به این سوالای من جواب بدین:
1. شما قبول دارین افرادی مثه کورش، رضا شاه، کانت، افلاطون، سقراط، تختی، مارادونا و ... وجود داشتن؟ اگه نه که هیچ، اگر آره با متد علمی (قابل آزمایش، قابل تکرار، رد شدنی) وجود اینا رو برا ما ثابت کن.
هر سه رو میشه به راحتی نشون داد.
1. شاید وجود داشتند، شاید هم نداشتند. هیچ کس مدعی نیست اون افراد قطعا وجود داشتن، همیشه گفته میشه با توجه به اطلاعات فعلی، بهترین توضیح ممکن برای یافته های فعلیمون اینه که اون افراد وجود داشتند... شاید یه زمانی بفهمیم فلان شخصیت وجود نداشته یا خیلی از کارهایی که بهش لقب می دادیم دروغ بوده. اصولا در تاریخ با استفاده از متد علمی سعی می کنیم:
آثاری که مستقیما از شخص وجود داره رو نگاه می کنیم: فیلم، کتاب، عکس و ...
منابع مختلف ادعا رو بررسی کنیم: آیا این شخصیت در منابع مستقل تاریخی از جوامع مختلف و ... وجود داشته یا خیر. طبیعتا اگه یک شخصیت بزرگ باشه و مثلا در سوابق تاریخی ایران اومده باشه رفت و هند رو گرفت، باید در سوابق تاریخی هند و کشورهای میانه راه اطلاعاتی ازش باشه که تطابق داشته باشه.
میزان بزرگ بودن ادعا رو بسنجیم:آیا ادعا این بوده که شخص سوار بر اسب پرنده رفته به جنگ اژدها یا مثلا سوار اسب رفته به جنگ قبیله کناری.
میزان علمی بودن ادعا رو بررسی می کنیم: آیا مثلا وقتی ادعا شده یک شبانه روز، 300 ساعت طول کشیده، چنین چیزی در بقیه جهان هم ثبت شده یا خیر چون نمیشه یک سمت زمین 300 ساعت طول بکشه مگه اینکه حرکت زمین به دور خودش متوقف بشه، بررسی می کنیم ببینیم آیا عواقب متوقف شدن چرخش زمین به دور خودش رو می تونیم مشاهده کنیم یا خیر.
استفاده از شیوه های باستان شناسی: مثلا اگه گفته میشه فلان بشقاب معتلق به کورش کبیر است، از روش های علمی میشه بدست آورد مال چه زمانی بوده، و بعد مشاهده کرد آیا در تطابق است با ادعاهای مطرح شده یا خیر. اگه دیدیم اون بشقاب 600 سال پیش ساخته شده واضحه متعقل به کورش کبیر نبوده.
قابل آزمایش -> هر متن و سند تاریخی رو میشه به مرحله تست و بررسی و سنجش قرار داد.
قابل تکرار -> ادعاها باید در سند های مختلف تاریخی تکرار شده باشند.
رد شدنی -> در صورت وجود تناقض، به راحتی ادعاها رد میشن.
2. شما ایمان دارید که من وجود دارم و از اینطرف خط دارم با شما بحث میکنم، اینو با متد علمی برام ثابت کن؟
خیر ایمان نداریم ولی:
* ما می دونیم وضعیت تکنولوژی در زمینه هوش مصنوعی فعلا به اندازه ای نیست که بتونه در چنین بحث هایی جای یک انسان رو بگیره.
* ما می دونیم ساختار اینترنت و ... به چه شکله (یعنی یک کامپیوتر وجود داره که از طریق مرورگر به سایت میاد و اطلاعات رو می فرسته و ...)
* ما همیشه دیدیم که وقتی افراد در بحث ها شرکت می کنند، یک انسان اون سمت در حال شرکت در بحث ها بوده.
پس منطقی است فرض کنیم شما هم یک انسان هستید که دارید بحث می کنید. اگه شواهدی ارائه شد که شما مثلا ربات بودید، خب نظرمون تغییر می کنه.
آزمایش شدنی -> میشه اومد بالای سر شما و دید چه خبره.
تکرار شدنی -> میشه 100 بار اومد بالای سر شما (و سایر کاربران) و مشاهده کرد.
رد شدنی -> اگه شما انسان نباشید و ربات باشید کافیه اون ربات یا نرم افزار در اختیار بقیه قرار بگیره تا فرضیه انسان بودن یک کاربر رد بشه.
3. (اگر) شما معتقدید که صدام آدم بدی بوده، با روش علمی برام اثبات کن؟
هر مبنایی که برای خوب و بد بودن داشته باشیم (چه مبنای اخلاقی یا مذهبی) ، میشه بررسی کرد آیا رفتاری که یک شخص داره اون تاثیر مطلوب رو در رسیدن به ایده آل های اخلاقی داشته یا خیر. میشه فهمید چه رفتاری باعث خوشحالی میشه، چه رفتاری باعث زجر میشه و ... / برای همین میشه فهمید رفتاری که صدام داشته در جهت رفاه و آرامش و سلامت و ... سایرین نبوده.
آزمایش پذیر -> میشه آزمایش کرد چه رفتاری باعث تاثیرات مثبت یا منفی روی افراد میشه.
تکرار پذیر -> این تاثیرات همیشه تکرار میشن (شکنجه کردن همیشه تاثیر منفی داره / شخصی رو از تشنگی در آوردن همیشه تاثیر مثبت)
رد پذیر -> هر کدوم اینها رو میشه نشون داد اشتباه هستند، یک اسکن از مغز یا حتی سوال پرسیدن از افراد مشخص می کنه چه کاری روی اونها تاثیر مثبت داره یا خیر.
----------------------------------------------
شما همه چیز رو صفر و یک می بینید و تصور کردید صرفا اینکه یک چیز رو زیر میکروسکوپ نشه دید یعنی بحث علمی نیست و قضیه یکسان است با جادو و هری پاتر. نه دوست عزیز اینطوری نیست. علوم انسانی/اجتماعی (Social Sciences) هم علم هستند و اساسشون در نهایت همون متد علمی است فقط نقطه دیدگاه ها تفاوت داره.