فرمـول نو یسـی حـرفـه ای و زیـبــا به زبــان TeX
سلام :20:
مقــــــدمـــــــه
در این تاپیک قصد دارم که نوشتن فرمول های ریاضی به زبان TeX رو معرفی کنم.
زبان TeX یک زبان بسیار عالی و پیشرفته برای نوشتن مقالات علمی است که توانایی خارق العاده ای هم برای نوشتن مقالات حاوی فرمول های پیچیده ریاضی داره .
در این زبان، شما فرمول رو با یک سری دستورات اسکی می نویسید، پس از اجرای برنامه و پروسس لازم، این کد اسکی به فرمول ریاضی بسیار زیبا تبدیل می شود.
به عقیده من، نتیجه حاصل از این برنامه خیلی زیباتر از Microsoft Equation Editor هست.
ضمناً برای گذاشتن فرمول ها در صفحات وب هم کاملاً کارآمد و مناسبه.
بنابراین من قصد دارم در این تاپیک دستورات لازم برای نوشتن فرمول ها رو معرفی کنم.
این کدها رو در کجا کامپایل کنیم؟
برای این کار می تونید به دو آدرس زیر مراجعه کنید:
اول:
کد:
http://www.artofproblemsolving.com/LaTeX/AoPS_L_TeXer.php
در اینجا همون طور که در عکس مشاهده میشه، ابتدا کد اسکی رو در محل سفید رنگ می نویسید، بعد از اون با زدن دکمه Submit می تونید نتیجه رو در زیر دکمه مزبور ببینید.
در اینجا می تونید با کلیک راست و Save Image as عکس فرمول رو ذخیره کنید در کامپیوترتون و هر جا خواستید آپلود کنید و استفاده کنید.
تذکر: این عکس تولید شده کاملاً Transparent هست یعنی بیرنگ هست و رو هر صفحه ای قرار بگیره، رنگ پیش زمینه رو به عنوان پیش زمینه می پذیره.
دوم:
کد:
http://www.math.ntnu.no/tex2gif/
در اینجا هم به صورت بالا هست.
یک نمونه
مثلاً این فرمول با کد زیر نوشته شده:
کد:
\mathop{\mathrm{corr}}(X,Y)=
\frac{\displaystyle
\sum_{i=1}^n(x_i-\overline x)
(y_i-\overline y)}
{\displaystyle\biggl[
\sum_{i=1}^n(x_i-\overline x)^2
\sum_{i=1}^n(y_i-\overline y)^2
\biggr]^{1/2}}
تبصره: برخی سایت های هاست عکس، توانایی آپلود از URL رو هم دارند، یعنی شما می تونید با کلیک راست روی عکس فرمول، آدرس اونو ذخیره کنید و بعد فقط آدرسش رو در چنین هاست هایی بگذارید تا خودش از اونجا داونلود کنه و دیگه شما یک بار ذخیره و یک آپلود مجدد نداشته باشید.
یکی از این هاست ها این هست:
1) مـــــــقــــــــدمـــــا ت
مــــقـــــدمـــــات
- زیر نویس با علامت _ (underline) و بالا نویس با علامت ^ نوشته میشه.
- اگر بخواهیم نوشته هایی را در یک گروه قرار دهیم از علامات {} استفاده می کنیم.
- هر دستور با یک علامت "\" آغاز میشه.
- برای نوشتن کسرها از دستور زیر استفاده می کنیم که در آن صورت کسر در جفت آکولاد اول، و مخرج در زوج آکولاد دوم قرار می گیره. بدیهی است صورت و مخرج هر کدوم می تونند خودشون چند تا کسر داشته باشند.
- برای نوشتن رادیکال از دستور زیر استفاده می کنیم که داخل [] ریشه مورد نظر را قرار میدیم. اگر هم منظورمون ریشه دوم باشه اصلاً این رو نمی نویسیم.
- برای نوشتن انتگرال و سیگما از کدهای زیر استفاده می کنیم. حدود بالا و پایین سیگما و انتگرال هم با همون علامات _ و ^ نوشته میشه که اگر بیش از یک کاراکتر باشند باید داخل {} قرار بگیرند.
- برای نوشتن سه نقطه نباید بنویسیم ... بلکه از دو دستور زیر باید استفاده بشه که اولی سه نقطه روی خط زمینه و دومی سه نقطه یه کم بالاتر تولید می کنند.
- بینهایت با دستور زیر نوشته می شود.
- اگر فرمول چند خطی باشد با \\ خطوط را از هم جدا می کنیم.
مثال ها
1)
2)
3)
کد:
\frac{\frac{1}{x}-\frac{1}{x_0}}{x-x_0}
4)
5)
کد:
f(x)=\frac{2x}{\sqrt[3]{x-x^3}}
6)
کد:
\int_0^1{x^2}=\frac{1}{3}
7)
8)
کد:
\int_a^b{f(x)}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^\infty{f(x_i)\Delta x}
9)
کد:
(x_1, x_2, \ldots, x_n) \\
x_1+x_2+\cdots+x_n
4) علامات مقایسه، مساوی و مجموعه ها
علامات مقایسه، مساوی و مجموعه ها
برای مقایسه می توان از جدول زیر استفاده نمود. لازم به ذکر است برای نقیض هر کدام می توان دستور not را پیش از آن آورد.
علامات مقایسه ای
تبصره: بدیهی است پیش از تمام دستورات باید علامت \ قرار گیرد که دیگر تکرار نمی شود.
تذکر: لازم به ذکر است برخی از علامات روی کیبورد مخصوص TeX است و مفهوم خاصی دارد. برای تایپ آنها باید پیش از آنها یک \ قرار داد.
کد:
\# \$ \% \^{} \& \_ \{ \} \~{}
کد:
|x_1+x_2+\cdots+x_n|\leq |x_1|+|x_2|+\cdots+|x_n|