آشنايي با مدارك بين المللي مايكروسافت
فن آوري اطلاعات و مدارك مايكروسافت (بخش اول)
مقدمه
عصر جديد يك عصر مبتدي و متوسطه نيست بلكه شما هر ثانيه با يك عصر پيشرفته در ارتباط هستيد.
ديگر زمان كاغذ - قلم - پستچي تمام شده و اكنون زمان e-book e-pen
e-learning و IT و ... است .
همه ما با اصطلاح « فن آوري اطلاعات » كم و بيش آشنا هستيم و يا تنها درباره آن تا يك خط مي توانيم توضيح دهيم و يا لغت آنرا به لاتين تلفظ كنيم ولي اين كافي نيست چون اين اصطلاح به ظاهر آسان داراي مقوله اي بس پيچيده و وسيعي است.
ولي ما در اين مقاله مختصراٌ شما را با تمام دنياي آن آشنا مي كنيم و اين بحث پيچيده را براي شما آسان خواهيم كرد.
IT چيست ؟
IT يا Technology Information را به طور عام فن آوري اطلاعات گويند .
« هر چيزي كه در تعريفش توام با كار با اينترنت / ارتباط راه دور آن لاين / آموزش الكترونيكي / فن آوري اطلاعات / تكنولوژي اطلاعات و ديگر پارامتر هاي علمي باشد شما مي توانيد بخشي از IT بناميد. »
پديده IT را به جرات مي توان مهم ترين ويژگي دهه اخير دانست . تكنولوژي اطلاعات اينك در بر گيرنده تمام عرصه هاي فن آوري و پيشرفت دانش بشري است و تمامي فن آوري هاي ديگر را متاثر ساخته است.
صنعت IT شتابان گام به سوي پيشرفت هاي آينده بر مي دارد و ما ناگزير به آنيم تا با همسو شدن با اين فن آوري بين المللي فاصله خويش را با پيشرفت هاي جهاني كاهش دهيم .
واضح است كه يادگيري بر اساس موازين بين المللي همراه با اخذ گواهينامه و مدارك بين المللي علاوه بر افزايش دانش فني و پيشرفت جامعه از مطمئن ترين روشهاي حضور متخصصان ايراني در عرصه هاي بين المللي و گسترش صنعت IT در كشور خود به همراه ارتباط قوي با دنياي مجازي مي باشد
در همين راستا ما در ادامه اين مقاله شما را با يكي از پديده هاي IT آشنا خواهيم كرد و آن چيزي جز « آموزش الكترونيكي » - « آشنايي با مدارك بين المللي مليكروسافت »- « آشنايي با امتحانات آن لاين مايكروسافت» نيست .
(بخش دوم آموزش E-Learning)
E-Learning
آموزش الكترونيكي همان آموزش محاوره اي و آن لاين از طريق دنياي اينترنت است كه به آن Electronic Learning گويند.
در گذشته جهت آموزش واژه Training را به كار مي بردند كه به معناي آموزش دادن همراه است و اكنون واژه Learning را به كار مي بريم كه به معناي آموزش گرفتن است.
يكي از دانشمندان بزرگ مي گويد :
« در قرن جديد تنها چيزي كه شما را مي تواند از بقيه رقبا جلوتر بيندازد يادگيري سريعتر مي باشد »
دانشگاه MIT يكي از معتبر ترين دانشگاهها در دنيا مي باشد كه تصميم گرفته است كه تمامي درسهاي خود را بر روي اينترنت بگذارد و تا سال هاي آينده نزديك به 3000 درس خود را بر روي اينترنت مي گذارد.
مزاياي يادگيري الكترونيكي :
• در هر زمان مي توان ياد گرفت
• در هر مكاني امكان يادگيري وجود دارد.
• هزينه هاي يادگيري كاهش مي يابد.
• آموزش را عموم مردم مي توانند ياد بگيرند.
• به صورت دو طرفه مي باشد.
• نتيجه آموزش و يادگيري شما سريعتر مشخص مي شود.
• با استفاده از امكانات Multimedia مطالب بيشتر در ذهن مي ماند.
• تبعيض و پارتي بازي كمتر اتفاق مي افتد.
E- Learning *** آوردن يادگيري براي مردم است نه آوردن مردم براي يادگيري ! ***
Synchronous و Asynchronous در E-learning چيست ؟
در Synchronous اين امكان وجود دارد كه در آموزش الكترونيكي استاد و شاگرد به صورت هم زمان با هم گفتگو كنند و در اتاق هاي Chat با هم مباحثه كنند اما در Asynchronous شاگردان مباحث خود را مي پرسند ; استاد در زمان ديگري كه مشخص كرده است به پاسخ ها جواب مي دهد.
حال كه با واژه E-learning به خوبي آشنا شديد در بخش بعدي مدارك مايكروسافت را شرح مي دهيم.
مديريت امنيت و مدرك Cissp
مدرك CISSP مستقل از هر نوع سختافزار و نرمافزار خاص يك شركت است و به عنوان يك عنصر كليدي در
ارزشيابي داوطلبان كار در مؤسسات بزرگ و سيستمهاي Enterprise شناخته ميشود. افرادي كه صاحب اين مدرك باشند ميتوانند براي پست مديريت امنيتي شبكههاي كوچك و بزرگ اطلاعاتي خود را معرفي كنند.
معرفي
در سال 1989، چند سازمان فعال در زمينه امنيت اطلاعات كنسرسيومي را تحت نام 2(ISC) بنا نهادند كه هدف از آن ارايه استانداردهاي حفاظت از اطلاعات و آموزش همراه با ارايه مدرك مربوط به افراد آموزش ديده بود. در نتيجه در مدت كوتاهي اين انجمن توانست در بيش از60 كشور دنيا خدمات مشاوره، آموزش و سيستم مدركدهي خود را ارايه نمايد. در سال 1992 كنسرسيوم مذكور اقدام به طرح مدركي به نامCISSP نمود كه هدف از آن ايجاد يك سطح مهارت حرفهاي و عملي در زمينه امنيت اطلاعات براي افراد علاقمند به آن بود.
انجمن مذكور مدرك CISSP را با پوشش تبليغات فراوان و برگزاري سمينارهاي متعدد بينالمللي در سراسر جهان به متخصصان IT معرفي كرد.
اعتبار
مدرك CISSP يك مدرك مستقل از هر نوع سختافزار و نرمافزار خاص شركت بوده و به عنوان يك عنصر كليدي در ارزشيابي داوطلبان كار در مؤسسات بزرگ و سيستمهاي Enterprise شناخته ميشود. افرادي كه صاحب مدرك مذكور باشند ميتوانند حتي براي پست مديريت امنيتي شبكههاي بزرگ اطلاعاتي نيز خود را معرفي كنند. اين مدرك به دليل اينكه برخلاف ساير مدارك امنيتي، وابسته به محصولات هيچ فروشنده سختافزار يا نرمافزار خاصي نيست، قادر است به افراد متخصص امنيت، تبحر لازم را در طرح و پيادهسازي سياستهاي كلان امنيتي اعطا نمايد. اتخاذ تصميمات اصلي و حياتي براي برقراري امنيت، مسألهاي نيست كه مديران سطح بالاي يك سازمان بزرگ آن را به عهده كارشناسان تازهكار يا حتي آنهايي كه مدرك امنيت در پلتفرم كاري خاصي را دارند، بگذارند. بلكه مهم آن است كه اين قبيل مسؤوليتها به اشخاصي كه درك كامل و مستقلي از مسايل مربوط به مهندسي اجتماعي دارند و ميتوانند در جهت برقراري امنيت اطلاعاتي در يك سازمان به ارايه خط مشي ويژه و سياست امنيت خاص كمك كنند، سپرده شود.
مراحل كسب مدرك
براي كسب مدرك CISSP، داوطلبان بايد حداقل سه سال سابقهكاري مفيد در يكي از زمينههاي امنيتي اعلام شده توسط انجمن 2(ISC) را داشته باشند. از ابتداي سال 2003 به بعد شرط مذكور به چهار سال سابقهكاري يا سه سال سابقهكار بهعلاوه يك مدرك دانشگاهي يا بينالمللي در اين زمينه تغيير يافت. زمينههاي كاري امنيتي كه انجمن 2(ISC) داوطلبان را به داشتن تجربه در آن ترغيب ميكند شامل ده مورد است كه به آن عنوان
Common Body of Knowledge) CBK) يا همان اطلاعات پايه در زمينه امنيت اطلاق ميشود. اين موارد عبارتند از:
1- سيسمهاي كنترل دسترسي و متدولوژي
2- توسعه سيستمها و برنامههاي كاربردي
3-برنامهريزي براي مقابله با بلاهاي طبيعي و خطرات كاري
4- رمزنگاري
5- مسائل حقوقي
6- امنيت عملياتي
7- امنيت فيزيكي
8- مدلها و معماري امنيتي
9- تمرينهاي مديريت امنيت
10- امنيت شبكه دادهاي و مخابراتي
مفاد آزمون CISSP به دليل اصرار زياد دستاندركاران و طراحان آن بر روزآمد بودن مدرك، بهطور مرتب تغيير ميكند. سؤالات اين آزمون توسط افراد متخصص عضو انجمن تهيه شده و قبل از برگزاري رسمي هر دوره، بهصورت آزمايشي توسط خود انجمن و براي افراد ديگري (غير از طراحان سؤال) به مورد آزمون گذاشته ميشود تا از صحت مفاد آزمون اطمينان لازم حاصل گردد. انجمن 2 (ISC) نيز سمينارهاي متعددي را براي آگاهي داوطلبان از جديدترين مفاد CBK و CISSP برگزار مينمايد. آخرين نسخه اين اطلاعات در سايت انجمن به آدرس
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
نيز موجود است.
زمانيكه داوطلب موفق به دريافت مدرك CISSP ميشود، بايد براي حفظ اين مدرك، همواره خود را در وضعيت مطلوبي از لحاظ سطح دانش علمي و عملي در مقولههاي موردنظر نگه دارد. هر دارنده اين مدرك لازم است كه هر سال براي تمديد گواهينامه خود، كارهايي را براي اثبات پشتكار و علاقه خود به مقوله امنيت انجام داده و موفق به كسب سالانه 120 امتياز (از لحاظ ارزش كارهاي انجام شده از ديد انجمن) شود. به اين منظور انجمن، فعاليتهاي مختلفي را براي كسب امتيازات لازم به دارندگان مدرك پيشنهاد ميكند. به عنوان مثال كسب يك مدرك معتبر در زمينه امنيت اطلاعات، فعاليت در زمينههاي آموزش مفاهيم امنيتي به متخصصان ديگر، استخدام شدن در شركتهاي معتبر، چاپ مقالات يا كتاب در زمينه امنيت، شركت در سمينارهاي مهم و كنفرانسهاي مربوط به حوزه امنيت، داشتن تحقيقات شخصي و امثال آن ميتوانند دارندگان مدرك را در كسب امتيازات لازم ياري دهند. كليه فعاليتهاي مذكور به صورت مستند و مكتوب تحويل نمايندگيهاي انجمن در سراسر دنيا شده تا مورد ارزشيابي و امتيازدهي انجمن قرار گيرد. در صورتي كه دارنده مدرك موفق به كسب 120 امتياز نشود، بايد جهت حفظ مدرك خود مجدداً آزمون CISSP را بگذراند. آزمون CISSP شامل 250 سؤال چهارگزينهاي است كه كليه مفاهيم امنيتي را در برميگيرد. CISSP يكي ازمحبوبترين مدارك بينالمللي در سال 2003 شناخته شده به طوري كه با يك افزايش 134 درصدي در بين داوطلبان نسبت به سال قبل از آن روبرو بودهاست. همين آمار حاكي از موفقيت 98 درصدي دارندگان مدرك در حفظ مدرك خود است. به هر حال با اوضاع و احوال امروزه دنياي فناوري اطلاعات و خطرات ناشي از حملات انواع ويروسها و هكرها به نظر ميرسد هر روز نياز به وجود متخصصان امنيتي خصوصاً دارندگان مدارك معتبر بينالمللي، بيشتر محسوس است. هم اكنون دو مدرك امنيتي يعني +Security متعلق به انجمن كامپتيا و مدرك CISSP متعلق به انجمن بينالمللي حرفهايهاي امنيت از شهرت خاصي در اين زمينه برخوردارند.
وضعيت درآمد
طبق آمار مجله Certification ميانگين درآمد سالانه دارندگان مدرك CISSP در سال 2004 نزديك به 86 هزاردلار بوده است. اين ميزان درآمد در بين درآمد مدركهاي مختلف كه طبق همين آمارگيري به دست آمده نشان ميدهد كه مدرك CISSP در جايگاه پنجم در بين 90 مدرك بينالمللي IT قراردارد. اين در حالي است كه از لحاظ ردهبندي مدارك امنيتي، مدرك CISSP در جايگاه اول قرار دارد. در اين مقايسه مدرك +Security با 60 هزاردلار و مدرك MCSE Security MCP با 67 هزار دلار در سال در ردههاي ديگر اين ليست قرار دارند كه همه نشان از اهميت و در عين حال دشوارتر بودن مراحل كسب و نگهداري مدرك CISSP دارد. برطبق همين آمار، مدارك مربوط به حوزه امنيت در سال 2004 از بين 21 دسته مختلف علوم IT نيز در جايگاه پنجم و با ميانگين 78 هزار دلار در سال به ترتيب پس از رشتههاي طراحي سيستم، طراحي شبكه، ذخيرهسازي اطلاعات و مديريت پايگاه دادهها قرار دارد.