"نان" این برکت خدا را هدر ندهیم
شبکه ایران/نگارنوروزبهاری- قدیمی ها یادمان داده اند که اگر تکه نانی در خیابان روی زمین افتاده باشد آنرا بر داریم تا زیر پا لگد مال نشود معمولا آنرا به کناری می گذاریم که غذای پرنده گرسنه ای شود و بدین سان حرمت نان حفظ شود. شناخت نان، انتخاب درست، خرید وطرز نگهداری ونهایتا مصرف صحیح نان یکی از اولویت هایی است که کمتر به آن بها می دهیم و متاسفانه همین بی توجهی ضایعات نان را در کشور ما چنان بالا برده است که شاید در این زمینه اولین کشوری باشیم که قدر این برکت الهی را نمیدانیم.
چه نانی خریداری کنیم ؟
بهتریننان نانی است کهاز آرد گندم بدون سبوس گیری تهیه شده باشد. ما در کشورمان بخشی از سبوس را میگیریم، ولی آرد مصرفی در تهیه نان سنگک و بربری نسبت به نان هایی که به غلط نان فانتزی لقب گرفته اند سبوس بیش تری دارد. متأسفانه این نانهای خوب ایرانی اغلب در نانوایی هایی نامناسب و گاهی کثیف تولید میشود. از طرف دیگر نانهای که در شرایط بهداشتی تهیه میشوند اغلب آرد سفیدند که از نظر تغذیه ای مناسب نیستند چون آرد سفید سبوس گیری شده و ارزش غذایی خود را از دست داده است. بنابراین اگر از نانوایی های سنتی نان میخرید مراقب باشید نانوایی تمیز باشد،کارگران روپوش پوشیده و نظیف باشند و شرایط نانوایی بهداشتی و حد اقل از منظر بیرونی که شما قادر به دیدن آن هستید پاکیزه باشد.
نان های صنعتی اغلب در شرایط بهداشتی تهیه میشوند اگر آرد آنها سبوس دارباشد رنگ تیره ای دارند و اغلب روی بسته بندی آنها باید تاریخ تولید و میزان سبوس و یا تهیه شده از آرد کامل ذکر شده باشد. نانی را بخرید که مشخص باشد کجا تهیه شده و در حقیقت شناسنامه دار باشد. نانهای بی هویت در مکانهایی تهیه میشوند که از چشم مامورین نظارتی مخفی هستند.
نان سنتی وروش خرید و نگهداری
هنگام خرید نان سنتی حتما یک سفره یا کیسه پارچه ای به همراه داشته باشید.چون برای صرفه جویی در وقت تعداد زیادی نان میخرید که چند روز راحت باشید. نان تازه داغ است و انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپک زدگی و تشدید ضایعات و مصرف آن ممکن است بیماری گوارشی ایجاد کند
بنابراین با جابجاکردن بگذارید نان ها کاملا خنک شود.نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود.
نانها اکنون آماده هستند که به منزل برده شوند. نان ها را با چاقوی تیز یا قیچی آشپز خانه به قطعات کوچک که هر وعده در منزل مورد استفاده قرار میدهید ببرید و آنها را در کیسه های مخصوص فریزر بگذارید و آنها را در فریزر قرار دهید
چگونه نان یخ زده را داغ و تازه میل کنید
هربار به اندازه نیاز نان را از فریزر بیرون بیاورید اگر نیم ساعت قبل از کشیدن غذا نان از فریزر بیرون گذاشته شود نرم میشود و شما میتوانید آنرا مصرف کنید.
اگر وقت ندارید و میخواهید نان را به سرعت گرم کنید آنرا حدود 20 تا 30 ثانیه در میکرو فر قرار دهید و نان تازه و داغ را با غذا مصرف کنید.
اگر توستر دارید نان را در توستر گرم کنید و اگر نان تازه و گرم میخواهید و این وسایل را ندارید میتوانید یک ماهیتابه را روی اجاق گاز بگذارید تا کاملا داغ شود و نانها را در آن بگذارید و در آنرا ببندید. اگر تعدادتکه ها زیاد آست به مرور آنها را گرم کنید و قطعه های نان را رویهم نگذارید
- از خوردن نان سبوس دار در وعده های غذایی خود غافل نشوید. مصرف نان سبوس دار در هر وعده غذایی 30تا40درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گوارشی را کاهش می دهد. خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون می گردد.
- نان های تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های سفید و روشن دارند.
- قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن نان را تسریع می نماید.
- انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن ، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپک زدگی و تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد.
نان صنعتی روش خرید و نگهداری
از نانهایی که با آرد سبوس دار تهیه شده اند و معمولا کمی تیره هستند خریداری کنید .
اگر نانوایی نزدیک است و همیشه دسترسی به آن دارید به اندازه نیاز خریداری کنید.
اگر از نانهای بسته بندی شده در مغازه نان میخرید به تاریخ و سایر اطلاعات روی بسته بندی توجه کنید.
به مارک و نام کارخانه توجه کنید و از خرید نانهای بدون هویت جدا خودداری کنید
تجربه خرید نان صنعتی و استفاده آن در مصرف بعضی از غذا ها را یادداشت کنید تا همیشه نوعی را که مناسب بوده و از آن راضی بودید خریداری کنید .
این روز ها نانهای ماشینی در شرایط بهداشتی با طعم ها و مواد مغذی با انواع دانه ها و مغز ها ی مختلف و گاهی با سبزیجات تهیه میشوند آنها را تجربه کنید .
توجه کنید
- از حمل نان در لابه لای ورقه های روزنامه استفاده نکنید.
- هیچ نوع نانی را داغ در کیسه پلاستیک نگذارید زیرا رطوبت آنرا بصورت خمیر در آورده وآنرا بیات میکند و شما مجبور میشوید نانهای مصرف نشده را دور بریزید
- مواد موجود در پلاستیک در مجاورت نان داغ مواد سمی را از پلاستیک به نان منتقل میکند .
- هرگز نان ها را در یخچال نگهداری نکنید چون در محیط سرد و مرطوب نانها بیات شده و در طولانی مدت کپک میزنند .
- میدانید که مصرف نان کپک زده برای سلامت شما خطر ناک است و حتی اگر آنرا دور بریزید ممکن است توسط عده ای جمع آوری و به مصرف دام برسد که آنهم خطر آلودگی را توسط محصولات دامی به شما بر میگرداند چیدن نانهای داغ بر روی هم کپک زدگی را تسهیل و تسریع می کند و ضایعات نان را تشدید می کند . پس از دسته کردن نان داغ پرهیز کنید .
- در هنگام حمل نان به منزل از گذاشتن نان کنار گوشت ،سبزی پاک نشده و سایر موادی که ممکن است نان را آلوده کند بپرهیزید.
پایان مطلب/