شدیدا منتظر ادامه داستان کولر نوا
ممنون از علی اقا
Printable View
شدیدا منتظر ادامه داستان کولر نوا
ممنون از علی اقا
ارتقاء کولر شورلت نوا ( بخش 12)
تزریق گاز R134a
بر اساس مطالعات و بررسی های انجام شده در مورد تفاوت بین دو نوع گاز R134a و R12 مشخص شد که نیاز به انجام تغییراتی بر روی سیستم کولر وجود دارد که به دلایل متعدد انجام آنها امکان نداشت، اما یک تفاوت مهم دیگه را متوجه شدم که در یکی از سایتهای فارسی توضیح داده شده بود و آن اینکه مقدار حجم گاز R134 در یک سیستم، دقیقا نصف گاز مورد نیاز R12 است.
یعنی اینکه باید در مدار کولر شورلت، بجای 1 کیلو و 700 گرم گاز ( که بر روی کمپرسور نوشته شده)، مقدار حجمی برابر با 850 گرم تزریق بشه.
من در رابطه با این مورد خاص جستجوهای زیادی کردم اما هیچ موردی که چنین نظریه ای را تایید بکنه، پیدا نکردم و هیچ توضیح علمی هم در این باره داده نشده بود که چرا باید مقدار گاز نصف اندازه گاز قبلی باشه؟
شاید یکی از دلایل کوچکتر بودن مولکول گاز R134a باشه ، که در یک واحد حجمی مشخص و در شرایط کاملا یکسان و برابر،تعداد بیشتری مولکول نسبت به گاز R12 وجود داره، اما این فقط یک تئوری هست و عملا ثابت نشده که آیا کارایی کولر هم در این شرایط کافی خواهد بود یا خیر؟
به همین خاطر تصمیم گرفتم که تزریق گاز را بصورت مرحله ای انجام بدم، و در هر مرحله با تزریق مقدار مشخصی گاز، وضعیت و کارایی کولر را در طی چند روز بررسی کنم و ببینم چه تفاوتی با نحوه کارکرد در شرایط قبلی( گاز R12 ) بوجود میاد؟
چندین نمونه گاز در بازار پیدا میشه که از ارزانترین نمونه های ساخت چین ( هر مخزن 11 کیلویی حدود 150 هزار تومان) تا گازهای درجه یک ساخت چین با قیمت بالاتر( هر مخزن 11 کیلویی حدود 300 هزار تومان) و حتی نمونه های گرانتر ساخت چین و هند ( هر مخزن 11 کیلویی حدود 450 تا 500 هزار تومان) وجود داره.
من قبلا برای پراید از یک نمونه گاز ( احتمالا ساخت اروپا) که کارایی بهتری نسبت به نمونه های چینی داشت استفاده کردم و نتیجه خوبی هم گرفتم.
اسم شرکت تولید کننده FORANE هست
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
برای اینکه دقیقا از مقدار حجم گاز تزریق شده مطمئن باشم در ابتدا وزن مخزن گاز را اندازه گرفتم تا ببینم چه مقدار گاز در مخزن هست؟
بعد از مشخص شدن مقدار وزن گاز، اولین تزریق انجام شد و به محض اینکه درایر شروع به سرد شدن کرد، تزریق را متوقف کردم.
دوباره مخزن را وزن کردم و متوجه شدم چیزی حدود 900 گرم گاز تزریق شده. ( هر 1 گرم وزن تقریبا برابر 1 سی سی حجم )
حدود سه روز با این مقدار گاز از کولر استفاده کردم، اما کاملا مشخص بود که حجم گاز خیلی کم ، و فشار بسیار کمی داره چون عملا خنک کنندگی نداشت و فقط در بهترین شرایط که هوای محیط زیر 35 درجه بود، کمی باد خنک میداد، بنابراین عملا و بر اساس تجربه مشخص شد استفاده از نصف حجم گاز بجای گاز قبلی R12 کارایی نداره و شاید بشه گفت این تئوری کاملا اشتباه هست.
چند روز بعد دوباره تزریق گاز انجام دادم و بازهم قبل و بعد از تزریق گاز، مخزن را وزن کردم و ایندفعه 200 گرم اضافه شد، و با 900 گرم قبلی در مجموع 1100 گرم گاز در کولر وجود داشت.
دوباره چند روز با این مقدار گاز ، از کولر در شرایط و دماهای مختلف استفاده کردم و نتیجه ای که گرفتم این بود که تا حد بیشتری به خنک کنندگی کولر اضافه شده بود اما هنوز مشخص بود که مقدار گاز کم هست.
خنک کنندگی کولر تا دمای نزدیک 40 درجه نسبتا خوب بود اما بیشتر از این مقدار، افت توان مشخص میشد.
کولر ساز که آشنایی قدیمی با اون دارم، میگفت که استاندارد تزریق گاز حدود 30 تا 31 PSI هست و با این مقدار تزریق ، گاز کولر کامل میشه.
عقیده من این بود که با توجه به مقدار متفاوت جرم حجمی دو نوع گاز، تفاوتی در مقدار شارژ هم باید باشه و نمیشه از یک استاندارد ثابت برای تمام مدلهای کولر و همه گازها استفاده کرد.
با توصیه کولر ساز، مقدار دیگه ای گاز تزریق شد که بازهم با وزن کردن ، و البته تعیین مقدار فشار گاز در مدار کم فشار بر حسب PSI همراه بود و روی 30 درجه تزریق متوقف شد.
بعد از این تزریق مقدار 300 گرم گاز دیگه وارد کولر شده بود و حجم کلی گازها به 1400 گرم رسید، و در خنک کنندگی کولر هم تاثیر نسبتا بهتری داشت، اما بازهم مشخص بود که هنور کم هست.
در این مرحله جستجوی خودم را روی پیدا کردن یک مقیاس و استاندارد مطمئن برای تعیین مقدار گاز مورد نیاز برای شارژ کولر متمرکز کردم ، و با چند شرکت سازنده گازهای مختلف سرد کننده در دنیا، و همینطور تعدادی از وبلاگهای خارجی که در رابطه با تعمیرات خودروهای آمریکایی و یا کولرهای خودرو فعال بودن، تماس گرفتم و مسئله را در میان گذاشتم، و جوابها تقریبا مشابه چیزهایی بود که قبلا متوجه شده بودم، اما یکی از اونها که در رابطه با خودروهای آمریکایی فعالیت میکرد، راهنمایی خوبی کرد.
نویسنده وبلاگ با اشاره به تفاوتهای مختلف و تجربه های گوناگونی که هم خودش و دیگران بدست آورده بودن ، جدولی را به عنوان مقیاس و استاندارد تزریق گاز به من معرفی کرد.
در این جدول مقدار گاز مورد نیاز ( از نوع R134a ) برای تمام سیستمهای خنک کننده ، با توجه به میزان حرارت محیط بر حسب سانتیگراد و فارینهایت ، بر اساس فشار گاز در بخشهای کم فشار و پر فشار مدار ، مشخص شده است.
همانطور که در جدول دیده میشه، ستون اول از چپ مقدار حرارت محیط بر حسب سانتیگراد و یا فارنهایت مشخص شده، در ستون بعدی مقدار فشار گاز در مدار کم فشار بر حسب PSI و کیلو پاسکال ، و در ستون بعدی مقدار فشار گاز در مدار پر فشار بر همین مقایسها تعیین شده.
بطور مثال در حرارت محیط 41 درجه سانتیگراد، مقدار فشار گاز R134a در بخش کم فشار ( بعد از اواپراتور) باید چیزی بین 50 تا 55 PSI باشه.
این جدول راهنمای بسیار خوبی بود و عملا جواب خیلی از سوالات را میداد.
با جستجوی بیشتر در رابطه با این نوع جدولها، توانستم جدولهای بیشتری در مورد انواع گازها و شرایط و شاخصهای بیشتر و دقیقتر پیدا کنم.
جدولی که در ادامه جستجو بدست آوردم با شاخصهای بیشتری در این مورد تنظیم شده است:
در این جدول از سمت چپ به راست، حرارت محیط بر حسب سانتیگراد و فارنهایت، مقدار رطوبت هوا بر حسب درصد ( که این مقدار رطوبت هم به درجات مختلف تقسیم شده) ، فشار در بخشهای کم فشار و پر فشار بر حسب PSI و کیلو پاسکال ، و در نهایت مقدار حرارت هوای خارج شده از سمت اواپراتور بر حسب سانتیگراد و فارنهایت نوشته شده است.
بعد از مقایسه چند جدول ، مقداری تفاوت در اندازه های نوشته شده وجود داشت که احتمالا بخاطر تفاوت در وضعیتهای گوناگون باید باشه، مثلا حرارت محیط + حرارت موتور که تاثیر مستقیم بر روی فشار گاز خواهد داشت.
در ادامه با توجه به جدولی که مقدار رطوبت را هم در نظر گرفته بود، تزریق بعدی انجام شد و بعد از وزن کردن مخزن در دو مرحله قبل و بعد از تزریق، و در نظر گرفتن حرارت و رطوبت هوا در زمان تزریق گاز، مقدار گاز تزریق شده معادل 484 گرم بود که در مجموع حجم کل گاز تزریق شده در کولر به 1884 گرم رسید.
در این مرحله بود که با توجه به مقدار رطوبت و حرارت محیط ، فشار گاز به حدود 45 PSI رسید.
در آزمایشاتی که انجام دادم، خنک کنندگی کولر بسیار بهتر شده، اما تفاوت خیلی خاصی با وضعیت قبلی که از گاز R12 استفاده میکردم، ندیدم بجز اینکه حس میکنم فشار کمتری از نظر چرخش کمپرسور به موتور وارد میشه و گویا موتور روانتر و با نیروی کمتری کمپرسور را میچرخاند. اما یکسری موارد در کارایی کولر تاثیر داره .
مثلا اگر حرارت هوا از 45 درجه سانتیگراد بیشتر باشه، افت توان خنک کنندگی مشخص هست. این دلایل زیادی داره و البته بیشتر مشکل از سمت طراحی نچندان مناسب سیستم کولر ماشین هست.
بطور مثال اواپراتور و فن در خارج اتاق و با فاصله زیادی نسبت به کانالهای هدایت هوا نصب شده که افت توان خنک کنندگی را در پی داره، همینطور کانالهای هوای نچندان خوب که باعث کم شدن شدت جریان هوای دمیده شده میشه و همین عوامل بر روی خنکی کولر تاثیر منفی میگذاره.
قبلا چندتا بیوک و نوا دیده بودم که با استفاده از سیستمهای جدید کولر که به " چمدانی " معروف هستند، کولرهای بسیار خوب و خنکی داشتن و این تنها به دلیل استفاده از یک بخش یکپارچه و فشرده از اواپراتور و فن در کنار هم هست که در داخل اتاق و زیر داشبرد نصب شده و عملا باعث میشه تا افت توان خنک کنندگی و هدر رفتن سرما به مقدار زیادی کاهش پیدا کنه، و مثل خودروهای جدید، این دو بخش مهم از سیستم کولر با نصب شدن در اتاق ، سریعا دوباره هوای داخل و سرد را گرفته و به سمت اواپراتور هدایت کرده و سرمای بیشتری بوجود میاد ، در حالیکه در سیستم قدیمی شورلت این مسیر بازهم طولانی هست و باید از سمت بغل پای شاگرد و بین دو جدار گلگیر به سمت فن برگرده و همین مسیر طولانی باعث گرم شدن هوای از قبل سرد شده میشه که در تابستانهای بسیار گرم خوزستان تاثیر منفی زیادی روی توانایی کولر میگذاره.
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
در دماهای کمتر از 45 درجه کارایی کولر خوب و در حد قابل قبولی هست، و مشخصا در یک منطقه با تابستان معتدل، کارایی خوبی از خودش نشان خواهد داد، اما در دمای بیشتر از 45 درجه ظاهرا یک تاثیر تصاعدی روی عملکرد کولر بوجود میاد و خنک کنندگی افت پیدا میکنه.
قصد دارم روی بیشتر شدن کارایی کولر از طریق انجام کارهای جانبی اقدام کنم و فعلا در حال بررسی موارد مختلف هستم.
پایان
جناب camaro lt کاملا حرفه ای و اصولی عمل کردید یک سوال داشتم از خدمتتون ، رطوبت گیر هم تزریق کردید؟
متشکرم جناب KCNC
اتفاقا قصد دارم تا برای بهبود کارایی کولر از انواع مکملهای گاز کولر استفاده کنم و یکی از دلایل اینکه تصمیم گرفتم گاز از R12 به R134a تغییر بکنه، وجود انواع مکملهای مختلف با کیفیت بالا برای این نوع گاز هست.
بطور مثال مکملهای تولیدی شرکت NEVISCO کانادایی ، کارایی خوبی داره و نمونه نشت گیر را روی پراید امتحان کردم و نتیجه بینظیری داشت.
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
مکملهای متفاتی با کارایی های مختلف مثل نشتگیر، رطوبت گیر، تقویت کنند گاز کولر برای سرمای بیشتر و غیره ساخته شده و بوسیله این شلنگهای رابط از این کپسولها به بخش کم فشار کولر تزریق میشه.
سری سمت راست شلنگ از نوع کوپلینگ فشاری ( بر روی بخش کم فشار مدار کولر وصل میشه) و سری سمت چپ از نوع شیر سوزنی هست ( بر روی کپسول مورد نظر بسته شده و با بستن دسته شیر، یک سوزن فولادی پلمپ درب کپسول را باز میکنه تا مواد به سمت مدار کولر تزریق بشه)
بعضی از این شلنگها دارای مالیمتر هم هستند
اما متاسفانه امکان استفاده از این نوع شلنگها بر روی ماشینهای ما وجود نداره، چون بخشی که باید به محل ورودی گاز در روی درایر وصل بشه، از نوع کوپلینگ فشاری هست که در خودروهای دارای گاز R134a استفاده میشه و این با مدل اتصال سوزنی در خودروهای قدیمی آمریکایی که بطور استاندارد از گاز R12 استفاده میکنند، فرق داره.
اگر بخش اتصال به مدار کولر دارای این نوع اتصالات پیچی باشه، مشکل حل خواهد شد اما از این نمونه ها در بازار پیدا نمیشه و چندتا کولر ساز هم سر زدم اما نداشتن.
سمت دیگه مشکلی نداره و یک شیر سوزنی روی شلنگ نصب شده که در روی کپسول مورد نظر وصل خواهد شد.
هفته دیگه دنبال شیر سوزنی و اتصال پیچی میگردم و اگر پیدا کردم، با پرس کردن یک شلنگ به دو سمت اونها، یک شلنگ مناسب برای تزریق انواع کپسولها میسازم.
در خارج کشور از انواع آداپتورهای مختلف برای تبدیل سری های قدیمی به جدید و بلعکس استفاده میشه و این مشکل به راحتی حل شده، اما متاسفانه مثل همیشه از دسترس ما خارج هست.
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
سوال از خدمت اساتید داشتم شما برای اندازه گیری مقدار لقی یاتاقان متحرک میل لنگ از پلاستی گیج استفاده کردید؟
مقدار لقی باید چقدر باشه
گشتاور کفه ها چقدره
هنگام باز کردن کفه ها پیستون باید در مرگ پایین قرار بگیره
در آخر هر نکته ای که لازم هستش لطفا بفرمایید با تشکر
سلام
کسی از rami hemi خبری نداره ؟
تو امضاش نوشته : اه ای سرطان شریف ما هم تموم شدیم خدانگهدارتون
پشت پمپ روغن گیربکس تعدادی درام هستش آخرین قطعه فلزی قسمتی که در تصویر می بینید لب پر شده به نظرتون مشکلی پیش نمیاد این طور به نظر میاد فقط به عنوان نگهدارنده باشه
احتمالا مطالعه این بخش بدرد بخوره،نقل قول:
[QUOTE=parviz shirban;8873277]سلام
کسی از rami hemi خبری نداره ؟
تو امضاش نوشته : اه ای سرطان شریف ما هم تموم شدیم خدانگهدارتون
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ] [/QUOTE
من هم چند ساله بی خبرم. قبلا خیلی در کلوپ فعال بود.
سلام MJ1970
دوست عزیز معذرت میخوام قصد جسارت ندارم
تا اونجایی که میدونم اهرم کنترل وضعیت تهویه هوا 5 تا پورت وکیوم والو داره
قطعه وکیوم تانک (وکیوم خلاء )در ماشین شما نصب است ؟
وکیوم تانک هم 2 تا خروجی داره
یک شلنگ از وکیوم تانک به پشت خروجی اهرم کنترل وضعیت تهویه هوا وصل میشه
یک شکنگ ضخیم تر از وکیوم تانک به کاور سوپاپ نصب میشه
در حالت VENT هم خودتون میدونید که فقط باد معمولی از دریچه ها بیرون میاد و کمپرسور خاموش هست البته من قبلا متوجه شدم که در ماشین حتی بدون روشن بودن سیستم تهویههنگام حرکت ماشین در جاده باد از دریچه ها خارج میشد که علت ان باز بودن دریچه ها از قسمت پنل جلوی شیشه جلو بود که عبور جریان باد باعث چرخش بیخودی بلوئر فن میشد
برای تعمیر خودرو های امریکایی مثل بیوک ایران ، از اچارهای اینچی استفاده می شود یا میلیمتری ؟
شماره اچارچرخ بیوک ایران چنده ؟