تبلیغات :
ماهان سرور
آکوستیک ، فوم شانه تخم مرغی ، پنل صداگیر ، یونولیت
دستگاه جوجه کشی حرفه ای
فروش آنلاین لباس کودک
خرید فالوور ایرانی
خرید فالوور اینستاگرام
خرید ممبر تلگرام

[ + افزودن آگهی متنی جدید ]

صفحه 41 از 43 اولاول ... 3137383940414243 آخرآخر
نمايش نتايج 401 به 410 از 424

نام تاپيک: موسیقی سنتی ایران، میراث جاودان

آخر فروم باز tirdad_60's Avatar
    تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    روی کلید سل

پيش فرض

محمدرضا لطفی ناگفته هایی از تاریخ 30 ساله اخیر موسیقی ایران را بیان کرد
    استاد در برابر استادان

«بخش عمده این کدورت‌ها به تاریخ رفتاری استاد عزیز ما شجریان مربوط بود که با سعه صدر برخورد نکرد. نمی‌دانم این پول چقدر مهم است که دوستی‌ها، برادری‌ها و خویشی‌های انسانی را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد. اتوریته‌ها باید در برخورد به منافع موسیقی بسیار قوی باشد تا وحدت اساتید و زحمت‌کشان این راه را بر هم نزند، اما متاسفانه در ایران چنان تفرقه‌ای میان این گروه افتاد که امروزه دیگر کسی با کسی معاشر نیست و هرکس در لاک خودش فرو رفته و ساز خودش را می‌زند.»

محمدرضا لطفی آهنگساز و نوازنده برجسته ایرانی در یادداشتی که در خبرنامه داخلی آوای شیدا در سه بخش منتشر کرده است به بیان ناگفته هایی از آشنایی با پرویز مشکاتیان، تشکیل گروه عارف و شیدا و اتفاقات و دلخوری هایی که میان بزرگان موسیقی ایرانی در دهه های گذشته ایجاد شده است، پرداخته و تاریخ 30 سال اخیر موسیقی سنتی ایران را مرور کرده است.

آشنایی با پرویز مشکاتیان در دانشکده هنر های زیبا

محمد رضا لطفی در بخش نخست این یادداشت که به آشنایی اش با شادروان پرویز مشکاتیان اختصاص دارد می نویسد: «اولین روزی که من مشکاتیان را دیدم، ایشان سال اول دانشکده هنرهای زیبا، رشته موسیقی بود. درست یادم می‌آید که ترم اول بود. در همان اوایل ترم به دنبال پیدا کردن اتاقی برای تمرین به انتهای راهرو، که بیشتر مواقع درس پیانو داده می‌شد رقتم. هنگامی که درب را باز کردم، دیدم جوانی بلندقامت و لاغر، پشت پیانو نشسته و یک آهنگ معروف پاپ را می‌نوازد و چند دختر سال اول نیز دور او را گرفته اند. می‌دانستم که ایشان سنتور می‌زند و از استان خراسان وارد گروه موسیقی شده اند.»

لطفی ادامه می دهد: «خیلی تعجب کردم چون کسانی که به این گروه وارد می‌شدند یا سابقه موسیقی غربی جدی داشتند و به دنبال موسیقی پاپ نبودند، یا از بخش موسیقی ایرانی آمده بودند که آن‌ها نیز کمتر به سراغ این موسیقی می‌رفتند.»

لطفی درباره روحیات و خلقیات مشکاتیان می نویسد: «وضعیت فکری و روحی او خاص بود و شیوه زندگی او نیز شبیه دانشجویان نبود. به اطاقش یک سی‌تار هندی آویزان کرده بود و گاهی چند مضراب به آن می‌‎زد.»

مشکاتیان خودش جریان ساز نبود

این استاد موسیقی با اشاره به تشکیل گروه عارف توسط حسین علیزاده ادامه می دهد: «اخلاق پرویز خیلی اجتماعی نبود، یعنی خود راه حل‌های مناسب برای کارش ایجاد نمی‌کرد. به اضافه این که می‌دانست اگر حسین (علیزاده) و من در جایی هستیم، حضورش می‌تواند به فعالیت او کمک کند. پرویز همیشه خود جریان‌ساز نبود، بلکه می‌توانست در کنار جریانات خوب کار ارزنده‌تری انجام دهد، شاید به همین دلیل بود که در کنار هنرمند گرامی شجریان، توانست بیشتر موفق شود، در اینجا حسین بود و در آن‌جا شجریان.»

محمد رضا لطفی با اشاراه به شکل گیری گروه موسیقی چاووش و اتفاقت سیاسی 17 شهریور تهرانمی نویسد: «حسین (علیزاده) کمی سیاسی بود و شکارچی نیز سیاسی‌کار بود اما مشکاتیان خیلی خروجی سیاسی با جامعه اهل اندیشه تهران نداشت. اگرچه پرویز اجتماعی و سیاسی نیز می‌اندیشید، اما به پیشرفت کار و توفیق کارش بیشتر فکر می‌کرد و می‌دانست باید در کنار علیزاده باشد تا پیشرفت کند.»

تاثیر حسین علیزاده بر شکل یابی پرویز مشکاتیان

وی با اشاره به نقش حسین علیزاده در شکل‌یابی مشکاتیان آورده است: «در واقع سلیقه حسین در تنظیم موسیقی‌هایش و شور و حرارت بالایش روی مشکاتیان که آرام و تا حدودی غیرفعال بود اثر می‌گذاشت.»

نوازنده و آهنگساز ایرانی با اشاره به حال و هوای روزهای پس از انقلاب ادامه می دهد: «اولین قطعه مشکاتیان پس از انقلاب تصنیفی بود به نام " ایران ز سر کن خواب مستی" که بعد از کار داروک نیما که آن را در زمان شاه ساخته بودم و بر جنبش دانشجویی و نیروهای لیبرال و چپ تاثیرش بیشتر بود، کار پرویز دومین کاری بود که بر روی شعر نو با برداشتی متفاوت ساخته شده بود.»

ضبط و اجرای اثر" بیداد" اولین کار شخصی مشکاتیان

وی ادامه می دهد: «اولین کار مفصل و سازمان‌یافته‌ای که این اثر را می‌توان اولین خط سلیقه شخصی مشکاتیان دانست، کار باارزش «بیداد همایون» بود. پرویز آثار این مجموعه را تقریباً یک سال پس از انقلاب درست کرد. گروه عارف آن را تمرین و در استودیو «بل» ضبط کرد. قرار بود شجریان آواز و تصنیف آن را بخواند. میکس این کار به وسیله این جانب تمام شد.»

لطفی در ادامه به بیان خاطره ای از روزهای پس از انقلاب و ساخت اثر ارزشمند "بیداد" توسط پرویز مشکاتیان می نویسد: «با بچه‌های دو گروه (شیدا و عارف) پس از اولین بهار آزادی برای گردش به اوشون و فشم در حرکت بودیم. چند ماشین پشت سر هم در حرکت بودیم که من کاست چهارمضراب این اثر را در ضبط صوت ماشین گذاشتم و بلند آن را پخش کردم تا چند ماشین دیگر نیز آن را بنشوند. این کار و نغمات آن، چنان منطبق با شعف ما بود که همه پراحساس سرهایمان را از پنجره درآورده بودیم و هورا می‌کشیدیم. حسین علیزاده همراه با پرویز دو ستون اصلی گروه عارف بودند. چنان زیبا نواخته بودند که آدم نغمات را عبادت می‌کرد.»

شجریان سیاسی نبود

لطفی با اشاره به آشنایی و همکاری اش با استاد آواز ایران در اجرای آثار به یاد ماندنی "شب نورد" و "ایران ای سرای امید" می نویسد: شجریان هرگز سیاسی نبود و هرگز ما بحث سیاسی با هم نداشتیم. من با شجریان در مرکز حفظ و اشاعه آشنا شده بودم و یک برنامه با هم اجرا کرده بودیم. (اولین جشن هنر شیراز که از طرف مرکز حفظ واشاعه زیر نظر استاد برومند به فستیوال شیراز رفته بودیم.) اجرای این برنامه ما را به هم نزدیک‌تر کرد و این گونه دوستی ما شکل گرفت و وقتی من به رادیو رفتم، او نیز در رادیو فعال‌تر شد. شجریان اهل رفتن به مهمانی‌هایی بود که خواص کشور تشکیل می‌دادند و بیشتر درآمد ایشان از این راه تامین می‌شد.

لطفی با بیان خاطره از استاد شجریان در دوران انقلاب ادامه می دهد: «شش ماه پیش از روز قیام، شجریان درگیر مسائل انقلاب نبود، شاید خیلی هم نمی‌دانست دارد چه می‌گذرد. من نیز هرگز عادت نداشتم که کسی را به سویی بکشانم و به همین دلیل راجع به مسائل سیاسی صحبتی نمی‌کردم. یک روز که به آپارتمان من در امیرآباد می‌آمد با من صحبت می‌کرد و گفت در بین راه که می‌آمدم یک اعلامیه دست من داده اند که از همه خواسته اند به جنبش مردم بر علیه شاه بپیوندند. اعلامیه را خواندم که متعلق به جبهه ملی یا شاید نهضت آزادی بود. در چهره‌اش عکس‌العملی ندیدم، اما راجع به اوضاع کمی با ایشان صحبت کردم. پس از چند هفته احساس کردم که مسائل او را متاثر کرده. چند ماه قبل از این دیگر کسی نبود که بتواند در مقابل کشتارها و حکومت نظامی بی‌تفاوت بماند و همین امر باعث شد که من بتوانم از او بخواهم که اثر «شب‌نورد» را در استودیو بل بخواند.»

وی ادامه می دهد: «با این خواندن دیگر می‌شد او را متحد انقلاب واقعی مردم تلقی کرد و کارهای جدیدی با صدای بی‌نظیر او را ارائه کرد. کار شب‌‎نورد با صدای ایشان و آزادی که ناظری خوانده بود را به تلویزیون بردم. کسی که در مقابل خیابان تلویزیون با اسلحه ایستاده بود که یکی از خبرنگارانی بود که من او را می‌شناختم. هنگامی که مرا دید گفت: آقای لطفی در اینجا چه می‌کنید و من گفتم می‌خواهم دو اثری که ساخته ام را به اتاق پخش ببرم.»

لطفی خاطر نشان می کند: «این اولین کار موسیقی ایرانی بود که گروهی ایرانی آن را به ملت هدیه می‌کرد. تاثیر این اثر و سرود آزادی چنان بود که بیشتر مردم آن را زمزمه می‌کردند و این گونه سرنوشت من و گروه شیدا و چاووش رسماً به انقلاب گره خورد.»

همه جا این تصنیف به اسم شجریان رقم خورده

این آهنگساز برجسته موسیقی سنتی با انتقاد از عدم معرفی دست اندر کاران ساخت دو تصنیف معروف انقلابی آورده است: در بیشتر خبرهای روزنامه‌ای و سایت‌ها و وبلاگ‌ها، تصنیف «ایران ای سرای امید» به نام شجریان رقم خورده است. نه از شاعر آن و نه از سازنده و سرپرست و معرف آن به رادیو و تلویزیون خبری هست. برای مثال اگر اشتباه نکنم، پارسال یا دو سال پیش این اثر به عنوان بهترین اثر از طرف رادیو و تلویزیون شناخته شد و برای آن جایزه تعیین کردند؛ اما هرگز اعلام نکردند که این اثر متعلق به این‌جانب است. دو سال پیش باید ایشان به آقای ضرغامی و یا رادیو و تلویزیون و مطبوعات که راجع به آن نوشتند می‌گفتند که این اثر متعلق به ایشان نیست و کل چاووش شش را ایشان به موسسه شیدا فروخته اند!

شروع نزدیکی مشکاتیان و محمدرضا شجریان

این استاد موسیقی درباره رابطه استاد آواز ایران و پرویز مشکاتیان به همکاری دو استاد بزرگ موسیقی سنتی در البوم "بیداد" اشاره می کند و ادامه می دهد: «شروع نزدیکی پرویز و شجریان با همین کار بود. قرار بود که اولین کار شرکت ماهور با اجرای دو اثر همایون با سرمایه‌گذاری این شرکت به بازار آید. همه کارها را کردیم اما به یکباره بدون اطلاع ما دو اثر از پایور بیرون آمد و ما در آن وضعیت اقتصادی بد بسیار متضرر شدیم. با این مسئله من متوجه شدم که پرویز نیز به جرگه شجریان خواهد پیوست و خیلی زود ما را ترک خواهد کرد.»

وی ادامه می دهد: «با این که پرویز عزیز از طرف شورای چاووش نماینده شد که با شجریان صحبت کند تا راضی شود که بقیه بیداد را بخواند و نوار را تکمیل کند، اما پس از شش ماه نیز خود پرویز ما را ترک کرد و ما متوجه شدیم که ایشان این مسئولیت را به درستی پیش نبرده و متاسفانه حتی نظرات شورای ما را به خوبی به شجریان منتقل نکرده تا جایی که رابطه اندک میان من و شجریان نیز تیره شد. البته کسانی در آن زمان بودند که بسیار کوشیدند تا پرویز و شجریان و شهرام ناظری را از بدنه چاووش جدا کنند که کردند و این لطمه بزرگی به روند رو به رشد موسیقی دستگاهی ایران زد.»

شجریان ومشکاتیان با پرداخت مبلغی قفل فایل را شکستند

لطفی با اشاره به بازتر شرن فضا پس از پایان جنگ تحمیلی خاطر نشان می کند: «علیزاده به ایران آمد و این انرژی و حضور، تضاد زیادی در پیکره موسیقی شرکت مشترک شجریان و مشکاتیان ایجاد کرد. حسین مورد احترام حکومت قرار گرفت و کارهایش با وجود روزنامه روشنفکری آقای فرج سرکوهی سرتیتر فعالیت هنری شد.»

سرپرست گروه موسیقی چاووش درباره انتشار آلبوم به یاد ماندنی بیداد می نویسد: «شاید دوستان ندانند که کارهای چاووش را این جانب میکس می‌کردم. کار پرویز را نیز این جانب میکس کردم که ضبط عالی آن به وسیله ایرج حقیقی صورت گرفت که بسیار ارزنده است. من در استودیو بل فایلی داشتم که متعلق به ایرج حقیقی بود که آرشیو ایشان محسوب می‌شد. هنگامی که به ناگهان ایرج حقیقی به دانمارک مهاجرت کرد، نوارهای ما را به دلیل این که هنوز تکمیل نشده بود، به ما نداد و در همان فایل قفل‌شده ماند.»

وی ادامه می دهد: «این جانب هم نبودم و این‌گونه شجریان و پرویز به استودیو رفته و با پرداخت مبلغی خوب قفل این فایل را شکسته و باز کردند و نوار بیداد را از استودیو گرفتند. کلیه مخارج تمرین و ضبط را مرکز هنری چاووش پرداخت کرده بود و این اثر متعلق به چاووش بود تا از آن بهره‌وری کند، به خصوص که گروه شیدا در تمامی سال‌های چاووش به گروه عارف نیز حقوق پرداخت کرده بود و شاید این اولین کاری بود که می‌توانست جبران پرداختی‌های گروه شیدا و این جانب را بنماید. به هر حال کار بیرون آمد. جالب این‌جاست که نام مرا در انتهای گروه نوشتند که نوازندگی کردم. خواهر من به من زنگ زد و گفت: آقای شجریان و پرویز برای شما چکی به مبلغ سی‌هزار تومان نوشته اند، چه کنم؟»

وی ادامه می دهد: «به خواهرم گفتم که نامه‌ای کوتاه به این دو دوست بنویسد و چک را به عنوان هدیه تولد فرزند اول مشکاتیان که تازه به دنیا آمده بود، به پدربزرگش شجریان بدهند. او نیز این کار را کرد. اگرچه این موضوع و هتک حرمت به من، من را ناراحت کرد، اما من بر این باور بودم که شرایط خاصی در ایران حاکم است و اشکالی ندارد آن‌هایی که باید بدانند، می‌دانند و گذشتم. کار بیداد با فروش فوق‌العاده، وضع مالی این دو عزیز را روبراه کرد و با همین کار بود که هم پرویز و هم شجریان دوباره معروف‌تر شدند.»

این کدورت ها به تاریخ رفتاری شجریان بر می گردد

لطفی درباره علل و عوامل کدورت بین دو استاد بزرگ موسیقی سنتی آورده است: «کنسرت‌های بی‌شمار شجریان و تورهای متعدد در آلمان باعث کدورت پرویز و شجریان شد. بیشتر این درگیری به خاطر مسائل مالی و سرپرستی و سکان‌داری امر فرهنگی این دو نفر بود که رفته رفته بین آن‌ها فاصله انداخت.»

وی ادامه می دهد: «بخش عمده این کدورت‌ها به تاریخ رفتاری استاد عزیز ما شجریان مربوط بود که با سعه صدر برخورد نکرد. نمی‌دانم این پول چقدر مهم است که دوستی‌ها، برادری‌ها و خویشی‌های انسانی را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد. اتوریته‌ها باید در برخورد به منافع موسیقی بسیار قوی باشد تا وحدت اساتید و زحمت‌کشان این راه را بر هم نزند، اما متاسفانه در ایران چنان تفرقه‌ای میان این گروه افتاد که امروزه دیگر کسی با کسی معاشر نیست و هرکس در لاک خودش فرو رفته و ساز خودش را می‌زند. بزرگان موسیقی ما بیشتر به کار فردی و منافع شخصی خود رو آورده اند، در صورتی که چه قبل و چه بعد از انقلاب منافع موسیقی، آرمان فردی همه ما بود تا این هنر مظلوم رشد کند.»

2. 4 کاربر از tirdad_60 بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده اند

تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    روی کلید سل

پيش فرض

فرشاد جمالی،خواننده گروه شمس:
    امکان تقليد در آواز وجود ندارد

خواننده گروه شمس گفت: خواننده آواز در موسيقي ايراني بايد با شعر، معرفت، عرفان و فرهنگ ايراني آشنا باشد تا صداي او مورد توجه مردم قرار گيرد و امکان تقليد در آواز وجود ندارد.

"فرشاد جمالي" درباره صداي تقليدي در آواز ايراني گفت: فرم و ساختار حنجره را خداوند به انسان مي‌دهد و انسان بايد قابليت‌هاي آن را دريابد و طي آموزش‌ها و تمرينات طولاني و سخت، بتواند آن را براي خوانندگي آماده سازد.
    وي افزود: ممکن است فرم صدا برخي از خوانندگان امروز شبيه به هم و نزديک به صداي استادان آواز باشد، که بخشي از اين موضوع مربوط به ساختار حنجره آنان است، بخشي ديگر به نوع آموزش آنان بازمي‌گردد.

جمالي در ادامه تاکيد کرد: من اعتقاد دارم، امکان تقليد در آواز وجود ندارد چرا که ساختار حنجره‌ استادان آواز با هنرجويان تفاوت دارد. شايد ممکن باشد تکيه‌کلام‌هاي آوازي و نحوه اجرا براساس آهنگسازي انجام شود اما صداي خوانندگان هيچ‌گاه شبيه به يکديگر نمي‌شود.

اين خواننده که به تازگي کنسرت ديار مهر را در سالن همايش‌هاي برج ميلاد برگزار کرده است، گفت: خوانندگي در موسيقي ايراني شرايط خاص خود را دارد. يک خواننده وقتي مي‌خواهد شعري را بخواند بايد با آن شعر آشنا باشد، با فضاي موسيقي، معرفت، عرفان و فرهنگ ايراني عجين باشد تا کارش به دل مردم بنشيند. صرفا تقليد از صداي استادان نمي‌تواند يک هنرمند را موفق کند بلکه ساختن صدايي با درونيات والا، نياز به ممارست بسيار وي دارد.
    فرشاد جمالي آلبوم «سرزمين خورشيد» به آهنگسازي تهمورس ناظري را در دست انتشار دارد.

منبع : پایگاه اطلاع رسانی موسیقی ایران

داره خودمونی میشه AiryAnA's Avatar
    تاريخ عضويت
    Jan 2010
    محل سكونت
    شیراز

پيش فرض

سلام دوستان.
    کسی میتونه در مورد استاد ارسلان درگاهی اطلاعاتی بذاره؟

تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    روی کلید سل

پيش فرض

سلام دوستان.
    کسی میتونه در مورد استاد ارسلان درگاهی اطلاعاتی بذاره؟
    وي در 15 سالگي به کلاس به کلاس درويش خان رفت و پس از آن نزد مرتضي ني داوود به تحصيل موسيقي ادامه داد. با آن که از تار وي چندين صفحه همراه آواز فمرالملوک وزيري ضبط شده است؛ امّا در سنين پس از جواني، تار را کنار گذاشت و به سه تار علاقمند شد. از آنجا که وي تحصيل نوازندگي سه تار را نزد هيچ يک از استادان زمان ادامه نداد، خو را هيچ گاه نوازنده حرفه اي سه تار نمي دانست و ارائه ذوق خود را منحصر به مجالس دوستانه و محافل انس مي نمود. به نظر مي رسد وي به خاطر تحصيل موسيقي با تار، به نوعي از سه تار علاقه دارد که در محل خرک آن دايره اي يه قطر 7 تا 10 سانتي متر قرار دارد و خرک سه تار وي پوستي که به روي اين دايره کشيده شده، قرار گرفته است. اين سه تار که "سه تار پوستي" ناميده مي شود، به خاطر صداي دوگانه خود در حال حاضر کمتر مورد پسند قرار مي گيرد.
    در سه تار نوازي ارسلان درگاهي، عناصري از موسيقي رديف مشاهده مي شود و سرعت و زمان بندي موسيقي قديم به همراهي ذوق و سليقه ي شخصي اش در ارائه مطلب شنيده مي شود؛ امّا سرعت و حالت مضراب و پايه هاي چهار مضراب، به تکنيک تارنوازي نزديک است.

6. 2 کاربر از tirdad_60 بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده اند

تاريخ عضويت
    Jan 2010
    محل سكونت
    شیراز

پيش فرض

وي در 15 سالگي به کلاس به کلاس درويش خان رفت و پس از آن نزد مرتضي ني داوود به تحصيل موسيقي ادامه داد. با آن که از تار وي چندين صفحه همراه آواز فمرالملوک وزيري ضبط شده است؛ امّا در سنين پس از جواني، تار را کنار گذاشت و به سه تار علاقمند شد. از آنجا که وي تحصيل نوازندگي سه تار را نزد هيچ يک از استادان زمان ادامه نداد، خو را هيچ گاه نوازنده حرفه اي سه تار نمي دانست و ارائه ذوق خود را منحصر به مجالس دوستانه و محافل انس مي نمود. به نظر مي رسد وي به خاطر تحصيل موسيقي با تار، به نوعي از سه تار علاقه دارد که در محل خرک آن دايره اي يه قطر 7 تا 10 سانتي متر قرار دارد و خرک سه تار وي پوستي که به روي اين دايره کشيده شده، قرار گرفته است. اين سه تار که "سه تار پوستي" ناميده مي شود، به خاطر صداي دوگانه خود در حال حاضر کمتر مورد پسند قرار مي گيرد.
    در سه تار نوازي ارسلان درگاهي، عناصري از موسيقي رديف مشاهده مي شود و سرعت و زمان بندي موسيقي قديم به همراهي ذوق و سليقه ي شخصي اش در ارائه مطلب شنيده مي شود؛ امّا سرعت و حالت مضراب و پايه هاي چهار مضراب، به تکنيک تارنوازي نزديک است.

خیلی ازتون ممنونم.
    یه سؤال دیگه هم داشتم: اینکه ایشون ساز هم می ساختن؟
    پیشاپیش تشکر

تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    روی کلید سل

پيش فرض

والا یکسری سه تار های پوستی هست که میگن ساخت ایشون بوده اما
    باز من صددرصد مطمئن نیستم

حالا چرا به ایشون علاقمند شدید؟

9. این کاربر از tirdad_60 بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده است

تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    روی کلید سل

پيش فرض

در ادامه اجرای پروژه فردوسی؛
    همکاری شهرام ناظری و کیوان ساکت در اجرای پروژه شاهنامه خوانی

شهرام ناظری در ادامه اجرای پروژه فردوسی، قطعه ای از ساخته های کیوان ساکت را بر اساس اشعار شاهنامه و با همراهی ارکسترسمفونیک اکراین اجرا می کند.کیوان ساکت نوازنده تار با اعلام این خبر در توضیح جزئیات این پروژه گفت : برخی از تابلوهای اشعار فردوسی مانند "نبرد رستم و سهراب"،"ورود تهمینه به خوابگاه رستم"،"خبرمرگ سهراب به تهمینه"،"عبور سیاوش از آتش" و همچنین "مشورت کیکاوس با درباریان درباره سیاوش" را انتخاب و براساس ساختار موسیقی ایرانی تنظیم و آهنگسازی کرده ام و قرار است با دکلمه و آواز شهرام ناظری توسط ارکسترسمفونیک اوکراین اجرا و ضبط شود.

این آهنگساز در ادامه افزود : درگذشته فعالیت هایی بر اشعار فردوسی صورت گرفته است که اغلب رنگ و بوی یک اثر ایرانی نداشتند اما این پروژه براساس دستگاه های موسیقی ایرانی، ریتم ها و آوازهای زورخانه ای نوشته شده است و فکر می کنم یکی از با ارزش ترین آثاری است که در زمینه اشعار فردوسی انجام شده است ؛ در این پروژه از سازهایی چون سرنا، دهل، طبل زورخانه ای و سازهای بادی و کوبه ای استفاده شده است و برخلاف همیشه ساز تار در طراحی پروژه فردوسی وجود ندارد.

این نوازنده تار در ادامه صحبت های خود به مشکلات موجود برای تولید آثار موسیقی اشاره کرد وگفت : مسائل و مشکلات متعدد در صدور مجوز برای برگزاری کنسرت و یا تولید آلبوم موجب شده است تا هنرمندان اجرای برنامه در خارج از کشور را ترجیح دهند؛ چراکه پی گیری مدام برای صدور مجوز آلبوم و یا برگزاری کنسرت باعث می شود که بخش بزرگی از توان خلاقه هنرمندان شاخص به جای تولید آثار خوب موسیقایی صرف انجام اموراداری در وزارت ارشاد می شود.

وی در ادامه افزود : سختگیری در صدور مجوز باعث شده که بیشترآثار موسیقی با کیفیت پایین تولید شود و صدا وسیما هم با پخش مکرر این آثار به آشفته بازار تولید آثار بی ارزش دامن می زند و راه را برای انتشار آثار نازل باز می کند.

کیوان ساکت که پیش از این ارکسترهای موسیقی گرگان، کرمان و اصفهان را تشکیل داده بود درپایان با اشاره به معلق شدن فعالیت های مجموع کنسرت ها گفت : ارکستر موسیقی اصفهان و گرگان به دلیل کمبود امکانات در حالت تعطیلی قرار دارد ولی ارکستر کرمان با تلاش علاقمندانی چون امیر اخلاقی و امیر صفائیان که از شاگردان من بودند همچنان پابرجاست و تمرینات خود را انجام می دهند.

منبع : مهر

---------- Post added at 09:56 PM ---------- Previous post was at 09:52 PM ----------

جزئیات کنسرت کیهان کلهر در تهران؛
    کیهان کلهر شش شب در تهران کنسرت برگزار می‌کند

موسیقی ما - سمیه قاضی‌زاده: کلهر درباره اینکه چطور بعد از هفت سال تصمیم به برگزاری کنسرت در ایران گرفته، گفت: «الان دوست دارم در ایران کار کنم. حس می‌کنم بی‌فرهنگی و انفعال در جامعه موج می‌زند و باید کار فرهنگی کرد.»

او درباره جزئیات کنسرتش در تهران اعلام کرد: «در تهران به مدت شش شب کنسرت خواهیم داشت که از روز 23 تیرماه آغاز می‌شود. این کنسرت‌ها در تالار وحدت برگزار می‌شود و تمام قطعات از ساخته‌های جدید خودم هستند که روی اشعاری از مولانا اجرا می‌شوند.»

رپرتوار برنامه به دو بخش تقسیم ‌شده که بخش اول آن به تکنوازی خود کلهر اختصاص دارد و بخش دیگر کار گروهی است که در دستگاه نوا اجرا می‌شود.

کیهان کلهر که از آخرین کنسرتش در ایران به همراه گروه اساتید موسیقی ایران بیش از شش سال می‌گذرد، درباره برگزاری این کنسرت در شهرستان‌ها گفت: «بلافاصله بعد از کنسرت تهران در شیراز، تبریز، اصفهان و کرمان هم روی صحنه می‌رویم. سپس در همدان، کرمانشاه، رشت و اراک این کنسرت‌ها را ادامه می‌دهیم. البته دوست دارم در استان‌های دیگر هم این برنامه را اجرا کنیم که احتمالا به بعد از ماه رمضان موکول می‌شود.»

خوانندگی این کنسرت‌ها را حمیدرضا نوربخش به عهده دارد که پیش از این هم همراه کلهر در سالن‌های معتبر چون «هالیوود باول» و «والت دیسنی» در آمریکا کنسرت داده بود.

اعضای گروه کلهر که در این کنسرت‌ها او را همراهی می‌کنند عبارتند از علی بهرامی (سنتور)، سیامک جهانگیری (نی)، روزبه رحیمی (سنتور)، هادی آذرپیرا (تار)، محید ستائی (تنبک) و علی توکلی (رباب).

کیهان کلهر یکی از اعضای اصلی گروه «جاده ابریشم» است که به همراه یویوما که لقب بهترین ویولن‌نواز جهان را دارد در کشورهای مختلف کنسرت داده است.

او در چند ماهه گذشته چهار شب همراه ارکستر فیلارمونیک آتلانتا کنسرت داشت و بعد از آن 12 شب با حسین علیزاده و حمیدرضا نوربخش و یک گروه جوان به اجرای قطعات پرداخت. سپس به مدت 9 شب همراه با حسین علیزاده و علی خلج در اروپا کنسرت داد.

کلهر از فعال‌ترین و شناخته‌شده‌ترین آهنگسازان و نوازندگان ایرانی خارج از مرزهای ایران است که این حاصل همکاری‌هایش با افراد و گروه‌هایی نظیر یویوما، شجاعت حسین خان، اردال ارزنجان، بروکلین رایدر، کورونوس کوارتت و... است.

منبع : خبرآنلاين

11. 2 کاربر از tirdad_60 بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده اند

تاريخ عضويت
    Jan 2010
    محل سكونت
    شیراز

پيش فرض

والا یکسری سه تار های پوستی هست که میگن ساخت ایشون بوده اما
    باز من صددرصد مطمئن نیستم

حالا چرا به ایشون علاقمند شدید؟

حقیقتش یکی از دوستان در مورد سازهای ایشون از من سؤال پرسید(چون ایشون از اهالی شیراز بودن) ، من هم چون جای دیگه ای جواب این سؤال رو پیدا نکردم، شانس خودم رو انجا امتحان کردم.

خیلی ممنونم از شما

13. این کاربر از AiryAnA بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده است

حـــــرفـه ای Havbb's Avatar
    تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    .: اصــــــ‍‍‍‍‍فــــــهــــان :. اسم من: حـامـد

12

به نام خدا
    اینجا میخوام آموزش دستگاههای موسیقی ایران رو براتون بذارم و بعد دسته بندی ای انجام بدیم بین آلبومها موجود. همچنین به قول کوروش ،در صورتی که سوآلی براتون پیش اومده باشه در ضمینه ی این نوع موسیقی بنده در حد توان پاسخگو خواهم بود.
    در ابتدا میخوام یه مقاله براتون بذارم که مشخص میکنه چه دستگاهی رو در چه موقعی از روز باید گوش کرد. ولی قبلش خودم یه توضیح به زبان ساده میدم:
    سنت قدیم ایرانیان بسیار بسیار نزدیک بوده به دستورات اسلام و ایرانی هیچ وقت به زور چیزی رو نپذیرفته. این مسئله رو از دستگاههای موسیقی ایرانی هم میشه فهمید. نظر اسلام اینه که انسان سپیده دم از خواب بیدار بشه تا نزدیک ظهر و اون موقع مدتی بسیار کوتاه بخوابه (قبل از ناهار) تا شب.
    دستگاه سه گاه دستگاهیه متعلق به سپیده دم ، اون موقع که تازه هوا روشن میشه و کم کم نور آسمان که از طرف خورشیده بر نور مهتاب غلبه میکنه. بعدش نوبت به دستگاه چهار گاه میرسه این دستگاه مال وقتیه که کم کم همه جا روشن میشه و کم کم گنجشک ها روی شاخه درختها میشینن و غوغایی به پا میکنن ؛ درضمن دستگاه چهار گاه برای ورزش صبحگاهی بسیار مناسبه که انشاا... در ادامه توضیح خواهم داد. از وقتی گنجشک ها روی درختها شروع به خواندن کردند نوبت به دستگاه همایون رسیده است که این دستگاه با آن آواز پرندگاه بسیار تناسب دارد. این دستگاه تا قبل از ظهر ادامه خواهد داشت. ظهر و بعد از ظهر متعلق به دستگاه ماهور است و غروب نیز متعلق به دستگاه راست پنجگاه میباشد. و اما شب که به طور کامل تا صبح متعلق به دستگاه شور و متعلقات دستگاه شور است. البته دستگاه نوا که بسیار شبیه به دستگاه شوراست در همان محدوده ی دستگاه شور و ترجیحا قبل از آن نواخته میشود.
    ارتباط بین دستگاهها:
    به طور کلی بین دستگاههایی که پشت سر هم در بالا آورده شد رابطه وجود دارد یعنی میتوان از یک دستگاه به راحتی یه دستگاه بعدی رفت به جز چند مورد:
    همایون به ماهور (صبح به ظهر)
    راست پنجگاه به شور (غروب به شب)
    جالب اینجاست که در هر دو مورد بالا ، خواب در نظر گرفته شده یعنی بین دستگاه همایون و ماهور ، و بین دستگاه راست پنجگاه و شور موقع خواب است.
    حالت های دستگاهها و توضیحات تکمیلی:

سه گاه: در حالت کلی حالتی غمگین دارد به جز چند گوشه انتهایی آن که در گوشه مخالف حالتی شاد و در گوشه های مشترک با دستگاه چهار گاه (از لحاظ اسم) حالتی تقریبا حماسی پیدا میکند.
    .

چهار گاه:برادر دستگاه سه گاه است!!! و در حالت کلی حالتی حماسی دارد به جز گوشه ی مخالف آن. در بعضی گوشه ها مثل مویه حالتی متمایل به غم پیدا میکند. در حالت کلی بسیار بسیار با اثر ارزشمند فردوسی یعنی شاهنامه تناسب دارد که همه ی راویان شاهنامه برای روایت آن از این دستگاه استفاده میکنند. همچنین این دستگاه برای زورخانه های سنتی ایران بسیار مناسب است و تنبک زورخانه ای سازی است که میتوان گفت مخصوص این دستگاه است. فاصله ی پرده های گام این دستگاه یا بسیار کم و یا بسیار زیاد است. یعنی مثلا سه نوت کنار هم و به یکباره نوت بعدی چند فرت با آن سه نوت فاصله دارد.
    .

همایون: در ابتدا گام چهار گاه دارد و از درجه ی هفتم چهار گاه شروع میشود. ولی در ادامه تغییراتی در گام آن رخ میدهد. حالت آن همانطور که اشاره شد بسیار متناسب با صدای چه چه پرندگان و گنجشک ها است و در حالت کلی حالتی عرفانی دارد. گوشه ای بسیار معروف دارد به نام بیداد که گوشه ی اوج این دستگاه میباشد. این دستگاه ، یک نغمه یا آواز نیز دارد که نام آن آواز بیات اصفهان میباشد. البته آواز شوشتری هم در این دستگاه است که بعضی آن را آواز و بعضی آن را یک گوشه از این دستگاه میدانند.
    .

ماهور:در حالت کلی حالتی شاد دارد حتی اگر آن را با نی بنوازدید باز هم آن حالت شاد را دارد. در ابتدا ، گام این دستگاه بدون دیز ، بمل ، کرون و.... میباشد یعنی ابتدای آنرا با سازهای غربی نیز می توان نواخت. ولی در ادامه شباهت هایی با دستگاه شور پیدا میکند ولی با حالتی دیگر (شاد). دستگاهی است که در کنار دستگاه شور از دستگاههای ساده و راحت میباشد و به همین خاطر بسیار گسترده است چون خیلی ها این دستگاه را خوانده اند و باعث شده اند این دستگاه کمتر از بین برود. گوشه های بسیار زیادی دارد که اکثرا در آموزش ردیف ، چند گوشه از این دستگاه را همزان با هم آموزش میدهند!!! این دستگاه دارای یه اوج بسیار زیبا است که تقریبا از گوشه ی دلکش (با تغییر گام) آغاز شده به فرود ختم میشود. زیباترین گوشه ی این دستگاه که تقریبا مورد پسند همه هست همین گوشه ی دلکش میباشد که البته معمولا با گوشه های بعدیش نواخته میشود.
    .

راست پنجگاه:دقیقا گام ماهور را دارد. از لحاظ حالت در تصنیف ها چیزی بین چهار گاه و ماهور است. میتوان گفت کوچکترین دستگاه است به این دلیل که بسیار مشکل میباشد به خصوص برای خواننده ! به همین خاطر در طول تاریخ فقط توسط بعضی ردیف دانان روایت شده و بخش زیادی از آن فراموش شده و از بین رفته است البته همین قسمت باقیمانده اش هم بسیار مشکل میباشد. مشکل بودن این دستگاه برای آهنگساز از این جهت است که خلاقیت را تا حدود زیادی به روی آهنگساز میبندد و آهنگساز باید بسیار محطاط باشد تا وارد دستگاهی دیگر نشود (مثلا ماهور) و برای خواننده هم از این جهت مشکل است که وسعت صدای زیادی باید داشته باشد و دائم در این وسئت باید بتوان بالا و پایین برود.
    .

نوا: این دستگاه که گام شور دارد و از درجه ی چهارم شور آغاز میشود ، کاملا حالتی عرفانی دارد و به جز شب در غروب نیز میتواند نواخته شود. بعضی ردیف دانان از جمله ردیف دانان اصفهان ، این دستگاه را کاملا جزو دستگاه شور میدانند. هر گوشه ی این دستگاه به درجه ی دوم شور ختم میشود که در این مسئله با ابوعطا مشترک و بسیار شبیه هم میباشند که در این جا نوازنده و خواننده و آهنگساز باید بسیار دقت کنند که از یکی از این دو وارد دیگری نشوند.
    .

شور: گسترده ترین و بزرگترین دستگاه موسیقی که حد اقل چهار آواز یا نغمه دارد! حالت کلی دستگاه شور را بعضی غمناک گفته اند ولی به قدر این دستگاه بالا و پایین دارد که به طور دقیق نمیتوان گفت که چه حالتی دارد! ولی بسیار دستگاه زیبایی است و با اینکه خیلی هم ساده نیست ولی خوانندگان اکثرا به خواندن این دستگاه روی می آورند. دلیل گسترده بودن آن هم همین است.

آواز های دستگاه شور:
    • ابوعطا: این آواز که در یک ضرب المثل ما هم هست در درجه دوم شور قرار دارد و همانطور که اشاره شد در جاهایی شبیه دستگاه نواست.
    • بیات ترک:این کلمه ما را به یاد اذان به یاد ماندنی مرحوم موذن زاده می اندازد که در گوشه ی روح الارواح بیات ترک گفته شده است. بیات ترک درجه سوم شور است.
    • افشاری:گفته میشود برای گفتن شکوه و شکایت از معشوق مناسب است! مانند دستگاه نوا در درجه چهارم شور قرار دارد. البته شباهت های دیگری هم به دستگاه نوا دارد.
    • دشتی:آوازی بسیار دوست داشتنی در دستگاه شور که کمتر کسی است که نام این آواز را نشنیده باشد. دشتی درجه پنجم شور است و حالتش غمناک است. البته آهنگهایی در دشتی هست که شاد ساخته شده ولی اگر نوازنده بخواهد آن حالت غمناک دشتی را از آن بگیرد دیگر رنگ و بوی دشتی ندارد. میتوانم بگویم آواز های محلی کل ایران در آواز دشتی جا میگیرد حتی خراسانی! البته اگر بخواهیم موسیقی مقامی را در اینجا پیدا کنیم و بحث کنیم. در کل آواز دشتی مجموعه ای است از آواز های محلی ایران که بخش عمده ی آن را آواز های نواحی دشتستان جنوب ایران تشکیل میدهد. ابوالحسن صبا در سفری که به شمال کشور داشت چند گوشه به آواز دشتی افزود که مهمترین آنها گوشه اوج دستگاه دشتی ، یعنی دیلمان است که بسیار گوشه ی مهمی است.
    انشاا... ادامه دارد....
    Last edited by Havbb; 07-07-2011 at 15:30.

15. 6 کاربر از Havbb بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده اند

حـــــرفـه ای Havbb's Avatar
    تاريخ عضويت
    Apr 2007
    محل سكونت
    .: اصــــــ‍‍‍‍‍فــــــهــــان :. اسم من: حـامـد

12 مرکب خوانی

به نام خدا

این مطلب رو میخوام در مورد اینکه از دستگاهی به دستگاه دیگه ای بریم بنویسم

موسیقی سنتی ایران (دستگاهی) این قابلیت را دارد که بدون اینکه شنونده تغییر ناگهانی و اساسی احساس کند ، نوازنده از گوشه ای در یک دستگاه به گوشه دیگر در دستگاه دیگر برود:
    به عنوان مثال به چندین روش میتوان از دستگاه شور به آواز دشتی رفت. تقریبا اکثر گوشه های شور این قابلیت را دارند. سعی میکنم لیست کاملی بنویسم:
    دستگاه شور: از دستگاه شور میتوان به دستگاههای زیر رفت ، درواقع ترکیب های شور با دستگاههای زیر متداول تر است:
    سه گاه
    ابوعطا
    افشاری
    دشتی
    بیات ترک
    نوا
    .
    دستگاه نوا:
    شور
    ابوعطا
    افشاری
    بیات ترک
    بیات کرد(خیلی کم)
    همایون(خیلی کم)
    .
    دستگاه سه گاه:
    چهارگاه
    .
    دستگاه چهارگاه:
    سه گاه
    همایون
    .
    دستگاه ماهور:
    راست پنجگاه
    بیات ترک
    .
    دستگاه راست پنجگاه:
    ماهور
    .
    دستگاه همایون:
    چهارگاه
    .
    آواز بیات ترک:
    شور
    ابوعطا
    دشتی
    افشاری
    ماهور
    .
    *همچنین همه ی آواز های دستگاه شور با آوازهای دیگر آن دستگاه قابلیت ترکیبی دارند. به جز چند مورد اضافه:
    ابو عطا و افشاری:
    نوا
    .

• *به آوازهایی که از دستگاهی به دستگاه دیگر می رود مرکب خوانی گفته میشود
    • *در کل مرکب خوانی ، مهارت و تسلط خواننده بر دستگاههای موسیقی را نشان میدهد
    • *مرکب خوانی اغلب مواقعی شکل میگیرد که اساتید موسیقی دور هم جمع میشوند!
    • *مرکب خوانی هیچ محدودیتی ندارد و هر چند بار میتوان از دستگاهی وارد دستگاه دیگر شد
    • *به نظر من بهترین مثال برای مرکب خوانی ، آلبوم "نوا" ساخته پرویز مشکاتیان و با اجرای محمد رضا شجریان و محمد موسوی است. تقریبا نمیتوان گفت که دستگاه این آلبوم چیست! ولی عمدتا در دستگاه نوا خوانده شده
    • *نکته های بالا رو زیرش خط بکشید مهمه تو امتحان میاد : دی
    • *این مطالب بالا همش نوشته خودمه....
    • *منتظر مطالب بعدی من باشید...
    در پایان میخوام چند بیت زیبا از همون آلبوم نوا بنویسیم ببینید چقدر قشنگ گفته سعدی:

شوق است در جدایی و جور است در نظر. . . . . . . هم جور به ، که طاقت شوقت نیاوریم

از دشمنان برند شکایت به دوستان . . . . . چون دوست دشمن است ، شکایت کجا بریم

تنگ چشمان نظر به میوه کنند . . . . . . . . . . . ما تماشا کنان بستانیم
    تو به سیمای شخص می نگری . . . . . . . . . . ما در آثار صنع حیرانیم

غم زمانه خورم یا فراق یار کشم . . . . . . . به طاقتی که ندارم کدام بار کشم
    نه قوتی که توانم کناره جستن از او . . . . . . نه قدرتی که که به شوخیش در کنار کشم
    نه دست صبر که در آستین عقل برم . . . . . . . نه پای عقل که در دامن قرار کشم
    Last edited by Havbb; 13-07-2011 at 19:23.

17. 2 کاربر از Havbb بخاطر این مطلب مفید تشکر کرده اند

Thread Information

Users Browsing this Thread

هم اکنون 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک میباشد. (0 کاربر عضو شده و 1 مهمان)

User Tag List

قوانين ايجاد تاپيک در انجمن

• شما نمی توانید تاپیک ایحاد کنید
  • شما نمی توانید پاسخی ارسال کنید
  • شما نمی توانید فایل پیوست کنید
  • شما نمی توانید پاسخ خود را ویرایش کنید
  •