shabe.saket عزیز توصیه می کنم ابتدا دقیقا ادعای هاوکینز رو مطالعه کنید:
جهان هستی لزوما نیاز به خالق نداره و می تونسته بدون خالق پدید بیاد.
دقت کنید که این جمله٬ نفی ادعای مطلق بودن نیاز به خالق هست٬ یعنی کاملا برابر با اینکه بگیم عبارت زیر از نظر علمی لزوما صحیح نیست:
جهان هستی لزوما نیاز به خالق داره و به هیچ وجه من الوجود نمی تونسته بدون خالق پدید بیاد.
مهمترین تفاوت فلسفه و علم در نحوه ارزیابی ادعاها و صحت اونهاست.
در علم برداشت شخصی از واقعه ای وجود نداره٬ توضیحی وجود نداره٬ فهمیدن یا نفهمیدنی وجود نداره٬ نظر شخصی وجود نداره. حرفی قابل قبوله که با مدرک همراه باشه و بس. برای همینه که ارزش مشاهدات علمی بسیار بالاتر از فلسفه است٬ مثلا اگه همه فلسفه دنیا بگه که زمین مرکز دنیاست و مثلا مسطحه٬ لحظه ای که علم ثابت کرد زمین مسطح نیست یا مرکز دنیا نیست دیگه کسی نمی تونه بگه چطور در این ادعای مرکزیت زمین٬ فلسفه دخالت داده نشده و برای همین بی ارزشه.
درباره خالق هم که فلسفه هم پاسخ مطلق و بی چون و چرایی نداره٬ مخلوط کردنش با علم هم بیشتر از اینکه به حل کردن چیزی کمک کنه به گنگ تر کردن موضوع می انجامه. تا به حال که کسی با مخلوط کردن این دو نتونسته یک توضیح که ذره ای بهتر از توضیح های پیشین باشه ارائه کنه.
به هیچ وجه اینطور نیست. اتفاقا پروفسور هاوکینگ دقیقا قواعد علم رو به بهترین شکل ممکن رعایت کرده٬ این صحبت های شما خیلی علمی نیستند.و فقط بحثم روی پاراگراف ابتدایی پست بالاست که بنظرم گزاره ذکر شده غلطه
صحبت هاوکینگ از نظر علمی کاملآ درسته؟
نه اجماع بین فیزیکدانها در مورد مباحث ذکر شده توسط ایشان وجود داره نه اینکه بحثهای عمیق فلسفی شکل گرفته
پس ایشان بنظر من قواعد علم را در این مورد رعایت نکرده
وقتی فیزیک فعلآ نمیداند که کیهان خالق داشته یا نداشته، ندانم گرا میشود تا اطلاع ثانوی
نه مثل هاوکینگ عزیز که بطور قطع در این مورد اظهار نظر بنمایید
علم فیزیک هرگز تا الان نگفته که کیهان به خالق نیاز نداره
و هرگز نیز نگفته که به احتمال زیاد نیاز به خالق داره
موضع فیزیک تاکنون نمیدانم
یا فعلآ معلوم نیست بوده
پس اظهار نظرهای دانشمندانی مثل هاوکینگ در این مورد از درجه اعتبار ساقطه
چون دلایل فیزیکی چندان قدرتمندی ارائه نمیدهند که فیزیکدانان و فلاسفه دیگر نیز ردیه بر این دلایل نتوانند بیاورند
مباحثی که ایشان در مورد عدم نیاز به خالق در مبحث ذرات زیراتمی گفته سطحی از نظر فلسفه تلقی میشه و پشتوانه و اجماع قدرتمند بین فیزیکدانها نیز نداره.....
اصولآ بنظر من هاوکینگ عزیز در این ارائه نظر مبانی علم رو متاسفانه رعایت نکرده
البته همگان در ذکر عقایدشان آزادند.....
قسمتی که بولد کردم اشکال کار شماست. اظهار نظر هاکینگ رو دوباره بخونید:
جهان هستی لزوما نیاز به خالق نداره و می تونسته بدون خالق پدید بیاد.
چیزی که شما با قرمز نوشتید هم اظهار نظر هاوکینگ نیست و با جمله ای که در بالا نوشتم متفاوته. هاکینگ اصلا بطور قطع اظهار نظر نکرده٬ بلکه گفته اظهار نظر قطعی درباره لزوم وجود خالق اشتباهه٬ و این حرف کاملا صحیح و علمی است و تا زمانی که ادعای اینکه جهان هستی لزوما و بطور قطعی نیاز به خالق داره اثبات نشده باشه صحبت هاوکینگ کاملا صحیحه. اگه هاوکینگ گفته بود بدون شک خالقی وجود نداره حرفش غیر علمی می بود٬ ولی موضع هاوکینگ دقیقا موضع ندانم گرایی درباره این قضیه است. اگه به صحبت هاش نگاه کنید همیشه موضعش همین بوده که وجود خالق برای توضیح جهان هستی لازم نیست چون این لزوم هنوز اثبات نشده.
نکته بعدی هم بحث احتمالات هست٬ ما وقتی دو پدیده در دنیای علمی رو می بینیم به احتمال بسیار زیاد به هم نیازمند نیستند. فرضا اگه من بگم یک قوری دور خورشید در حال چرخش هست علم نمی تونه بگه قطعا چنین قوری ای وجود نداره و نمی تونه بگه وجود داره٬ ولی موضع علم همیشه عدم قبول روابطی است که هنوز مشاهده نشده اند به شکلی که ادعا درباره چیزی همیشه باید اثبات بشه تا در دنیا قابل قبول باشه٬ نه اینکه برعکسش باید اثبات بشه تا اون ادعا در دنیا غیر قابل قبول بشه. برای همین ما مستقیما نمی گیم موضع علم درباره وجود یک قوری دور خورشید ندانم گراست٬ ما می گیم از نظر علمی دلیلی برای قبول این ادعا که یک قوری دور خورشید می چرخه وجود نداره و یک قوری لزوما به دور خورشید نمی چرخه و می تونسته چنین چیزی اصلا وجود نداشته باشه.
بحث خالق هم به همین شکله. برای همین هم وقتی یک دانشمند مثل هاوکینگ یا بقیه میگن لزوما جهان هستی نیاز به خالق نداره منظورشون اینه که این ادعا که جهان هستی قطعا باید خالق داشته باشه اثبات نشده و برای همین هم بطور علمی نیازی نیست باور کنند چنین چیزی صحیحه یا درباره چنین چیزی ندانم گرا باشند. اصولا علم به وجود یک ارتباط باور نداره مگه اینکه اون ارتباط اثبات بشه. هیچ پدیده ای دلیل و علت یک پدیده دیگه نیست مگه اینکه این رابطه علیت اثبات بشه. درباره خالق و جهان هستی چنین رابطه ای در علم اثبات نشده پس بطور علمی٬ نیاز نیست فرض بگیریم چنین رابطه ای وجود داره یا اصلا چنین فاکتور یا فرضی رو وارد معادلات کنیم. صحبت هاوکینگ اینه و این کاملا علمی است.