سرویس فعلی وایمکس ایرانسل «Fixed Wimax» یا وایمکس ثابت هستش و برای تبدیل به موبایل وایمکس یا وایمکس در حرکت احتمالا باید تجهیزات شون بروزرسانی بشه اما مسأله اصلی اینه که مدیرعامل ایرانسل آبان ماه سال گذشته در مصاحبه ای به مناسبت ششمین سالگرد تأسیس ایرانسل ابتدا گفته بود: امیدواریم بتوانیم سازمان تنظیم مقررات را متقاعد کنیم که دوره انحصار رایتل را کوتاهتر کند. میزان تقاضا برای خدمات دیتا(مانندپیامک ، اینترنت روی موبایل) دو برابر شده است و برای پیاده سازی دولت الکترونیک نیاز به توسعه خدمان نسل سوم تلفن همراه داریم.
در ادامه هم درباره توقف سرمایه گذاری روی وایمکس تأکید کرده بود: همه اپراتورها که روی وایمکس سرمایه گذاری کرده بودند ، مدتی است که این سرمایه گذاری را متوقف کرده اند و دنبال نسل سوم و چهارم تلفن همراه رفته اند و اگر وزارت ارتباطات کمک کند ما نیز باید به سمت نسل سه و چهار برویم. در حوزه وایمکس، روند دنیا به سمت توسعه این شبکه نیست و ما نیز قصد توسعه شبکه وایمکس را نداریم و در محدوده هفت استان فعلی پوشش خواهیم داشت.
بنابراین اگر خدمات وایمکس رو متوقف نکنه احتمالا بیشتر از این هم روی توسعه اون سرمایه گذاری نمی کنه. البته با توجه با تغییراتی که در روزهای اخیر در هیأت مدیره ایرانسل اتفاق افتاده شاید سیاست این شرکت دچار تغییراتی بشه.
صرف نظر از رویکردهای ایرانسل که بیشتر از توجیحات فنی و تکنولوژیک بر پایه منافع تجاری پایه ریزی میشه توجه به این نکته ضروری است که در حوزه فناوری های ارتباطی بیسیم «GPRS» و «EDGE» به ترتیب به نسل های 2.5 و 2.75 ارتباطات موبایل تعلق دارند. پس از اون وارد نسل سوم ارتباطات موبایل می شویم که به ترتیب پیدایش و کاربردی شدن شامل استانداردهای «UMTS» و «W-CDMA» و «HSPA 3.2» و «HSPA 7.2» می شه و پس از اون به «پیش نسل چهارم» می رسیم که به ترتیب ظهور و تجاری شدن عبارتند از: «HSPA 14» و «+HSPA» و «WIMAX» و «LTE» و پس از اون نسل چهارم ارتباطات موبایل را داریم که شامل دو استاندارد اصلی «WIMAX 2» و «LTE ADVANCED» میشه. بنابراین می بینید که وایمکس در واقع بن مایه نسل چهار ارتباطات موبایل هستش و «LTE» بر پایه این استاندارد پایه ریزی شده. وایمکس کاربردهای ویژه ای داره که در بسیاری از کشورها مانند ژاپن و ایالات متحده با وجود فراگیر بودن نسل سه و نیز شروع نسل چهار ارتباطات موبایل هنوز خدمات وایمکس ارائه میشه. به هر صورت در بازار رقابتی، صرفه اقتصادی است که به ماندگاری و توسعه فناوری ها منجر میشه و در ایران به دلیل گرانی خدمات وایمکس و البته بی کیفیتی، از وایمکس استقبال چندانی نشده. هیچ بعید نیست در غیاب فناوری وایمکس بار اون بر دوش نسل سه بیفته که البته به لحاظ سرعت نمی تونه به پای وایمکس در بالاترین سطح خودش برسه.
من خودم از اردیبهشت 91 مشترک وایمکس ایرانسل هستم و با مودم همراه جاهای مختلفی از اون استفاده کردم و تقریبا همیشه از سرعتم(طرح یک مگابیت نامحدود) راضی بودم. البته چند باری هم اذیتم کرده اما در مقایسه با مدت زمانی که کیفیت سرویس برام قابل قبول بوده زمانی هایی که اذیت شدم خیلی کم بوده.