دنیای اسرار آمیز ، جالب و زیبای گیاهان
سلام دوستان عزیز . سال جدید رو به همه رفقای این مجموعه تبریک میگم و امیدوارم ایام به کامتون باشه و هرکجای این سرزمین پاک که هستین ، موفق و سربلند باشید .
هدفم از ایجاد این تاپیک اینه که هر مطلبی که در مورد گیاهان میتونه جالب توجه باشه رو اینجا جمع کنیم . خوشحال میشم اگه همکاری کنید .:11:
چرا فلفل دهان را می سوزاند؟
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
حتما شما نیز این تجربه را داشتهاید که با خوردن فلفل، دهان و زبانتان بسوزد، اما آیا تا به حال توجه کردهاید که چرا این حس سوزش گرچه کاملا واقعی است، ولی هیچ ردی از سوختگی مانند تاول برجا نمی گذارد؟ و حتی گاهی خوردن آب هم درمان آن نیست!...
فلفل 25 گونه متعدد دارد که پنج گونه آن مورد استفاده بشر است. این پنج گونه خود به 140 نوع تقسیم می شود و اولین بار به وسیله هندیها شناخته شد.
امروز فلفل از پرمصرف ترین سبزی های جهان است و به عنوان دارو و چاشنی غذا مورد استفاده قرار می گیرد. فلفل پس از جعفری غنی ترین منبع ویتامین C است.
دلیل ایجاد سوزش در دهان پس از خوردن فلفل، مولکولی به نام کاپسایسین (capsicin) است.
جالب است بدانید این مولکول به قدری قوی است که اگر یک گرم از آن را در یک ظرف 10 لیتری آب حل کنید باز هم تندی خود را دارد.
چرا وقتی فلفل می خوریم احساس سوختگی می کنیم؟ پیش از پاسخ دادن به این سوال بهتر است بفهمیم مزه چیست و چگونه کار می کند!
سطح زبان مملو از پُرزهای چشایی است. هر پُرز حاوی جوانههای فراوانی است و هر جوانه دهها سلول حسی دارد که به مغز فرمان می فرستند. این سلولها روی سطح خود گیرندههایی دارند که شبیه به قفل هستند. شکل این قفلها با هم فرق می کند و هر کدام مسئول پذیرفتن یک نوع مزه است.
برخی نیز تنها به سردی و گرمی پاسخ می دهند. وقتی ما یک نوع غذا یا نوشیدنی مصرف می کنیم، مولکولهای غذا وارد قفل مربوط به خود می شود و سلولهای حسی، پیام مربوط به آن مزه را به مغز مخابره می کنند.
هر چه تعداد پیام های مخابره شده بیشتر باشد، شما آن مزه را بهتر حس می کنید.
همانطور که گفته شد مولکولی به نام کاپسایسین مسبب بروز حس سوزش در فلفل است، اما نکته جالب اینجاست که قفل گیرنده این مولکول در سطح زبان، با قفل گیرنده حس گرما یکسان است، بنابراین سلولهای قفل با گرفتن این مولکول، حس داغی را به مغز مخابره می کنند و مغز پیغام "خطر، آتش گرفتن" را به دهان ارسال می کند.
اگر توجه کرده باشید وقتی نعناع می خورید یا آدامس نعنایی می جوید حس سرما می کنید. مکانیسم مولکول نعناع هم مانند مولکول فلفل است.
جالب تر آن که سلولهای حسی و قفلهای آن ها تنها در سطح زبان وجود ندارند و در سطح بدن پخش هستند. به همین دلیل اگر فلفل را دور دهان یا روی پلک چشم بمالید، نیز همین احساس را ایجاد می کند، حتی اگر فلفل بسیار قوی باشد می تواند سبب التهاب پوست شود.
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
اگر پس از خوردن فلفل احساس سوختگی کردید، فراموش نکنید که خوردن آب درمان آن نیست، چون این مولکول در آب حل نمی شود؛ اما اگر مقداری شیر، ماست یا روغن بخورید به سرعت حس سوختگی و سوزش از بین می رود.
ترجمه: الهه جوان پور
هفته نامه سلامت
بااستشمام گل رز حافظه تان را تقويت کنيد
بااستشمام گل رز حافظه تان را تقويت کنيد
محققان مي گويند براي آنکه راحت تر مطالبي را که لازم است به ذهن خود بسپاريد يک راه ساده در دسترس است، آن هم بو کردن گل رز است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از خبرگزاري فرانسه، محققان آلماني در مطالعات خود به اين نتيجه رسيده اند که با بو کردن و وجود داشتن بوي عطر درفضا حتي درحالت خواب افراد، مي توان به حافظه آنها افزود. محققان مدعي شده اند فعاليت بويايي انسان درحالت خواب وشايد سايرفعاليت هاي مغزي درحالت خواب، مي تواند برحافظه انسان تاثير مثبت بگذارد و باعث مي شود فرد پس از بيدار شدن ساده تر مسايل را به خاطر بسپارد.
يان بورن از دانشگاه لوبک وهمکارانش 74 نفر داوطلب را مورد مطالعه قرار دادند. اين افراد در بازيهاي حافظه يي و تمرکز شرکت کردند و مشخص شد کساني که قبل از حضور دربازي يا حتي در حالت خواب قبل از حضور در بازي گل هاي رز را بو کرده اند بسيار بهتر از ديگران نتيجه گرفته اند و جالب اينکه اين افراد در صورت بو کردن گل رز بهتر از زماني که اين گل را بو نکرده اند نتيجه گرفته اند.
در نهايت محققان براي آنکه نتيجه تحقيقات را بصورت عددي نشان دهند نتيجه را اين گونه بيان کردند : در حالت عادي 30 داوطلب پس از نشان دادن 50 کارت با تصاوير مختلف 69 درصد آنها را در خاطر داشتند، در صورتي که قبل از بازي يک ساعت در اتاقي با بوي گل رز مي نشستند اين رقم به 76 درصد مي رسيد و در صورتي که افراد يک شب را در اين اتاق مي خوابيدند اين رقم به 86 درصد مي رسيد
گروه بورن مي گويد بوي مناسب و عطرگونه باعث پيشرفت عملکرد مغزي و بهبود حافظه انسان مي شود، البته اين مساله به خصوص در حالتي است که انسان اين بوها را در مرحله خواب عميق در محل خوابش استشمام کند.