در گفت و گو در مورد عقاید و تفکرات بین افراد، که یک عقیده مطرح و به بحث گذاشته میشه، به نظرم میشه قضیه رو این طور بررسی کرد(البته این طیف به این صورت گسسته نیست اما حالت های کلی رو ذکر میکنم):
مرحله اول: برداشت و تفکر درونی
- با یک عقیده یا موافق هستیم = برای اون عقیده در داخل ذهن احترام قائل هستیم
- با یک عقیده مخالف هستیم = برای اون عقیده در داخل ذهن احترام قائل نیستیم
- در مورد یک عقیده نظری نداریم = وارد مقوله احترام/بی احترامی نشدیم
مرحله دوم: ابراز نظر و عقیده
- ابراز موافقت = احترام به عقیده شخص مقابل
- ابراز مخالفت = بی احترامی به عقیده شخص مقابل
- ابراز بی طرفی = عملا نه احترام گذاشته ایم، نه بی احترامی کرده ایم
اگر به هر دلیلی هر کدام از "ابراز" تفکراتمون الکی باشه به عقیده خود بی احترامی کردیم، به نوعی تحمل بی احترامی به عقیده خود به دلیل احترام ساختگی به عقیدهی طرف مقابل رخ میده.
مرحله سوم: برداشت شخص مقابل
در این مرحله به نظرم برداشت ها میتونه بسیار متنوع باشه، یکی ابراز مخالفت رو توهین به خودش برداشت میکنه، یکی حتی ابراز بی طرفی رو توهین میدونه و حالت های دیگه. این مرحله کاملا شخصی میشه و در کل ارتباطی هم با قضیه احترام گذاشتن یا نذاشتن نداره، برداشت شخصی افراد هست از ابراز نظر افراد دیگر.
ببینید ، وقتی یک فرد در عصر کنونی نژادپرست باشه یا برده داری بکنه ، به نظر من آدم خطرناکی هست . بنابر این من با اون یارو وارد یک گفتوگوی مستقیم نمیشم ، فقط اگه چیزی به نظرم غیر عادی برسه به پلیس گزارش میکنم که در نهایت در یک دادگاه قاضی براشون قضاوت کنه .
در اصل شما با اون عقیده مخالف هستید ( = برای اون عقیده احترام قائل نیستید) و به طور غیر مستقیم دارید مخالفتتون رو با اون عقیده ( = بی احترامی به اون عقیده) رو ابراز میکنید.