خب دوستان اين هم از قسمت آخر CPL لطفا پست بعدي من را حتما بخوانيد چون مهم است.
COMERSIAL PILOT
SOLO FLIGHT:CROSSWIND LANDING
خب ميدانيد كه در فرودگاه وسيله ايي به نام باد نما وجود دارد كه جهت باد را نشان ميدهد . وميدانيد كه خلبانها دوست دارند در جهت مخالف باد فرود آيند زيرا باعث ميشود كه هواپيما آهسته تر فرودآيد و كنترل آن آسانتر شود ولي بعضي مواقع باد به صورت متقاطع نسبت به باند ميوزد و در اين حالت كار خلبانها كمي مشكل ميشود كه ما نام اين فرود را crosswind landing گذاشته ايم و من به شما چندتا تكنيك براي درست انجام دادن آن ياد ميدهم.
خب من فرض ميكنم كه جوي استيك شما "رادر" دارد يا اينكه از پدال استفاده ميكنيد اگر نداريد ميتوانيد از كليد 0 يا اينتر در قسمت نام لاك استفاده كنيد در واقع شما بايد در اين حالت از انگشتانتان به جاي پاهايتان استفاده كنيد.
فرود در باد متقاطع احتياج به مقداري تكنيك بيشتر نسبت به چيزهايي كه قبلا ياد گرفتيد دارد شما براي تبديل شدن به يك خلبان خوب احتياج به دانستن اين تكنيكها داريد اولين چيزي كه بايد ياد بگيريم اينست كه چگونه انحراف ناشي از باد را تصحيح كنيم.
دو تا روش اصلي براي تصحيح انحراف وجود دارد يكي از انها روش crab(روش خرچنگي.مترجم) است و ديگري بنام wing-low يا (sideslip) معروف است (براي راحتي اين كلمه را به بال پايين ترجمه كردم.مترجم) خب اجازه دهيد اين روشها را توضيح دهيم.
من فكر ميكنم كه كلمه crabاز مشاهده روش راه رفتن خرچنگ براي نامگذاري اين روش اقتباس شده.چون خرچنگها در يك جهت زووم ميكنند ولي وقتي حركت ميكنند به جهت ديگري حركت ميكنند من فكر ميكنم كه براي يك خرچنگ خيلي مشكل است كه در يك زمان از همه پاهايش براي راه رفتن استفاده كند.هواپيماها هم ميتوانند همانند خرچنگ در يك هدينگ زوم كنند ولي حركت آنها در يك هدينگ ديگر باشد به همين دليل است كه اثر فرضي حر كت هواپيما را در روي زمين ground track (خط فرضي كه در اثر حركت هواپيما روي زمين كشيده ميشود)ميگويند.
اگر باد نمي وزد شما ميتوانيد راحت تكيه بدهيد و مطمئن باشيد كه اگر هدينگ شما مثلا 165 است خط "گراند تراك" شما هم در همين هدينگ باقي ميماند و از مسير منحرف نميشويد البته اگر باد به طوردقيق در جهت دم يا نوك هواپيما بوزد باز هم هدينگ تغيير نميكند. هواپيما ها چون پايشان روي زمين نيست هر گونه وزش باد مانند يك دست بزرگ ميتواند آنها را جابه جا كند البته اين جابه جايي بستگي به مقدار و جهت باد دارد.
خب تنها روشي كه شما ميتوانيد بوسيله آن يك خط مستقيم و هدينگ ثابت را در طول وزش باد بپماييد اينست كه زاويه انحراف ايجاد شده توسط باد را جبران كنيد مثل شكل زير

مثلا در قسمت Aاگر شما دماغه را كمي به سمت راست بدهيد و از آنطرف چون باد كمي شما رابه سمت چپ هل ميدهد نتيجه اين امر اينست كه حركت كلي شما روي يك خط مستقيم خواهد بود.
خب شما براي انجام مانور خرچنگي بايد به آرامي حدود 5 تا 10 درجه به به سمت مخالف وزش باد بچرخيد البته دقت كنيد براي اين كار هم از پدال استفاده كنيد و هم از جوي استيك يعني بعد از اعمال اين زاويه بايد بالها را افقي نگه داريد.
اگر شما زواياي انحراف را در دو مرحله ترافيك انجام دهيد يك ترافيك مستطيل شكل و بدون نقص نسبت به فروددگاه خواهيد ساخت. همان طور كه ميبينيد هواپيماي Cمقداري انحراف به سمت چپ ايجاد كرده تا اثر باد را خنثي كند در اين مثال وزش باد هم جهت با باند بود ولي اگر احيانا باد با باند هم جهت نبود شما مجبوريد در همه مراحل ترافيك مانور خرچنگي را انجام دهيد شكل زير

خب اگر شما اجازه دهيد كه باد شما را منحرف كند و آن را تصحيح نكنيد از مسير مستقيم منحرف ميشود و به نقطه مورد نظر نخواهيد رسيد اين يكي از مشكلات متداول طي كردن ترافيك هنگام وزش باد است چون برج و خلبانان ديگر انتظار دارند كه شما مسير مستقيم را در طي ترافيك طي كنيد و مطمئن باشيد مانور خرچنگي تنها راه انجام آنست.
مهمترين زماني كه لازم است است حتما مانور خرچنگي را انجام دهيد زماني است كه در فاينال اپروچ هستيد و ميخواهيد خود را با باند هم راستا كنيد چون اگر در اين زمان باد منحرف كننده بوزد و شما انحراف ناشي از آن را تصحيح نكنيد نميتوانيد دقيقا روي باند فرود آييد.
وقتي كه زاويه خرچنگي را تثبيت كرديد بايد آن را در تمام طول تقرب و حتي هنگام فلر نيز حفظ كنيد دقيقا تا آخرين لحظه قبل از تاچ داون بايد اين زاويه را حفظ كنيد و بعد از آن بايد كاري را انجام دهيد كه به نام kicking out the crab معروف است.
خب براي اين كار تنها چيزي كه لازم است يك پدال خوب است تا شما بتواند خود را با خط طولي باند هم راستا كنبد و بعد تاچ داون كنيد مثل شكل 3a
پس شما بايد قبل از تاچ داون با اعمال رادر مناسب هواپيماي خود را با باند هم راستا كنيد

اگر فرض كنيم باد شما را به سمت راست منحرف ميكند پس شما بايد رادر چپ را اعمال كنيد تا با باند همراستا شويد البته توجه داشته باشيد كه در اين هنگام هواپيما تمايل دارد كه به چپ بنك كند كه شما بايد مقداري aileron راست اعمال كنيد تا بالها افقي بماند مثل شكل 3b اين در واقع عمليات kick out the crab است

مانور خرچنگي مانور ترجيحي من براي مقابله با باد منحرف كننده نيست چون اين روش احتياج به زمانبندي دقيق دارد و در اين روش همزمان كه در فلر سرعت دارد كم ميشود شما بايد زايه خرچنگي بيشتري را اعمال كنيد تا هواپيما هم راستا با باند باقي بماند. در واقع بر طبق قانون هرچه هواپيما اهسته تر حركت كند به زايه خرچنگي بيشتري نياز داريد تا اثر باد را خنثي كنيد در نتيجه در زمان تاچ داون لازم است كه شما دوباره عمليات مشكل تنظيم كردن زاويه را انجام دهيد و در نتيجه مشغله كاري خلبان زياد ميشود البته روش بعدي كه معرفي ميكنم آسانتر است و كمتر دردسر دارد.
اين روش wing-low (بال پايين) نام دارد و براي انجام آن به سادگي بايد كم بنك در جهت مخالف باد انجام دهيد از ailerons براي انجام اين كار ميتوانيد استفاده كنيد اگر باد از سمت راست ميوزد كمي به سمت راست بنك كنيد اين كار باعث ميشود هواپيما كمي به سمت باد بلغزد مثل شكل 4 به همين دليل است كه نام ديگر اين روش را slidslipگذاشته اند اگر زاويه بنك شما درست باشد باعث ميشود اين لغزش كناري لغزش كناري حاصل از باد را خنثي كند و در نتيجه هواپيما در يك مسير مستقيم و بدون انحراف به پرواز ادامه دهد.

خب يك نكته در اين مانور وجود دارد و آن اينست وقتي شما بنك مناسب را براي خنثي كردن اثر باد انجام ميدهيد هواپيما تمايل دارد كه مقداري به سمت جهت بنك بچرخد كه در اين زمان شما با اعمال مقداري" رادر" مخالف ميتوانيد جلوي اين چرخش را بگيريد و خود را هم راستا با باند قرار دهيد يعني اگر شما مقداري بال راست را پايين داديد بايد مقداري هم رادر چپ اعمال كنيد تا جلوي چرخيدن هواپيما به راست را بگيريد و البته مقدار مشخصي ندارد بايد فقط به حدي باشد كه دماغه را با خط وسط باند هم راستا قرار دهيد.
خب شما بعد از اين كار پرواز را ادامه دهيد تا موقع فلر بشود شما دراين حالت باد به صورت عادي فلر كنيد. وقتي كه شما فلر كرديد چون بال سمت راست كمي پايين تر است در نتيجه چرخ سمت راست زود تر با زمين برخورد ميكند. البته درست است كه اين فلر معمولي نيست ولي قابل انتظار است درواقع هواپيما ها طوري طراحي شده اند كه هنگام تصحيح انحراف باد بتوانند چنين كاري را انجام دهند البته بعد از تاچ داون اين چرخ شما بايد بال ديگر را هم پايين بياوريد تا چرخ ديگر هم تاچ داون كند.
Combination Crab and Wing Low
حالا فكر كنم شما فرق روش خرچنگي را با روش بال پايين فهميديد در واقع روش بال پايين آسانتر است و نياز به كارهاي فراوان براي انجام آن ندارد از طرف ديگر در تصحيح انحرف حاصل از باد موثرتر است البته من در هنگام تصحيح انحراف باد از تركيب دو روش استفاده ميكنم.
من وقتي در هنگام تقرب هستم از روش خرچنگي استفاده ميكنم و وقتي به ار تفاع 100 فوتي بالاي باند رسيدم از روش بال پايين استفاده ميكنم اين كار باعث ميشود كه مسافران هم خيلي اذيت نشوند.
خب در آخر بايد بگوييم كه فرود هنگام باد منحرف كننده اصلا سخت نيست فقط به تمرين زياد احتياج دارد. و قتي اين درس را خوب تمرين كرديد شما را در قسمت بعدي درس هاي (مدرسه زميني) ملاقات خواهم كرد.
براي تمرين عملي اين در س فلايت سيمولاتور را اجرا كرده سپس به قسمت FLYINGLESSONرفته ودر قسمت COMMERCIAL PILOT قسمت SOLO FLIGHT:CROSSWIND LANDINGرا باز كنيد ودر بالاي صفحه روي لينك FLY THIS LESSON NOW كليك كنيد
ترجمه و تنظيم:وحيد بشارتي