دوستان عزیز ظاهرا همگی دچار اشتباهات کلی در مفاهیم عکاسی هستید .
اصولا مفهومی بنام X معنای خاصی در علم عکاسی نداره !!! این که اعلام میشه دوربین فلان یا لنز فلان چند X زوم داره معمولا برای سهل الفهم بودن میزان زوم لنز هستش . همین و بس .
کلن توی تمامی لنزها یک عدد اولیه داریم که وایدترین حالت ممکن لنز هستش و یک عدد دوم که تله ترین حالت لنز . این عدد اول هرچه کمتر باشه ، دوربین ( سنسور ) میزان فضای بیشتری رو میتونه ثبت کنه . مثلا با دو دوربین که دارای سنسورهای یکسان باشن و یکی عدد اول لنزش 24 باشه و دیگری 28 باشه ... دوربین اول ( 24 مم ) فضای بسیار بیشتری رو در کادر ثبت میکنه ( واید تر هستش ) .
فقط دوستان توجه داشته باشید که این عدد اول لنز حتما برای مقایسه با لنزهای دیگه ، ضریب فاکتور باید توش اعمال بشه . یعنی چی ؟ یعنی این که کلا سنسور همه دوربین ها که یک اندازه نیست . مثلا سایز سنسور موبایل من ( نوکیا ای 71 ) ممکنه 1/5 اینچ باشه ( واحد طول ) و حاصل تقسیم این اندازه به اندازه سنسور های فول فریم میشه ضریب فاکتور . مثلا برای دوربین های DSLR کنن ضریب فاکتور 1.6 هستش یعنی اگر سایز سنسور فول فریم یعنی 36 مم رو تقسیم بر 22.5 ( سایز سنسور کنن DSLR کراپ دار ) کنیم حاصل میشه 1.6 . یا برای نیکون های دی اس آر کراپ دار باز میشه 1.5 . این سایز برای سنسورهای دوربین های کامپکت یا سوپر زوم هر شرکت هم باز بسیار مختلفه .
خوب تا اینجا کراپ فاکتور مشخص شد .
چیزی که حالا هست ... مثلا یک لنز 18-55 که لنز کیت بسیاری از دوربین های DSLR هستش رو بررسی می کنیم . خوب ، در وایدترین حالت 18 مم رو داریم که باید در کراپ فاکتور ضرب بشه تا فاصله معادل 36 مم رو بدست بده .
18*1.6 برای دوربین های کنن DSLR مثلا میشه : 28 مم . که یک واید بسیار نرمال هستش برای تمامی دوربین ها .
در تله ترین حالت 55 مم رو داریم که ضربدر 1.6 میشه 88 مم که نسبت به وایدترین حالت همین لنز 3 برابر میشه یا همون 3X .
حالا برای لنز 70-200 این کار رو انجام میدیم ...
وایدترین فاصله کانونی این لنز 70 مم هستش . پس 70 ضربدر 1.6 میشه 112 مم که اصلا واید نیست و بیشتر برای پرتره گرافی و اینها به درد میخوره و عکاسی منظره نمیشه داشت باهاش . و در بیشترین فاصله کانونی میشه 200 که ضربدر 1.6 میشه 320 مم که میشه باهاش فاصله های دور رو براحتی ثبت کرد . خوب فاصله تله ترین تا واید ترین این لنز میشه 320 تقسیم بر 112 که کمتر از 3 برابر میشه .
این دو مثال رو زدم تا مفهوم نسبی X رو بیان کنم ... دیدیم که توی لنز اول که مثال زدم 3 ایکس زوم داریم که با اون حداکثر در فاصله 55 مم برای یک آدم ثابت فرضا در 5 متری ما میشه تمام کادر رو با نیم تنه ایشون پر کرد ولی در لنز دوم که کمتر از 3 ایکس زوم داره در حداکثر فاصله کانونیش که 200 هستش میشه تمام کادر رو با صورت ایشون یا حتی چشم ایشون پر کرد . یعنی بزرگنمایی بسیار بیشتری داره .
من هرچی سعی کردم ساده بگم نهایتا این شدش دیگه دوستان . ببخشید اگر باز پیچیده ست کمی !!
در مورد SX30 هم اون فاصله کانونی داده شده ، فاصله معادل کانونی هستش که بعد از اعمال ضریب فاکتور داده شده ... توی دوربین های حرفه ای یا DLSR کراپدار مثلا 550D کنن یا ... اگر بخوایم به همچین بزرگنمایی برسیم می بایست مثلا از لنز Sigma 50-500 یا Sigma 150-500 یا Canon 500 mm prime یا خیلی موارد مشابه دیگه استفاده کنیم ( 500 ضربدر 1.6 میشه 800 مم که تقریبا معادل همین فاصله کانونی توی SX30 هستش ... ولی کیفیت اینها مثل زمین ( SX30 ) و آسمان ( لنزهای نامبرده ) هستش . خوب مثلا درک بهتر مفهوم X و نسبی بودن اون میشه همین لنز ها رو هم مثال زد .
برای سیگما 50-500 میزان زوم میشه 10 X ... اما بزرگنمایی همون 800 مم معادل . برای 150-500 زوم میشه 3.3 ولی بزرگنمایی باز همون 800 مم میشه !! برای کنن 500 مم پرایم هم که اصلا زوم نداریم ! یعنی مثل یک دوربین شکاری فقط همون فاصله رو میشه دید یعنی همون 800 مم و بزرگنمایی باز ثابته !! ( این آخری رو فقط برای خبرنگارهای ورزشی و امثالهم استفاده میشه یا عکاسی اط پرندگان و . . . ) .
لنز تلسکوپ هم اصلا یک سیستم و مکافاتی واسه خودش داره که بسیار بسیار مفصله ...!! اگر دوستان سوالی دارید من در خدمتم . در همه زمینه های عکاسی .