برای فهم بهتر قوانین فیزیک که شامل مکانیک کلاسیک هم هست درک صحیحی از بردار ها ،یعنی آشنا بودن با آنالیز برداری ضروریه. مشکل خیلی ها از همین جا ناشی میشه.
Printable View
برای فهم بهتر قوانین فیزیک که شامل مکانیک کلاسیک هم هست درک صحیحی از بردار ها ،یعنی آشنا بودن با آنالیز برداری ضروریه. مشکل خیلی ها از همین جا ناشی میشه.
با سلام
یک توضیح کوچک
1- نیروی عمل و عکس العمل به یک جسم وارد نمی شوند حالا چرا ما وقتی دیوار را هل می دهیم تکون نمی خوره یا چرا می تکون نمی خوریم؟
جواب
شما باید هر جسم را به شکل لخت یا در سیستم لخت حساب کنید و دیاگرام نیرویی بکشیم
انسان:
1- نیرو به جلو از نیروی اصطکاک ما با زمین حاصل می شود
دیوار
1- شما دیوار را لخت و جدا از زمین فرض کنید یعنی می دانیم دیوار با زمین اصطکاک دارد و وقتی که دیوار را هل می دهیم این اصطکاک سبب می شود دیوار جلو نرود و تکان نخورد.
یعنی اصطکاک پای ما به جلو هل می دهد و عکس العمل دیوار به عقب پس برابرند
و همچنین ما دیوار ار می دهیم جلو اصطکاک آن با زمین هل می دهد عقب
طریقه پیدا کردن جهت اصطکاک که ساده است (نیاز به توضیح دارید قرار دهم)
یک مثال از عکس العمل: وقتی روی صندالی نشسته اید عکس العمل نیروی وزن شما از کجا وارد میشه؟
معلومه از مرکز زمین
ولی کجا حس میشه ؟
معلومه صندلی
که همدیگه رو خنثی می کنند مگرنه شما به جهتی شتاب می گرفتید
نقل قول:
دیوار چون به زمین متصله به همراه زمین مثل یک جسم صلب رفتار می کنه.یعنی در واقع شما با هل دادن دیوار به زمین شتاب میدید.ولی به دلیل جرم عظیم زمین خیلی نامحسوسه.
نقل قول:
2)چون دیوار به زمین متصل است ما هر کاری کنیم حرکت نمی کند.یعنی ما در واقع به زمین نیرو وارد می کنیم.
آقای hlpmostafa کلا دستگاه و سیستم و غیره را قاطی کرده اند. وقتی ما دیوار را هل می دهیم نیروی ما برای زمین داخلی محسوب میشه و سبب وارد آمدن نیرو به زمین نمیشه که بخواهد شتاب بگیره.نقل قول:
3) چون دیوار همان زمین است حرکت نمی کند.(به علت داشتن جرم زیاد)
مثل این می مونه که شما داخل اتوبوس بشینید و صندلی را هل بدهید تا ماشین جلو بره!
تعجب!نقل قول:
شدت جریان جهت داره ولی از قاعده ی جمع بردارها پیروی نمیکنه(طبق قانون کیرشهف)
شدت جریان جهت نداره اصلا مهم نیست به کدوم سمت منتقل بشه اون جهت قرار داد است که ما می گیریم
برای توضیح بیشتر کتاب فیزیک پایه 1 نوشته دکتر سید روح الله عقدایی را بخونید (خیلی کامل است)
این اینرسی را ما هم درست حسابی نفهمیدیم!نقل قول:
قانون ماند - قانون اینرسی-قانون لختی [ برای مشاهده لینک ، با نام کاربری خود وارد شوید یا ثبت نام کنید ]
تمایل جسم برای حفظ حالت سکون خود یا حرکت با سرع ت ثابت در قانون اول نیوتن مورد بحث قرار میگیرد
آزمایش تخت هوا
قانون ماند و لختی می گه اگه جسمی در حال سکون یا حرکت با سرعت ثابت باشه (سکون همان حرکت با سرعت ثابت 0 است) به حرکت خود ادامه می دهد مگر اینکه عاملی (نیرویی) مانع شود یا شتاب دهد
اما اینرسی به تمایل اجسام گویند که که مثلا ما تو ماشین نشستیم و ماشین ترمز می کنه و ما به جلو پرت می شویم. طبیعیه که فکر کنیم که به ما نیرو وارد شده است اما این نیرو از کجا می آید؟
جواب: اصلا نیرویی به ما وارد نمیشه. اگر از یک سیستم لخت نگاه کنیم این مایی که با سرعت ثابت در حرکت هستیم و ماشین با شتاب منفی به سمت عقب که ما در سر راهش هستیم می آید ولی ما می بینیم که ما داریم جلو می رویم
این نیرو که ما فقط فکر بودن آن را می کنیم چون مجازی است Fi (اف آی) می نامند و در حل مسائل از دیدگاه لخت منظور نمیشه
ببینید درست گفتم؟
اصلا متوجه نشدید چی شد!!!نقل قول:
آقای hlpmostafa کلا دستگاه و سیستم و غیره را قاطی کرده اند. وقتی ما دیوار را هل می دهیم نیروی ما برای زمین داخلی محسوب میشه و سبب وارد آمدن نیرو به زمین نمیشه که بخواهد شتاب بگیره.
مثل این می مونه که شما داخل اتوبوس بشینید و صندلی را هل بدهید تا ماشین جلو بره!
ببینید از قوانین پایستگی تکانه داریم:(منظور از عدد بعد از M و A اندیس است)
M1A1=- M2A2
یعنی نیروی داخلی به مرکز جرم شتاب نمی ده.چون جسم ها متناسب با جرم هاشون در جهت مخالف هم شتاب می گیرند و شتاب مرکز جرم صفر می شه.
زمین شتاب می گیره و ما هم شتاب می گیریم.اما متناسب با جرم که باعث می شه مرکز جرم دستگاه متشکل از ما و زمین شتاب نگیره.
---------------
zahedy2006 عزیز یه دفعه دیگه اون کتابی رو که گفتین مرور کنید!!!
نقل قول:
اصلا متوجه نشدید چی شد!!!
ببینید از قوانین پایستگی تکانه داریم:(منظور از عدد بعد از M و A اندیس است)
m1a1=- M2a2
یعنی نیروی داخلی به مرکز جرم شتاب نمی ده.چون جسم ها متناسب با جرم هاشون در جهت مخالف هم شتاب می گیرند و شتاب مرکز جرم صفر می شه.
زمین شتاب می گیره و ما هم شتاب می گیریم.اما متناسب با جرم که باعث می شه مرکز جرم دستگاه متشکل از ما و زمین شتاب نگیره.
ببخشید این مساله اصلا ربطی به مرکز جرم نداره
یک مثال:
من روی قایق ایستاده ام و قایق روی سطح رودخانه است (با اصطکاک ناچیز) و من سعی می کنم به سمت ساحل بیایم. در اینجا همین قانون برقرار است یعنی در حالت خاص در صورت برابری جرم ها اصلا جابه جا نمی شوم و اگر جرم قایق بیشتر باشد جابه جایی آن محسوس نیست ولی من نزدیک می شوم
اما مورد من در قبال نیروهای داخلی است
مثال: شما تو اتوبوس به صندلی روبه رو نیرو وارد کنید
یا اصلا اتوبوس سنگین است. روی نیمکت دو نفره (از اینا که تو دبرستان هست) بشینید و پاهاتون رو بالا بدهید و سعی کنید با جلو دادن سطح میز آن را به جلو هل دهید
یا روی تخته اسکیت
راستی نیرو وارد کنید نه اینکه ضربه بزنید! (چی گفتم)
در ضمن اون کتاب مال استاد خودمون هست. به سایر دوستان هم پیشنهاد می کنم چون خیلی خوب و روان توضیح داده شده با مثال های فراوان. (انتشاراتش هم علم و صنعت می باشد)
بسیار بسیار ممنون از :
Mohammad Hosseyn
va
zahedy2006
عزیز و بقیه دوستان
فهمیدم داستان چیه
-------------------------
ولی این داستان جدید چیه
من راجع به لختی هرجا یه چیزی خوندم
مقاومت در برابر حرکت
ساکن بودن جسم و غیره
سلامنقل قول:
ولی این داستان جدید چیه
من راجع به لختی هرجا یه چیزی خوندم
مقاومت در برابر حرکت
ساکن بودن جسم و غیره
من هم همش این سه تا را قاطی می کنم
ولی تا جایی که می دونم قانون لختی یا ماند به این دلیل به کار برده می شود (از لحاظ اسم) چون قانون اول نیوتن در چهارچوبهای مرجع لخت کاربرد دارد
همچنین قانون اول نیوتن به گونه ای تعریف مرجه لخت است
چهارچوبی لخت است که اگر در آن بر ذره ای نیرویی اثر نکند ، آن ذره با سرعت ثابت حرکت کند.
که میشه همان قانون اول نیوتن
لختینقل قول:
اگر جسمی ساکن باشد
و به ان نیرویی وارد نشود
تمایل دارد حالت سکون خود را حفظ کند
اگر جسمی با سرعت ثابت در حال حرکت باشد
اگر به ان نیرویی وارد نشود
تمایل دارد به سرعت خود در همان جهت ادامه بدهد
(لزوما هر حرکت با سرعت ثابت حرکت یکنواخت نیست!!!!)
مثالش هم
میشه
به حالت بدن(لختی
هنگام
شروع به حرکت و توقف کردن اتومبیل
اشاره کرد
از قانون اول نیوتن (لختی) دو استفاده میشود:
1) تعریف دستگاه های مرجع لخت
2) تعریف جرم لختی اجسام
هر سیستم مکانیکی چند جسمی را با استفاده از مفهوم مرکز جسم می توان به راحتی تحلیل کرد.نقل قول:
مخصوصا در اینجا که به قوانین پایستگی تکانه هم مربوطه.