تا جایی که یادمه چند هفته پیش بعضی از دوستان اینجا گفته بودن که ایرانسل وقتی با مودم 3G یا 4G به اینترنت وصل میشن حجم دزدی داره.
البته من همون موقع هم با مودمم (سر کار) تست گرفتم و به این مورد بر نخوردم. یعنی با اختلاف کمی، همون حجمی رو که دانلود کرده بودم به اضافه یه مقدار بالاسری که مربوط به آپلود و اورهد بستهها میشه از حسابم کم کرده بود.
اما از دیشب که بالأخره تو خونه تونستم یه نقطه خیلی خاص () رو کشف کنم که با مودم سه تا خط آنتن 4G برام پر میشه و میتونم از اینترنت سیمکارت استفاده کنم، متوجه شدم که وقتی با IDM یه فایلی رو برای دانلود میذارم و وسط کار این فایل رو قطع میکنم، جریان دانلودی که شروع شده بوده، قطع نمیشه و اگه ولش کنم همین جوری ادامه پیدا میکنه. اینا رو با کمک نرمافزارهای NetWorx و NetLimiter متوجه شدم.
یعنی وضعیت این جوریه که اگه یه فایل 100 مگی رو با IDM بذارم واسه دانلود و بعد از 20 مگ دانلود رو قطع کنم، با این که IDM دیگه دانلود رو ادامه نمیده اما تو نرمافزار NetLimiter استریم دانلودش همچنان ادامه داره. این جوری اگه این استریم رو قطع نکنم کل اون 100مگ رو دانلود میکنه تا قطع بشه اما در عمل فقط 20مگش رو من واقعن دانلود کردم و بقیهاش معلوم نمیشه به کجای ویندوز میره. یعنی در واقع 80 مگ دانلود پوچ انجام میدم.
وضعیت وقتی تعداد کانکشنهای همزمان بیشتر بشه، بدتر هم میشه و حجم دانلود پوچ ممکنه بیشتر هم بشه. حتی اگه دانلود قطع هم نشه و فایل رو به طور کامل دانلود کنین، اون sessionها ایجاد شده برای دانلود partهای فایل همچنانل ادامه پیدا میکنه و یه حجمی به صورت دانلود پوچ به وجود میآد.
نمونهاش امروز صبح یه بسته 5 گیگابایتی 6-12 صبح خریدم و در مجموع 2.3 گیگ ترافیک (مجموع دانلود و آپلود) مفید داشتم. اما از حجم بسته 3.33 گیگ کم شده. جالبه که نرمافزار NetLimiter هم مقدار ترافیک روی سیستم رو تو همون مدت 3.21 گیگ خالص ثبت کرده بود که اختلافش مربوط به حدود 3-4 درصد اورهد بستههای اطلاعاته که طبیعیه.
چند سال پیش با اینترنت ADSL آسیاتک هم مشابه این مشکل رو داشتم که ترافیک مصرفی روی سیستمم بیشتر از مقدار مفید دانلود شده بود ولی با چیزی که سیستم اکانتینگ آسیاتک نشون میداد اختلاف چندانی نداشت. اون موقع به تجربه برام مشخص شده بود که دانلود از بعضی سرورها این مشکل رو برام ایجاد میکنه.
روی ایرانسل اما هنوز نمیدونم که آیا این مشکل برای همه سرورها وجود داره یا فقط موقع دانلود از بعضی سرورها ایجاد میشه. دانلود امروزم از یه سرور داخلی و یه سرور خارجی بود. در این مورد هنوز نمیتونم نظری بدم.
نکته جالب اینجاست که سر کار که با همین روش و با IDM دانلود کردم این مشکل رو نداشتم. این یعنی ممکنه به تنظیمات ویندوز یا حتی نرمافزار اینترنت سکیوریتی و اینا هم میتونه ربط داشته باشه. اما قطعن تنظیمات ISP هم تو ایجاد این مشکل میتونه مؤثر باشه. من با اینترنت ADSL پارسآنلاین روی همین سیستم این مشکل رو اصلن تا حالا نداشتم، اما همون طور که گفتم قبلن با آسیاتک مشابه این مشکل رو تجربه کرده بودم.
خلاصه و نتیجه این که: اگه میخواید از سیمکارت و اینترنت ایرانسل با استفاده از مودم روی سیستمهای ویندوز و با IDM دانلود کنین مواظب باشین که این جوری دچار مشکل دانلود پوچ نشید.