اون افراد بالاخره یک چیزی دیدند، ولی دلیلی نداره فکر کنیم واقعا چیزی اونجا وجود داشته. بین این دو تا خیلی تفاوته.
مغز انسان قدرت توهم بسیار بالایی داره و مطالعات نشون میده چیزی بین 5 تا 20 درصد افراد در عمرشون توهم های قوی رو تجربه می کنند (که درصد بسیار بسیار بالاتر از اونهایی است که مدعی می کنند روح دیدند!). نکته مهم اینجاست که این روح ای که این افراد مدعی هستند دیدند همیشه بر طبق سنت ها و باورهای خودشون هست یعنی در ایران مردم اون چیزی رو می بینند که ما در سنت هامون داریم، در مغولستان مردم چنگیزخان رو می بینند و در کره شمالی مردم کیم ایل سونگ رو می بینند و ...
اگه این افراد یک مفهوم واقعی رو می دیدند باید هماهنگی و یکسانی در ادعاهاشون وجود می داشت (شرط لازم، نه شرط کافی)، که این شرط لازم اصلا وجود نداره و بهترین حدسی که میشه زد اینه که این افراد توهم یا Hallucination رو تجربه می کردند. معمولا اکثر افرادی که چنین تجربه هایی دارند هم مغزشون مستعد داشتن چنین باورهایی هست و در اکثر مواقع هم از نظر روانی افراد خیلی سالم و سلامتی نیستند.
خواب چندین مرحله داره که در مرحله RIM انسان رویا می بینه. خود شما هم گفتید تغییرات فعالیت مغز در اون مرحله مشخصه... کاربرد خواب دیدن برای مغز کاملا مشخصه (و اگه تمایل داشتید این سوال رو در انجمن مناسب مطرح کنید) ولی بطور علمی ما نمی دونیم چرا در این لحظه این خواب رو می بینیم و این تصاویر چگونه ساخته میشه. اما این به هیچ وجه دلیل نمیشه که بگیم این قضیه به ماوراء الطبیعه و روح مرتبط هست چون اون خودش یک ادعای دیگه است که باید بطور مستقل اثبات بشه.
همیشه وظیفه اثبات بر گردن شخص مدعی است و اون شخصه که باید راه اثبات کردن رو توضیح بده. من نمی تونم ادعایی کنم که اصلا قابل اثبات نیست و بعد از بقیه بپرسم چطور می خواین من این رو اثبات کنم؟ سایرین وظیفه ندارن برای ادعاهای غیر قابل اثبات ما، راه اثبات نشون بدن. اینها همگی وظیفه شخصیه که شروع می کنه درباره چیزهای غیر قابل اثبات، ادعا می کنه.
به نظر من هیچ دلیلی وجود نداره که فکر کنم چیزی که شما (یا هر شخص دیگه) دیدید و بهش می گید روح، اصلا وجود خارجی داشته.
این ادعای شما (که بعضی ها بهش رویای صادقه هم میگن) به هیچ وجه پایه و اساس نداره و دروغی بیش نیست و حتی یک مورد مشاهده نشده که این قضیه صدق کنه و از طریق خوابش چیزی رو در مورد آینده توضیح بده، حتی یک مورد. همیشه بعد از اینکه آینده رو دیدند مدعی میشن این رو در خواب دیدند که این قضیه توضیح علمی داره ولی باز هم چیز ماوراء الطبیعه نیست.
شما چیزهایی رو در خواب می بینید که بعدا در بیداری هم فکر می کنید دقیقا این رو در خواب دیدید، ولی این فکر و خیال شماست چون خوابتون رو درست یادتون نمیاد و فقط یک چیز مشابه رو دیدید. این رو در یک آزمایش روی افرادی که شدیدا معتقد به این نوع رویاها بودند انجام دادند به شکلی که ازشون خواستند هر صبح بعد از بیدار شدن از خواب هر چیزی رو که از خواب یادشون میاد بنویسند، و هر زمان که فکر کردند چیزی رو دیدند که قبلا در خوابشون بوده بیان و با نوشته هاشون مقایسه کنند، و دیدند هیچ کدوم مثل اون چیزی نبوده که در خواب دیدند و این فقط تصور خودشون بوده و فقط شرایط مشابهی رو دیده بودند.
مغز انسان همیشه کاری می کنه که شما چیزی از خوابتون رو یادتون نیاد (به نوعی هرچقدر یک شخص بیشتر خواب هاش رو یادش بیاد یعنی ذهن آشفته تر و پریشان تری داره و یک ذهن کاملا سالم حتی یک تصویر از خواب های خودش رو نباید به یاد بیاره)، برای همین هم هیچ وقت جزئیات خواب در دوران بیداری واضح نیستند که ازشون بشه چنین ادعاهایی درباره پیشگویی آینده و ... کرد.
این مغلطه "توسل به جهل" هست که نادانی و کم دانشی رو متصل می کنه به ماوراءالطبیعه.
دژاوو هیچ پایه و اساس علمی نداره، بعضی افراد که این پدیده رو مشاهده می کنند نشانگر اختلالات حافظه این افراده.
هیچ مورد تایید شده ای نداریم که شخصی حادثه ای رو قبل از به وقوع پیوستن بیان کنه، البته منظور خارج از محدوده پیش بینی های علمی است که بر اساس مشاهدات درباره گذشته و دانش درباره قوانین طبیعت هستند و به پیش بینی می انجامه.