تنظیم کننده قطعه «این بود زندگی» به سایت «موسیقی ما» گفت:
فرشاد حسامی: این ملودی و شعر از همان ابتدا فریاد می زد که باید در سبک راک تنظیم شود!
[ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
موسیقی ما - حدودا دو هفته پیش و همزمان با سالگرد فوت «حسین پناهی» قطعه «این بود زندگی» با صدای «محسن چاوشی» منتشر شد. چاوشی در راستای کارهای متفاوت چند وقت اخیر خود در این قطعه ترانهای از حسین پناهی را خواند و روی آن ملودی ساخت. یکی از نکات حائز اهمیت این بود زندگی در بخش تنظیم آن بود. «فرشاد حسامی» در تنظیم قطعه فوق به سراغ موسیقی راک رفت و همین مساله با واکنشهای متفاوتی از سوی مخاطبان رو به رو شد. شرح تنظیم قطعه این بود زندگی و پاسخ او به سوالاتی در این موضوع، جزئیات آلبوم جدید محسن چاوشی و ورود فرشاد حسامی به عرصه خوانندگی از جمله نکات مهم گفتگوی پیش روی شما است. این موزیسین خوش اخلاق و بیحاشیه برای اولین بار در گفتگو با سایت «موسیقی ما» خبر انتشار آلبومی با صدای خودش را مطرح کرد:
*کمی در مورد شروع همکاری با «محسن چاوشی» بگویید و اینکه این چندمین پروژه مشترک شما بود؟
این دومین تجربه همکاری مشترک ما بود. حدودا یک سال و نیم قبل قطعهای به نام «خواب» را برای آلبوم «محسن چاوشی» تنظیم کردم. فضای آن کار با فضای کلی آلبوم هماهنگی نداشت و از چیدمان قطعات کنار رفت. به دلیل اینکه فرصت تنظیم مجدد نداشتم، دوست خوبم «امیر جمالفرد» زحمت تنظیم مجدد آن قطعه را کشید.
*ایده تنظیم قطعه «این بود زندگی» از چه زمانی شکل گرفت؟
محسن چاوشی حدودا یک ماه قبل، کاری را روی یکی از اشعار مرحوم «حسین پناهی» ساخته بود. در استودیو این کار را شنیدم و واقعا دوست داشتم. شعر کوتاهی داشت ولی ملودی به اندازهای قوی بود که من را جذب کرد. محسن پیشنهاد تنظیم را ارائه کرد و من هم با کمال میل پذیرفتم. تنظیم در فضای راک انجام شد و احساس کردم که تنظیمی غیر از این فضا نمیتواند حس شعر را انتقال دهد. پروژه تولید زودتر به اتمام رسید اما قرار شد که همزمان با سالگرد فوت حسین پناهی این اثر منتشر شود.
*اتفاقا سوال بعدی من هم همین بود که چقدر نوع شعر و ملودی محسن چاوشی روی انتخاب سبک تنظیم و سازبندی تاثیر داشت؟
تاثیر زیادی داشت و این ملودی و شعر از همان ابتدا فریاد میزد که باید در سبک راک تنظیم شود! اگر در هر سبک دیگری این کار را تنظیم میکردم قطعا ظلم بزرگی بود. اتودی که آماده کردم هم مورد تایید محسن قرار گرفت و تصمیم گرفتیم که حتما راک باشد.
*با توجه شعر که کوتاه است، فکر نمیکنید بهتر بود قسمتهای بیکلام کمتر باشد و کلا تایم قطعه کمتر از سه دقیقه باشد؟
خیر. ببینید این داستان زمانی که بیکلام هم روایت میشود به اندازه قسمتهای با کلام اهمیت دارد. متاسفانه شنوندهها در ایران اینگونه برداشت میکنند که قسمتهای با کلام قطعه از اهمیت بیشتری برخوردار است. این مقوله مخصوصا در آلترناتیو راک به شکل دیگری است و هر دو بخش با کلام و بیکلام اهمیت ویژهای دارد. به همین دلیل کلام را دو مرتبه تکرار کردیم و در آخر به اوج رساندیم و کلام جایی نداشت که بخواهد اوج روی وکال داشته باشد. ما این اوج را به موسیقی انتقال دادیم. فکر میکنم شاید این یک نوآوری بود که ممکن است برای اولین بار در ایران رخ داده باشد. اما در کارهای غیر ایرانی مثل موسیقی «پینک فلوید» این امکان وجود دارد که دو بیت شعر و چهار دقیقه موسیقی داشته باشیم. من ملودی محسن چاوشی و شعر حسین پناهی را با تصویر دیدم. اگر این امکان وجود داشت که یک موزیک ویدئو روی این قطعه ساخته شود یقینا بینندهها متوجه میشدند که در دل ما چه میگذرد. ما سعی کردیم در قالب موسیقی کاری انجام دهیم که این تصویر را به آنها منتقل کنیم. خوشبختانه بیشتر از ۹۰ درصد مخاطبان توانستند این تصویر را دریافت کنند.
*این ترانه و کلا مجموعه آثار حسین پناهی از سطح عامه جامعه کمی بالاتر است. در تنظیم و سازبندی این فکر به ذهنتان خطور نکرد که انتخابها را به گونهای انجام دهید که مخاطب عام بیشتر با آن ارتباط برقرار کند؟
زمانی که شعر شما عام باشد میتوانید تنظیمی داشته باشید که مخاطب عام را پوشش دهد. اما حسین پناهی واقعا به جملهای که میگفت اعتقاد داشت و خیلی عام نبود و به همین دلیل خیلیها در زمان حیاتش، او را درک نکردند. وقتی چنین کلامی از او به یادگار مانده است ما هم وظیفه داریم که به گونهای دیگر استنباط کنیم و خودمان را به جای او بگذاریم. حقیقتا خود محسن هم پس از پخش کار گفت که اگر بیش از این بخواهیم در مورد زندگی بگوییم فقط گزافه گفتهایم. زندگی همین چهار پنج دههای است که تکرار میشود و بیش از این هم نیست. عمر ما بیش از هفت یا هشت دهه نیست و همین مساله را در قالب موسیقی میتوانیم به گونهای دیگر بیان کنیم. نوع خواندن و نگرش محسن به همراه سبک تنظیم، خاص بود و من فکر میکردم که مخاطب کمتری داشته باشیم. اما خدا را شکر درک و فهم مردم ما آنقدر خوب بوده است که بازخوردهایی که از این کار دیدم فراتر از حد انتظار بود.
*در تیم تنظیم کنندگان آلبوم جدید محسن چاوشی حضور دارید؟
همانطور که در ابتدای صحبتها عنوان شد من یک قطعه را تنظیم کردم که با فضای آلبوم همخوانی نداشت و امیر جمالفرد به زیبایی قطعه خواب را تنظیم کرد. با توجه به روند کنونی که پیش میرویم، قطعا من و «بهروز صفاریان» در آلبوم بعدی محسن چاوشی حضور خواهیم داشت و اکثر کارها را تنظیم میکنیم.
*چیزی تا انتشار این مجموعه باقی نمانده است اما میتوانید فضای آلبوم «پاروی بیقایق» را برای مخاطبان ترسیم کنید؟
به نظر من یک آلبوم بسیار متفاوت و جذاب و نو است. محسن چاوشی همیشه کارهای نو و جدید در موسیقی انجام داده است و آلبوم «پاروی بیقایق» هم از این قاعده مستثنی نیست. آلبومی است که بوی راک در آن زیاد است و اصلا برای تکرار خودش نبوده است. من آلبوم را به صورت کامل گوش نکردهام ولی از شنیدن تک تک قطعات لذت میبرم. دلیل این مساله هم سخت گیری محسن چاوشی در انتخاب ترانه و ملودی و تنظیم است.
*از سایر فعالیتهای اخیر خود برای ما بگویید.
مشغول تنظیم چند قطعه برای بهروز صفاریان هستم. باعث افتخار من است که برای کسی تنظیم میکنم که یک عمر آثار بزرگان موسیقی را تنظیم کرده است. میکس و مسترینگ قطعهای با صدای «علیرضا عصار» را انجام دادهام که تنظیم آن اثری از «رضا روحانی»، فرزند استاد «انوشیروان روحانی»، به همراه «همایون نصیری» است. علیرضا عصار با این قطعه بازگشت متفاوتی خواهد داشت که فکر میکنم طی هفتههای آینده منتشر میشود. پس از آلبوم «ترافیک» تصمیم گرفتم که یک آلبوم سولو داشته باشم و روند تولید این اثر را هم پیگیری میکنم. در آلبوم شخصی خودم از محسن چاوشی و بهروز صفاریان هم کارهای خوبی دارم.
*حضور شما در عرصه خوانندگی خبری است که باید بیشتر در مورد آن توضیح دهید!
تولید آلبوم خودم را از ابتدای سال جاری به صورت جدی دنبال میکنم و الان در مرحله انتخاب شعر و ملودی هستم.
*قبل از انتشار آلبوم قصد ارائه تک قطعه در فضای مجازی را هم دارید؟
این امکان هم وجود دارد و اگر شرایط مناسب باشد حتما چنین کاری انجام میدهم.
*از گروه ترافیک چه خبر؟
«اشکان خطیبی» یکی از بازیگران خوب کشور است و این روزها درگیر تئاتر و پروژههای دیگر است. هماهنگی زمان من و اشکان یک مقدار سخت است و اگر وقت آزادتری داشته باشیم و عمری باقی باشد حتما ترافیک ۲ را هم کار میکنیم.
منبع : musicema