وسط میگذاریم اگر این ظرفیت ایجاد شود بازیگری که کار برجسته نکرده یا دیده نشده دیده میشود.
شیوه من با شیوهای که بعضی دارند و میگویند هر کاری بلدید بکنید تفاوت دارد. این نوع کارگردانی نه در شان من است نه بازیگرم و نه آن را بلدم . من میگویم ظرف را برای هم ایجاد کنیم تا تواناییهایمان دیده شود. در بعضی سریعتر، زودتر و برای بعضی این اتفاق اصلا در این مجموعه نیفتاد. من بعضی از بازیها را دوست نداشتم اما با وجود تلاشی که کردم اتفاقی که باید نیفتاد.
*ایده گنجاندن بخشهای بعدی در انتهای هر بخش چطور شکل گرفت؟ نگران نبودید تعلیق مجموعه کمرنگ شود؟
- عسگرپور: ایدههایی که درباره تیتراژ داشتیم در تبادل نظر میان من، دستیار اولم، حمید نعمت الله و آقای شفیعی شکل گرفت. ایده خلاصه آنچه خواهید دید را آقای موحدیان داشت. او گفت آنقدر دستمان پر است و داستان تعلیق دارد که میتوانیم بخشهایی را معرفی کنیم و مطمئن باشیم بیننده چیزی را از دست نمیدهد. ما حتی در بعضی بخشها گره را باز میکردیم چون این مهم نبود، مهم نتیجه این گره و چگونگی باز شدنش بود. ترسی از نگه داشتن اطلاعات نداشتیم. فیلمنامه این امتیاز را داشت و اتفاقهایی در آن وجود داشت که میشد چند قسمت از آنها استفاده کرد. تدوینگر هم این ویژگی فیلمنامه را تشخیص داد و ایده آنچه خواهید دید را از آن گرفت.
* شما تصویر تازهای از مذهب در این مجموعه نشان میدهید، تصویری که کلیشهای نیست و اگرچه ظواهر در آن کمرنگ است اما به روح دین نزدیک است.
- سعید نعمتالله: من با این موضوع که چون ماه رمضان است و مجموعه در این ماه پخش میشود افطار و سحری را نشان بدهیم، مخالفم. به نظرم نمونه موفق یک کار مذهبی "قدمگاه" است. آقای عسگرپور در این فیلم المانهای مذهبی را از قصه حذف کرده و به روح دین نزدیک شده است.
در "جراحت" سکانسهای نماز خواندن مامان لطیفه را داشتیم که حذف کردیم چون احساس کردیم ممکن است شعاری به نظر برسد. نماز احساس آرامش به مخاطب میدهد اما نخواستیم ظواهر را نشان بدهیم . من اگر در "جراحت" و "زیرهشت" چیزی از مذهب میگویم به آن اعتقاد دارم و اگر این شعاری به نظر میرسد چیزی از تلویزیون یا کارگردان به من تحمیل نشده است. برداشت من درباره دین این است. در "جراحت" همه چیز مثل آبمیوه طبیعی است، دوربین، دکوپاژ و همه چیز وقف قصه است و من خودخواهانه فقط به فیلمنامه فکر میکردم.
* فیلمنامههایی که شما مینویسید ادبیات خاصی دارد، دیالوگها معمولا شبیه است. قرار است محتوا و کیفیت متنهایی که مینویسید مشابه باشد؟
- نعمتالله: دیالوگ را فیلمنامه تعیین میکند، من کاری را انجام میدهم که بلدم و پایم را از گلیمم فراتر نمیبرم. چیزی که از مذهب و روابط آدمها میشناسم، بیان میکنم. زمانی که موضوعهای دیگر را بشناسم و تسلط بر آن پیدا کنم درباره آنها مینویسم.
*یکی از امتیازهای"جراحت" پایانبندی آن است که نتیجهگیری درباره فرجام شخصیتها و قصه را به مخاطب واگذار میکند.
- عسگرپور: همان طور که گفتم گاهی شما از متنی خوشتان میآید اما نمیتوانید این احساس را آنالیز کنید، اما اگر بحث درباره جزئیات شود بهتر میتوانید دربارهاش صحبت کنید. یکی از عادتهایی که مجموعههای تلویزیونی در مخاطب به وجود آورده این است که لقمه آماده به مخاطب میدهند.
تلویزیون بیننده را تنبل کرده گاهی زمان پخش مجموعه نزدیکانم با من تماس میگرفتند و میگفتند پایان قصه را بگو. بیننده ایرانی عادت کرده با خیال راحت مجموعه را ببیند و تعلیق او را آزار ندهد. در "جراحت" پایان بندی باز نیست، لقمه را ندادهایم به بیننده. او را در کار مشارکت میدهیم و میخواهیم با مجموعه تعامل داشته باشد و درباره قصه تامل کند.
*اگر حرفی باقی مانده بفرمائید.
- نعمتالله: تعارف نمیکنم اما ساخت "جراحت" مدیون سه نفر است. محمدرضا شفیعی تهیهکنندهای که بیدخالت، ممیزی و بیغرض در کنارمان بود و بخش هنری را واگذار کرده بود. متانت و مدیریت محمدمهدی عسگرپور در تولید این پروژه نقش داشت.
خداوند المانهایی خلق میکند که نشانه حضور او است، آقای عسگرپور یکی از این نشانهها است و حضورش به مجموعه و کار من وجهه داد. آقای تخشید مدیر گروه فیلم و سریال شبکه سه یکی از حامیان این پروژه بود، این فیلمنامه در شورا رد شده بود و جسارت و حمایت آقای تخشید باعث شد "جراحت" به ثمر بنشیند.
- شفیعی: ما زمانی که در تلویزیون فیلم یا مجموعه میسازیم برای مردم و نه برای قشر خاص یا جشنوارها کار میکنیم، به دنبال کاری هستیم که عمومیت دارد. انتخابهایی که میشود به گونهای است که برای عموم مناسب باشد و خواص را هم جذب کند.
در "جراحت" به موضوع خانواده و اختلاف میان اعضای یک خانواده توجه میشود در قرآن دو قصه درباره دو اختلاف خانوادگی داریم که ماجرای هابیل، قابیل و یوسف را مطرح میکند، اختلاف خانوادگی اوج اختلافهای بشری و موضوعی همیشگی است. مخاطب خوشبختانه با "جراحت" ارتباط برقرار کرد و متوجه شد طرح مناسب ماه رمضان است و تلخی آن در جهت آموزش است.
- اکبری مبارکه: تشکر میکنم از خانم لیلا رنگزان که برای نقش ناصر من را به آقای عسگرپور معرفی کرد و این فرصت را به من داد تا در یک سریال خوب بازی کنم.
- عسگرپور: بهترین هدیهای که خدا به من داد فرصت کارگردانی "جراحت" بود.
کار با عسگرپور لذتبخش بود/ امیرحافظ موتور حرکت قصه "جراحت"
بازیگر نقش امیر حافظ در جلسه نقد و بررسی مجموعه تلویزیونی "جراحت" تاکید کرد کار با عسگرپور برایش لذتبخش بوده و در طول کار از مشاورههای او و سعید نعمتالله استفاده کرده است. به گزارش خبرنگار مهر، سعید نعمتالله، نویسنده و یاسر جعفری بازیگر نقش امیر حافظ در ادامه نشست نقد و بررسی مجموعه تلویزیونی "جراحت" درباره دیالوگها و پایان مجموعه، بازی و ... صحبت کردند.
*خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ و هنر: آقای نعمتالله شما مجموعه "جراحت" را با یک اتفاق ناگوار شروع کردید و بیننده انتظار داشت پایان این مجموعه مثل مجموعههای دیگرتان متفاوت باشد. مثلاً اینکه شخصیت مادر حذف یا دچار فراموشی شود و ... ولی این گونه نبود؟
سعید نعمت الله: من هر طور دیگر هم مینوشتم فکر کنم همه گلایه میکردند. وقتی فیلمنامه "جراحت" را نوشتم یک خواسته داشتم و هدفم نشان دادن گفتگو بود، احساس میکنم جامعه ما مونولوگ محور است. ما قصد داشتیم در سریال "جراحت" فاجعهای را نشان بدهیم که نشات گرفته از نبود گفتگو باشد. هدفم این بود که نشان دهم همه مشکلات از نشنیدن حرفها است، به همین دلیل اختلاف سلیقه ایجاد میشود، اختلاف سلیقههایی که باعث میشود همدیگر را تکه پاره کنیم.
از سوی دیگر مضمون و مهندسی فیلمنامه به نویسنده میگوید که ادامه کار باید چگونه باشد. در واقع من تصمیم گیرنده نیستم، بلکه قصه میگوید که باید چه کار انجام دهم. من هرگز قصه را برای خوشایند خودم حرکت نمیدهم. از ابتدای هر طرحی به ابتدا و انتهای قصه فکر میکنم. در "جراحت" هم میخواستم آدمها به عمق گفتگو پی ببرنند. در طول کار با آقای عسگرپور هم مرتب مشورت میگرفتم و علاوه بر آن با آقایان امین تارخ، علی عمرانی و... صحبت میکردم، پایان قصه برایم خیلی مهم بود.
*آقای جعفری چطور شد در مجموعه "جراحت" مقابل دوربین رفتید؟
- یاسر جعفری: قبل از سریال "جراحت" با آقای عسگرپور در فیلم تلویزیونی "اتوبوس" همکاری کرده بودم. در واقع در پایان این کار بود که برای سریال "جراحت" دعوت شدم. کار کردن با عسگرپور برایم لذت بخش است و از همکاری با او لذت میبرم. روز اول که وارد دفتر آقای محمدرضا شفیعی شدم و فیلمنامه را مطالعه کردم، به این نتیجه رسیدم که موتور محرک قصه سریال "جراحت"، زوج امیر حافظ و اکرم هستند.
*شخصیت امیر حافظ افت و خیزهای زیادی داشت. قرار گرفتن در این موقعیت برایتان دشوار نبود؟
- جعفری: برای در آوردن شخصیت امیر حافظ یک ماه تا یک ماه و نیم دورخوانی داشتیم و در این میان محمدمهدی عسگرپور و سعید نعمتالله به من خیلی کمک کردند. امیر حافظ در قسمتهای نخست کاملا آرام است و واکنشهای منفی ندارد تا جایی که قصه مراسم ازدواج و همخون بودن این زوج پیش میآید و بعد اختلاف بین مادر و پدر باعث میشود تا از او واکنش منفی ببینیم و کمی حرمتشکنی هم اتفاق میافتد.
*از کدام بازیگران بیشتر انرژی گرفتید؟
- جعفری: فضای صمیمانهای در کار بود، اما بیشتر از مشورتهای آقای عسگرپور و سعید نعمتالله استفاده میکردیم.
*آقای نعمتالله شخصیتهای قصه "جراحت" هر کدام دیالوگهای خودشان را داشتند. در این باره توضیحی بدهید؟
- سعید نعمت الله: من فکر میکنم درست همین است. هر شخص بر اساس ویژگیهای خودش دیالوگ میگوید. در سریال "زیر هشت" و دیگر کارهایم نیز این مسئله صدق پیدا میکرد. البته برخی منتقدان در سریال "زیر هشت" به من نقد کردند که آدمهای قصه در دسترس نیستند، در حالی که این طور نیست. شخصیتهای قصه از افراد جامعه انتخاب شدهاند. مثلاً در این سریال کریم اکبری مبارکه یا یاسر جعفری متناسب با شخصیتهایشان صحبت میکنند.
*سبک کارگردانی هم در خلق فضایی بیاغراق و واقعگرا بیتاثیر نیست.
نعمت الله: سبک کارگردانی طور دیگری است. آقای عسگرپور فرد متعهدی است. اتفاق ویژه سریال "جراحت" حضور آقای عسگرپور بود. رفتار و کردار او واقعاً بی اغراق دوست داشتنی است و همه از کار کردن با او لذت میبرند.
*فکر نمیکنید قصههای فرعی در فیلمنامه "جراحت" زیاد بود و شما را از قصه اصلی که مربوط به امیر حافظ و اکرم بود، را دور میکرد؟
- نعمت الله: نه، قبول ندارم. چون "جراحت" قصههای فرعی ندارد. قصهها بر اساس قصه ابتدایی جلو رفت. من به مرور زمان که به تکامل رسیدم کمتر قصه فرعی در فیلمنامههایم دارم. در سریال "رستگاران" تا حدودی قصه فرعی داشتم، اما به مرور در کارهای بعدیام فشرده تر قصه را روایت کردم. البته ما به هدفگذاری هم در فیلمنامه دقت کردیم. هدف من در سریال "جراحت" گفتگو بود و میخواستم به این اصل برسم.
-----------------------
دیالوگ های قشنگی داشت .....این نشون میده نویسنده ی قابلی داشته
ولی نحوه ی تموم کردن فیلم رو خوشم نیومد .....
موتور کپی پیست nar nia تا ماه رمضون سال دیگه مثل اینکه از کار نمیفته !
آخرش من قاطی می کنم +200 تا پست از خبرگزاری های مختلف میزارم اینجا !!
هدف اطلاع رسانیه
شما می تونی نخونی خبرها رو!
به به .... سلام ... حال شما ؟؟؟!!
دوست عزيز اين تاپيكهايي كه مي بيني ... جاي بحث كردن بچه هاست ... اگر كسي بخواد مطلب خبري بخونه ... سايتهاي مرجع زيادي هستند كه بچه
ها همشون اون سايتها رو بلدن و اگه دوست داشته باشن بهشون سر ميزنند و جوياي اخبار ميشن !..
در ضمن كسي نگفت اينجا اخبار نقل نكني ... ولي هرچيزي به مقدار خودش جلوه ي خوبي داره .... چهره ي تاپيك با مطلب كپي پيست زشت
ميشه ... . خواهشا بزاريد بچه ها با بحثهاي جوششي خودشون تاپيكها رو رونق بدن ... چون در غير اين صورت وجود ما تو اين فروم اضافيه ! خودتون
انصاف بديد خواهشا !
ممنون
Last edited by Ssarshar; 14-09-2010 at 16:11.
هم اکنون 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک میباشد. (0 کاربر عضو شده و 1 مهمان)