سرويس و راه اندازي كولر شورلت نوا ، بخش 4
بعد از انجام تمام كارها و راه اندازي موفقيت آميز كولر، دو مسئله بوجود آمد كه بايد بررسي و حل بشه.
1. وضعيت ترموستات كولر
2. گرم كردن بيش از حد موتور
...........................................
1. وضعيت ترموستات كولر:
در خودروهاي شورلت متداول موجود در ايران معمولا ترموستات كولر( كه وظيفه تنظيم دماي اتاق به نسبت مقدار سرماي موجود در اواپراتور را داره) بر روي يونيت كولر در داخل موتور و سمت چپ اون قرار داره و به اين شكل هست:
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
اين قطعه داراي يك ميله حسگر دما بوده كه درست به بدنه لوله ورودي اواپراتور چسبانده شده و با يك پوشش ضخيم عايق مانند به اون وصل شده تا دقيقا حرارت موجود در لوله باعث عملكرد ترموستات شده و برق كمپرسور را قطع و يا وصل بكنه.
در حال حاضر زماني كه كولر كار ميكنه برق وصل هست و مشكلي بوجود نمياد اما گاها كه هوا مقداري خنك تر باشه اين ترموستات عمل كرده و برق كمپرسور را قطع ميكنه تا دوباره دما بالا رفته و برق وصل بشه.
بخاطر گرماي زياد هوا در اينجا اين وضعيت قطع و وصل شدن خيلي سريع اتفاق ميافته و كلا اگر پيش بياد، چيزي حدود 3 تا 5 ثانيه بيشتر طول نميكشه و باز برق را وصل ميكنه، اما همين مقدار زمان كم هم روي كارايي كولر تاثير منفي داره و نميگذاره از حدي بيشتر خنك بشه( بخاطر جلوگيري از يخ زدن اواپراتور)
من متوجه شدم كه اين ترموستات درست عمل نميكنه چون هنوز دما به حدي پايين نبود كه اواپراتور يخ بزنه و حس كردم ترموستات ايرادي داره.
معمولا بايد پيچ تنظيم روي اونها باشه اما من در گذشته هم روي ماشينهاي ديگه كه داشتم هيچ پيچ تنظيمي نديدم، و البته چنين مشكلي هم پيش نيامده بود.
توي سايتهاي مختلف جستجو كردم و حتي از يكي از سايتهاي آمريكايي در اين مورد سوال كردم كه اونها هم بي اطلاع بودن!
خلاصه اينكه با بررسي دقيقتر متوجه يك پوشش آلومينيومي زير اون شدم كه گويا روي يك سوراخ رو گرفته بود. پوشش را باز كردم و سوراخ مشخص شد.
داخل اون را به دقت بررسي كردم اما هيچ گونه پيچ يا وسيله اي كه براي تنظيم ترموستات باشه وجود نداشت.
حدس من اينه كه احتمالا ترموستات بر اساس دماي خاصي در كارخانه تنظيم شده و ديگه قابل تنظيم مجدد نيست، و احيانا شايد اين تنظيم بهم خورده و به نوعي از تنظيم اصلي خارج شده.
فعلا كه كاري با اون ندارم و در صورت نياز ميتونم راحت با يك تكه سيم و اتصال كوتاه دو سر فيش متصل به ترموستات، اون را از مدار خارج كنم تا كولر بطور يكسره كار بكنه چون هيچ امكان نداره توي اين دماي بسيار بالاي اينجا كولر يخ بزنه، مگر اينكه مرتبا روي كندانسور آب ريخته بشه.
.................................
2. گرم كردن بيش از حد موتور
اين مورد را در قبل هم داشتم و بخاطر شرايط سخت آب و هوايي تابستان در اينجا، استفاده از كولر فشار زيادي به موتور بواسطه ايجاد حرارت بالا در كندانسور و رادياتور و كاركرد سنگينتر موتور بوجود مياره.
من قبلا دوتا فن اضافه جلوي كندانسور بسته بودم اما حس ميكردم جواب درستي از كاركردن اونها نگيرم و همينطور هم شد و در بهترين شرايط تاثير بسيار كمي روي كم شدن دما داره، بخصوص توي ترافيك و پشت چراغ قرمز.
فن سمت راست كه بزرگتر هست ، سرعت چرخش بيشتري داره و مساحت بيشتري هم پوشش ميده، و فكر كنم توان اون 80 وات باشه ،اما قدرت هوادهي اون كم بود بنابراين يك فن ديگه با همان ابعاد( 12 اينچ) گرفتم كه 120 وات توان داشت.
بطور موقت فن جديد را سوار كردم و آزمايش شد، كه بازهم تفاوت خاصي در عملكرد اون نديدم و ظاهرا اين توان بالاتر فرق چنداني نداشت بخصوص كه زمان آزمايش هوا نسبتا خنك و وضعيت مناسبتر از روزهاي بسيار داغ قبلي بود.
حرارت به راحتي تا نزديك 100 درجه هم رفت و اگر در شرايط سخت ترافيك و چراغ قرمز باشه كه گرماي شديد هوا + حرارت ماشينهاي ديگه هم باشه، به راحتي از 100 هم رد ميكنه....
چيزي كه من متوجه شدم اينه كه اين فنها صرفا براي خنك كردن كندانسور طراحي شده و نه رادياتور و براي اينكه كارايي لازم را داشته باشم بايد از فن بسيار قويتري استفاده بكنم كه روي ماشين و به عنوان خنك كننده اصلي رادياتور و كندانسور توام با هم استفاده بشه، مثل فن 206 يا 405 تا نتيجه بهتري گرفته بشه، و ترجيحا بايد از نوعي باشه كه هوا را به سمت رادياتور هدايت بكنه ( يعني جلوي رادياتور سوار بشه) و البته دو موضوع مهم اينكه مقدار توان اون در حدي باشه كه فشار خيلي زيادي به دينام و باتري وارد نكنه، و در فضاي بسيار محدود جلوي رادياتور نوا هم قابل نصب باشه.
فعلا در حال جستجو و تحقيق و بررسي هستم و وقتي به نتيجه مناسبي رسيدم، توضيحات كامل با عكس داده خواهد شد.