مدير طرح ملي لينوکس فارسي، از اجرايي شدن 34 پروژه فني و غير فني در طرح ملي لينوکس فارسي از طريق برگزاري مناقصه با هزينه تقريبي 10ميليارد ريال خبر داد.

سيتنا- دکتر محمد خوانساري، عضو هيات ‌علمي دانشگاه صنعتي شريف اهداف عمده طرح ملي لينوکس فارسي را برشمرد و اظهار داشت:

فراهم‌کردن بستر توليد يک سيستم عامل ايراني با پشتيباني داخلي به همراه نرم‌افزارهاي آزاد/متن باز کاربردي بر مبناي سيستم عامل گنو/لينوکس، رفع مشکلات پايه‌اي و اساسي مرتبط با زبان فارسي در بخش‌هاي مختلف سيستم عامل گنو/ لينوکس و ساير نرم‌افزارهاي آزاد/متن باز پر کاربرد و افزايش سطح آگاهي افراد و‌ترويج استفاده از نرم‌افزارهاي آزاد متن باز، از جمله اهداف طرح يادشده هستند.






‌وي با بيان اين مطلب که بر اساس فرآيند محلي‌سازي سيستم عامل گنو/ لينوکس، سه فاز فني متفاوت در اين پروژه تعيين شده و در حال انجام است، تصريح کرد:

تهيه امکانات و ابزارهاي پايه‌اي مورد نياز براي زبان فارسي، به کارگيري نتايج فاز نخست در کتابخانه‌هاي مهم گنو/ لينوکس و توسعه برخي نرم‌افزارهاي آزاد/ متن باز متداول و پر کاربرد سه فاز فني اين پروژه را تشکيل مي‌دهند.



‌خوانساري در خصوص استفاده از لينوکس فارسي در حال حاضر گفت: در سه سال گذشته، لينوکس فارسي با پشتيباني داخلي در بازار بوده و خروجي طرح نيز کاملا ملموس است؛ به گونه‌اي که با توجه به آزاد و در اختيار عموم بودن خروجي‌هاي طرح، شرکت‌هاي ايراني مانند شرکت داده‌پردازي ايران، اقدام به بسته‌بندي نتايج و خروجي‌هاي طرح و ايجاد توزيع تجاري نموده‌اند و اقدام به ارايه پشتيباني تجاري در بازار کرده‌اند. ‌مدير طرح ملي لينوکس فارسي خاطرنشان کرد: در حال حاضر، حداقل شش توزيع زنده يا قابل نصب از گنو/ لينوکس شامل"شبديکس، لرنوکس، پارسيکس، فارليکس، کارآمد و شريف لينوکس"در داخل کشور با استفاده از خروجي‌هاي طرح تهيه شده است. ‌خوانساري تصريح کرد: تعدادي از دفاتر شرکت‌هاي خارجي، به دليل برخي مشکلات صدور ويندوز به ايران، از لينوکس با پشتيباني شرکت‌هاي ايراني استفاده مي‌کنند و پايلوت لينوکس فارسي نيز در مرکز تحقيقات مخابرات ايران براي مهاجرت 100 رايانه از ويندوز به لينوکس و نرم‌افزارهاي آزاد/ متن باز با کارفرمايي مرکز تحقيقات مخابرات ايران و مديريت فني مرکز فناوري اطلاعات و ارتباطات پيشرفته دانشگاه صنعتي شريف در حال اجرا است.
عضو هيات ‌علمي دانشگاه صنعتي شريف گفت: از نمونه فعاليت‌هاي دانشگاهي در حوزه متن باز مي‌توان به توسعه نرم‌افزارهايي براي کاربردهاي اداري به صورت متن باز(با شرايط خاص) توسط دانشگاه فردوسي مشهد اشاره کرد. همچنين استفاده از لينوکس براي پردازش‌هاي سريع و موازي در دانشگاه‌ها و مراکز تحقيقاتي به ويژه براي مهندسي مکانيک نيز متداول است. ‌وي در ادامه خاطرنشان کرد: تدوين طرح‌ترويج و توسعه نرم‌افزارهاي متن باز در مرکز تحقيقات مخابرات، توسعه نرم‌افزارهاي ENTERPRISE بر مبناي متن باز/ نرم‌افزارهاي آزاد، راهبري و پشتيباني طرح ملي نرم‌افزارهاي آزاد / متن باز، تدوين برنامه راهبردي نرم‌افزارهاي آزاد/ متن باز کشور صورت مي‌گير