فقط سوالای سخت نذار که دوباره روانی نشم
چند تا سوال هم از المپیاد ریاضی بذاری بد نیست
فقط سوالای سخت نذار که دوباره روانی نشم
چند تا سوال هم از المپیاد ریاضی بذاری بد نیست
سلام به همه ی دوستان
من هنوز منتظر هستم که برای همکاری اعلام آمادگی کنید .
من تصمیم گرفتم که آموزش تر کیبیات و از اولش شروع کنم و تا اونجا که سوادم بکشه پیش ببرم .
به همین دلیل ممکنه یک مدت برای اونایی که قبلا این مطالب و خوندن و می دونن کسالت آور باشه . ولی برای کسانی که قبلا مطالعه ای در باره ی ترکیبیات ندارند می تونه جالب باشه . همچنین تمام کسانی که می خواهند خود را برای المپیاد ریاضی و کامپیوتر آماده کنند نیز مفید می باشد ، چون اگر به هر کلاسی برای این منظور بروند اول از همه مجبورند که این مطالب رو یاد بگیرند . همچنین سعی می کنم که مطالب پایه رو سریع بگم و به جاهای جالب برسم .
در بین آموزش هم از مثال استفاده می کنم و برای هر بخش نیز تمریناتی را نیز می گذارم که اگر کسی از اول آموزش من را همراهی کند می تواند اکثر سوالات را حل کند . همچنین ممکن است جواب تمام سوالات را خودم نگذارم و تنها جواب تمریناتی را که فکر کنم مفیدتر هستند و همچنین تمریناتی که دیگران درخواست کنند را بدهم .
مشکل اصلی که الان با آن روبه رو هستم این است که باید برای این تاپیک یک فهرست تهیه کنم که خودم وقت نمی کنم این کار رو انجام بدهم و نمی دونم باید چیکار کنم .
فعلا نکته ی دیگری به ذهنم نمی رسه . اگه بعدا نکته ای به خاطرم رسید می گم .
پس فعلا .
دوست عزیز pp8khat
من زیاد سوالات المپیاد ریاضی به پستم نمی خوره (البته فعلا) ولی اگر به پستم خورد حتما این کار و می کنم .
همچنین از این به بعد چون از پایه شروع به گفتن مطالب می کنم سعی می کنم که در هر بخش آموزش تمرینات در سطوح مختلف بزارم و البته احتمالا تمرینات مربوط به بخش های ابتدایی خیلی ساده باشند ولی کم کم که پیش بریم هم مطالب و سخت تر می کنم و هم تمرینات و هم مساثل و .
j آآموزش ترکیبیات 1-1
اصل جمع : فرض کنید k یک عدد طبیعی و A1 و A2 و ... و Ak ، k مجموعه ی متناهی و دو به دو مجزا باشند ؛ یعنی به ازای هر i , j = 1,2,3,…,k ، i≠j ، داشته باشیم Ai∩Aj=Ǿ . آنگاه داریم :
|Úi=1,..k Ai| =|A1ÚA2Ú…ÚAk| = ∑ki=1|Ai|
این اصل جمع به صورت مجموعه ای بود . به طور ساده تر می توان گفت که اگر برای انجام کاری k انتخب مختلف داشته باشیم A1) و A2 و ... و (Ak به طوری که هیچ کدام از آن ها با دیگری اشتراک نداشته باشند (Ai∩Aj=Ǿ) آنگاه برای آنکه بدانیم در مجموع برای انجام آن کار چند حالت مختلف داریم باید تعداد حالت های موجود برای هر انتخاب را با یکدیگر جمع بکنیم .
مثال 1-1-1: فرض کنید می خواهیم از شهر A به شهر B برویم . برای این کار می توانید از راه هوایی ، دریایی ، زمینی و ریلی استفاده کنیم . پس A1 راه هوایی ، A2 راه دریایی ، A3 راه زمینی و A4 راه ریلی می باشد . فرض کنید برای راه هوایی 2 مسیر مختلف داشته باشیم . برای راه دریایی 1 مسیر . برای راه زمینی 4 مسیر و برای راه ریلی 2 مسیر مختلف وجود داشته باشد .
یعنی : |A1| = 2 , |A2| = 1 , |A3| = 4 , |A4| = 2
می خواهیم بدانیم که به چند طریق مختلف می توانیم خود را از شهر A به شهر B برسانیم ؟
به دلیل آنکه حالت های ما (هوایی ، دریایی ، زمینی و ریلی) از هم مجزا هستند و با هم اشتراکی ندارند پس باید از اصل جمع استفاده کنیم . در نتیجه ما می توانیم به 2+1+4+2 = 9 طریق کار مورد نظر را انجام دهیم .
تمرین 1-1-1: علی 2 نوع پیراهن آبی ، 3 نوع پیراهن سبز ، 1 نوع پیراهن سفید و 3 نوع پیراهن سیاه دارد . او به چند طریق می تواند یک پیراهن برای پوشیدن انتخاب کند ؟
Last edited by m_honarmand_j; 10-09-2007 at 00:38.
ترکیبیات 1-2
اصل ضرب : اگر k یک عدد طبیعی و A1 ،A2 ،... وAk ، k مجموعه ی متناهی باشند ؛ آنگاه داریم :
|∏ki=1 Ai| = ∏ki=1|Ai| = |A1| * |A2| * … * |Ak|
مثال1-2-1: ما می خواهیم از شهر A به شهر D برویم و برای این کار ابتدا باید از شهر A به شهر B ، سپس از شهر B به شهر C و در آخر از شهر C به شهر D برویم . اگر از شهر A به 2 طریق بتوان به شهر B رفت ( |A1| =2 ) ، از شهر B به 3 طریق بتوان به شهر C رفت (|A2| = 3 ) و از شهر C بتوان به 5 طریق به شهر D رفت (|A3| = 5 ) آنگاه ما می خواهیم بدانیم که در کل به چند طریق می توانیم خود را از شهر A به شهر D برسانیم ؟
طبق اصل ضرب جواب برابر خواهر بود با 30 = 5*3*2 .
تمرین 1-2-1: علی 5 نوع شلوار ، 10 نوع پیراهن ، 8 نوع کراوات و 2 نوع ساعت دارد . او به چند طریق می تواند لباس بپوشد ؟
Last edited by m_honarmand_j; 10-09-2007 at 00:42.
ترکیبیات 1-3
اصل متمم : اگر A یک زیرمجموعه ی ، مجموعه ی متناهی مرجع U باشد ، آنگاه داریم :
|A'| = |U| - |A|
ترکیبیات 2-1
اصل شمارش : فرض کنید قرار است دو آزمایش انجام شود . در این صورت اگر آزمایش (1) به هر یک از m برآمد ممکن منتهی شود و اگر برای هر برآمد آزمایش (1) ، n برآمد ممکن از آزمایش (2) وجود داشته باشد ، آنگاه برای دو آزمایش جمعا mn برآمد وجود دارد .
اثبات اصل اساسی : این اصل اساسی را می توان با شمارش کلیه ی بر آمد های ممکن دو آزمایش به صورت زیر ثابت کرد :
(1,1),(1,2),…,(1,n)
(2,1),(2,2),…,(2,n)
.
.
.
(m,1),(m,2),…(m,n)
که در آن می گوییم برآمد (i,j) است ، اگر آزمایش (1) به برآمد ممکن i و سپس آزمایش (2) به برآمد ممکن j منجر شود ، پس مجموعه ی برآیند ممکن عبارت است از m سطر که هر سطر شامل n عنصر است که در نتیجه حکم ثابت می شود .
مثال 2-1-1: گروه کوچکی متشکل از ده مرد است که هر یک از آنها سه فرزند پسر دارد . اگر قرار باشد یک مرد و یکی از پسرانش را به عنوان پدر و پسر سال انتخاب کنند ، چند انتخاب مختلف وجود دارد ؟
جواب : اگر انتخاب این مرد را به عنوان برآمد آزمایش نخست و انتخاب بعدی یکی از پسرانش را به عنوان برآمد آزمایش دوم در نظر بگیریم ، از اصل اساسی نتیجه می شود که 30 = 10 * 3 انتخاب ممکن وجود دارد .
تمرین 2-1-1: چند عدد یک رقمی و چند عدد دو رقمی وجود دارد ؟
تمرین 2-1-2: چند عدد دو رقمی بدون تکرار ارقام وجود دارد ؟
تمرین 2-1-3: چند عدد دو رقمی فرد وجود دارد ؟
تمرین 2-1-4: چند عدد دو رقمی زوج وجود دارد ؟
تمرین 2-1-5: چند عدد دو رقمی فرد بدون تکرار ارقام وجود دارد ؟
تمرین 2-1-6: چند عدد دورقمی زوج بدون تکرار ارقام وجود دارد ؟
تمرین 2-1-7: دو آزمایش قرار است انجام شود . اولی می تواند به هر یک از n برآمد ممکن منجر شود . اگر آزمایش اول به نتیجه ی شماره ی i منتهی شود ، آن گاه آزمایش دوم می تواند به هر یک از ni برآمد ممکن منتهی شود i=1,2,..,m . تعداد برآمد های ممکن دو آزمایش چند تا است ؟
من هستم،اساسی...
آخه هنوز تصمیم نگرفتم که ریاضی بخونم یا کامپیوتر...
چون زیاد با سوالای کامپیوتر آشنایی ندارم....
اگر هم بخوای می تونم یه 20 تایی سوال کامپیوتر(بدون حل)بذارم...
ممنون
ترکیبیات 2-2
اصل اساسی تعمیم یافته ی شمارش : اگر r آزمایش که قرار است انجام شوند طوری باشند که اولی بتواند به هر یک از n1 برآمد ممکن منجر شود ، و اگر برای هر یک از برآمد های n1 ، n2 برآمد ممکن از آزمایش دوم وجود داشته باشد ، و برای هریک از برآمد های ممکن این دو آزمایش n3 برآمد ممکن از آزمایش شوم وجود داشته باشد ، و الی آخر ... آنگاه n1*n2*…*nr برآمد ممکن از r آزمایش وجود دارد .
مثال2-2-1 : کمیته ی طرح ریزی دانشکده ای مرکب از 3 دانشجوی سال اول ، 4 دانشجوی سال دوم ، 5 نفر دانشجوی سال سوم و 2 دانشجوی سال چهارم است . می خواهیم زیر کمیته ای که در آن 4 نفر و از هر کلاسی یک نفر شرکت دارند تشکیل دهیم . چند زیر کمیته ی مختلف می توان تشکیل داد ؟
حل: انتخاب یک زیر کمیته را می توان به عنوان ترکیب برآمد چهار آزمایش جداگانه ی انتخاب یک نماینده از هر کی از کلاسها در نظر گرفت . پس با درنظر گرفتن حالت تعمیم یافته ی اصل اساسی نتیجه می شود که 120 = 2 * 5 * 4 * 3 زیر کمیته ی ممکن وجود دارد .
مثال2-2-2: چند پلاک نمره اتومبیل مختلف می توان ساخت ، در صورتی که بدانیم از
7 جای در نظر گرفته شده ، سه جای اول با حروف و چهار جای بعدی با اعداد پر می شوند .
حل : بنا به شکل تعمیم یافته ی اصل اساسی پاسخ عبارت است از
175760000 = 10*10*10*10*26*26*26
هم اکنون 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک میباشد. (0 کاربر عضو شده و 1 مهمان)