گفتوگو با محمود پاكنيت، بازيگر مجموعه «شهر دقيانوس»
ماجراجويي درکارهاي پليسي را دوست دارم
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
محمود پاكنيت، چهره شناختهشدهاي در عرصه سينما و تلويزيون است. او در سالهاي اخير با حضور در نقشهاي تاريخي نشان داده از فنون بازيگري بخوبي آگاه است و كارگردانان با شناخت تواناييهاي او ميتوانند نقشهاي مختلف را به او بسپارند.
پاكنيت در كارهاي اخيرش بيشتر در نقش سرهنگ، پليس و بازپرس ظاهر شده است؛ هرچند كه خودش معتقد است همه آنها با يكديگر متفاوت بودهاند. به هر حال بازياش در سريال شهر دقيانوس بهانهاي شد كه سراغش برويم تا از ناگفتههايش برايمان بگويد.
شما يكي از معدود بازيگراني هستيد كه در سالهاي اخير موفق شدهايد نقشهاي متفاوت و زيادي را در تلويزيون از آن خود كنيد، اين اتفاق چگونه شكل گرفت؟
به هر حال سينما و تلويزيون نياز به بازيگر دارند. ضمن اين كه كانالهاي مختلف تلويزيون هم نياز به كارهاي نمايشي دارند. در نتيجه اين برنامهها احتياج به بازيگر دارند، اما اين كه چرا عدهاي از بازيگران زود از گردونه رقابت خارج ميشوند و برخي ميمانند به اين دليل است كه آنها ريشه كاري ندارند. به عقيده من بازيگر بايد درباره حرفهاش دانش كافي داشته باشد تا بتواند نقشهاي مختلف را خوب و درست بازي كند. شايد دليل اين كه من توانستم در كار خود تا حدي موفق عمل كنم به همين علت باشد.
به نظر ميرسد در سالهاي اخير نتوانستهايد علاقه خود را از حضور در كارهاي تاريخي پنهان كنيد، به طوري كه اكثر نقشهاي شما در اين سالها تاريخي بوده است. كمي درباره اين علاقه بگوييد.
خودم كارهاي تاريخي را خيلي دوست دارم، چون به واسطه اين كارها ميتوان به جامعه درس داد و با هر شخصيت تاريخي كه جلوي دوربين ميرود، ميتوان الگويي به نسل جوان نشان داد و چون تاريخ ما در گذشته تنها روي كاغذ آورده شده است و از طرفي آمار كتاب خواندن در كشور ما كم است، كارهاي تاريخي ميتواند در بالا بردن اطلاعات عمومي مردم در اين زمينه موثر بوده و الگويي مناسب براي جوانها باشد.
از ملحق شدنتان به گروه سازنده سريال «شهر دقيانوس» كه باز هم يك كار تاريخي محسوب ميشود، بگوييد.
من در ابتدا قرار نبود در اين سريال بازي كنم و حتي شخص ديگري ايفاگر نقش سرهنگ بود، اما آن فرد به دلايلي پس از ورودش به جيرفت، از اين نقش انصراف داده بود و آقاي خوشبخت با من تماس گرفتند و خواستند كه اين نقش را بازي كنم و چون قبلا با وي در كارهاي ديگري همكاري كرده بودم پذيرفتم نقش سرهنگ را بازي كنم.
آيا ابتدا فيلمنامه را خوانديد يا تنها از سر رفاقت كه با مهرداد خوشبخت داشتيد بازي در اين سريال را پذيرفتيد؟
خير، فيلمنامه را خواندم. به هر حال نميشود بدون دانستن قصه و ماجرا بازي در يك نقش را پذيرفت.
كار در شهرستاني غير از تهران چقدر برايتان سخت يا آسان است؟ چون در اين سالها براي بازي در نقشهاي مختلف به شهرستانهاي زيادي سفر داشتهايد.
بسيار كار دشواري است. براي همين تصميم گرفته بودم ديگر اين كارها را قبول نكنم، اما نتوانستم لطف آقاي خوشبخت را نسبت به خودم ناديده بگيرم. كار در شهرستان هم باعث دوري از خانواده و موجب ميشود كه پيشنهادات ديگر را نيز از دست بدهم.
چه مدت بازيتان در سريال شهر دقيانوس طول كشيد؟
بازيام در اين سريال نزديك به 6 ماه طول كشيد.
حالا چرا بيشتر و بخصوص در كارهاي اخيرتان نقش پليس را ايفا ميكنيد؟ فكر نميكنيد از اين نظر دچار كليشه شويد؟
ببينيد من هرگز دوست ندارم خودم را تكرار كنم و نقش پليسهايي را هم كه تا به حال بازي كردهام بسيار با يكديگر فرق دارند. در «ساختمان 85» كه نقش يك بازپرس را داشتم و در مجموعه «سلام» هم كه رئيس كلانتري بودم. پس اينها كاملا از هم جدا هستند.
پاكنيت: نقش كوتاه يا بلند اصلا وجود ندارد. به همين دليل براي من مهم نيست كه نقش كوچك باشد. اولين چيزي كه برايم اهميت دارد قصهاي است كه جاي كار داشته باشد
در شهر دقيانوس هم، سرهنگ بسيار با نقشهاي ديگرم فاصله دارد و اصلا شخصيت تازهاي داشت و از طرفي بسيار تلاش كردم كه اينگونه نقشهايم باهم در يك مسير نباشند و با يكديگر متفاوت باشند كه فكر ميكنم موفق هم بودهام.
قصه شهر دقيانوس در واقع اشاره مستقيمي به كشف اشياي عتيقه دارد. اين مساله چقدر براي خودتان جذاب است؟
خيلي زياد. اساسا من حل كردن معما را دوست دارم و كشف اينگونه ماجراها براي خودم هم بسيار جذاب است.
مهرداد خوشبخت به عنوان كارگردان در ابتدا روي كدام وجه از شخصيت سرهنگ تاكيد بيشتري داشت؟
ببينيد سرهنگ متعلق به جيرفت نيست و از جاي ديگري به اين شهرستان منتقل شده است و كمكم دچار مسائل پيچيدهتري از جمله قتل و قاچاق اشياي عتيقه ميشود و آقاي خوشبخت هم روي اين مساله تاكيد داشتند كه سرهنگ به نحوي وارد اين ماجراها بشود و به حل معماها بپردازد.
در اين كار برخلاف ساير بازيگران شما لهجه خاصي نداريد، چرا؟
چون همانطور كه اشاره كردم، سرهنگ از شهرستان ديگري به جيرفت منتقل شده است و براي همين نيازي نبود كه او هم لهجه داشته باشد.
به نظر شما اصلا شهر دقيانوس كجاست؟
فكر ميكنم خود جيرفت است. چون در اين شهر واقعا اشياي قديمي زيادي وجود دارد و بعضي از آنها متعلق به 6 هزار سال پيش است.
خودتان چقدر راجع به اين كار تحقيق كرديد؟
تحقيق خاصي به آن شكل نداشتم، چون فرصتم هم بسيار كم بود، اما جالب است بدانيد بسياري از اشياي عتيقه در جيرفت به كشور امارات منتقل شده است و در آنجا موزهاي درست كردهاند و عربهاي آن منطقه ادعا ميكنند كه اين عتيقهها متعلق به تمدن عرب است و نه ايران، در حالي كه سنگ صابون، فقط و فقط در جيرفت وجود دارد و نه در هيچ جاي دنيا. به هر حال وجود اينگونه مسائل واقعا باعث تاسف است.
خيلي از جيرفتيها نسبتا به لهجه بازيگران اين سريال اعتراض كردهاند. شما چقدر اعتراض آنها را درست ميدانيد؟
با اين كه من خودم شيرازي هستم شايد نتوانم در يك سريال شيرازي درست حرف بزنم. ضمن اين كه ما بايد قبول كنيم يكسري بازيگر آمدهاند و دارند نقشهايشان را بازي ميكنند و به همين دليل نميتوانند عين آن لهجه را درست در بياورند. به هر حال بهتر است كمي صبورتر و با گذشتتر نسبت به يكديگر رفتار كنيم.
شما در سريال اخير امرالله احمدجو به نام «اوسنه پادشاهي» نيز بازي كردهايد كه اين سريال به نوعي ادامه مجموعه روزي روزگاري است. در مورد اين كار بيشتر برايمان بگوييد.
اين سريال همانطوري كه اشاره كرديد ادامه مجموعه روزي روزگاري است و اين موضوع به خواسته نويسنده و كارگردان بوده است. اگر يادتان باشد حسام بيك در روزي روزگاري يك دزد بود ولي در اين كار شاه شده. البته زمان و مكان اين سريال با روزي روزگاري خيلي متفاوت است و حتي قصههايش افسانهاي است و اين شاه اصلا وجود خارجي ندارد و بيشتر ميتوان گفت اوسنه پادشاهي يك كار فانتزي است.
كدام يك از نقشهاي تاريخي كه بازي كردهايد را بيشتر دوست داريد؟
سوال سختي است، چون من تمام نقشهايي كه تا به امروز بازي كردهام را دوست دارم، اما در بين كارهايم روزي روزگاري و روشنتر از خاموشي را بيش از كارهاي ديگرم ميپسندم. چون زحمت زيادي براي توليد اين كارها كشيده شده بود و معتقدم اين كارها ورق زدن تاريخ با نمايش بود.
نقش كوتاه يا بلند پس از اين همه سال تجربه در عرصه بازيگري چقدر برايتان مهم است؟
من معتقدم كه نقش كوتاه يا بلند اصلا وجود ندارد. به همين دليل براي من مهم نيست كه نقش كوچك باشد. اولين چيزي كه براي من اهميت دارد قصهاي است كه جاي كار داشته باشد.
هنوز هم نقشي هست كه بخواهيد آن را تجربه كنيد؟
بله. به هر حال درياي هنر آنقدر وسيع است كه هر بازيگري دوست دارد قطرههاي بيشتري از اين دريا را تجربه كند، بنابراين هنوز راه طولانياي براي تجربه كردن دارم.
محبوبه رياستي / روزنامه جامجم
دوشنبه 11 مهر 1390