شکسته شدن سکوت ۵ساله شاهرخی در ۹۰
[همایون شاهرخی] پس از اینکه مسابقات جامجهانی ۲۰۰۶ آلمان به پایان رسید از فوتبال و تیمملی دور شد و بدون اینکه حرفی با خبرنگاران بزند در لاک خودش فرو رفت و از این فوتبال پر حاشیه فاصله گرفت. هر وقت هم که خبرنگاران از او میخواستند مصاحبه کند و حرفی بزند از مصاحبه کردن طفره میرفت
۹۰: پس از اینکه مسابقات جامجهانی ۲۰۰۶ آلمان به پایان رسید از فوتبال و تیمملی دور شد و بدون اینکه حرفی با خبرنگاران بزند در لاک خودش فرو رفت و از این فوتبال پر حاشیه فاصله گرفت. هر وقت هم که خبرنگاران از او میخواستند مصاحبه کند و حرفی بزند از مصاحبه کردن طفره میرفت و میگفت «من که دیگر در این فوتبال سمتی ندارم و نمیخواهم در مورد آن حرفی بزنم.» بالاخره سرپرست و سرمربی سابق تیمملی به سکوت پنج ساله خود خاتمه داد و به سئوالات روزنامه ۹۰ پاسخ گفت، این مصاحبه را حتما بخوانید:
۹۰: همایونخان! بالاخره راضی شدید پس از مدتها مصاحبه کنید؟
بر حسب اتفاق کامران احمدپور مدیر مسئول روزنامه ۹۰ را دیدم و تصمیم گرفتم با روزنامه ۹۰ مصاحبه کنم. آقا کامران چه زمانی که درپاس بودم و چه زمانی که در تیمملی حضور داشتم، به طور منطقی راجع به نقاط ضعف و قوت این فوتبال قلم میزد و حقایق را انعکاس میداد که از همان زمان تصویر خوبی از او در ذهن دارم و در دیدار اخیرمان مقرر شد یک مصاحبه با شما داشته باشم.
۹۰: چرا این اندازه سکوت کردی و از فوتبال دور شدی؟
واقعیت امر این است که بعد از آن اتفاقاتی که در جامجهانی برای تیمملی افتاد و آن تغییرات عجیب و غریب در فدراسیون رخ داد و از همه مهمتر واگذاری امتیاز پاس به استان همدان باعث شد از این ورزش بیزار شوم و دلم حسابی بشکند.
۹۰: در این مدت واقعا از فوتبال دور بودید؟
بله، فقط خودم شخصا ورزش میکردم و گاهی پیادهروی میرفتم و به حوادث مختلف فوتبال فکر میکردم و به حال و روزاین فوتبال حسرت میخوردم!
۹۰: به نظر شما ماشین فوتبال ما پس از مسابقات جامجهانی و حضور علیآبادی در ورزش پیشرفت داشت یا پسرفت؟
به نظر من ماشین فوتبال ما ترمز خالی کرد و به شدت تصادف کرد و داغان شد.
۹۰: یعنی عملکرد مسئولان جدید فدراسیون خوب نبود؟
ببینید بحث من عملکرد شخص خاصی نیست بلکه عملکرد یک تیم است. آن زمان تیمی در فدراسیون بودند که با همدلی، همفکری و همزبانی تیمملی را به مسابقات جامجهانی ۲۰۰۶ هدایت کردند. هدف ما شادی مردم و جوانان مملکتمان بود اما متاسفانه آقایان پس از بازی با بحرین خود آگاه یا ناخودآگاه یک مرتبه فوتبال ایران را با فوتبال هشت تیم برتر دنیا مقایسه کردند و توقعات را بالا بردند تا از حضورمان در مسابقات جامجهانی لذت نبریم. همان تیمی که بدون استرس و با قاطعیت بحرین را شکست داده و به جامجهانی رفته بود، آقایان با وعده و وعیدهای خود کام مردم را تلخ کردند. ببینید وقتی یک هوادار معمولی و آدم غیرمسئول هر جور که دلش بخواهد حرف بزند و وعده و وعید بدهد ایرادی ندارد اما حرف من این است چرا باید یک آدم مسئول این چنین با اذهان عمومی جامعه و هواداران فوتبال بازی کند. آقایان مدعی بودند تیمملی باید پرتغال را له کند اما در ادامه همگان دیدید که تیمملی از صعود به مسابقات جامجهانی ۲۰۱۰ بازماند تا عملکرد گروه جدید بر همه مشخص شود. خود من به دلیل این مسئله و شوک از فوتبال دلزده و بیزار شدم؛ بعدش هم که آن بلا را سر پاس آوردند و...
۹۰: قبول دارید دوری و کنارهگیری آسان شما باعث میشود مخالفان تفکرات شما به راحتی اهدافشان را دنبال کنند، این در حالی است که اگر شما به اهداف و برنامههایتان ایمان دارید نباید به این راحتی صحنه را ترک کنید؟
به هر حال مردم خود بهترین قاضی در مورد حوادث اخیر فوتبالمان هستند و به راحتی خوب را از بد تشخیص میدهند.
۹۰: آیا پاس تهران دوباره میتواند احیا شود؟
پاس از همان روز اول تیم نیروی انتظامی بود و متعلق به افسران و درجهداران این نیروی زحمتکش بوده و هست. پاس زمانی قطب سوم فوتبال این مملکت بود و اکثر مربیان پاس به تیمملی میرسیدند. از مرحوم رنجبر گرفته تا مهاجرانی، حبیبی، اصغر شرفی، عزیزی، یاوری، مناجاتی، خود آقای فرکی و... همه از مکتب پاس به این فوتبال معرفی شدهاند. مکتب پاس، بازیکنسازی و پرورش مربیان بااخلاق در جامعه بود و همه ورزشکاران مستعد این تیم مدارج رشد و ترقی را پله به پله از تیمهای پایهای این باشگاه طی میکردند.
۹۰: با حسین فرکی تماس دارید؟
من با اکثر پاسیها تماس دارم و برای آنها احترام ویژهای قائلم. پیوند ما پاسیها از طریق فوتبال بود و حالا هم با برادری و دوستی به روابطمان ادامه میدهیم.
۹۰: جو فعلی فدراسیون را چطور ارزیابی میکنید؟
الان آرامش قبل از طوفان است. قرار است دو، سه ماه دیگر انتخابات فدراسیون فوتبال برگزار شود و اگر شما کمی صبر کنید میبینید که آقایان چطور به خاطر پست و مقام به جان هم میافتند. همین آقایانی که در ظاهر همدیگر را حمایت میکنند اما هر کدام زیرچشمی صندلی ریاست فدراسیون را نشانه رفتهاند، آرامشی که امیدوارم با رقابت سالم و قانونمند کاندیداها به طوفان تبدیل نشود والا اگر باز هم مثل دوره قبلی بر سر صندلی ریاست فدراسیون دعوا و جنجال شود طوفانی به پا میشود که قادر است هم کیروش و هم تیمملی را تا ته دره بفرستد.
۹۰: از نظر شما به عنوان یک کارشناس چه کار بایدکرد تا انتخابات فدراسیون بدون تنش و جنجال برگزار شود؟
به نظر من اصل انتخاب اعضای مجمع عمومی فدراسیون با شیوه غلطی برگزار میشود. مثلا روسای هیات فوتبال استانها رای میدهند، نماینده وزارت کار، نماینده دانشگاه و... حق رای دارند. قطعا این افراد از رئیس سازمان تربیتبدنی یا الان از وزیر ورزش تبعیت میکنند و علیرغم میل باطنیشان به کسی رای میدهند که اصلح نیست و اینجاست که ما میتوانیم بگوییم روسای فدراسیونها منصوب میشوند نه انتخاب و نتیجهاش هم این میشود که در اکثر فدراسیونهایی که افراد شایسته از پستهای مدیریتی دور میمانند، در جا میزنیم و رشته ورزشی در آن فدراسیونها به جای پیشرفت، پسرفت میکند.
۹۰: یعنی در انتخابات اخیر فدراسیون هم جنجال میشود؟
به اعتقاد من حکایت همچنان باقیست! در این خصوص اگر مدیران ارشد و دلسوز ورزشی هوشیار نباشند و خبرگان ورزشی را جمع نکنند باز هم به بنبست میرسیم. خبرگان ورزشی باید دور هم جمع شوند و ورزش، مخصوصا فوتبال را به اهلش بسپارند تا فوتبال ما با این همه ظرفیت و پتانسیل به جای پسرفت یا در جا زدن در مسیر رشد و پیشرفت قرار بگیرد. باور کنید ما چیزی از ژاپن، کره و استرالیا کم نداریم اما متاسفانه برنامهریزیها و مدیریتها آنها به مراتب بهتر از ماست.
۹۰: گفته میشود احتمال دارد دادکان در انتخابات فدراسیون کاندیدا شود، در این خصوص چه نظری دارید؟
من در مورد شخص خاصی حرف نمیزنم. به هر حال دادکان هم یک مدیر امتحان پس داده است اما کاندیدا شدن یا نشدن افراد ارتباطی به من ندارد و به قولی صلاح ممکت خویش خسروان دانند.
۹۰: مسابقات لیگ را دنبال میکنید؟
اگر بگویم بله، دروغ گفتهام. حقیقت امر این است که بیشتر اخبار تیم فرکی را دنبال میکنم و دورادور در جریان اخبار تیم شرفی و قاسمپور هم قرار میگیرم.
۹۰: پس از برنامه تاثیرگذار و مثبت عادل فردوسیپور در مورد دلال بازی به نظر میرسد فضا برای مربیان سالم باز شده است، در مورد اشتغال به کار مربیانی چون فرکی، قاسمپور و... چه نظری دارید؟
واقعا مربیانی چون فرکی، قاسمپور، کربکندی و.. نباید بیکار باشند. آنها مربیان سازنده و سالمی هستند ضمن اینکه مربی سالم در فوتبال ما کم نیست مربیانی چون ابراهیمزاده، صالح، دینورزاده و... که فقط به سلامت کار فکر میکنند و اخلاق و سلامت کاریشان را با هیچ چیزی عوض نمیکنند. مربی جوانی مثل فرکی شاگرد شب و معلم روز است یعنی او بدون غرور و منت به خوبی پلههای ترقی را طی میکند و به سلامت کاریاش نیز پابرجاست.
۹۰: در مورد بازگشت پروین به پرسپولیس چه نظری دارید؟
ببینید من در مورد افرادی چون پروین نباید نظر بدهم. جایگاه علی آقا در فوتبال ما مشخص است و به هر حال برای او و تیم پرطرفدار پرسپولیس آرزوی موفقیت دارم.
۹۰: با این حال از نظر فنی کیروش را در چه سطحی از مربیگری ارزیابی میکنید؟
کیروش واقعا مربی با دانش و نظمگرایی است که میتواند با آرامش تیمملی را به سر منزل مقصود برساند. اما این مربی پرتغالی باید بداند رقیبان اصلی ما بحرین، امارات، سنگاپور و مالزی نیستند. حریفان اصلی ما ژاپن، کره و استرالیا هستند. حتی عربستان هم حریف اصلی ما نیست.
۹۰: اخبار حاشیهای دیدار پرسپولیس در رشت را شنیدید؟
متاسفانه از طریق اخبار شنیدم اما واقعا برایم قابل هضم نیست.
۹۰: حرف خاصی برای گفتن دارید؟
موفقیت کیروش موفقیت فوتبال ماست. خدا را شکر رسانههای نوشتاری ما از انسجام و سلامت خوبی برخوردارند اما مبادا برای تفریح و ایجاد حاشیه به او حمله کنیم. صمیمانه برای ورزش و فوتبال کشورم آرزوی موفقیت دارم.
۹۰: بالاخره همایونخان اگر بخواهد به فوتبال برگردد دوست دارد در سطوح مربیگری فعالیت کند یا در سطوح مدیریت؟
ظاهرا من در خدمت خانواده هستم و دوست ندارم به عرصه فوتبال برگردم. برای بازار گرمی نمیگویم و این حرف مرا هم ننویسید اما اول فصل هم دوستان به من لطف داشتند و پیشنهاد کار دادند اما در این فضا ترجیح میدهم در خدمت خانواده باشم.
۹۰: یادتان هست آن زمان پس از کسب موفقیت تیمهایتان میگفتید «شیر همان شیر است، اگرچه پیر است»!؟
باور میکنید من یادم نیست ناهار چه خوردهام!