زندگی نامه استاد بنان
من سرچک ردم چیزی در مورد همای ندیدم !
همه جا یه معرفی سر سری ازش کردن اگه کسی چیز خوب و بدرد بخوری داره بزاره استفاده کنیم
ممنون
ضمن تشکر از زحمات دوستان . آیا سایتی است که در آن بتوان متن های موسیقی سنتی ایران را در آن پیدا کرد؟
محمد رضا شجریان:
موسیقی ما نیاز به سازهای جدید دارد
ما نیاز به سازهای جدید داریم و این جوان هایی که سازهای جدید ساخته اند و من بسیاری از آثارشان را دیدم کار بسیار ارزشمندی کرده اند که قابل تقدیر است.به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا شجریان روز گذشته با حضور در نشست تخصصی سازهای ابداعی در خانه هنرمندان به حمایت از نسل جوان فعال در این عرصه پرداخت و گفت : این انگیزه و نیاز، امروز در جوان های ما دیده می شود که قصد شنیدن صداهای جدید را دارند و ما نباید جلو آنها را بگیریم؛ وظیفه ما راهنمایی آنها در مسیر درست اصالت های موسیقی است.این نشست که به همت خانه موسیقی ایران وبا حضور اساتید دیگری چون جلال ذوالفنون، داریوش طلایی، محمود فرهمند و محمد سریر در سالن بتهون خانه هنرمندان برگزار می شد محمدرضا شجریان به عنوان یکی از سازندگان سازهای ابداعی گفت: ما امروز برای این در نمایشگاه سازهای ابداعی جمع شده ایم تا درباره سازهای جدیدمان صحبت کنیم و نه سازها گذشته؛ اگر هنوز می خواهید به صدای تکنوازان ما گوش بدهید ایرادی ندارد اما جوان امروز نمی خواهد به این تکنوازی ها گوش کند و کسی هم حق دیکته کردن خواسته اش را ندارد.استاد آواز ایران با اشاره به همکاری هایش با اساتید تکنوازی افزود: من بیشترعمرم را با اساتید تکنوازی گذارنده ام و به همه آنها ارادت دارم؛ من حدود 45 سال است به طور جدی در موسیقی فعالیت کرده ام و بیشتر از هرکس دیگری در روی صحنه و استودیوها کار کرده ام و فکر هم نمی کنم هیچ کس به اندازه من تا به این حد حس نیاز به صداهای جدید در را احساس نکرده باشد.وی همچنین تصریح کرد: موسیقی ما دوجنبه مختلف دارد یکی تکنوازی است که ما همچنان پایبند و ارادتمند اساتید آن بوده ایم و هستیم و دوم بحث گروه نوازی است که دو مقوله مجزا از یکدیگرهستند. متاسفانه در موسیقی ما در این سالها شاهد بوده ایم که تکنوازان و گروه نوازن همواره برای هم نسخه می پیچند ؛ به اعتقاد من باید بگذاریم هر کسی در حوزه تخصصی خودش حرکت کند و نظر بدهد اینقدر مانند ژاندارم ها یکدیگر را نفی نکنیم.
محمدرضا شجریان ضمن تشویق ساز سازان جوان و حمایت از آنها ادامه داد: این جوان هایی که سازهای جدید ساخته اند و من بسیاری از آثارشان را امروز در اینجا دیدم کار بسیار ارزشمندی کرده اند که قابل تقدیر است. سازهای گذشته ما هم از آسمان نیامده بودند؛ ما هم نیاز به سازهای جدیدی داریم و باید ساز بسازیم؛ که البته باید جایگاهشان نسبت به گذشته بالاتر باشد.رئیس شورای عالی خانه موسیقی در ادامه تصریح کرد: امروز هر جا سر می چرخانیم فقط صدای تار و کمانچه را در همان فاصله صدایی 2 یا نهایت در 3 اکتاو می شنویم و مدام دست آوردهای غرب را در زمینه وسعت صدا نادیده می گیریم؛ ما نمی توانیم از میکروفنی که محصول غرب است استفاده کنیم بعد در زمینه موسیقی نیم نگاهی به آنها نداشته باشیم. چگونه می شود از هواپیما و خودرو و دست آوردهای علمی آنها استفاده کرد اما در مسئله وسعت صدا بسته عمل کنیم. ما نیاز به سازهایی با وسعت صدایی بیشتری داریم و باید بتوانیم از 7 اکتاو صدایی استفاده کنیم.
شجریان همچنین گفت: من در طول زندگی آثار زیادی را کار کرده ام اما همیشه مردم از من درباره کار با ارکستر سوال کرده اند دوست دارند چنین موسیقی را هم بشنوند. مردم اینگونه دوست دارند موسیقی ایرانی ارکسترال نیز بشنوند و برای این کار ما نیاز مبرم به سازهایی با صداهای جدید داریم .استاد آواز ایران در ادامه گفت: قبول دارم ساز ابداعی دارای نقص هایی است؛ اما مگر قرار است نقص نداشته باشد؛ منتهی باید برای بهتر شدنش سعی و تلاش فراوانی کرد و این یک امر طبیعی است. زمانی که نیما رو به شعر نو آور آن همه مقاومت در مقابل او شد اما حالا شعر نیما فرا گیر شده و از دل آن بزرگانی چون اخوان ثالث بیرون آمدند. ساز جدید هم همین است؛ ما امروز جوان هایی داریم که فکرهای تازه ای دارند و نیاز به صداها ، ریتم ها و سازهای تازه ای دارند.زمانی که نیما رو به شعر نو آور آن همه مقاومت در مقابل او شد اما حالا شعر نیما فرا گیر شده و از دل آن بزرگانی چون اخوان ثالث بیرون آمدند
وی گفت: این نیست که هر گاه ساز جدیدی ساخته شد ما احساس کنیم به تار و سه تار کمانچه توهین شده است؛ بگذاریم هر کس با سلیقه ای که دارد کار انجام دهد؛ اگر خوب بود می شنویم اگر خوب نبود نمی شنویم. ما نباید توی ذوق جوان ها بزنیم اما در عوض می توانیم راهنمایشان کنیم.شجریان درباره حرکت به سمت تجربه های تازه تر در موسیقی افزود: یکی از بهترین کتاب هایی که من خوانده ام کتاب"از سیر تا پیاز" نجف دریابندری است. دریابندری در مقدمه این کتاب می گوید کمی ذائقه تان را آزاد بگذارید و غذاهای دیگر را هم امتحان کنید. اینقدر به قیمه و خورشت اکتفا نکنید شاید با امتحان غذاهای دیگر خورشت هم بیشتر به شما بچسپد. نترسید امتحان کنید، سازهای دیگر را هم بشنوید. در این شرایطی که هرکسی توی سر موسیقی و موسیقیدان می زند ما خودمان نباید به آن دامن بزنیم.وی همچنین با انتفاد از کم کاری در مسئله سازهای جدید گفت: در تمام این سال ها نیاز به سازی بم تر از عود داشتیم اما کسی چنین سازی نساخت. شما اساتیدی که تار و سه تار می سازید چرا یک ساز جدید نساختید؟ به نظر من دست استاد ژاله را که در همان کارگاه 30 متری اش با همه مشقاتش دست به ساخت جدید زد باید بوسید و از تقدیر و قدر دانی کرد.وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره کنسرت هایش در سال جدید تصریح کرد: از ما برای کنسرت در تالار وزارت کشور شبی 30 میلیون تومان خواسته اند؛ چرا باید چنین چیزی را بپزیریم. در سالن های ورزشی هم که نمی شود کار غیر ورزشی کرد این است که با این شرایط مثل اینکه باید در خیابان کنسرت برگزار کنیم.
عکسهایی از همایش سازهای ابداعی:
Last edited by tirdad_60; 04-06-2009 at 23:47.
سرو روان
آهنگساز: علی قمصری
خواننده: علیرضا قربانی
همه چیز هست. سازها با مهارت کامل نواخته می شوند. آهنگها حرفه ای و پر طنین هستند. مهارت آهنگساز قابل ستایشه. هماهنگی خیلی نمود کامل داره و مشخص است. شما دارید یه کار حرفه ای و جدید گوش میکنید و ...
اما:
نیست اونی که بتونه شما را راضی کنه. نیست اونی که به شما برای زمانی آرامش درونی بده. بله همه چیز هست مگر "آنی" که دنبالش هستیم.
تا این هماهنگی درونی متناسب با سنت و آیین ایرانی در موسیقی بارز نباشه ان اثر با هر زحمت و مهارتی هم تولید بشه نمیتونه راه به دلها ببره.
برای رسیدن به این توانایی شاید لازم نباشه که تکنیک زیادی به خرج داد.
شاید نیاز نباشه که صدا در صدا انداخت.
شاید لازم نباشه که به زحمت و زورگی سازها را تلفیق کرد تا همه را راضی نگه داشت.
و شاید های دیگر
موسیقی ملی ایرانی به دوره رنسانسی رسیده که برای یافتن راه درست خویش در مرحله آزمون و خطا قرار دارد و هنوز آنی را که هم با زمان تطابق داشته باشد و هم با درون مایه این هنر را نیافته است.
این اثر و دیگر آثار مشابه آن زحمتی هستند برای پیدا کردن این راه.
اما هنوز روشنایی خاصی پدیدار نشده. آثاری که میتوان آنرا ستود اما نمیتوان با آن تجربه ناب درونی موسیقی ایرانی را از آن بیرون کشید.
اين روزها، تركش تنشهاي سياسي به دستاندركاران حوزه فرهنگ هم برخورد ميكند و طبيعتا به سوي چهرههاي مطرحتر، تركشهاي اساسيتري پرتاب خواهد شد. ماجراي مطلب تند روزنامه كيهان عليه محمدرضا شجريان را نيز ميتوان در اين باب ارزيابي كرد. مطلبي كه شكايت شجريان عليه كيهان را بهدنبال داشت.
محمدحسين آقاسي وكيل استاد آواز ايران درباره علت انجام اين شكايت به اعتمادملي ميگويد: مدتها بود كه استاد شجريان به صداوسيما تذكر ميدادند كه آثار ايشان را بدون اجازه از شبكههاي مختلف پخش نكنند، كتبا هم نامه نوشتند اما صداوسيما به اين خواهش ايشان ترتيب اثر نداد. در نتيجه استاد شجريان در گفتوگو با يكي از شبكههاي بينالمللي، در اينباره دوباره صحبت كردند كه اين صحبتها منجر به انتشار مقالهاي عليه ايشان در شماره روز 14 تيرماه سال جاري در بخش خبرهاي ويژه روزنامه كيهان شد. من شخصا نميتوانم درك كنم چطور يك هنرمند محبوب و ملي كه اصلا هم چهرهاي سياسي نيست و فقط علاقهمند نيست كه آثارش از شبكههاي مختلف صداوسيما پخش شود، «وطنفروش» ناميده شود. اين مساله خجالتآور است و استاد هم از اين مساله بسيار رنجيدهخاطر و ناراحتاند. به همين دليل هم تصميم گرفتند از روزنامه كيهان شكايت كنند. روز چهارشنبه اين شكايت طرح شد، قطعا دادگاه به اين شكايت رسيدگي خواهد كرد.»
ماجراي شكايت شجريان از كيهان چند روز پس از اعلام طرح شكايت او از صداوسيما منتشر شد كه بهزعم آقاسي به اعتراضات و خواهشهاي شجريان بيتوجهي كردند: «بهرغم درخواستهاي مكرر استاد از صداوسيما، اين سازمان در جريانات اخير، با ساختن كليپهايي از خيابانها و تصاوير اشخاصي كه مورد علاقهايشان نبودند، از صداي ايشان بهرهبرداري غيرمجاز كردند. اين تصاوير به عنوان تبليغات تلويزيوني و توجيه اعمالي كه مورد قبول بسياري از مردم نبود، تهيه و روي آنها از سرودهايي از استاد استفاده ميشد كه مربوط به دوره اوليه انقلاب بودند، به نحوي كه بينندگان اين تصاوير اينگونه برداشت ميكردند كه استاد همسو با بخشي از حكومت و در واقع به عنوان تاييدكننده آن تصاوير از پخش آنها رضايت دارد. به همين دليل هم به من مراجعه كردند و از من خواستند تا در اين زمينه اقدام جدي به عمل آيد.»
بنا به گفته آقاسي با وجود درخواست شجريان پخش صداي او، كماكان از شبكههاي مختلف راديو و تلويزيون ادامه داشت و با وجود اعتراضات فراوان به اين مساله ترتيب اثر داده نشد: «من تاريخ پخش تمام اين سرودها را يادداشت كردهام. آخرين مرتبه پخش كليپهايي با صداي استاد از تلويزيون هم به زمان بازگشت پنج نفر از ايرانيان بازداشتشده در موصل عراق به كشور مربوط ميشود.»
اما صرف طرح شكايت از صداوسيما و كيهان شايد بيشتر يك حركت نمادين از سوي شجريان قلمداد شود تا شكايتي كه انتظار برخورد با متهم را در برداشته باشد. آقاسي در اينباره ميگويد: «در مورد روزنامه كيهان، صرفنظر از اينكه استاد قصد داشتند حركت ناشايست اين روزنامه را با اين شكايت تقبيح كنند، به احتمال بسيار قوي در اثر طرح موضوع در رسانههاي مختلف، دادگاهي تشكيل خواهد شد. اما آنچه در سابقه شكايت از كيهان به آن برخوردهام، محكوم شدن اين روزنامه به جريمهاي معادل 200 تا 400 هزار تومان بوده است. البته اگر كيهان از انتشار اين مطلب عذرخواهي كند، از شكايت صرفنظر خواهيم كرد. اما درباره شكايت از صداوسيما بايد بگويم كه شكايت ما عليه معاونت راديويي صداوسيما و با ذكر اين نكته كه هر كسي كه نسبت به پخش اين آثار در صداوسيما دستور داده، به دادسراي كاركنان دولت ارائه شد. در حال حاضر، بازپرس پرونده كتبا از صداوسيما خواسته تا مجوز پخش آثار شجريان را اعلام كند. چون اگر مجوزي نداشته باشد كه ندارد، طبق ماده 23 قانون حمايت از حقوق مولفان و مصنفان بين 6 تا 3 سال حبس در انتظار كساني است كه مسووليت پخش اين آثار را به عهده دارند.»
اما نكته اساسي اينجاست كه شبكههاي مختلفي در عرصه راديو و تلويزيون مشغول فعاليتاند و هر برنامهاي هم تهيهكنندهاي دارد كه خودش تصميم ميگيرد چه قطعاتي در برنامهاش پخش شوند. در نتيجه كار پيدا كردن متهم به صورت شخصي كار بسيار سختي خواهد بود، اما آقاسي به مساله ديگري اشاره ميكند: «بعد از طرح شكايت، بررسيهاي زيادي در اينباره كردهايم و ميدانيم كه بخشي در صداوسيما وجود دارد كه مركز موسيقي و سرود صداوسيماي جمهوري اسلامي ايران نام دارد و پخش يا عدمپخش هرگونه موسيقي با موافقت كتبي اين بخش به زير مجموعهها اعلام ميشود. بنابراين در حال حاضر بالاترين مقام مرتبط با اين بخش تحت تعقيب قرار خواهد گرفت. چراكه اگر مسوول اين بخش حق اجازه پخش اين آثار را صادر نكند، هيچيك از تهيهكنندگان و كارگردانان شبكههاي مختلف حق استفاده از آنها را ندارند.»
اما اگر اين آثار دوباره از صداوسيما پخش شدند، چه بايد كرد: «فعلا درصدد صدور دستور موقتي براي جلوگيري از پخش صداي ايشان در شبكههاي مختلف هستيم اگر اين روند غيرقانوني هم ادامه پيدا كند، تاثيري در ميزان مجازات نخواهد داشت.»
شجريان فقط اجازه پخش «ربنا» را صادر كرده و بنا به گفته وكيلش تا زماني كه وضعيت قلب واقعيتها در صداوسيما صورت ميپذيرد. به پخش ساير آثارش از شبكههاي مختلف آن رضايت نخواهد داد.
سنگ بی گوهر اگر کاسه ی زرین شکند
قیمت سنگ نیفزاید و زر کم نشود
کاریکاتور توهین آمیز به شجریان در کیهان:
واقعا بجاستسنگ بی گوهر اگر کاسه ی زرین شکند
قیمت سنگ نیفزاید و زر کم نشود
مخصوصا وقتی در مورد دروغنامه ک ی ه ا ن باشه
وقتی مجری برنامه تلویزیون شجریان رو با یک فرد محتاد مقایسه میکنه دیگه چه انتظاری داریم؟
هم اکنون 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک میباشد. (0 کاربر عضو شده و 1 مهمان)